ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Παρέμβαση για μαθήματα σε παιδιά φτωχών και ανέργων

Επανασύνδεση του ρεύματος σε οικογένεια εργαζόμενου στο Ιλιον

Παρέμβαση στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Περιστερίου ώστε να παραχωρήσει αίθουσες ή οποιονδήποτε άλλο χώρο σε σχολεία, προκειμένου να γίνονται δωρεάν βοηθητικά μαθήματα σε μαθητές που οι γονείς τους είναι φτωχοί ή άνεργοι, από εκπαιδευτικούς που έχουν συγκεντρωθεί με τη βοήθεια του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, έκανε χθες η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου. Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στις δράσεις ταξικής αλληλεγγύης που οργανώνουν σε όλη τη χώρα οι Λαϊκές Επιτροπές.

Ο Χρήστος Μαργανέλης, που εκπροσώπησε τη Λαϊκή Επιτροπή, θέτοντας το θέμα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, είπε: «έχουμε συγκεντρώσει καθηγητές που θα βοηθήσουν στην ενισχυτική διδασκαλία και θεωρούμε λογικό αυτή η δραστηριότητα να γίνει στα σχολεία. Και για λόγους υποδομής αλλά και επειδή τα σχολεία ανήκουν στους μαθητές, στους δασκάλους, στους γονείς. Εμείς ζητάμε ένα με δύο σχολεία στο κέντρο της πόλης, με πλήρη ευθύνη για τον καθαρισμό και τη λειτουργία του. Θα θέλαμε την άποψή σας στο ουσιαστικό του θέματος, μία τοποθέτηση επί της ουσίας».

Στην ουσία, το αίτημα απορρίφθηκε με διάφορα προσχήματα τόσο από τον αντιδήμαρχο Παιδείας της πόλης, καθώς απάντησε ότι έχουν απορριφθεί παρόμοια αιτήματα άλλων φορέων και της Εκκλησίας, όσο και από μέλη της Επιτροπής. Κάποιοι εξ αυτών είπαν ότι είναι θέμα διαδικαστικό καθώς πρέπει να συζητηθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης. Ωστόσο, ο ίδιος ο αντιδήμαρχος κάλεσε τη Λαϊκή Επιτροπή να «συνενώσει» τις δυνάμεις της με αυτές του Δήμου, καθώς σύντομα θα προχωρήσει στη λειτουργία τεσσάρων «κοινωνικών φροντιστηρίων», ένα σε κάθε διαμέρισμα της πόλης. Μάλιστα, ζητήθηκε και ο κατάλογος με τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στα δωρεάν μαθήματα της Λαϊκής Επιτροπής ενώ τέθηκε και το ζήτημα πως αν δεχθεί το αίτημα της Λαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να δεχθεί και όλων των άλλων φορέων που το είχαν ζητήσει και θα το ζητήσουν.

Θυμίζουμε ότι ήδη ο δήμαρχος Περιστερίου έχει αρνηθεί να παραχωρήσει κάποιες αίθουσες και η Λαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της με αφορμή το γεγονός σημείωνε ανάμεσα σε άλλα:

«Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να παραχωρήσει οποιονδήποτε χώρο. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας ούτε λίγο - ούτε πολύ είπε πως η Λαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενταχθεί στο σχεδιασμό του δήμου (!!!) για να παραχωρηθούν αίθουσες για τα μαθήματα. Το "ενδιαφέρον" του δήμου για τους φτωχούς και άνεργους Περιστεριώτες, αρχίζει και τελειώνει όσο διαρκούν τα φώτα της δημοσιότητας. Ας βγάλουν συμπεράσματα οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Περιστερίου».

Στο Ιλιον

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε οικογένεια εργαζόμενου στον τομέα του ιματισμού που είναι απλήρωτος τους τελευταίους τέσσερις μήνες, πέτυχε χθες η Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου ύστερα από παρέμβαση στη ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων.

Στην ίδια κινητοποίηση διεκδίκησαν να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος και σε μία ακόμα πολύτεκνη οικογένεια, με τέσσερα παιδιά, το ένα με ειδικές ανάγκες. Η οικογένεια δεν είχε καταφέρει να πληρώσει την αξία του ρεύματος καθώς ο σύζυγος της οικογένειας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας έχει καταθέσει τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση και η σύζυγος είναι άνεργη.

Σε παρέμβασή τους στην προϊσταμένη του καταστήματος τα μέλη της Επιτροπής απαίτησαν να γίνει άμεση επανασύνδεση στο ρεύμα. Η διευθύντρια, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια καθώς κατ' επανάληψη, όπως είπε, η οικογένεια φέρεται να έχει παραβιάσει το ρολόι. Κάλεσε την οικογένεια να κάνει γραπτό αίτημα προς τη διοίκηση της ΔΕΗ με το οποίο θα εκθέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ώστε να δώσει εκείνη την οριστική απάντηση αν θα προχωρήσει σε επανασύνδεση ή όχι...

Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής τόνισαν ότι δε θα το αφήσουν έτσι και ότι θα επανέλθουν με νέα κινητοποίηση αν χρειαστεί προσθέτοντας παράλληλα ότι θα βρίσκονται στο πλευρό κάθε λαϊκής οικογένειας που έχει ανάγκη, ώστε να μη διακοπεί το φως, το νερό, το τηλέφωνο σε κανένα λαϊκό σπίτι.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Σήμερα η σύσκεψη για την ταξική αλληλεγγύη

Σύσκεψη σήμερα στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων

Με σύνθημα «δεν θα αποδεχτούμε να μείνει λαϊκή οικογένεια που έχει ανέργους και χαμηλά αμειβόμενους χωρίς ρεύμα, φαγητό, χωρίς πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει την ταξική, μαχητική αλληλεγγύη στην εργατούπολη του Περάματος, με πρώτο βήμα τη σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων. Καλεί το λαό του Περάματος σε μαζική συμμετοχή για να οργανώσει τη δράση του ξεκινώντας από τη συλλογή τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων, παπουτσιών κλπ. Προχωρώντας στη διδασκαλία μαθητών φτωχών, λαϊκών οικογενειών, παροχή ιατρικών συμβουλών και υποστήριξη από ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και φορο-λογιστικές και νομικές συμβουλές από ομάδα λογιστών και δικηγόρων, στην πολιτιστική δημιουργία και δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών.

«Η αλληλεγγύη - επισημαίνει η Λαϊκή Επιτροπή στο κάλεσμά της - δεν έχει καμία σχέση με την ελεημοσύνη των "φιλάνθρωπων" βιομηχάνων και τραπεζιτών, δηλαδή αυτών που ξεζουμίζουν τους εργάτες και μετά υποκριτικά συμπονούν τα θύματά τους. Δεν έχει καμία σχέση με τη φιλανθρωπία των οργανώσεων και των φορέων που θέλουν το λαό στη γωνία, χωρίς να διεκδικεί αυτά που δικαιούται. Στηρίζουμε έμπρακτα κάθε εργαζόμενο και άνεργο για να πάρει κουράγιο και να μπει στον αγώνα. Μαζί με την ταξική αλληλεγγύη, διεκδικούμε από το κράτος όχι απλώς την παροχή κάποιας βοήθειας, αλλά τη δημιουργία υποδομών που να μπορούν να προσφέρουν μόνιμες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας και διατροφής». «Δεν θα τους αφήσουμε να εκτελέσουν το λαό. Οργανωνόμαστε - διεκδικούμε - αγωνιζόμαστε. Ταξικά, απαντάμε στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει το κεφάλαιο».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Συγκέντρωση και πορεία

Μηνιάτικο λιγότερο από 500 ευρώ

Συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης - Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησαν χτες οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και οι συμβασιούχοι της Πυροσβεστικής. Το προσωπικό της Πυροσβεστικής που εργάζεται σε αυτήν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ζητά την επαναφορά και χορήγηση του επιδόματος των 150 ευρώ για όλους τους οδηγούς και μάχιμους, πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης (3.400 άτομα) και συμβασιούχους. Με τις περικοπές και τις κρατήσεις υπάρχουν πυροσβέστες, αυτής της κατηγορίας του προσωπικού, που παίρνουν κάτω από 500 ευρώ! Επίσης, ζητά την άμεση ρύθμιση για εξομοίωση μισθών και ωραρίων με το μόνιμο προσωπικό, μεταθέσεις και μετακινήσεις. Ζητούν, παράλληλα, την ανανέωση της πενταετίας για τους 1.750 συμβασιούχους, την απορρόφηση των 700 περίπου επιλαχόντων σε βάθος τριετίας, άμεση πρόσληψη των 133 επιλαχόντων και βελτιωτικές ρυθμίσεις του Ν.3938/11, άρθρο 15.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και πολλοί επιλαχόντες πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, οι οποίοι, ανάμεσα στα άλλα, ζητούν από τον υπουργό Ν. Δένδια, να υπογράψει σχετική γνωμοδότηση (260/2012) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία αναφέρει ότι η μεταγενέστερη αλλαγή της σωματικής ικανότητας (Ι1), δεν πρέπει να παρθεί υπόψη στις προσλήψεις των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί στο πάρκο του Ελληνικού Στρατού, αλλά όταν βγήκαν στη λεωφόρο Κανελλοπούλου (σ.σ. πρώην Κατεχάκη), ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν να πλησιάσουν την είσοδο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Απειλήθηκαν επεισόδια και τελικά αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Π. Γεωργιάδη. Στη συνάντηση ανακοινώθηκε η... έλλειψη χρημάτων και δόθηκαν υποσχέσεις ότι μέχρι το τέλος του Νοέμβρη θα δοθούν απαντήσεις στα θέματά τους, με την προϋπόθεση να συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών...

ΤΡΑΜ
Το Γενάρη ξεκινά η επέκταση προς Πειραιά

Το Γενάρη του 2013 πρόκειται να αρχίσει να κατασκευάζεται η μια επέκταση του τραμ, συνολικού μήκους 5,4 χλμ, με 12 σύγχρονες στάσεις, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, η οποία ξεκινάει από το σταθμό ΗΣΑΠ στο γήπεδο «Καραϊσκάκη» και καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά, στον τερματικό σταθμό «Ακτή Ποσειδώνος». Αυτό ανακοίνωσαν στα μέλη της Επιτροπής της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας - Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων Στ. Καλογιάννης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Αττικό Μετρό ΑΕ» Χρ. Τσίτουρας.

Ανέφεραν επίσης ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 25 μήνες και θα εξυπηρετεί καθημερινά 35.000 επιβάτες, ενώ παράλληλα η «Αττικό Μετρό ΑΕ», θα προμηθευθεί, με διεθνή διαγωνισμό, 25 νέα οχήματα τραμ προκειμένου να υποστηρίξουν τη νέα επέκταση.

Τέλος δήλωσαν ότι προωθούνται και οι επόμενες επεκτάσεις του δικτύου τραμ που έχουν ως εξής:

- Β' στάδιο επέκτασης προς Καλλίπολη.

- Γ' στάδιο επέκτασης προς Κερατσίνι και Πέραμα.

- Επέκταση προς Αργυρούπολη (Ελληνικό - Αμαξοστάσιο - Αργυρούπολη).

- Επέκταση από Σύνταγμα έως πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον του Αρεως).

ΔΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) θα τιμήσει, την Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2012 και ώρα 11 π.μ., στο Γοργοπόταμο, την 70ή επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Καλούνται όλα τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ να οργανώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή - μετακίνηση των αγωνιστών και μαχητών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, φίλων, απόγονων και πρώην Πολιτικών Προσφύγων για να πάρουν μέρος μαζικά στην εκδήλωση.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος το πρωί της Κυριακής και ώρα 7.00 π.μ. Για Πληροφορίες - συμμετοχή, τηλέφωνα: 210.8222.952 και 210.8225.407 και ώρες: 8.30 π.μ. - 1.00 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ