Εντατικές είναι οι στρατιωτικές προετοιμασίες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία, σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων, αν και επισήμως τηρείται σιγή
Associated Press |
Ετοιμη η αμερικανική πολεμική μηχανή |
Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πυρετώδεις πολεμικές προετοιμασίες στον Κόλπο, ενόψει μιας επίθεσης εις βάρος του Ιράκ. Η Ουάσιγκτον σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για κλιμάκωση, με αφορμή την έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο. Εντούτοις, τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εξετάζουν, ήδη, εδώ και μια βδομάδα την πολυσέλιδη έκθεση κατέστησαν σαφές ότι δε θα προβούν, άμεσα, σε επίσημες ανακοινώσεις.
Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για πόλεμο στο Ιράκ, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, υποστήριζε, χτες, με ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, συμπληρώνοντας, όμως, ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία συγκεκριμένη απόφαση ή σχεδιασμός. Παρ' όλα αυτά, ο βρετανικός Τύπος έβριθε, χτες, από δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι σε επιφυλακή τέθηκαν, ήδη, μονάδες ταχείας επέμβασης και ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εφέδρους, προκειμένου να προετοιμαστούν σε περίπτωση έκτακτης ανάκλησής τους. Επίσης, ο βρετανικός Τύπος, επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές, υποστηρίζει ότι για συνθήκες συγκρούσεων στην έρημο προετοιμάζονται τα βρετανικά τεθωρακισμένα. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ένας πόλεμος θα μπορούσε να διεξαχθεί, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και το καλοκαίρι.
Associated Press |
Σε όλα αυτά, προστέθηκε, χθες, και η δήλωση του Ιταλού υπουργού Αμυνας ότι θα παραχωρηθεί ο εναέριος χώρος και βάσεις στα αμερικανικά στρατεύματα σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ.
«Με σκεπτικισμό αντιμετωπίσαμε εξαρχής τις ιρακινές διαβεβαιώσεις και την έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο και, όπως φαίνεται, δικαιωνόμαστε». Αυτό δήλωνε, λακωνικά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, αρνούμενος, όμως, να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Πάουελ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα ολοκληρώσει την εξέταση της έκθεσης και αφού συνεννοηθεί με τους επιθεωρητές και τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα προβεί σε επίσημες εκτιμήσεις.
Χτες, μια λογοκριμένη εκδοχή της έκθεσης επρόκειτο να διανεμηθεί στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο τις πρώτες εκτιμήσεις τους για την ιρακινή έκθεση ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, και ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι. Παράλληλα, στη Βαγδάτη συνεχίστηκαν με εντατικότατους ρυθμούς οι επιθεωρήσεις.
Ουδείς, πάντως, εκ των αξιωματούχων του ΟΗΕ σχολίασε το χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής «Ταγκεστζάιτουνγκ», σύμφωνα με το οποίο η ιρακινή έκθεση δε δόθηκε πλήρης στη δημοσιότητα, γιατί εμπεριέχει αναλυτικό κατάλογο των εταιριών που προμήθευαν και προμηθεύουν το Ιράκ με υλικά για το οπλοστάσιό του. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στον κατάλογο κυριαρχούν οι γερμανικές εταιρίες, που είναι περισσότερες από 80, και ακολουθούν οι αμερικανικές.
Υπέρ ενός «δημοκρατικού, ομοσπονδιακού και πολυσυλλεκτικού» Ιράκ τάσσονται, ομοφώνως, μέσα στην τελική τους διακήρυξη οι οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης που ολοκλήρωσαν τη Σύνοδό τους στο Λονδίνο. Στα τελικά κείμενα, αναφέρεται σειρά θεσμικών αλλαγών, που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση ανατροπής του νυν ιρακινού καθεστώτος και προβλέπεται δίκη για 49 σημαίνοντα στελέχη του και αμνηστία για τα υπόλοιπα. Η Σύνοδος κατέληξε, επίσης, σε μια 65μελή επιτροπή, που θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας μεταβατικής δίχρονης κυβέρνησης.
Στην επιτροπή, την πλειοψηφία, εκτός από τις κουρδικές οργανώσεις, εξασφάλισε το σιιτικό, στηριζόμενο από το Ιράν, Ισλαμικό Συμβούλιο, αν και μικρότερες σιιτικές οργανώσεις δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τη «νέα δικτατορία», όπως υποστήριξαν. Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, πάντως, Ζαλμάι Κχαλιλζάντ, εξέφρασε ικανοποίηση και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του ιρακινού λαού».
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ.--
«Συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα» περιμένει η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία να προκύψουν από τη συνάντηση Παλαιστινίων και «κουαρτέτου» (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), που ανέλαβε να διοργανώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός. Η πρωτοβουλία του Τόνι Μπλερ έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Ουάσιγκτον αλλά και από τους υπόλοιπους «προσκαλεσμένους», με εξαίρεση το Ισραήλ, που επιμένει ότι αν δεν τερματιστεί εντελώς η βία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανενός είδους διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο Λονδίνο, στις αρχές του επομένου μήνα, εκτός από την υψηλόβαθμη παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, θετικά αναμένεται να ανταποκριθούν στη βρετανική πρόσκληση και οι Αίγυπτος, Σ. Αραβία και Ιορδανία. Κατά τη διάρκεια της συνόδου θα παρουσιαστεί, από το «κουαρτέτο», η λεπτομερής του «ειρηνευτική πρόταση», που προβλέπει επιτάχυνση και ολοκλήρωση των παλαιστινιακών μεταρρυθμίσεων, αμοιβαία μέτρα ασφαλείας και επανέναρξη διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε δύο βιώσιμα κράτη.
Ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν αναμένεται να συμμετάσχει, όχι μόνο λόγω της πάγιας άρνησης Σαρόν να κάνει τον οποιοδήποτε διάλογο όσο υπάρχει βία, αλλά και λόγω των πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή κυβέρνηση κάλεσε την Ουάσιγκτον να εμποδίσει την οποιαδήποτε δημοσιοποίηση της πρότασης του «κουαρτέτου», πριν από την εκλογική αναμέτρηση, έτσι ώστε να διαφυλαχτεί το προβάδισμα που φέρεται να έχει ο Αριέλ Σαρόν.
Η πρωτοβουλία Μπλερ κοινοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο. Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι πρόκειται για άλλη μια απόπειρα κατευνασμού της αραβικής κοινής γνώμης, ενόψει μιας επίθεσης κατά του Ιράκ.
Στο μεταξύ, στα παλαιστινιακά εδάφη η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Χτες, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, σκοτώθηκε άλλος ένας Παλαιστίνιος άοπλος αγρότης από ισραηλινά πυρά ενώ στην ίδια περιοχή ακολούθησε περιορισμένης κλίμακας εισβολή προκειμένου να κατεδαφιστούν 3 κτίρια. Στη Βηθλεέμ αναβλήθηκε, την τελευταία στιγμή, η κατεδάφιση ενός «υπόπτου» κτιρίου, όταν έγινε γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης του σχετίζεται με την Αμερικανίδα γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον και συμμετέχει σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζεται από την ίδια και τον πρώην Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Το πρώτο βήμα για την έναρξη του πολέμου των άστρων έγινε, χτες, αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, έδωσε εντολή να αρχίσει η ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.
Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ: «Σήμερα, με ευχαρίστηση, ανακοινώνω ότι θα κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές, με την έναρξη της ανάπτυξης της αντιπυραυλικής άμυνας, για να προστατεύσουμε τις ΗΠΑ, όπως και τους φίλους και συμμάχους μας»...
Νωρίτερα, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι δέκα πύραυλοι αναχαίτισης θα αναπτυχθούν έως το 2004 σε βάση στην Αλάσκα και άλλοι δέκα έως το 2005 ή το 2006. Η απόφαση ανακοινώνεται παρά την αποτυχία, την περασμένη βδομάδα, μιας δοκιμής στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής άμυνας.
Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον τής διαβίβασε επίσημο αίτημα, για να χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο του προγράμματος NMD τις βρετανικές εγκαταστάσεις ραντάρ Φίλινγκντέιλς στο Γιορκσάιρ στη βόρεια Αγγλία. Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο μήνα ο Βρετανός υπουργός Αμύνης, Τζεφ Χουν δήλωσε ότι η αντιπυραυλική άμυνα μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή σταθερότητα και να συμβάλει στην αποτροπή επιθέσεων από «απείθαρχα κράτη».
Τέλος, στην Κοπεγχάγη, ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ για πρώτη φορά προσέγγισαν τη Δανία για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της αεροπορικής βάσης στο Τούλι της Γροιλανδίας στο πλαίσιο της αμερικανικής αντιπυραυλικής ομπρέλας, αφού οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι απαιτείται αναβάθμιση του σταθμού ραντάρ στο Τούλι, στο βόρειο τμήμα της Γροιλανδίας, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Βόρεια Αφρική ή τη Μέση Ανατολή εναντίον της αμερικανικής ηπείρου ή των Ευρωπαίων συμμάχων της.
Ο Τάμπο Μπέκι επανεκλέχτηκε πρόεδρος για άλλα πέντε χρόνια στην προεδρία του ANC
ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--
Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε χτες ένα μεγάλο μέρος της χτεσινής, δεύτερης μέρας, του 51ου Συνεδρίου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) στο πανεπιστήμιο Στέλενμπος, καθώς βασικό θέμα του αποτέλεσαν η κυβερνητική πολιτική, σε σχέση με τις συνεργασίες της παράταξης με το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων, COSATU.
Οσον αφορά στο ανοιχτό για το κοινό τμήμα της προχτεσινοβραδινής και χτεσινής συνεδρίασης, ο Γουίλι Μαντίτσα επικεφαλής του COSATU φέρεται να χαρακτήρισε το ANC «αδιαμφισβήτητο ηγέτη του μαζικού κινήματος», να υποστήριξε πως το κίνημα αυτό «βρίσκεται σε ασφαλή χέρια υπό τη συλλογική ηγεσία του». Δεν παρέλειψε, εντούτοις, να επισημάνει τις σοβαρές διαφωνίες των εταίρων του ANC (COSATU, Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα), όσον αφορά στις επιλογές της κυβέρνησης, αναφορικά με μια φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, τις ιδιωτικοποιήσεις, το αγροτικό ζήτημα, την απασχόληση, την ανεργία, τη φτώχεια... Παρά τις επισημάνσεις αυτές, ο εκπρόσωπος του COSATU κατέληξε λέγοντας πως «οι υπάρχουσες διαφωνίες δε θα πρέπει να φέρουν σε τέλμα τη σημερινή στρατηγική συμμαχία»...
Προς απάντηση, ο ΓΓ του ANC, Κγκαλέμα Μολάντε είπε πως τα «συνδικάτα έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις, αλλά η συμμαχία τους με το κυβερνών κόμμα δε θα πρέπει να τους δίνει το δικαίωμα να επιδρούν ή να αλλάζουν την κυβερνητική πολιτική»(!)
Ωρες μετά την προχτεσινοβραδινή επανεκλογή του στην προεδρία του ANC, o Τάμπο Μπέκι έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου κληθείς, ως επί το πλείστον, να σχολιάσει την παρουσία και παρέμβαση του γενικού γραμματέα του κόμματος ΚΑΝU-PF της Ζιμπάμπουε, Εμερσον Μνανγκάγκουα. Ο Μπέκι είπε πως το ANC κάλεσε και την κυβερνώσα παράταξη και κόμματα της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε στο πλαίσιο προσπαθειών επίλυσης των οικονομικών και πολιτικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη χώρα. Ο Μπέκι, πάντως, διευκρίνισε πως δεν υιοθετεί άμεσα το πρόγραμμα της κυβέρνησης Ζιμπάμπουε για τον αναμοιρασμό της καλλιεργήσιμης γης απ' τη λευκή μειοψηφία στο μαύρο πληθυσμό... Τέλος, αναφέρθηκε στις έρευνες, που έχουν αρχίσει οι ειδικοί αστυνομικοί πράκτορες της ομάδας «Σκορπιοί» έναντι του αντιπροέδρου της Ν. Αφρικής, Τζάκομπ Ζούμα, σε σχέση με κατηγορίες για δωροδοκία, δωροληψία και παράνομο πλουτισμό για τις «υπηρεσίες» που φέρεται πως έχει προσφέρει σε μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες... Ο Μπέκι αρκέστηκε να δηλώσει πως τα όποια συμπεράσματα θα πρέπει να εξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των αρχών δίωξης οικονομικού εγκλήματος.
Τα 2/3 της αμερικανικής κοινής γνώμης εκτιμούν ότι η κυβέρνησή τους δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία τέτοια που να δικαιολογούν την κήρυξη πολέμου κατά του Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Σταθερή μείωση παρουσιάζει το ποσοστό των Αμερικανών που υποστηρίζει μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύουν οι «Λος Αντζελες Τάιμς», το 90% πιστεύει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Εντούτοις, το 72% εκτιμά ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν την κήρυξη πολέμου. Το ποσοστό αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού την άποψη αυτή συμμερίζεται το 60% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.
Επίσης, το 63% των Αμερικανών θα συναινούσε σε μια επίθεση μόνον εφόσον ο ΟΗΕ αποφανθεί ομοφώνως ότι η Βαγδάτη παραβιάζει τις αποφάσεις του. Το 78% φέρεται να διαφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης Μπους ότι οποιαδήποτε ένδειξη μη συμμόρφωσης εκ μέρους της Βαγδάτης αποτελεί ικανή δικαιολογία για την κήρυξη πολέμου.
Μόλις το 26% τάσσεται υπέρ μιας μονομερούς αμερικανικής επέμβασης, ενώ το 67% φοβάται ότι μια επίθεση κατά του Ιράκ θα προκαλέσει έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των ΗΠΑ και το 51% εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε συνολική αποσταθεροποίηση τη Μ. Ανατολή. Το ποσοστό λάθους της δημοσκόπησης κυμαίνεται στο 3%.