Οι κίνδυνοι για σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στη Βαλτική αυξάνονται μετά την ένταξη της Φινλανδίας, ξεκαθαρίζει η Μόσχα
US DEPARTMENT OF DEFENSE |
Από το περιστατικό αναχαίτισης αμερικανικού drone από ρωσικό μαχητικό στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Μάρτη, το οποίο οδήγησε σε συντριβή του πρώτου |
Στο μεταξύ η Μόσχα «προειδοποίησε» ότι η ένταση στην Βαλτική Θάλασσα ανεβαίνει επικίνδυνα και ότι μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο ασφαλείας για όλα τα έθνη της περιοχής που απειλούνται» και να κάνουμε τη Μαύρη Θάλασσα «αυτό που έχει γίνει η Βαλτική Θάλασσα: Μια θάλασσα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ κατά την έναρξη διάσκεψης στη Ρουμανία.
Η Ρουμανία και η Ουκρανία διεξήγαγαν χθες και προχθές στο Βουκουρέστι την πρώτη διάσκεψη για την «ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας», στο πλαίσιο της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας, ενός μηχανισμού που σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση έχει στόχο «την άρση της κατοχής της Κριμαίας και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα».
Ο Κουλέμπα υπενθύμισε ότι πριν έναν χρόνο καταστράφηκε στη Μαύρη Θάλασσα η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» και πρόσθεσε πως «κι άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία θα έχουν την ίδια τύχη, με την υποστήριξη των φίλων και εταίρων μας». Πέρυσι η Ρωσία είχε υποστηρίξει ότι το «Moskva» βυθίστηκε έπειτα από έκρηξη, η δε Ουκρανία ότι το έπληξαν δικές της δυνάμεις με πυραύλους.
Επιπρόσθετα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επανέφερε το ζήτημα της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ζητώντας «ένα σαφές σχέδιο για το πότε και πώς θα ενταχθεί η Ουκρανία», στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνη στη Λιθουανία.
«Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μαζί το κοινό πρόβλημα που είναι η Ρωσία. Για παράδειγμα, υποστηρίζω την ιδέα να ενταχθούν τα συστήματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας της Ουκρανίας σε αυτά των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε επίσης ο Κουλέμπα.
Η Μαύρη Θάλασσα ποτέ δεν θα γίνει ΝΑΤΟική θάλασσα, «είναι μια κοινή θάλασσα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.
Η κατάσταση ασφαλείας θα επιδεινωθεί με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Αλ. Γκρουσκό σε συνέντευξή του στην «Izvestia», καθώς οι φινλανδικές Ενοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζονται ενεργά και αυξάνονται οι κίνδυνοι σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η περιοχή της Βαλτικής, «η πιο ήρεμη περιοχή από πολιτική και στρατιωτική άποψη, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ζώνη στρατιωτικού ανταγωνισμού» με ένταξη των κρατών της Βαλτικής στο ΝΑΤΟ, τώρα και της Φινλανδίας, ενώ επίκειται η ένταξη της Σουηδίας. Αυτό, πρόσθεσε ο Γκρουσκό, θα «τροφοδοτήσει φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ» στη Βόρεια Ευρώπη και στην Αρκτική.
Η Φινλανδία πραγματοποίησε χθες τις πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις μετά την εισδοχή της στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των οποίων δύο γερμανικά πολεμικά πλοία και ένα πορτογαλικό ήταν ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Ελσίνκι.
Τα πλοία του ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε άσκηση που οργανώθηκε από τον Παράκτιο Στόλο της Φινλανδίας στον Κόλπο της Φινλανδίας, κοντά στη Ρωσία.
Οι δύο γερμανικές φρεγάτες, «Mecklenburg - Vorpommern» και «Bartolomeu Dias», θα παραμείνουν στη φινλανδική πρωτεύουσα μέχρι την Κυριακή.
Τα τελευταία χρόνια η κοινή εκπαίδευση Φινλανδών και ΝΑΤΟικών στρατιωτών ήταν συχνή στο πλαίσιο της «Σύμπραξης για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας ήταν η Φινλανδία.
Στο μεταξύ η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 15 αξιωματούχους της ρωσικής πρεσβείας, οι οποίοι όπως ισχυρίζεται ήταν αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που εργάζονταν ως διπλωματικοί υπάλληλοι.
Στο μεταξύ, προχθές σημειώθηκε ένα ακόμα επεισόδιο με αναχαιτίσεις στη Βαλτική.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 απογειώθηκε για να αναχαιτίσει γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, που πλησίαζε τον εναέριο χώρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, χωρίς όμως να προκληθεί «θερμό επεισόδιο».
Το μαχητικό απογειώθηκε προς αναγνώριση «ενός P-3C Orion του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού» και το εν λόγω αεροσκάφος «απομακρύνθηκε από τα σύνορα της Ρωσίας», συμπληρώνει το ρωσικό υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι το γερμανικό αεροσκάφος δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ρωσίας.
Τέτοιου είδους επεισόδια μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟικών αεροσκαφών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, πριν ακόμα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Τον Μάρτη η ρωσική Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Reaper MQ-9», το οποίο συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα.
Το πρόσωπο που διέρρευσε διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούσε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, εμφανίζεται να είναι ένας νεαρός «ενθουσιώδης με τα όπλα που εργάζεται σε στρατιωτική βάση», σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post».
Ο άνδρας αυτός ανήρτησε τις διαβαθμισμένες πληροφορίες σε ομάδα στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord, στην οποία συμμετέχουν περίπου 24 άνδρες και έφηβοι που μοιράζονται «την κοινή τους αγάπη για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό», σημείωσε η εφημερίδα.
Το Discord σε προχθεσινή ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι συνεργάζεται με τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης.
Ο άνδρας χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο OG (αρχικά για τις λέξεις Original Gangster) και φέρεται να δημοσίευε τακτικά επί μήνες εκατοντάδες σελίδες εγγράφων τα οποία είχε φωτογραφίσει στη στρατιωτική βάση όπου εργάζεται, «προκειμένου να τα μοιραστεί με τους φίλους του στο Discord».
Στο μεταξύ, ορισμένα από τα απόρρητα έγγραφα δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε στενά και τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, τον οποίο θεωρούσε «ήπιο» απέναντι στη Ρωσία.
«Ο Γκουτέρες τόνισε τις προσπάθειές του να βελτιώσει την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει», αναφέρει το έγγραφο, «ακόμα κι αν αυτό αφορά ρωσικές οντότητες ή ιδιώτες υπό κυρώσεις», τοποθετήσεις που έχει κάνει και δημόσια ο γγ του ΟΗΕ. Οι ενέργειές του τον Φλεβάρη, σύμφωνα με την αξιολόγηση, «υπονόμευαν τις ευρύτερες προσπάθειες να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία».
Στο μεταξύ η Ρωσία απείλησε να θέσει τέλος στις 18 Μάη τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, θέτοντας πέντε όρους: Η ρωσική τράπεζα «Rosselkhozbank», αρμόδια για τον αγροτικό τομέα, να επανασυνδεθεί στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT. Να επανεκκινήσουν οι παραδόσεις γεωργικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων στη Ρωσία. Να αρθούν τα εμπόδια για την πρόσβαση ρωσικών πλοίων σε ξένα λιμάνια. Να ξεπαγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών εταιρειών του εξωτερικού, που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα. Να λειτουργήσει ξανά ο αγωγός Τολιάτι - Οδησσός, που συνδέει τη Ρωσία με την Ουκρανία και μεταφέρει ρωσική αμμωνία, η οποία χρησιμοποιείται στην παρασκευή λιπασμάτων.
Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, με κινητοποίηση χιλιάδων στρατιωτών, πολλών στρατιωτικών μέσων και σύγχρονων εξοπλισμών, πραγματοποιούν και προγραμματίζουν η Ρωσία και το ΝΑΤΟ, σε μία ακόμα ένδειξη των προετοιμασιών τους για παραπέρα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ευρείας κλίμακας πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη η Ρωσία στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Αρκτικής, όπου «ανεβαίνει» και η αντιπαράθεση με κράτη του ΝΑΤΟ.
Με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την επερχόμενη ένταξη της Σουηδίας, «όλοι οι γείτονες της Ρωσίας στην Αρκτική θα είναι μη φιλικά κράτη», σημειώνει στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «αυξάνονται οι πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις».
Στο μεταξύ, το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας που εγκρίθηκε τέλη Μάρτη από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, τονίζει ότι η Μόσχα στοχεύει «στην ειρηνική επίλυση των διεθνών ζητημάτων στην Αρκτική και θα εξουδετερώσει την πολιτική των μη φιλικών χωρών για στρατιωτικοποίηση της περιοχής».
Στο πλαίσιο της διεκδίκησης της πολικής περιοχής, η Ρωσία δημιούργησε ειδικές μονάδες του στρατού, ειδικευμένες σε επιχειρήσεις στην Αρκτική, πριν από 10 και πλέον χρόνια.
Τονίζει επίσης τη σημασία της ανάπτυξης της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής «ως ανταγωνιστικού εθνικού μεταφορικού διαδρόμου με δυνατότητα διεθνούς χρήσης του για εμπορευματική κυκλοφορία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».
Στις ασκήσεις συμμετέχουν 1.800 μέλη του στρατού ξηράς, περισσότερα από 10 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και περίπου 40 αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Η διοίκηση του ρωσικού βόρειου στόλου ανέφερε ότι τα γυμνάσια θα επικεντρωθούν στην προστασία της «ασφάλειας των εμπορικών και θαλάσσιων οδών της Ρωσίας όπως το βορειοανατολικό πέρασμα».
Το λεγόμενο βορειοανατολικό πέρασμα διέρχεται από τις βόρειες ακτές της Ρωσίας. Στον βαθμό που το λιώσιμο των πάγων μετατρέπει τη συνήθως παγωμένη θαλάσσια διαδρομή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό σε πιο βιώσιμη θαλάσσια οδό, τα ύδατα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη στρατηγική και οικονομική σημασία καθώς μειώνουν κατά πολύ τις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων από την Ευρώπη στην Ασία και αντίστροφα.
Για τη Μόσχα, η θαλάσσια οδός αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει την εξαγωγή πρώτων υλών που παράγονται στον ρωσικό Απω Βορρά, ιδίως φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ, στις 22 Απρίλη ξεκινά μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη, η «Defender 23», που διευθύνεται από τον στρατό των ΗΠΑ και έχει ξεκινήσει να προγραμματίζεται από το 2021.
Η άσκηση αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες και «έχει σχεδιαστεί για να επιδείξει την ικανότητα του στρατού των ΗΠΑ να αναπτύσσει γρήγορα αξιόπιστα στρατεύματα και εξοπλισμό για να διασφαλίσει τους συμμάχους, να αποτρέψει αυτούς που θα απειλούσαν την ειρήνη της Ευρώπης και να υπερασπιστεί την ήπειρο από επιθετικότητα».
Επικεντρώνεται «στη στρατηγική ανάπτυξη δυνάμεων που εδρεύουν στις ΗΠΑ, στη χρήση προκαθορισμένων αποθεμάτων του στρατού και στη διαλειτουργικότητα με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους».
Σχεδόν 9.000 Αμερικανοί στρατιώτες και περίπου 17.000 στρατιώτες από 26 κράτη της Ευρώπης θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια, τα οποία θα εκτείνονται σε 10 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Περίπου 7.000 τεμάχια εξοπλισμού στάλθηκαν την περασμένη βδομάδα στην Ισπανία από τις ΗΠΑ, ενώ 13.000 τεμάχια εξοπλισμού, που προέρχονται από προτοποθετημένο απόθεμα, θα χρησιμοποιηθούν στις ασκήσεις.
Να σημειωθεί δε ότι το διάστημα 12 - 23 Ιούνη θα γίνει στην Ευρώπη η μεγαλύτερη πολυεθνική αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, με την ονομασία «Air Defender 23». Ως και 10.000 στρατιώτες από 24 χώρες με 220 αεροσκάφη θα εκπαιδευτούν σε αεροπορικές επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο υπό τη διοίκηση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.