2025 The Associated Press. All |
Ο νεότερος συνολικός απολογισμός θυμάτων που δόθηκε από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα χτες, 586 μέρα πολέμου, ανέφερε τουλάχιστον 52.928 νεκρούς και 119.846 τραυματίες. Από αυτούς 2.799 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις 18 Μάρτη και άλλοι 7.805 τραυματίστηκαν κατά την ίδια περίοδο.
Τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου στη νότια πόλη Χαν Γιούνις το βράδυ της Τρίτης, με τουλάχιστον 28 νεκρούς (στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα) και δεκάδες τραυματίες, ακολούθησε χτες το πρωί ο βομβαρδισμός του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη βόρεια Γάζα, με τουλάχιστον 48 νεκρούς, εκ των οποίων 22 παιδιά και 15 γυναίκες.
Οπως ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός, κατά την επιδρομή στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο με δεκάδες βόμβες υψηλής διάτρησης είχε βάλει στο στόχαστρο τον αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα, Μουχάμαντ Σινουάρ (αδερφό του δολοφονηθέντος από το Ισραήλ Γιαχία Σινουάρ).
Αργότερα χτες το απόγευμα η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας έκανε επικαιροποιημένο απολογισμό, αναφέροντας τουλάχιστον 80 νεκρούς από ισραηλινά πλήγματα από τα ξημερώματα της ίδιας μέρας.
Μαζί με τους βομβαρδισμούς εντείνεται και ο λιμός από την έλλειψη τροφίμων. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά και βρέφη υποφέρουν από υποσιτισμό, ενώ τίποτα δεν δείχνει ότι θα ξαναρχίσει σύντομα η ανθρωπιστική βοήθεια.
Στο φόντο αυτής της βαρβαρότητας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η περιοδεία του στις χώρες του Περσικού Κόλπου δεν απομονώνει το Ισραήλ αλλά «του κάνει καλό». Υπαινισσόμενος την επιλογή του Νετανιάχου να «ξεγράψει» τους ομήρους προκειμένου να συνεχίσει τον πόλεμο, απολαμβάνοντας τη συνεχιζόμενη στήριξη των ακροδεξιών κυβερνητικών εταίρων του, ο Τραμπ δήλωσε πριν φτάσει στο Κατάρ ότι αν δεν ήταν εκείνος, όχι μόνο δεν θα είχε ελευθερωθεί τη Δευτέρα ο Αμερικανοϊσραηλινός όμηρος Ινταν Αλεξάντερ, αλλά δεν θα είχε μείνει τώρα ζωντανός ούτε ένας...
Ο Τραμπ δήλωσε στη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) ότι ελπίζει για το «μέλλον της ασφάλειας και αξιοπρέπειας του παλαιστινιακού λαού» στη Γάζα, προσθέτοντας πως «αυτό δεν μπορεί να συμβεί υπό την παρούσα ηγεσία της Χαμάς», την οποία κατηγόρησε ότι «απολαμβάνει τους βιασμούς, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων».
Στο μεταξύ συνεχίζονται τα διπλωματικά και πολιτικά παζάρια ανάμεσα στο Ισραήλ και στους εταίρους του, με πιο χαρακτηριστική την υποτιθέμενη «κόντρα» με τη Γαλλία, καθώς ο Πρόεδρός της, Εμανουέλ Μακρόν, επιδιώκοντας περισσότερα οφέλη για τα γαλλικά μονοπώλια στην περιοχή, εμφανίζεται «έτοιμος» να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος σε περίπου έναν μήνα, στο πλαίσιο διεθνούς Συνόδου για το Παλαιστινιακό στη Νέα Υόρκη, την οποία επιχειρεί να συνδιοργανώσει με τη Σαουδική Αραβία.
Μετά τις «επικρίσεις» του Μακρόν κατά του Ισραήλ για την άρνηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο ότι εξακοντίζει «αιματηρούς λιβέλους κατά του εβραϊκού κράτους» και ότι επέλεξε να συνταχθεί με «μια φονική ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, αναπαράγοντας ψευδή προπαγάνδα». Κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι εξαπολύει «αντισημιτικές συκοφαντίες» στο Ισραήλ και ότι ζητά «να παραδοθεί το Ισραήλ και να επιβραβεύσει την τρομοκρατία». «Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει και δεν θα παραδοθεί», συνέχισε ο Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας ότι θα επιτύχει «όλους τους στόχους του πολέμου».
Από την Ιαπωνία, όπου παρέμεινε και χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να αυξηθούν οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» (εξομάλυνσης ή σύναψης διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και άλλες μουσουλμανικές χώρες) μετά τον πόλεμο στη Γάζα.
Στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης πραγματοποιήθηκαν χτες μαζικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, για να τιμήσουν την 77η μαύρη επέτειο από τη μεγάλη καταστροφή (Νάκμπα), που σήμανε προσφυγιά και θάνατο για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και την ίδρυση του Ισραήλ. Μεγάλη εκδήλωση για τη Νάκμπα έγινε χτες και μπροστά από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Σε πολλές πόλεις και χωριά οι σειρήνες ήχησαν για 77 δευτερόλεπτα, για τα 77 χρόνια από τη μεγάλη καταστροφή του παρελθόντος, που από το 2023 συμπίπτει με τη σύγχρονη καταστροφή την οποία προκαλεί ο πόλεμος του Ισραήλ όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Νωρίς το πρωί χτες ήχησαν ξανά στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και σε πόλεις του Ισραήλ σειρήνες συναγερμού, καθώς οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν νέο πύραυλο. Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι ο πύραυλος αναχαιτίστηκε, ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί από την πτώση θραυσμάτων του πυραύλου.
Πρόκειται για τον τρίτο πύραυλο που εξαπέλυσαν οι Χούθι το τελευταίο 48ωρο, γεγονός που ενίσχυσε τις πιθανότητες για νέο χτύπημα του Ισραήλ στην Υεμένη.
Αργότερα, το απόγευμα, ο Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, πιθανώς σχεδιάζοντας νέα αεροπορική επιδρομή σε θέσεις των Υεμενιτών Χούθι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση για εκκένωση των λιμανιών Ρας Ισα, Χοντέιντα και Σαλίφ της Υεμένης.
Επίθεση από Ισραηλινούς στρατιώτες κατήγγειλε χτες ότι δέχτηκε την Τρίτη η δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL). Ο κατοχικός στρατός δεν αναφέρθηκε καθόλου στο περιστατικό, κατά το οποίο - όπως κατήγγειλε εκπρόσωπος της UNIFIL - χτυπήθηκε μία από τις βάσεις της αποστολής στο Κφαρ Σούμπα. «Τις τελευταίες μέρες η UNIFIL παρατήρησε κι άλλη επιθετική συμπεριφορά των IDF (σ.σ. των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων) προς ειρηνευτικές δυνάμεις που εκτελούν επιχειρησιακές δραστηριότητες σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε, αναφερόμενη σε ψήφισμα του ΟΗΕ που εγκρίθηκε αρχικά το 2006, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
Το περιστατικό της Τρίτης συνέβη κοντά στη λεγόμενη «Μπλε Γραμμή», που έχει χαρτογραφηθεί από τον ΟΗΕ και χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.
Μετά τις συμφωνίες άνω των 600 δισ. στη Σαουδική Αραβία, ο Τραμπ έκλεισε στο Κατάρ συμφωνίες 1,2 τρισ. δολαρίων για αμερικανικά μονοπώλια
Ο Ντ. Τραμπ με τον Σαουδάραβα διάδοχο Μ. μπιν Σαλμάν και τον τζιχαντιστή Σύρο «πρόεδρο» Α. Σαράα... με το «πολύ ισχυρό παρελθόν»... |
Κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ, φρόντισε να διαφοροποιηθεί από προκατόχους του, υποστηρίζοντας πως δεν ήρθε για να «κάνει μάθημα» στις χώρες της περιοχής. «Ο μεγάλος μετασχηματισμός δεν έρχεται από τους Δυτικούς που κάνουν επεμβάσεις και σας δίνουν διαλέξεις για το πώς θα ζήσετε ή θα κυβερνήσετε. Ούτε τα αστραφτερά θαύματα σε Ριάντ και Αμπου Ντάμπι έγιναν από τους λεγόμενους οικοδόμους εθνών ή τους νεο-συντηρητικούς ή τους φιλελεύθερους μη κερδοσκόπους, όπως αυτοί που ξόδεψαν τρισεκατομμύρια αποτυγχάνοντας να αναπτύξουν την Καμπούλ και τη Βαγδάτη και τόσες άλλες πόλεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε στη συνέχεια ότι «η γέννηση της σύγχρονης Μέσης Ανατολής έχει γίνει από τους λαούς της περιοχής που αναπτύσσονται σε κυρίαρχες χώρες και επιδιώκουν τα δικά τους οράματα και φτιάχνουν τα δικά τους πεπρωμένα».
Διαβεβαίωσε πως είναι «πρόθυμος» να τελειώσει «συγκρούσεις του παρελθόντος και να επιδιώξει νέες εταιρικές σχέσεις για έναν καλύτερο και πιο σταθερό κόσμο, ακόμη και εάν οι διαφορές μας είναι πολύ βαθιές». Ισχυρίστηκε δε πως η δική του δουλειά είναι «να υπερασπιστεί την Αμερική και να προωθήσει τα θεμελιώδη συμφέροντα της σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης».
Στη συνέχεια ο Τραμπ, όπως κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις που στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, έκανε ειδικότερες αναφορές σε χώρες της περιοχής.
Για τη Συρία ανέφερε πως είναι μία χώρα που υπέφερε πολύ «από μιζέρια και θάνατο» και που τώρα διαθέτει «νέα κυβέρνηση που θα πετύχει στη σταθεροποίηση της χώρας και στη διατήρηση της ειρήνης». Νωρίτερα δε ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Σύρο τζιχαντιστή «Πρόεδρο» Αχμεντ αλ Σαράα στο Ριάντ, πλέκοντας στη συνέχεια το εγκώμιό του λέγοντας πως είναι «νέος, ελκυστικός, σκληρός τύπος, με πολύ ισχυρό παρελθόν». Ο Τραμπ συμβούλεψε τον Σαράα να διώξει τους ξένους τζιχαντιστές από τη Συρία και να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, υποστηρίζοντας (μερικές ώρες αργότερα στο Κατάρ) πως πήρε σχετική «διαβεβαίωση» από τον ηγέτη της Συρίας. Μιλώντας στη σύνοδο του Ριάντ επιβεβαίωσε την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας, τονίζοντας πως συζήτησε αυτή τη βδομάδα την κατάσταση στη Συρία με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν. Αργότερα χτες βράδυ, ο αλ Σαράα είχε προγραμματίσει να κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα.
Αναφερόμενος στον Λίβανο είπε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να δημιουργήσει «ένα μέλλον οικονομικής ανάπτυξης και ειρήνη με τους γείτονές του», θεωρώντας πως η χώρα έχει την «ευκαιρία» απαλλαγής από τη Χεζμπολάχ.
Για το Ιράν, ο Τραμπ ανέφερε πως θέλει μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση «να σταματήσει την χορηγία της τρομοκρατίας, να σταματήσει τους αιματηρούς πολέμους διά αντιπροσώπων και να σταματήσει μόνιμα και πιστοποιημένα την επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων». Στη συνέχεια όμως θυμήθηκε τις κυρώσεις που κλιμακώνει κάθε βδομάδα σε βάρος του Ιράν λέγοντας: «Καλώ σθεναρά όλες τις χώρες να ενωθούν μαζί μας πλήρως και συνολικά στην επιβολή κυρώσεων που μόλις έβαλα στο Ιράν».
Αυτές και προηγούμενες αναφορές του Τραμπ στο Ιράν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, που χαρακτήρισε «παραπλανητικό» τον χαρακτηρισμό της χώρας του ως «η πιο καταστροφική δύναμη στη Μέση Ανατολή». «Ο Τραμπ κλείνει τα μάτια στα εγκλήματα του Ισραήλ και θέλει να παρουσιάσει το Ιράν ως απειλή στην περιοχή», τόνισε ο Αραγτσί, διαβεβαιώνοντας πως έπειτα και από τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ, αποδεικνύει πως η Τεχεράνη «διατηρεί ενήμερες» τις χώρες της περιοχής και επιδιώκει «περιφερειακή συνεννόηση» για μία «πιθανή» συμφωνία με τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ ανακοινώθηκε χτες πως ο Αραγτσί θα έχει συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη αύριο, Παρασκευή, με αξιωματούχους της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας (χώρες γνωστές ως Ε3) στο φόντο επικείμενου νέου γύρου συνομιλιών Ιρανών και Αμερικανών αξιωματούχων.
Πριν φύγει από το Ριάντ, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε εξασφαλίσει επενδύσεις άνω των 600 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και «χρυσά συμβόλαια» για πανίσχυρα αμερικανικά μονοπώλια με τις «ευλογίες» του Σαουδάραβα πρωθυπουργού και πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Πιο θεαματικό ήταν το πρωτοφανές εξοπλιστικό πακέτο των 142 δισ. δολαρίων που έπεσε σαν μποναμάς για τα αμερικανικά πολεμικά και τεχνολογικά μονοπώλια.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του χτες ήταν η Ντόχα του Κατάρ, όπου και εκεί έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα από τον εμίρη της χώρας, Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι. Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους δεν απέκλεισε να μεταβεί σήμερα, Πέμπτη, στην Τουρκία, για να συμμετάσχει στις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας, προσθέτοντας πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήθελε να είναι παρών. «Ξέρω πως θα ήθελε να είμαι εκεί, και αυτό είναι μία πιθανότητα. Εάν μπορούσαμε να τελειώσουμε τον πόλεμο, θα το σκεφτόμουν...».
Ο Πρόεδρος Τραμπ στην Ντόχα ανακοίνωσε συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η «Boeing» έκλεισε την πώληση 160 αεροσκαφών στην «Qatar Airways» και κινητήρες αεροσκαφών από την εταιρεία «GE Aerospace» συνολικής αξίας άνω των 243 δισ. δολαρίων.
Ενδιαφέρουσες συμφωνίες έκλεισαν μεταξύ άλλων η αμερικανική πολεμική βιομηχανία Parsons, Quantinuum για κοινοπραξίας για κβαντικές τεχνολογίες με την καταριανή AI Rabban Capital, η Raytheon συμφωνία 1 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση του Κατάρ για συστήματα αντιμετώπισης και εξουδετέρωσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (counter-drone), η General Atomics συμφωνία αξίας 2 δισ. για την απόκτηση συστήματος πλοήγησης εξ αποστάσεως MQ-9Β κ.ά.
Μετά το Κατάρ ο τρίτος και τελευταίος προορισμός του Ντόναλντ Τραμπ είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η περιοδεία του ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή.
Την ίδια ώρα η Ρωσία εντείνει τη συνεργασία με την Αίγυπτο. Χτες, ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Αντόν Αλιχάνοφ, μετέβη στο Κάιρο και δήλωσε πως Ρωσία και Αίγυπτος συζητούν την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε αιγυπτιακό έδαφος.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την 77η επέτειο της Νάκμπα
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την 77η επέτειο της Νάκμπα:
«Η 77η επέτειος της Νάκμπα σημαδεύεται από τη συνεχιζόμενη βάρβαρη πολεμική επιχείρηση γενοκτονίας που διεξάγει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ για πάνω από 1,5 χρόνο σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. "Οι μάσκες έπεσαν" γύρω από το κατασκευασμένο άλλοθι της "αυτοάμυνας", που επικαλούνται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και το οποίο χρησιμοποιούν και στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, για να δικαιολογήσουν το συνεχιζόμενο έγκλημα. Οι υποκριτικές δηλώσεις Τραμπ και σαουδαραβικής ηγεσίας για "ειρήνευση και ασφάλεια" συνοδεύονται με δολοφονίες δεκάδων Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό κατοχής.
Τα έως τώρα καταγεγραμμένα αποτελέσματα της βαρβαρότητας του κατοχικού κράτους του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι: 53.835 νεκροί, εκ των οποίων 18.197 παιδιά, 12.400 γυναίκες, χιλιάδες ηλικιωμένοι, 1.411 γιατροί και νοσηλευτές, 800 εκπαιδευτικοί, 214 δημοσιογράφοι, ενώ υπάρχουν συνολικά 11.200 αγνοούμενοι στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες απάνθρωπες και αυθαίρετες συλλήψεις Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
Η μόνη εγγύηση για τη δικαίωση του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και για τη μη παραγραφή των εγκλημάτων του Ισραήλ είναι η πολύμορφη συνέχιση της έμπρακτης αλληλεγγύης του λαού μας και των άλλων λαών, και όχι τα παχιά λόγια του Τραμπ και των συμμάχων του σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και στην "ευρύτερη Μέση Ανατολή".
Το ΚΚΕ εκφράζει διαχρονικά την αμέριστη αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και τη στήριξή του στον πολύχρονο, μαρτυρικό και ηρωικό του αγώνα, επιμένει όλα αυτά τα χρόνια για την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής του Δεκέμβρη του 2015, επαναφέρει το αίτημα και καλεί την ελληνική κυβέρνηση άμεσα, με επείγουσες διαδικασίες, να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος.
Με την αποφασιστική πάλη των λαών μπορεί ο δίκαιος αγώνας του παλαιστινιακού λαού να βρει δικαίωση, ενάντια στους κάθε είδους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Απαιτούμε:
- Την άμεση απόσυρση των ισραηλινών εγκληματιών εισβολέων από τη Λωρίδα της Γάζας και τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη.
- Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.
- Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα πριν τον Ιούνη του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
- Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
- Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!
Νίκη στον αγώνα του ηρωικού παλαιστινιακού λαού!
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».
Οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ξάνθη καλούν σε πικετοφορία, με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από τη «Νάκμπα», σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στον δήμο Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν περιοδείες ενημέρωσης για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, ενάντια στη στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, το Σάββατο 17 Μάη στις 11 π.μ. σε διάφορα σημεία της πόλης.
Συγκεκριμένα: Στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας, στο Πάρκο για Ολους στη Μαλακοπή, στη Λαϊκή Αγορά της Ξηροκρήνης και στη Λαϊκή Αγορά της Βούλγαρη.
Με αφορμή την 77η επέτειο της Νάκμπα, της Μεγάλης Καταστροφής για τον Παλαιστινιακό λαό, όταν το 1948 εκδιώχθηκε βίαια από τη γη του, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σε ανακοίνωσή της «καλεί τον ελληνικό λαό, τα σωματεία, τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος να εντείνουν την πολύμορφη, μαζική, οργανωμένη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό».
«Η φετινή επέτειος βρίσκει τον παλαιστινιακό λαό αντιμέτωπο με μια άνευ προηγουμένου δολοφονική επίθεση γενοκτονίας, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που φανερώνει το αληθινό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού και των σχεδιασμών του στην περιοχή», υπογραμμίζει.
Αναδεικνύοντας τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που προωθούν τη λεγόμενη «στρατηγική συμμαχία» Ελλάδας - Ισραήλ, εντάσσοντας τον ελληνικό λαό στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕΔΥΕ απευθύνεται στον λαό, στα σωματεία και τους φορείς, τονίζοντας ότι «η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! Ο λαός της Παλαιστίνης δεν είναι μόνος!».
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με την ευκαιρία της επετείου της Νάκμπα, «δηλώνει την αμετάπειστη θέλησή της να σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και να στηρίξει τον αγώνα του ενάντια στη συνεχιζόμενη βίαιη αρπαγή και καταπάτηση των εδαφών του από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».
Η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει «για ακόμα μια φορά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργάζεται στενά με ένα κράτος που στα μάτια όλου του ελληνικού λαού είναι κράτος - δολοφόνος, επικίνδυνο για την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής». Και καταλήγει τονίζοντας ότι «θα συνεχίσει να παλεύει ώσπου να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για τους Παλαιστίνιους αλλά και για όλους τους καταπιεσμένους της Γης».