Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ξεκίνησε ο «πόλεμος των άστρων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το πρώτο βήμα για την έναρξη του πολέμου των άστρων έγινε, χτες, αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, έδωσε εντολή να αρχίσει η ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ: «Σήμερα, με ευχαρίστηση, ανακοινώνω ότι θα κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές, με την έναρξη της ανάπτυξης της αντιπυραυλικής άμυνας, για να προστατεύσουμε τις ΗΠΑ, όπως και τους φίλους και συμμάχους μας»...

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι δέκα πύραυλοι αναχαίτισης θα αναπτυχθούν έως το 2004 σε βάση στην Αλάσκα και άλλοι δέκα έως το 2005 ή το 2006. Η απόφαση ανακοινώνεται παρά την αποτυχία, την περασμένη βδομάδα, μιας δοκιμής στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής άμυνας.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον τής διαβίβασε επίσημο αίτημα, για να χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο του προγράμματος NMD τις βρετανικές εγκαταστάσεις ραντάρ Φίλινγκντέιλς στο Γιορκσάιρ στη βόρεια Αγγλία. Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο μήνα ο Βρετανός υπουργός Αμύνης, Τζεφ Χουν δήλωσε ότι η αντιπυραυλική άμυνα μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή σταθερότητα και να συμβάλει στην αποτροπή επιθέσεων από «απείθαρχα κράτη».

Τέλος, στην Κοπεγχάγη, ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ για πρώτη φορά προσέγγισαν τη Δανία για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της αεροπορικής βάσης στο Τούλι της Γροιλανδίας στο πλαίσιο της αμερικανικής αντιπυραυλικής ομπρέλας, αφού οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι απαιτείται αναβάθμιση του σταθμού ραντάρ στο Τούλι, στο βόρειο τμήμα της Γροιλανδίας, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Βόρεια Αφρική ή τη Μέση Ανατολή εναντίον της αμερικανικής ηπείρου ή των Ευρωπαίων συμμάχων της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ