Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει «τεταμένη και απρόβλεπτη» διαπίστωσε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ, στη διάρκεια συνάντησής του με ομολόγους του της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Την ίδια ώρα ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην επαρχία, Μπερνάρ Κουσνέρ, ανέκραζε μιλώντας στην ίδια συνάντηση το μόνιμό αίτημά του τον τελευταίο καιρό: «Χρειαζόμαστε χρήματα... Το Κοσσυφοπέδιο έχει ανάγκη από κεφάλαια!».
Ομως η διαπίστωση του Στρόουμπ Τάλμποτ περί της -σε πραγματικούς όρους...- ασταθούς και απρόβλεπτης κατάστασης που επικρατεί στην επαρχία δε φαίνεται πως είχε αθώα κίνητρα, ούτε πήγαζε από το ενδιαφέρον του για το κλιμακούμενο κύμα βίας, που ως επί το πλείστον σαρώνει τις εθνικές μειονότητες της περιοχής (κυρίως τους Σέρβους και τους Τσιγγάνους). Εμμεσος στόχος αυτής της παρατήρησης ήταν η αποσιώπηση κάποιων φωνών εντός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των περίπου 50.000 ανδρών της «ΚΦΟΡ» που στρατοπεδεύουν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο για να επιβάλλουν τη γνώριμη πια «Νέα Τάξη Πραγμάτων»... Οπερ διαφάνηκε στη συνέχεια, όταν ο Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος διαπίστωσε πως η παραμονή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην επαρχία έχει οδηγήσει και σε κάποιες βελτιώσεις, παρά την αύξηση της κοινής εγκληματικότητας, όπως «στην επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στα σπίτια τους», στην εξουδετέρωση περίπου 5.000 ναρκών και στην επίτευξη του προγράμματος επισκευών σε σπίτια της περιοχής σε ποσοστό περίπου 70%... Ωστόσο, όσον αφορά σ' αυτό το τελευταίο, η πραγματικότητα απέχει αρκετά από τους ισχυρισμούς του Τάλμποτ, μιας που η κατά 70% επιτυχία του προγράμματος «ανοικοδόμησης» στο Κόσσοβο προ της έλευσης της βαρυχειμωνιάς, αφορά μόνον στις περιπτώσεις σπιτιών που χρήζουν επισκευής... Πολλές χιλιάδες εστίες που καταστράφηκαν ως επί το πλείστον από τους πρόσφατους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς παραμένουν ερειπωμένες... με αποτέλεσμα ορισμένοι Κοσσοβάροι Αλβανοί να επιλέγουν την «ευκολότερη» πλην καταδικαστέα «λύση» της βίαιας και παράνομης «έξωσης» μειονοτήτων από τα σπίτια τους...
Στο μεταξύ, ο Μπερνάρ Κουσνέρ επανέλαβε το αίτημά του για την εισροή κεφαλαίων προς το Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ως κορυφαίο πρόβλημα την αδυναμία εξεύρεσης πόρων για την καταβολή δεδουλευμένων μισθών σε δημοτικούς υπαλλήλους, δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και αστυνομικούς... Μόνο για την κάλυψη άμεσων τέτοιων αναγκών, αναζητείται ποσό της τάξης περίπου 130.000.000 δολαρίων. Ο Κουσνέρ ζήτησε επίσης την αποστολή περίπου 4.800 αστυνομικών, προκειμένου να ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη των περίπου 1.800 αστυνομικών του ΟΗΕ. Σε χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας που απηύθυνε προς τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είπε: «Χρειαζόμαστε χρήματα... Δίχως χρήματα δε θα υπάρξει επιτυχία. Οι ανάγκες είναι τεράστιες... Δίχως λεφτά δε θα υπάρξει αυτοπεποίθηση...».
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, συμφώνησε πως «απαιτούνται χρήματα» για την «ανοικοδόμηση» της περιοχής, αλλά δεν έκανε άλλο τι από το να απευθύνει έκκληση προς τη «διεθνή κοινότητα» προκειμένου να αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις στο Κοσσυφοπέδιο για την ανοικοδόμηση μιας «αποτελεσματικής πολιτικής διοίκησης».
Associated Press |
Ο Σύριος υπουργός εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάρακ την ώρα που αποχωρεί απο τον Λευκό Οίκο |
Δεύτερη μέρα, χτες, των «ιστορικών», όπως χαρακτηρίστηκαν από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ισραηλινο-συριακών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον και το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται ότι διατηρούνταν ακόμα ιδιαίτερα θετικό. Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος φιλοξένησε και τις συνομιλίες, επέβαλε ένα ιδιότυπο «εμπάργκο» στην πληροφόρηση, διακόπτοντας κάθε ροή πληροφοριών και καλώντας τους δημοσιογράφους να σεβαστούν την ιστορική, αλλά και δύσκολη προσπάθεια της Συρίας και του Ισραήλ και να αρκεστούν στην επίσημη ενημέρωση που επρόκειτο να ακολουθήσει το πέρας των διήμερων συνομιλιών. Ακρα σιωπή επικράτησε και στην πλευρά της συριακής αντιπροσωπείας. Αντίθετα λαλίστατοι εμφανίστηκαν αρκετοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι, όμως, τήρησαν την ανωνυμία τους.
Και ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων αυτής της πρώτης ισραηλινο-συριακής συνάντησης, μετά από 45 μήνες, πραγματοποιήθηκε στην επίσημη κατοικία των καλεσμένων, στο Μπλε Χάουζ, που βρίσκεται απέναντι από το Λευκό Οίκο. Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας των συνομιλιών οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες της Συρίας και του Ισραήλ είχαν 80λεπτη συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ, όπως έγινε γνωστό, αργά χτες το βράδυ, οι δύο αντιπροσωπείες επρόκειτο να ενημερώσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για την πορεία των, μεταξύ τους, διαπραγματεύσεων.
Οπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές, η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων αναλώθηκε σε θέματα ασφαλείας και στους όρους του κειμένου μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Στο θέμα της ασφάλειας κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, η άσκηση πίεσης από τη Δαμασκό στη σιιτική ισλαμιστική οργάνωση «Χεζμπολλάχ», προκειμένου να τερματίσει τις επιθέσεις της ενάντια στις ισραηλινές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν στη ζώνη κατοχής του Νοτίου Λιβάνου. Και οι δύο πλευρές φέρονται να εξέφρασαν την επιθυμία να μην εμπλακούν σε έναν αέναο κύκλο συνομιλιών και να δεσμεύτηκαν ότι θα έχουν καταλήξει σε κάποιου είδους αποτέλεσμα μέσα σε ένα χρόνο, ενώ - όπως ανακοινώθηκε - ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα θα μεταβεί στη Βηρυτό, προκειμένου να ενημερώσει τη λιβανική ηγεσία για την πορεία της ισραηλινο-συριακής προσέγγισης.
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι χτεσινές συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάρτιση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και σχεδιαγράμματος θεμάτων προς διαπραγμάτευση, στη βάση των οποίων θα προχωρήσουν όλες οι επόμενες συναντήσεις. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ φέρεται να πρότεινε τρεις εναλλακτικές λύσεις σχεδίου για τις επόμενες διαπραγματεύσεις: Να βασιστούν ή σε μια γενική διακήρυξη αρχών, ή σε ένα πιο συγκεκριμένο πλάνο συζήτησης, ή να στοιχειοθετηθεί εξ αρχής ένα συνολικό κείμενο ειρηνευτικής συμφωνίας, το οποίο να εξετάζεται σημείο προς σημείο στις επόμενες συναντήσεις. Εντούτοις, μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό ποια μέθοδος, τελικά, έγινε δεκτή και από τις δύο πλευρές.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρτ, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός, χτες, στις δηλώσεις του και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι το κλίμα των συνομιλιών ήταν πολύ θετικό. Επίσης, ο Λόκχαρτ άφησε να εννοηθεί ότι και ο δεύτερος γύρος των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα, στην Ουάσιγκτον μετά το τέλος των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και του μουσουλμανικού Ραμαζανιού, δηλαδή μετά τις 7 Γενάρη. Ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αν και, όπως είναι αναμενόμενο, μετά από 50 χρόνια έχθρας οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, οι συνομιλίες εξελίσσονται στο θετικότερο δυνατό κλίμα».
Τη χειρότερη δυνατή στιγμή ανεβαίνει, για άλλη μια φορά, το θερμόμετρο στην κατεχόμενη ζώνη του Ν. Λιβάνου. Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες Συρίας και Ισραήλ στην Ουάσιγκτον και με δεδομένη τη στενή σχέση των αποφάσεων της Δαμασκού και τη στάση που τηρεί συνήθως και η λιβανική κυβέρνηση, ισραηλινά πυρά έπληξαν, χτες, σχολείο λίγα χιλιόμετρα βορειότερα της κατεχόμενης ζώνης, με αποτέλεσμα περισσότερα από 15 παιδιά να τραυματιστούν. Τα ισραηλινά πυρά ήταν αντίποινα σε επίθεση που πραγματοποίησαν οι μαχητές της «Χεζμπολλάχ», νωρίς χτες το πρωί, ενάντια σε θέσεις του ισραηλινού στρατού στο Ν. Λίβανο.
Επρεπε να διενεργηθούν μακροχρόνιες έρευνες για να αποδειχθεί ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στη βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων τύπων καρκίνου από άλλες κατηγορίες εργαζομένων! Τα πορίσματα αυτών των μελετών, που αφορούν το διάστημα τουλάχιστον μιας δεκαετίας, ήταν που ανάγκασαν χτες το μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο, την πολυεθνική εταιρία «ΑΛΚΟΑ», να ζητήσει από τις 22 θυγατρικές της σ' όλο τον κόσμο να συστήσουν στους εργαζομένους τους να απευθυνθούν σε γιατρό γιατί διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στους πνεύμονες ή στην ουροδόχο κύστη! Αφορμή γι' αυτή την κίνηση ήταν πορίσματα επιστημονικών μελετών που απέδειξαν πως μερίδα εργαζομένων που εκτέθηκαν στη διαδικασία επάλειψης γαιάνθρακα με πίσσα στη διάρκεια της εκκαμίνευσης εκδήλωσαν σε ανησυχητικό ποσοστό αυτές τις δύο μορφές καρκίνου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της εταιρίας στην Αυστραλία, Μπράιαν Ουίλς - Τζόνσον, στο πρακτορείο «Ρόιτερ», η σχετική επιστολή στάλθηκε στους 3.000 νυν και πρώην εργαζομένους της στο Σίδνεϊ την 1η Δεκέμβρη. Αυτή η εκστρατεία ενημέρωσης γίνεται, σύμφωνα με τον Ουίλς - Τζόνσον, σ' όλες τις θυγατρικές της «ΑΛΚΟΑ» σε ΗΠΑ, Καναδά, Σουρινάμ, Βραζιλία, Νορβηγία, Ισπανία και Ιταλία.
Στην επιστολή της η εταιρία «ΑΛΚΟΑ» συστήνει στους εργαζόμενους που εκτέθηκαν στη διαδικασία επάλειψης με πίσσα του γαιάνθρακα για διάστημα ενός έτους τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια να απευθυνθούν στο γιατρό, ώστε να καθοριστεί εάν θα πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, εξαιτίας του επιβαρυντικού ιστορικού από την εργασία τους. Εντούτοις, εξέταση για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων δεν υπάρχει...
«Η απορρόφηση μέσω του δέρματος, από την κατανάλωση τροφής, το κάπνισμα, σε μέρη όπου διενεργείται η επάλειψη με πίσσα του γαιάνθρακα, αποτελεί σοβαρή αιτία έκθεσης των εργαζομένων», σημειώνεται στην επιστολή της εταιρίας, όπου διευκρινίζεται πως η επάλειψη του γαιάνθρακα με πίσσα που ακολουθείται για την κατασκευή θετικών ηλεκτροδίων, αποτελεί μέρος της διαδικασίας εκκαμίνευσης για την παραγωγή αλουμινίου.
Και τώρα; Τώρα οι εργαζόμενοι καλούνται να φορούν ειδικές προστατευτικές στολές στη διάρκεια της εργασίας τους. Μήπως, όμως, αυτό το μέτρο θα μπορούσε να είχε ληφθεί και νωρίτερα τουλάχιστον για προληπτικούς λόγους;
Σε συμφωνία για την καταβολή αμοιβαίων αποζημιώσεων κατέληξαν χτες ΗΠΑ και Κίνα, μετά από πέντε γύρους διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν από τον περασμένο Ιούνη.
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να καταβάλουν 28 εκατομμύρια δολάρια στο Πεκίνο ως αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι την περασμένη άνοιξη. Η Κίνα, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως θα καταβάλει αποζημίωση ύψους 2,87 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τις αντιΝΑΤΟικές και αντιαμερικανικές διαδηλώσεις Κινέζων στην πρεσβεία και τα προξενεία των ΗΠΑ στην Κίνα.
Οπως μετέδωσε χτες το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζου Μπανγκζάο, το ποσό αυτό θα προστεθεί στα 4,5 εκατομμύρια δολάρια που δέχτηκε να πληρώσει η Ουάσιγκτον τον περασμένο Ιούλιο ως αποζημίωση για τους θανάτους τριών Κινέζων και τον τραυματισμό 20 άλλων κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού. Ο ίδιος Κινέζος εκπρόσωπος επισήμανε στη συνέχεια πως το Πεκίνο εμμένει στο αίτημα για τη διενέργεια έρευνας, από μέρους των ΗΠΑ, εν σχέσει με τους υπεύθυνους και τους λόγους που οδήγησαν στο βομβαρδισμό του κτιρίου της σινικής διπλωματικής αποστολής στο Βελιγράδι στις 7 του περασμένου Μάη...