ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο

Στα σκουπίδια πετάχτηκαν τα αιτήματα εργαζομένων και επαγγελματοβιοτεχνών

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό ενός ανώνυμου εταιρικού μεγαθηρίου, το οποίο θα λειτουργεί ως υπεργολάβος και θα επιβάλλει τους όρους που αυτός θέλει, τίθεται η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη με ό,τι αυτό σημαίνει για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, γενικότερα για τη λειτουργία, ακόμα και την ύπαρξη ολόκληρης της Ζώνης. Η ανακοίνωση ίδρυσης της εταιρίας έγινε χτες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, στιλ «φιέστας», του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, του υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Καλαφάτη και του προέδρου του ΟΛΠ Σ. Θεοφάνη. Οι τρεις χαρακτήρισαν την εταιρία ως «αναπτυξιακό φορέα», όμως από μια απλή ανάγνωση του καταστατικού της γίνεται φανερό ότι αποστολή της εταιρίας είναι από τη μια να ισχυροποιήσει το αποικιοκρατικό καθεστώς που έχει επιβάλει στη Ζώνη ο μέχρι σήμερα διαχειριστής της, Οργανισμός Λιμένα Πειραιά, και από την άλλη, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θα αποτελέσουν τους μετόχους της εταιρίας να «ροκανίσουν» από τη Ζώνη ό,τι μπορούν πριν τη διαλύσουν.

Υποτίθεται, σύμφωνα με τον υπουργό των εφοπλιστών, ότι με την ίδρυση αυτής της εταιρίας ικανοποιείται ένα αίτημα «που το ζητάνε από το 1995 και με διάφορες μορφές, φορέας λέγαμε τότε, ήταν η μόδα. Πιστεύω ότι αν δείτε τους σκοπούς θα δείτε ότι καλύπτουν αυτό που θέλουμε». Η αλήθεια ωστόσο είναι η εξής: Τα σωματεία της Ζώνης και οι γύρω δήμοι με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων απαιτούσαν, «τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα για τη λειτουργία, διαχείριση της Ζώνης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των άμεσα ενδιαφερόμενων (εργαζόμενων - εργοδοτών - δήμου) στον οποίο φορέα θα συμμετέχει ισότιμα και ουσιαστικά ο ΟΛΠ, με νόμο θα συγκεντρωθούν όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν στη λειτουργία της Ζώνης και θα παραχωρηθούν στο ΥΕΝ, όπου απευθύνεται ο φορέας αυτός».

Αντί αυτού προέκυψε ο «αναπτυξιακός φορέας» του Ανωμερίτη, στον οποίο θα μπορούν να είναι μέτοχοι από εφοπλιστές μέχρι πολυεθνικές και όπως αποδεικνύεται από το καταστατικό του, στο άρθρο 3, σκοπός του θα είναι «η μίσθωση και εκμετάλλευση» όλων των χώρων, «η εκμίσθωση προς τρίτους παντός μέσου ή χώρου κυριότητας της εταιρίας», δηλαδή θα νοικιάζει σε όποιους θέλει και όσο θέλει τους χώρους της Ζώνης!

Ειδικότερα, σύμφωνα με το καταστατικό η διάρκεια της εταιρίας ορίζεται σε 50 έτη, το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται σε 200.000 ευρώ και θα κατανεμηθεί σε 100.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2 ευρώ η καθεμιά. Το τελικό μετοχικό της κεφάλαιο θα προκύψει μετά την απογραφή, αποτίμηση και εκτίμηση, όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην κυριότητα του ΟΛΠ και αφορούν στη Ζώνη και όλων των απαιτήσεων και υποχρεώσεων του Οργανισμού. Η εκχώρηση όλων αυτών στην εταιρία θα γίνει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ και μέσα σε 6 μήνες από τη σύσταση της εταιρίας. Κύριος μέτοχος της εταιρίας αρχικά θα είναι ο ΟΛΠ, όμως μετά την αποτίμηση της περιουσίας, που προβλέπεται να γίνει μέσα σε 9 μήνες από τη σύστασή της, η εταιρία θα γίνει πολυμετοχική. Προβλέπεται μεν ότι το 51% των μετοχών θα παραμείνει στον ΟΛΠ, όμως αυτός πλέον αποτελεί επίσης ανώνυμη εταιρία.

Οσο για το κατά πόσο διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας της Ζώνης, αυτό φαίνεται τόσο στο άρθρο 9 όπου προβλέπεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων μπορεί να αποφασίσει «την παράταση της διαρκείας, συγχώνευσης, εκτός από την κατά το άρθρο 78 του ΚΝ 2190/20, απορρόφηση, μετατροπή, αναβίωση ή διάλυση της εταιρίας, αλλά και από το άρθρο 15 όπου αφορά την «εξαιρετική απαρτία Γενικής Συνέλευσης», η οποία μπορεί να αποφασίσει όπως προβλέπεται στο εδάφιο 1β) «μεταβολή της Εθνικότητας της Εταιρίας» και στο εδάφιο 1γ) «Μεταβολή του αντικειμένου της Επιχείρησης της Εταιρίας»!

Οσον αφορά στον καθορισμό της Ζώνης ως Βιομηχανική Επιχειρηματική Περιοχή (ΒΕΠΕ), αλλά και την εφαρμογή του μητρώου επιχειρήσεων, τα οποία εξαγγέλθηκαν επίσης χτες, βρίσκονται χωρίς αντίκρισμα με τη σύσταση της εταιρίας, αλλά και από το γεγονός ότι δεν ικανοποιείται το βασικό αίτημα που προβάλλουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις: «δουλιά για όλους».

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, αδιάφορη η κυβέρνηση

Τα προβλήματα των εργαζομένων στην εταιρία «Ιππόκαμπος», έφερε στη Βουλή ο Ν. Γκατζής

Απλήρωτοι το τελευταίο δίμηνο παραμένουν οι εργαζόμενοι στο ναυπηγοξυλουργείο «Ιππόκαμπος» στο Κορωπί, τους χρωστάνε υπόλοιπα μισθών και δώρων από τον Απρίλη του 2002, αλλά η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί την κατάσταση.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας αρκέστηκε να πει ότι τα χρωστούμενα δεν μπορούν να παραγραφούν. Ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εταιρία περνάει αυτόν τον καιρό μια κρίση και είπε ότι ήδη έγιναν τρεις τριμερείς συσκέψεις στο υπουργείο και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει καταγράψει τις υποχρεώσεις της επιχείρησης σε επίπεδο δεδουλευμένων και αυτές δεν μπορούν να παραγραφούν. Σα να μην έφτανε η ουσιαστική απραξία της κυβέρνησης, ο υφυπουργός ζήτησε να μη δημοσιοποιούνται τέτοια ζητήματα γιατί υπάρχει ο διεθνής ανταγωνισμός και ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να χτυπήσουν τις ελληνικές.

Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι ο υφυπουργός δεν απάντησε τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και τα δεδουλευμένα και τον κατηγόρησε ότι βάζει σε δίλημμα τους εργαζόμενους πως θα κλείσει η επιχείρηση. «Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; τόνισε. Πάσχα έρχεται και δεν έχουν να πάρουν ένα δωράκι στα παιδία τους και εσείς λέτε για δημαγωγία και ότι θα πάνε οι ανταγωνιστές να χτυπήσουν την επιχείρηση. Χειρότερα από αυτά που έχει η επιχείρηση τι άλλο μπορεί να προκύψει από την πολιτική σας που είναι συνυπεύθυνη 100% για το πού οδηγούνται αυτές οι επιχειρήσεις όπως και η ζώνη;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ