Η οικονομική κρίση όχι μόνο δε δείχνει σημάδια ύφεσης, αλλά αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται βαθύτερη και πιο καταστροφική, με τους μακροοικονομικούς δείκτες να εμφανίζουν συνεχή επιδείνωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το γ' τρίμηνο του 2012 η οικονομική δραστηριότητα (ΑΕΠ) της χώρας, σε ετήσια βάση, σημείωσε νέα πτώση κατά 7,2%, που είναι η μεγαλύτερη για το 2012. Τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, το ΑΕΠ είχε μειωθεί με ρυθμό 6,3% και 6,7% αντίστοιχα. Επίσης, σε σχέση με τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011, το αντίστοιχο διάστημα του 2012, το ΑΕΠ εμφανίζει πτώση 6,5%, με προοπτική στο τέλος του χρόνου να φτάσει στο -7%. Τέλος, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές θα υποχωρήσει το 2012 κάτω από τα 200 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα διαμορφωθεί στα 194 δισ. ευρώ.
Νέα υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται ότι θα σημειωθεί το 2013, με το ΑΕΠ να υποχωρεί στα 183 δισ. ευρώ, αν και οι επίσημες αυτές κυβερνητικές εκτιμήσεις θεωρούνται υπεραισιόδοξες. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2013 έχει καταρτιστεί με την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ της χώρας (σε σταθερές τιμές) θα μειωθεί περαιτέρω κατά 4,5%. Αντίθετα, οικονομικοί παράγοντες, εκτιμούν, ότι η αφαίρεση από τα λαϊκά νοικοκυριά 9,2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, υπό τη μορφή της μείωσης μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, θα οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα σημειώσει πολύ μεγαλύτερη υποχώρηση, σε σχέση με τις επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις.
Ανεξάρτητα από αυτό, η σημασία που προσδίδει η κυβέρνηση στο ΕΣΠΑ ειδικά αυτήν την περίοδο, αναδεικνύει ακόμη μια πτυχή της καταστροφικής, για το λαό και τον τόπο, παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 4/5 των δημόσιων επενδύσεων εξαρτώνται από το ΕΣΠΑ, όπως είπε ο υπουργός, αποκαλύπτοντας - άθελά του προφανώς - τα τεχνικά αδιέξοδα που γεννά η πολιτική της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου και των τραπεζών. «Τα διαρθρωτικά ταμεία (σ.σ. ΕΣΠΑ) είναι ένα βασικό εργαλείο για τη ρευστότητα», είπε ο υπουργός, αλλά συμπλήρωσε ότι «ταυτόχρονα είναι και όμηρος της ρευστότητας», φέρνοντας ως παράδειγμα τα τεχνικά έργα, όπου οι διαγωνισμοί μετατίθενται επειδή οι τεχνικές εταιρείες δεν μπορούν να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές από τράπεζες, για τη συμμετοχή τους. Επίσης και άλλα προγράμματα «δεν προχωρούν με την ταχύτητα που πρέπει, γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει να βάλει τη συνεισφορά του».
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ξορκίσει την κρίση και τις συνέπειές της, την άρνηση, δηλαδή, των εκπροσώπων του κεφαλαίου να κάνουν επενδύσεις. Την ίδια στιγμή επιχειρεί να υποβαθμίσει την απόλυτη εξάρτηση των όποιων επενδύσεων από τα ειδικά συμφέροντα του δυτικοευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου, συμφέροντα που δεν έχουν κάτι κοινό με τις άμεσες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα, αξιοποιεί τα προβλήματα ρευστότητας που επικαλούνται οι τράπεζες για να δικαιολογήσει την κυβερνητική επιλογή χρηματοδότησης των τραπεζών με δεκάδες δισεκατομμύρια, λέγοντας ότι «είναι κομβικής σημασίας η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και η συμφωνία με την τρόικα έτσι ώστε να καταβληθούν οι δόσεις στην Ελλάδα και να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας»!!!
Κι ας είναι οι περίφημες «δημόσιες επενδύσεις» επιλεγμένες και κατευθυνόμενες από την ΕΕ σε μεγάλο βαθμό για να εξυπηρετηθούν οι προτεραιότητες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Κι ας δρομολογείται η δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού των 500 ευρώ το μήνα, κάτι το οποίο δεν σχολιάζουν η κυβέρνηση και ο υπουργός, όταν μιλά για «νέα αρχή» για κάθε νοικοκυριό.
Στο μεταξύ, στην ίδια τοποθέτηση, πρόλαβε να πει ότι προωθεί «απλούστευση του συστήματος» για τις απαλλοτριώσεις, όπου «είμαστε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη» και «δεν μπορεί ορισμένοι να πλουτίζουν αθέμιτα μέσω των απαλλοτριώσεων, εις βάρος του Ελληνα φορολογούμενου».
Την ηλεκτρονική υποβολή ισοζυγίων κρέατος ανά μήνα από τους κρεατεμπόρους ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το πρόγραμμα που ονομάστηκε «Αρτεμις» ξεκινάει πιλοτικά και από 1/1/2013 υποχρεωτικά. Οπως ανακοινώθηκε, με το σύστημα αυτό θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος της αγοράς και θα αντιμετωπιστούν οι ελληνοποιήσεις. Αυτό που επίσης φαίνεται είναι πως δεν πρόκειται να ωφεληθούν σε τίποτα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και τα λαϊκά στρώματα - καταναλωτές. Η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη φτώχεια και τον αφανισμό και την εγχώρια κτηνοτροφία σε δραματική συρρίκνωση. Από την άλλη, οι εισαγωγές όλο και αυξάνονται σε βάρος της ντόπιας παραγωγής και για παράδειγμα το 2011 οι εισαγωγές σε κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος έφτασαν το 1,1 δισ. ευρώ. Οι μόνοι κερδισμένοι από την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι οι εισαγωγείς, οι κρεατοβιομήχανοι και οι πολυεθνικές.
Το έδαφος για μαζικές απολύσεις και στους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άρχισε να προετοιμάζει προσωπικά ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, ο οποίος χτες επιλέγοντας να μιλήσει για την... αναποτελεσματικότητα της Τοπικής Διοίκησης, είπε: «Υπάρχουν μελέτες και έρευνες που έδειξαν ότι για εργασίες όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα. Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ιδιαίτερα στους εταίρους που χρηματοδοτούν διαδικασίες στην Ελλάδα, γιατί δε γίνεται πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και να φανούν τρόποι πώς θα μειωθεί ο αριθμός τους».
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προωθείται ένα μοντέλο Τοπικής Διοίκησης που θα λειτουργεί με απολύτως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όλων των μορφών τις συμπράξεις με το κεφάλαιο. Γι' αυτό και ο Χ. Γ. Φούχτελ σημείωσε πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θησαυρός που πρέπει να εκμεταλλευτούμε».
Ο Φούχτελ, εντεταλμένος της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την Ελλάδα, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να παραβρεθεί στην 3η Συνέλευση του Ελληνογερμανικού Δικτύου Περιφερειών - Δήμων - Πολιτών, που ξεκινά σήμερα το πρωί με οικοδεσπότη το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Το πεδίο των δράσεων του κεφαλαίου περιέγραψε με σαφήνεια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που ανέφερε ότι «η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία να λάβουμε τεχνογνωσία από τους Γερμανούς για τον βέλτιστο τρόπο να διαχειριστούμε τομείς στους οποίους οι ελληνικοί ΟΤΑ είναι αναποτελεσματικοί. Η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενεργειακή εξοικονόμηση και παραγωγή, η επαγγελματική κατάρτιση και η διά βίου μάθηση, η εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και η ίδια η οργάνωση των ΟΤΑ και των υπηρεσιών τους».
Στο όνομα της «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο» του ιχθυεμπορίου και της ιχθυοπαραγωγής και της μείωσης δήθεν των τιμών στα ψάρια, το ΔΣ του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθήνας (ΟΚΑΑ) πήρε μια σειρά μέτρων που στην πραγματικότητα εξυπηρετούν τους μεγαλοχονδρέμπορους του κλάδου.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να μειωθούν κατά 10% οι τιμές των μισθωμάτων των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα υποκαταστήματα των ιχθυοσκαλών του ΟΚΑΑ και των εμπορικών τους καταστημάτων, να μην επιβληθούν αυξήσεις στα μισθώματα για το 2013 - 2014 για όλες τις ιχθυόσκαλες, να γίνει επιπλέον έκπτωση 5% (δηλαδή, συνολικά 15%) στα μισθώματα σε περίπτωση προεξόφλησης έξι μηνιαίων μισθωμάτων και 8% για τα κυλικεία και τα παγοποιεία. Ακόμη, να απαλλαγούν από καταβολή μισθωμάτων για τρεις μήνες όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να μεταφέρουν την έδρα τους εντός των ιχθυοσκαλών.
Την έναρξη υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων ύψους 700 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς - ΑΤΕ ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η σχετική ανακοίνωση εντάσσεται στην κυβερνητική προπαγάνδα περί έναρξης ενίσχυσης της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα και παράλληλα να ενισχυθεί το φιλοαγροτικό προφίλ της Τράπεζας Πειραιώς, που πήρε κοψοχρονιά την ΑΤΕ. Οπως επίσης ανακοινώθηκε τα προγράμματα αυτά αφορούν σχέδια βελτίωσης και σχέδια μεταποίησης και εμπορίας, τα οποία βέβαια δεν είναι για τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Αφορούν όσους κάνουν επενδύσεις για αγρομπίζνες, στους οποίους παρέχεται κάλυψη για χορήγηση εγγυητικών επιστολών και παροχή δανείων από την Πειραιώς - ΑΤΕ.