Στη νέα κυβέρνηση παραμένουν αμετακίνητοι οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών, ενώ ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, μπαίνει στο υπουργικό συμβούλιο άνευ χαρτοφυλακίου...
Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας |
Την πρώτη αμιγώς συντηρητική κυβέρνηση μετά από 18 χρόνια παρουσίασε χτες στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, βάζοντας σε θέση - κλειδί τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες των «Κυριακάτικων Τάιμς» θεωρήθηκε το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας με την ΕΕ.
Επιπλέον, αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Εσωτερικών, ενώ πολιτικό ρόλο «παρατηρητή» στο νέο υπουργικό συμβούλιο, δίχως χαρτοφυλάκιο, αναλαμβάνει και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον που ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Ντέιβιντ Κάμερον σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας και θεωρείται πιθανότερος διάδοχός του στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.
Ενα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο επανεκλεγείς Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της νέας κυβέρνησης ήταν να επισημάνει δύο πράγματα: Αφενός απέκλεισε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, ιδιαίτερα μετά τη θεαματική νίκη του «Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος» (SNP) της Νίκολα Στάρτζεον στις εκλογές της 7ης Μάη, που συνέτριψε σχεδόν όλους τους υποψήφιους του Εργατικού Κόμματος. Αφετέρου, προειδοποίησε ότι θα είναι «σκληρή» η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ (δηλαδή το παζάρι της αστικής τάξης με τις υπόλοιπες αστικές τάξεις), κάτι που βρίσκει την έκφρασή του και στο ίδιο το εσωτερικό του κόμματός του από μια ισχυρή ομάδα αμφισβητιών, που εκφράζοντας συγκεκριμένα τμήματα του κεφαλαίου, που έχουν άλλες προτεραιότητες και επιλογές για συμμαχίες, βλέπουν θετικά και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).
Από τις προτεραιότητες της νέας βρετανικής κυβέρνησης θεωρείται επίσης και η περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, όπερ σημαίνει νέες περικοπές των δημόσιων δαπανών και υπηρεσιών, αλλά και απολύσεις ή πάγωμα προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επίσκεψη στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό είχε την Κυριακή ο ηγέτης της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, όπου συναντήθηκε με τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος ετοιμάζει ταξίδι στην Αβάνα το Σεπτέμβρη. Η συνάντηση μιας ώρας, που χαρακτηρίστηκε ιδιωτική, αποτέλεσε και ευκαιρία για να εκφραστούν ευχαριστίες στον Αργεντίνο πάπα για τη συμβολή του στη διαδικασία της εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη. Μετά τη συνάντηση, ο Ρ. Κάστρο σε σύντομες δηλώσεις προς τον Τύπο χαρακτήρισε την επίσκεψη πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική, ενώ σημείωσε παρακολουθεί με ενδιαφέρον από κοντά «όλες τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις του ποντίφικα» και είπε, μάλλον αστειευόμενος, ότι «αν συνεχίσει έτσι, εγώ ο ίδιος θα γυρίσω στην Εκκλησία».
Στην Ιταλία, επίσης, ο Κουβανός Πρόεδρος ηγέτης που συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο Ρικάρντο Καμπρίσας και τον υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες, είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Και οι δύο πλευρές μίλησαν για «νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών που μπορούν να αναπτυχθούν παραπέρα σε πολλούς τομείς». Ο Ρ. Κάστρο τόνισε ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν διαφορές, αλλά ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές». Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ, υποστήριξε ότι η Ιταλία παίζει ένα θετικό ρόλο, ενώ επισήμανε ότι το πρόσχημα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς. Εμείς αναγνωρίζουμε λάθη μας και αδυναμίες, αλλά έχουμε αντισταθεί και προχωράμε μπροστά». Ο Ρ. Κάστρο επέστρεψε την Κυριακή στη χώρα του, μετά από τις επισκέψεις στην Αλγερία και τη Ρωσία, όπου συμμετείχε στους γιορτασμούς των 70χρονων της Αντιφασιστικής Νίκης.
Στην Αβάνα βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία υπουργών και κοινοβουλευτικών, που θα έχει συνάντηση με την κουβανική ηγεσία. Το ενδιαφέρον της γαλλικής και άλλων κυβερνήσεων, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων Κούβας - ΗΠΑ, μπορεί να ερμηνευτεί και ως προσπάθεια των γαλλικών επιχειρήσεων να προλάβουν επενδύσεις στο Νησί σε σχέση με ανταγωνιστές τους.
ΠΕΚΙΝΟ.- Σε μία ακόμα μείωση επιτοκίων προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, την τρίτη από τον περασμένο Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε στο 5,1%, ενώ το ετήσιο επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%. Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα ανέφερε πως η κίνηση αυτή θα στηρίξει την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας «συνεχίζοντας τη μείωση του κόστους της χρηματοδότησης» για τις επιχειρήσεις «και στηρίζοντας τη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Ο Αντρζέι Ντούντα, του συντηρητικού Κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) της αντιπολίτευσης, κέρδισε με 34% τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Πολωνία, και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο, στις 24 Μαΐου, τον απερχόμενο πρόεδρο Μπρονισλάβ Κομορόφσκι, που πήρε 32,2% των ψήφων, ενώ ακολουθούν άλλοι 9 υποψήφιοι, με τρίτο τον πρώην ροκ καλλιτέχνη Πάβελ Κούκιζ, με 20,3%.
ΤΟΚΙΟ.- Στην τελική ευθεία για έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, και στη συνέχεια από το κοινοβούλιο, μπαίνουν αυτή τη βδομάδα οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που θα αίρουν εμπόδια στη δυνατότητα του ιαπωνικού στρατού να αναλάβει «δράση» εκτός συνόρων.
ΣΕΟΥΛ.- Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σήμερα και αύριο θα συνεχιστούν στη Σεούλ οι τριμερείς επαφές για την υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (Free Trade Areas - FTA) ανάμεσα σε Ιαπωνία - Νότια Κορέα - Κίνα. Οι διαπραγματεύσεις είναι ενδεικτικές των οικονομικών συμφερόντων που «ενώνουν» τις τρεις χώρες, παρ' ότι οι εντάσεις και αντιθέσεις μεταξύ τους όχι μόνο παραμένουν αλλά και εντείνονται, ειδικά την τελευταία διετία.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες που έγιναν - σύμφωνα με τα πρακτορεία - μεταξύ των φυλών Μάντα Χελ και Παϊπάλι Καμπούλ Χελ στην περιοχή Ουαζιριστάν, στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν. Το κομμάτι του Ουαζιριστάν που ανήκει στο Πακιστάν είναι διοικητικά ημιαυτόνομο και θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν.
ΜΑΝΙΛΑ.- Δύο άνδρες, 74 και 46 ετών, σκοτώθηκαν όταν έπαθαν ηλεκτροπληξία ενώ προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν ζημιές που προκάλεσε στα σπίτια τους ο τυφώνας Ντόντονγκ, στις Φιλιππίνες. Περίπου 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο από το επικίνδυνο πέρασμα του τυφώνα, που σήμερα το πρωί αναμενόταν να φτάσει στη νότια Ιαπωνία.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους της Νέας Υόρκης η προχτεσινή διαρροή πετρελαίου στον ποταμό Χάντσον της πόλης, η οποία σημειώθηκε ένα 24ωρο μετά την έκρηξη και τη φωτιά σε μετασχηματιστή στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Indian Point, βόρεια της Νέας Υόρκης. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αντριου Κιούμο εξέφρασε ανησυχία για πιθανή ζημιά στο οικοσύστημα της περιοχής. Η Energy Corp, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, ανακοίνωσε ότι ο σταθμός βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για το κοινό ή τους υπαλλήλους της.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Τα Windows 10 αποτελούν την «τελευταία έκδοση» του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, επιβεβαίωσαν χτες υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας μιλώντας στο BBC, προσθέτοντας ότι στο μέλλον το λειτουργικό πρόγραμμα θα βελτιστοποιείται μέσω τακτικών αναβαθμίσεων.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ έγινε από χτες μέλος του Δ.Σ. της ελβετικής εταιρείας βιομετρικών συστημάτων αναγνώρισης ταυτότητας FST Biometrics.
ΟΣΤΙΝ.- Καταστροφικό ήταν το πέρασμα τυφώνων χτες τα ξημερώματα σε βορειοδυτικό Τέξας και νοτιοδυτικό Αρκάνσας, καθώς προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων, τον τραυματισμό δεκάδων και υλικές ζημιές σε δεκάδες κατοικίες, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τηλεπικοινωνίες.
ΣΟΦΙΑ.- Σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ εκτιμάται η ζημιά για τη Βουλγαρία από την επιβολή του εμπάργκο της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αλλά και από την εφαρμογή ρωσικών εμπορικών αντιποίνων, δήλωσε χτες ο Βούλγαρος καθηγητής Ζαχάρι Ζαχάριεβ που προεδρεύει της βουλγαρο-ρωσικής Ομοσπονδίας Φιλίας .
ΑΓΚΥΡΑ.--
Στα 98 του χρόνια πέθανε, το περασμένο Σάββατο, ο πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, επικεφαλής του πραξικοπήματος που επιβλήθηκε στην Τουρκία στις 12 Σεπτέμβρη 1980. Στη διάρκεια του πραξικοπήματος (ενός από τα πολλά που έχουν επιβληθεί στον τουρκικό λαό), δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, ενώ πολλοί εκτελέστηκαν. Επιστρατεύτηκαν δε μια σειρά νέοι μηχανισμοί καταστολής σε βάρος του λαϊκού - εργατικού κινήματος.
Η επιβολή του πραξικοπήματος είχε τις «ευχές» ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που τη χαρακτήρισαν «αναγκαία», ως απάντηση στις εκτεταμένες «ταραχές», με τις οποίες πολλοί εννοούσαν τις λαϊκές κινητοποιήσεις που γίνονταν εκείνη την περίοδο.
Μετά από τις «εκλογές» του 1983 ο Εβρέν έγινε «Πρόεδρος» της χώρας μέχρι το 1989. Το 2014 ο Εβρέν είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για «εγκλήματα κατά του κράτους», στο πλαίσιο και της όξυνσης της ενδοαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ της «κοσμικής» αντιπολίτευσης και του σημερινού ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος AKP. Πάντως, ο Εβρέν έμεινε αμετανόητος έχοντας δηλώσει πριν από μερικά χρόνια ότι «αν ίσχυαν παρόμοιες συνθήκες σήμερα, θα έκανα το ίδιο». Να σημειωθεί ότι επί «Προεδρίας» Εβρέν, το ψευδοκράτος στην Κύπρο αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».