2025 The Associated Press. All |
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας, Μάρος Σέφκοβιτς, με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, μετά τη συνάντηση με τους Αμερικανούς |
Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Λαρς Κλινγκμπάιλ, είπε ότι «στους αμερικανικούς δασμούς πρέπει να απαντήσουμε (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) με ενότητα και αποφασιστικότητα», προσθέτοντας: «Αναμένουμε ότι οι διαπραγματεύσεις (...) θα οδηγήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά θα ήθελα επίσης να καταστήσω πολύ σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν αυτό δεν επιτύχει». Σημειωτέον, σύμφωνα με το «Politico» η Ουάσιγκτον έστειλε επιστολή στην Κομισιόν όπου εκφράζει την προθυμία της για διαπραγμάτευση των διμερών διαφορών, μετά τη διαρροή «λίστας πιθανών παραχωρήσεων» που οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να εξετάσουν ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη πρόταση που υπέβαλε η Ινδία για εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς, λέγοντας ότι «ουσιαστικά είναι πρόθυμοι να μας χρεώσουν κυριολεκτικά χωρίς δασμούς». Ανέφερε μάλιστα ότι μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Apple Inc.» Τιμ Κουκ και του είπε ότι «δεν θέλω να κατασκευάζεις στην Ινδία», για να λάβει την απάντηση - όπως είπε - ότι η «Apple» «θα αυξήσει την παραγωγή της στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ολα αυτά ενώ πιθανολογείται νέος γύρος συνομιλιών - ο τρίτος κατά σειρά - ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία. Οπως δήλωσε ο Ιάπωνας διαπραγματευτής Ριοσέι Ακαζάουα, «θα επιδιώξουμε την επανεξέταση του φάσματος των δασμολογικών μέτρων των ΗΠΑ, όπως αυτά για τα αυτοκίνητα, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τον χάλυβα και το αλουμίνιο, καθώς και τους αμοιβαίους δασμούς, που είναι βαθιά λυπηρά».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε προχτές ότι αναστέλλει την ισχύ λίστας με αφερέγγυες επιχειρηματικές οντότητες, αλλά και με μέτρα ελέγχου εξαγωγών που αφορούσαν μια σειρά αμερικανικές εταιρείες.
Τα μέτρα θα ανασταλούν - προς το παρόν τουλάχιστον - για 90 μέρες, κατ' εφαρμογή όσων συζήτησαν αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Κίνας το Σαββατοκύριακο, προχωρώντας σε αμοιβαία μείωση των μεγάλων δασμών που ανήγγειλαν εκατέρωθεν, με φόντο την πολλαπλή πίεση που ασκεί στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες η κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δασμοί θα επιστρέψουν σταθερά στα προηγούμενα επίπεδα.
Κίνα και Κολομβία υπέγραψαν προχτές συμφωνία για την ένταξη της λατινοαμερικανικής χώρας στο κινεζικό επενδυτικό σχέδιο για τους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού».
Η συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο Φόρουμ της Συνόδου Κίνας - χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, κατά την οποία το Πεκίνο υποσχέθηκε πιστώσεις 66 δισ. γιουάν (8,3 δισ. ευρώ) υπέρ της «ανάπτυξης» χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να επωφεληθούν απ' αυτήν την «ευκαιρία» «για να οδηγήσουν τη διμερή συνεργασία σε ένα ακόμα ανώτερο επίπεδο». Η Μπογκοτά, από την πλευρά της, μίλησε για «ιστορικό σταθμό που ανοίγει νέες ευκαιρίες για τις επενδύσεις, την τεχνολογική συνεργασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη για τις δύο χώρες». Ο Κολομβιανός σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο δήλωσε ότι «η ιστορία των εξωτερικών σχέσεών μας αλλάζει (...) Στο εξής η Κολομβία διατηρεί ισότιμες και ελεύθερες σχέσεις με ολόκληρο τον κόσμο».
Λόγω «αβέβαιου περιβάλλοντος» και οικονομικών «προκλήσεων»
Τις 20.000 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι απολύσεις που σχεδιάζει ο ιαπωνικός κολοσσός «Nissan Motor», στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου και της απόφασης να μειώσει την παραγωγική του ικανότητα.
Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ιβάν Εσπινόζα (ανέλαβε μετά το ναυάγιο τον χειμώνα για τη συγχώνευση με τη «Honda», προκειμένου να ανταγωνιστούν με αυξημένες αξιώσεις κινεζικά μονοπώλια του κλάδου), τα 2/3 των απολύσεων θα προέλθουν από τον τομέα της μεταποίησης και οι υπόλοιπες από τμήματα πωλήσεων, διοικητικές θέσεις αλλά και την έρευνα.
Η διοίκηση της εταιρείας τον Νοέμβρη είχε ήδη ανακοινώσει σχέδιο κατάργησης 9.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως και μείωσης της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας του ομίλου κατά 20%.
Πλέον εκτιμάται ότι οι απολύσεις θα αφορούν το 15% του συνολικού εργατικού δυναμικού που σήμερα διαθέτει ο όμιλος (περίπου 133.500 άτομα).
Ο Εσπινόζα χαρακτήρισε το προηγούμενο οικονομικό έτος «γεμάτο προκλήσεις», με αυξανόμενο κόστος παραγωγής και ένα «αβέβαιο περιβάλλον», μιλώντας για ισολογισμούς που αποτελούν «κάλεσμα αφύπνισης». Σημειωτέον, η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει διαμορφώσει ακόμα προβλέψεις για το νέο έτος, εξαιτίας της «αβεβαιότητας» που γεννά η «φύση των αμερικανικών δασμών».
Την περασμένη βδομάδα η «Nissan» ανακοίνωσε ότι θα περικόψει επενδύσεις που είχε δρομολογήσει, αναστέλλοντας και σχέδια κατασκευής ενός εργοστασίου μπαταριών και ενός εργοστασίου ηλεκτρικών οχημάτων στην Ιαπωνία.
Σχετικό ρεπορτάζ του BBC σημείωνε ότι μια σειρά ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από τη γοργή ανέλιξη κινεζικών ομίλων όπως η BYD, που διατηρούν προβάδισμα και στην κινεζική αγορά. Το βρετανικό δίκτυο παρατηρούσε ακόμα ότι «η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικών οχημάτων, με ορισμένα καθιερωμένα ως κατασκευαστές οχημάτων έθνη να έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπάρχει για τη νέα τεχνολογία». Πρόσθετε δε ότι «στις ΗΠΑ, μια άλλη μεγάλη αγορά για τη "Nissan", ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού έχουν πλήξει τις πωλήσεις νέων οχημάτων».
Σε περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και η «Panasonic», μέχρι τον Μάρτη του 2026, στο πλαίσιο «ενδελεχούς ανασκόπησης της λειτουργικής αποδοτικότητας», όπως εξηγείται σε σχετική ανακοίνωση.
Η εταιρεία - που απασχολεί περίπου 230.000 άτομα σε όλο τον κόσμο - ετοιμάζεται να πετάξει στον δρόμο 5.000 εργαζόμενους στην Ιαπωνία και άλλους 5.000 διεθνώς, με επίκεντρο τα τμήματα πωλήσεων και διοικητικής υποστήριξης.
Επανέρχονται στο διεθνές προσκήνιο νέες φρικιαστικές καταγγελίες για τα εγκλήματα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (SAS) σε σειρά ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις οποίες συμμετείχε η Βρετανία όπως οι πόλεμοι σε Ιράκ, Αφγανιστάν, κ.α.
Μιλώντας σε ρεπόρτερ της εκπομπής «Panorama», που μεταδόθηκε χτες από το βρετανικό δίκτυο BBC, τουλάχιστον 30 απόστρατοι στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων SAS και SBS κατήγγειλαν μεταξύ άλλων εν ψυχρώ εκτελέσεις πολιτών που φορούσαν χειροπέδες ή ήταν τραυματίες, ακόμη και παιδιών ή εφήβων. Κατήγγειλαν, επίσης, πρώην συναδέλφους τους για δολοφονίες αμάχων στον ύπνο τους, φρικτά βασανιστήρια σε «ανακρίσεις», ομαδικές σφαγές, κ.ά.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ενός πρώην στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων που εξήγησε τι γινόταν με όσους θεωρούνταν στόχοι στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας»: «Αν ένας στόχος είχε εμφανιστεί στη λίστα δύο ή τρεις φορές πριν, τότε πηγαίναμε με σκοπό να τον σκοτώσουμε, δεν υπήρχε καμία προσπάθεια να τον συλλάβουμε. Μερικές φορές ελέγχαμε αν είχαμε εντοπίσει τον στόχο, επιβεβαιώναμε την ταυτότητά του και μετά τον πυροβολούσαμε. Συχνά η Μοίρα απλώς πήγαινε και σκότωνε όλους τους άντρες που έβρισκε εκεί».
Ενας άλλος αποκάλυψε ότι σε ορισμένες επιχειρήσεις, τα στρατεύματα έμπαιναν σε ξενώνες και σκότωναν όλους όσοι ήταν εκεί, λέγοντας: «Μπήκαν μέσα και πυροβόλησαν όλους όσοι κοιμόντουσαν εκεί».
Ειδεχθή εγκλήματα συνέβαιναν και στην περίπτωση που οι ειδικές δυνάμεις έθεταν υπό έλεγχο μια περιοχή. Τότε οι ομάδες εφόδου σάρωναν την περιοχή πυροβολώντας όποιον βρισκόταν στο έδαφος, ελέγχοντας τα πτώματα και σκοτώνοντας όποιον έμενε ζωντανός. «Ηταν αναμενόμενο, όχι κρυφό. Ολοι το ήξεραν», ανέφερε άλλος ένας αυτόπτης μάρτυρας ενώ άλλος βετεράνος περιέγραψε μια επιχείρηση κατά την οποία ένας ιατρός περιέθαλπε κάποιον που είχε πυροβοληθεί και εξακολουθούσε να αναπνέει: «Τότε ένας από τους δικούς μας τον πλησίασε. Ακούστηκε ένας κρότος. Τον είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι από κοντινή απόσταση».
Σύμφωνα με τις καταθέσεις, στους νεότερους στρατιώτες λεγόταν από ανωτέρους τους ότι οι κρατούμενοι δεν έπρεπε να επιστρέψουν στη βάση μαζί τους, «υπήρχε έμμεση έγκριση για ό,τι συνέβαινε».Ολα αυτά δεν γίνονταν εν αγνοία των τότε κυβερνώντων.
Στο ρεπορτάζ του BBC, για πρώτη φορά αποκαλύπτεται πως ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ενημερωθεί από τον τότε δοτό πρωθυπουργό του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι πως οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις σκότωναν αμάχους στην υπό κατοχή χώρα. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε πως οι «ανησυχίες» που του είχε μεταφέρει ο Καρζάι αφορούσαν «γενικά τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, και όχι συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου», αρνούμενος κάθε συγκάλυψη των εγκλημάτων.
Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, όπου αργά το βράδυ της Τετάρτης ξέσπασαν νέες συγκρούσεις παρά τη νέα συμφωνία «εκεχειρίας» ανάμεσα σε αντίπαλες ισλαμικές παραστρατιωτικές οργανώσεις και τις δυνάμεις ασφαλείας των ταξιαρχιών 111 και 444 του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.
Η ρευστότητα που επικρατεί στην περιοχή συνοδεύτηκε, μετά το τέλος των συγκρούσεων, με διαδηλώσεις πολιτών κατά του πρωθυπουργού της Τρίπολης στην κεντρική Πλατεία των Μαρτύρων. Οι διαδηλωτές τον θεώρησαν υπεύθυνο για την αδυναμία του να επιβάλει την τάξη και να προστατεύσει τις ζωές τους, αφότου ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, 12 Μαΐου, με αφορμή τη δολοφονία αρχηγού παραστρατιωτικής οργάνωσης.
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η Τουρκία που στήριξε όσο κανένας άλλος τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά και εξασφάλισε την παραμονή του στην εξουσία (την οποία διατηρεί εδώ και μερικά χρόνια δίχως να έχει εκλεγεί από τον λαό), ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να απομακρύνει τους υπηκόους της από την Τρίπολη λόγω των συγκρούσεων.
Εντατικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλει η τουρκική πρεσβεία στην Τρίπολη, που ανακοίνωσε ότι «εργάζεται για να διασφαλίσει τη μεταφορά των πολιτών της με λεωφορεία μεταξύ Τρίπολης και Μισράτα», μιας μεγάλης πόλης - λιμανιού που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας.