Στα σκουπίδια ρίχνουν το τερατούργημα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι
Χιλιάδες απεργούς που έβαλαν «στον πάγο» τη λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων, ογκώδεις συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, μαζικές κινητοποιήσεις από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη: Τα δικά τους «όπλα» αντέταξαν την Πέμπτη στην κυβέρνηση και την εργοδοσία οι εργαζόμενοι, απαντώντας με το απεργιακό τους «μπλόκο» στην προώθηση του νομοσχεδίου - οδοστρωτήρα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Με τα ίδια «όπλα» ετοιμάζονται να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα, που την προσεχή βδομάδα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, κλιμακώνοντας την πάλη τους, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προτείνουν την Τετάρτη 16 Ιούνη ως μέρα απεργίας.
Η απεργία της περασμένης Πέμπτης ήταν ένας κρίσιμος σταθμός, μια μάχη που χρόνια είχε να γνωρίσει τέτοια απήχηση, δημιουργώντας κλίμα ανάτασης ώστε τις επόμενες μέρες να ενταθεί ακόμα περισσότερο η αναμέτρηση με κυβέρνηση και εργοδοσία. Μια μάχη που δόθηκε με επιτυχία κόντρα σε «θεούς και δαίμονες»: Που με τη δύναμη της συλλογικής οργάνωσης ακύρωσε εκβιασμούς της εργοδοσίας. Με τη δύναμη της αλληλεγγύης έσπασε στην πράξη δικαστικές απαγορεύσεις όπως στο λιμάνι του Πειραιά, όπου «δεν γύρισε προπέλα» αφού οι ναυτεργάτες απέργησαν καθολικά. Με τη δύναμη της συγκρότησης απεργιακού μετώπου από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έστειλε στον αγύριστο τα διαλυτικά σχέδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και τα τερτίπια με τις ημερομηνίες της απεργίας. Και κυρίως, με τη δύναμη της γραμμής πάλης των συνδικάτων, της καθολικής απόρριψης του νομοσχεδίου και όχι του «παζαρέματός» του, της αναζήτησης «θετικών στοιχείων» και «περιθωρίων βελτίωσης».
Ετσι, «νέκρωσαν» εργοτάξια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το λιμάνι του Πειραιά, μεγάλοι χώροι δουλειάς όπου σύσσωμοι οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία και «καταψήφισαν» έτσι το νομοσχέδιο, απαντώντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στις προκλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει τις βάρβαρες ανατροπές, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης ως «πρόοδο» και «εκσυγχρονισμό».
«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο»: Αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα που έδωσαν τον τόνο στα μπλοκ των απεργών σε όλες τις συγκεντρώσεις, εκφράζοντας την ομόθυμη απαίτηση των εργαζομένων να αποσυρθούν το νομοσχέδιο και οι διατάξεις του που βάζουν «ταφόπλακα» στον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, να πάρουν τη θέση που τους αξίζει, στον κάλαθο των αχρήστων, μαζί με όλες τις ήδη νομοθετημένες ρυθμίσεις της «ευελιξίας». «8ωρο, Ασφάλιση, σύνταξη, Υγεία, δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία», φώναξαν εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, στέλνοντας μήνυμα πως τα δικαιώματά τους δεν είναι «δόγματα» του «παρελθόντος» που πρέπει να «ξεπεραστούν», όπως λένε η κυβέρνηση και ο υπουργός της. Στη «σύγχρονη σκλαβιά» που επιβάλλουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οι διαδηλώσεις αντέταξαν τις απαιτήσεις των εργαζομένων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για αυξήσεις στους μισθούς, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και σταθερή δουλειά, για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και την ξεκούραση.
Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Δυναμικό παρών από την ΟΒΣΑ και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων |
Αποτυπώνοντας την παλλαϊκή καταδίκη του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι «δεν έχει βρεθεί ούτε ένα συνδικάτο - πλην της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ - που να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο θετικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ή εργαζόμενη σε όλη τη χώρα που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση θα είναι πραγματικός όλεθρος για τη ζωή τους».
«Επεσε στο κενό η προσπάθεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, σε συντονισμό με την κυβέρνηση και τις ενώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, να διασπάσει και να υπονομεύσει το μεγάλο απεργιακό μέτωπο εκατοντάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και σωματείων», σημείωσε. Σκιαγραφώντας την επιτυχία της κινητοποίησης, ανέφερε πως η απεργία «νέκρωσε» όλα τα εργοτάξια, τις αστικές συγκοινωνίες, το λιμάνι του Πειραιά, ενώ χιλιάδες απεργοί καταγράφηκαν σε εργοστάσια, στο εμπόριο, τον τουρισμό - επισιτισμό, τις τηλεπικοινωνίες, σε άλλες επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών και πολλοί νέοι, που για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με το σωματείο τους, έκαναν το βήμα της απεργίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απεργία των ναυτεργατών, στην προσπάθεια ποινικοποίησής της που έπεσε στο κενό. «Εσπασαν τα μούτρα τους κυβέρνηση και εφοπλιστές απέναντι στην ενότητα και στην αποφασιστικότητα των ίδιων των ναυτεργατών και στην πλατιά αλληλεγγύη που αγκάλιασε την απεργία τους», τόνισε.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τα Προπύλαια |
«Το σύνθημα της ΓΣΕΕ, ότι "ανάπτυξη δεν γίνεται με εξαθλιωμένους εργαζόμενους" όχι μόνο είναι ψεύτικο, είναι η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει δουλειά ήλιο με ήλιο, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα. Προϋποθέτει εξαντλητικά ωράρια και παντελή έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες κάθε χρόνο. Προϋποθέτει εργοστάσια, κρίσιμα, σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ΛΑΡΚΟ, να κλείνουν ή να ξεπουλιούνται σε άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια γιατί η λειτουργία τους δεν εξασφαλίζει μεγάλο κέρδος για τους καπιταλιστές, με το μάρμαρο πάντα να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι», σχολίασε.
RIZOSPASTIS |
«Μεταφέρουμε το αγωνιστικό κλίμα, το κλίμα ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατικό και λαϊκό σπίτι, σε κάθε γειτονιά. Να μη χαθεί ώρα, να μη χαθεί μέρα. Ολοι στον αγώνα. Ολοι στα συνδικάτα. Θα νικήσουμε», τόνισε.
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα |
«Βλέπουμε και βιώνουμε με τον πιο άγριο τρόπο τι γίνεται στη ΛΑΡΚΟ», τόνισε και κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι «μετά από 17 μήνες ανασφάλειας, ομηρίας και οικονομικής ασφυξίας, αντιμετωπίζονται με τρόπο αδιάλλακτο και αλαζονικό από τη σημερινή κυβέρνηση» που επιδιώκει να τους ρίξει ένα ξεροκόμματο και να τους πετάξει στον δρόμο.
«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στέλνουμε ένα μήνυμα. Οι ζωές 1.200 οικογενειών είναι στον αέρα, αλλά δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη. Τόσο καιρό μας μετράνε και τους μετράμε. Θα μας βρουν μπροστά τους. Σύσσωμοι και αποφασισμένοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, θα δώσουμε τη μάχη ενάντια σε αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές μας και την Ελλάδα. Θα δώσουμε τη μάχη να μην περάσει αυτό το αντεργατικό έκτρωμα, θα παλέψουμε για να κρατηθούμε στη ζωή», σημείωσε.
«Μαζί με χιλιάδες εργαζομένους στη χώρα σηκώνουμε το ανάστημά μας», υπογράμμισε και κάλεσε σε αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που δίνει τη «χαριστική βολή» στην εργατική τάξη, σε αγώνα ενάντια στην κατάργηση του 8ώρου και των Συλλογικών Συμβάσεων, ενάντια στην ποινικοποίηση και το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης, ενάντια στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου της χώρας, την ανεργία και τον οικονομικό μαρασμό χιλιάδων εργαζομένων. «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Κάτω τα χέρια από την εργατική τάξη», κατέληξε.
«Εχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε το αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Μεταφέροντας το «παρών» εμπόρων, επαγγελματιών, βιοτεχνών, αυτοκινητιστών στην απεργιακή κινητοποίηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δυναμώσουν οι κοινοί αγώνες εργατών και αυτοαπασχολούμενων.
«Μας ενώνει το δικαίωμα στην ξεκούραση, στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, στην ψυχαγωγία, στον ελεύθερο χρόνο, στις διακοπές, σε μια καλύτερη ζωή που μπορεί η εποχή που διανύουμε να μας εξασφαλίσει, αλλά σκοντάφτει στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που μας εκμεταλλεύονται. Σε αρκετές περιπτώσεις στην Αττική η κοινή δράση εργατών και αυτοαπασχολούμενων αγκαλιάστηκε και ανέδειξε τη δυνατότητα να κάνουμε βήματα και να δυναμώσουμε τη δική μας συμμαχία. Και από αυτό το βήμα δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να μην αφήσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνησή τους να κάνουν νόμο την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Ενώνουμε τη φωνή τους με τους εργαζόμενους υπερασπιζόμενοι αγωνιστικά τη νομική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας», ανέφερε.
«Στέλνουμε από κοινού το μήνυμα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε δούλοι στις πολυεθνικές. Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία. Νομοθετική κατοχύρωσή της τώρα. Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο. Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», κατέληξε.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό (βλ. χάρτη), πως όταν ξεκίνησε η πορεία, για να περάσει όλο αυτό το ανθρώπινο ποτάμι από τη Βουλή, η κεφαλή έφτασε μέχρι το Ζάππειο και η ουρά βρισκόταν ακόμα χαμηλά στην Πανεπιστημίου, στο ύψος του ΣτΕ! Τελικά οι διαδηλωτές, προκειμένου να «χωρέσουν» στην πλατεία Συντάγματος, την «αγκάλιασαν» από τους γύρω δρόμους, με τα μπλοκ των συνδικάτων να απλώνονται σε Οθωνος, Φιλελλήνων και Γεωργίου Α' (στα ξενοδοχεία).
Ηταν μια διαδήλωση που συγκλόνισε όσους βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, που άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη για την ακόμα πιο δυναμική κλιμάκωση της μάχης.
Στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα».
«Σήμερα ο λαός μας έγραψε ακόμα μια σελίδα, θα λέγαμε λαμπρή σελίδα, στην Ιστορία του. Αποδείξαμε ότι δεν πέρασε ούτε η τρομοκρατία ούτε ο φόβος ούτε η υπονόμευση», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν το Σύνταγμα.
Με εφαλτήριο την πετυχημένη απεργία και τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, απηύθυνε στους εργαζόμενους και τα σωματεία κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης, και πιο συγκεκριμένα πρότεινε την Τετάρτη 16 Ιούνη ως νέα μέρα απεργίας, και εκείνη η συγκέντρωση «να είναι διπλάσια»!
«Εχουμε υποχρέωση όχι μόνο στην παλιά γενιά. Εχουμε υποχρέωση στα νέα παιδιά, έχουμε υποχρέωση στη νέα γενιά, να βάλουμε τις βάσεις για ένα άλλο μέλλον, όχι αυτό που ζούμε σήμερα. Και αυτή η υποχρέωση είναι τεράστια», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εμπρός, λοιπόν, γιατί ξέρουμε ότι ο τροχός της Ιστορίας θα γυρίσει έτσι κι αλλιώς και εμείς πρέπει να βάλουμε το χέρι μας, πρέπει να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις».