ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Μαζική λαϊκή αντίδραση ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι, καταδικάζοντας την πειθαρχική δίωξη εκπαιδευτικών στο νηπιαγωγείο και σε δημοτικό σχολείο στο Νυδρί της Λευκάδας μετά από «καταγγελίες» φασιστοειδών για το περιεχόμενο σχολικής γιορτής στην 28η Οκτωβρίου.

Θυμίζουμε ότι διενεργείται ΕΔΕ και αναζητούνται ευθύνες σε εκπαιδευτικούς, επειδή στο νηπιαγωγείο στην εορταστική εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου ήταν κρεμασμένες σημαίες της Ελλάδας και της Αλβανίας (στο πλαίσιο πρόσφατης εργασίας για τη διαπολιτισμική αγωγή σε παιδιά Ελλήνων και Αλβανών εργατών που συνυπάρχουν στο νηπιαγωγείο) και στο δημοτικό για προβολή σλάιντ. Οι καταγγελίες αυτές οδήγησαν μάλιστα τη διοίκηση της εκπαίδευσης να μετακινήσει τη νηπιαγωγό σε άλλο σχολείο, στο όνομα της... «προστασίας» της και για να «αποφευχθούν εντάσεις».

Η μαζική λαϊκή αντίδραση, στην οποία κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, στήριξε η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Λευκάδας, η τοπική ΕΛΜΕ, ενώ παραβρέθηκε και διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία της ΔΟΕ, οδήγησε τελικά στην επαναφορά της νηπιαγωγού στο Νυδρί Λευκάδας, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί ακόμα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων η αναστολή της ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Μάλιστα, κλιμάκιο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έκανε χτες παράσταση διαμαρτυρίας και στην Κέρκυρα, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων. Η Διεύθυνση, αφού πρώτα πέταξε το μπαλάκι για τη διενέργεια ΕΔΕ στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας, δικαιολόγησε ουσιαστικά τη δίωξη με τη δικαιολογία της παραβίασης εγκύκλιου του υπουργείου Παιδείας για το χαρακτήρα των σχολικών εορτών.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως στη Λευκάδα, την ίδια ώρα που υπήρχε απλόχερη κοινωνική στήριξη για την ανάκληση της ΕΔΕ από το Εργατικό Κέντρο, την ΕΛΜΕ και άλλους φορείς, ο πρόεδρος της ΔΟΕ αρνήθηκε να παρευρεθούν εκπρόσωποι αυτών των φορέων στη συνάντηση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης, λέγοντας ότι είναι ζήτημα των εκπαιδευτικών. Αυτό καταγγέλθηκε από τη Θεοδώρα Δριμάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, που ήταν επίσης στο νησί για να στηρίξει τους διωκόμενους εκπαιδευτικούς, και που κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών στο κίνημα για να τους απομονώσουν.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Συνεχίζουν τον αγώνα παρά τους εκβιασμούς

MotionTeam

Κόντρα στους εκβιασμούς κυβέρνησης, πρυτανείας και εργολάβων, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συνεχίζουν τον αγώνα τους με βασικό αίτημα να σταματήσει η εργασιακή τους ομηρία και να προσληφθούν απευθείας από το ΑΠΘ, για το οποίο εργάζονται εδώ και 15-20 και 25 χρόνια.

Στο μεταξύ, χθες κοινοποιήθηκαν οι απολύσεις σε 316 εργαζόμενους από την εργολαβία καθαριότητας, καθώς έληξε η σύμβαση της εργολαβικής εταιρίας «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ» με το ΑΠΘ. Τις προηγούμενες μέρες είχαν απολυθεί άλλοι 52 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην εργολαβία τεχνικών εργασιών.

Χθες μέσα από συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, κατήγγειλαν το παιχνίδι που παίζουν σε βάρος τους κυβέρνηση, Πρυτανεία και εργολάβοι προκειμένου να συνεχίσουν να τους απασχολούν με συμβάσεις ομηρίας και μισθούς πείνας.

Μόνο έτσι εξηγείται η άρνηση της Πρυτανείας να καταγγείλει τις συμβάσεις και να κηρύξει έκπτωτους τους εργολάβους καθαριότητας και φύλαξης βάσει του άρθρου 68 παρ. 6 του Ν.3863/10, ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια την απευθείας πληρωμή των εργαζομένων από το πανεπιστήμιο βάσει της παραγράφου 4 του ίδιου νόμου. Πρόταση την οποία έχει καταθέσει ήδη από τις 19 Οκτώβρη, το κλαδικό Σωματείο των εργολαβικών εργαζομένων Κεντρικής Μακεδονίας.

Αντίθετα, η Πρυτανεία δεν πιέζει τους εργολάβους να πληρώσουν, όπως έχουν υποχρέωση και από τη σύμβαση, τα δεδουλευμένα που οφείλουν στους εργαζόμενους για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά εκβιάζει τους εργαζόμενους να αποδεχθούν κατάργηση της κλαδικής σύμβασης εργασίας. Σ' αυτό το παιχνίδι των εκβιασμών εντάσσονται και οι απολύσεις που γίνονται, προκειμένου οι εργαζόμενοι να γυρίσουν στη δουλειά με κατεβασμένο το κεφάλι και ακόμη πιο φθηνοί για τον εργολάβο και το πανεπιστήμιο.

Ετσι, η Πρυτανεία ζητά από τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργία και την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης προκειμένου «να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του Αυγούστου και σε 15 μέρες τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου». Επίσης ανακοινώνει ότι οι νέες συμβάσεις εργασίας που θα υπογραφούν με τους εργολάβους, «θα γίνουν σύμφωνα με την εθνική συλλογική σύμβαση, όπως ο νόμος ορίζει». Επειδή οι εργαζόμενοι απέρριψαν αυτή την απαράδεκτη πρόταση που συνεχίζει την εργολαβική τους ομηρία και μειώνει δραματικά τους μισθούς τους, η πρυτανεία τους καταγγέλλει ότι έχουν «μαξιμαλιστικές και μη ρεαλιστικές διεκδικήσεις».

Θυμίζουμε ότι η ίδια η Σύγκλητος του ΑΠΘ σε απόφασή της το Σεπτέμβρη, παραδέχονταν ότι αν φύγουν οι εργολάβοι από το πανεπιστήμιο θα εξοικονομηθούν ποσά της τάξης του 30% περίπου της συνολικής δαπάνης των εργολαβιών, το οποίο προκύπτει από την απαλλαγή της καταβολής του ΦΠΑ και την αποφυγή του εργολαβικού κέρδους. Οι εργολαβίες στοιχίζουν στο ΑΠΘ 16 εκ. ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι με το διώξιμο των εργολάβων θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 5 εκ. ευρώ.

Διαμαρτυρία για την πτώχευση της Παιδείας

Κινητοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών αύριο Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας

«Οχι στον προϋπολογισμό της χρεοκοπίας των δημόσιων σχολείων και των λαϊκών οικογενειών» είπαν χτες εκπρόσωποι γονιών και εκπαιδευτικών που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Η ΑΣΓΜΕ, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά, εκπρόσωποι ενώσεων και συλλόγων γονέων, της ΕΛΜΕ Πειραιά, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και συναντήθηκαν με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού ο οποίος δήλωσε ότι θα αποσταλεί γραπτή απάντηση στα αιτήματά τους, που αφορούσαν τα κενά εκπαιδευτικών, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, τη μεταφορά μαθητών, τις συγχωνεύσεις κ.ά.

Οι γονείς θα φτιάξουν και θα δώσουν στα κόμματα σχετική πρόταση νόμου για να προωθηθεί στη Βουλή.

Επίσης, αύριο Παρασκευή, στις 12.30 το μεσημέρι, γονείς κι εκπαιδευτικοί του Περιστερίου διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων.

2.500 υπολογίζει τα κενά το υπουργείο

Σε 2.500 υπολογίζει τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, αφήνοντα αναπάντητο το ερώτημα πόσα από αυτά θα καλυφθούν τελικά. Η πραγματική κατάσταση στην Παιδεία γίνεται ασφυκτική, με σχέδια για συγχωνεύσεις, σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων να προχωρούν. Στον Πειραιά, ύστερα από τη δυναμική παρέμβαση εκπαιδευτικών και γονιών ενάντια στις προωθούμενες συμπτύξεις τμημάτων, η ΕΛΜΕ ενημερώθηκε από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ότι τελικά δε θα δημιουργηθούν τμήματα με λιγότερους από 28 μαθητές όπως ήταν η αρχική πρόθεση, μειώνοντας τον αριθμό των υπό σύμπτυξη τμημάτων που αρχικά ήταν 100.

Κενά ακόμα και σε βασικές ειδικότητες υπάρχουν σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο 24ο Γυμνάσιο και λύκειο χάνονται 41 ώρες και 21 ώρες αντίστοιχα εβδομαδιαίως και οι μαθητές κάνουν τρίωρα και τετράωρα από την αρχή της χρονιάς. Στο 121ο Δημοτικό λείπει δάσκαλος, βασικές ειδικότητες και αναλώσιμα για να λειτουργήσουν τα εργαστήρια λείπουν από το 6ο ΕΠΑΛ κ.ο.κ.

Ηλεκτρονικές εκλογές για Συμβούλια Διοίκησης

Συνεχίζονται οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκηση που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο, οι οποίες γίνονται μόνο ηλεκτρονικά...

Χτες έγιναν εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Προχτές δεν έγιναν εκλογές με κάλπη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μετά από κινητοποίηση φοιτητών. Είναι προγραμματισμένες να επαναληφθούν σήμερα, ενώ οι φοιτητές ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση. Σε περίπτωση που δε γίνουν οι εκλογές θα ακολουθήσει ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Στο Πανεπιστήμιο Αθήνας συνεχίστηκαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία, μετά τις παρατάσεις που δόθηκαν, ενώ έληξε χτες, η κατάληψη στο server του ιδρύματος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παρατηρητήριο για τη «σχολική βία»

Συνεχίζονται οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας για τη λεγόμενη «σχολική βία», μέσω των οποίων πολλαπλοί μπορεί να είναι οι σκοποί, καθώς μπορεί να βαφτίζεται «σχολική βία» οποιαδήποτε συμπεριφορά, που δεν εξυπηρετεί το κυρίαρχο σύστημα (κινητοποιήσεις μαθητών κ.ά.).

O υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου, ανακοίνωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού», το οποίο θα έχει σκοπό «δράσεις» και σχεδιασμό για το θέμα. Οι «δράσεις» του Παρατηρητηρίου θα πραγματοποιούνται, κατά τόπους, και από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης μαζί με αρμόδιους φορείς.

Για την τρέχουσα σχολική χρονιά ανακοινώθηκαν 10 δράσεις, μεταξύ των οποίων η λειτουργία κέντρων καταγραφής περιστατικών, εκπαίδευση διευθυντών σχολείων ανά περιφέρεια, πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών (σε δεύτερη φάση), πρόγραμμα κατάρτισης γονέων, λειτουργία κινητής μονάδας παρέμβασης σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης, έρευνα για ανίχνευση και παρακολούθηση «αντικοινωνικών συμπεριφορών στο σχολείο», καμπάνια «κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού» κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ