ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Στόχος επιδρομών και πάλι η Μοσούλη

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ιρακινά αντιαεροπορικά ραντάρ στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο βόρειο Ιράκ, επικαλούμενα τη γνωστή, πλέον, σε όλους δικαιολογία περί "εγκλωβισμού" τους και "ανάγκης αυτοπροστασίας τους από την ιρακινή επιθετικότητα".

Οι νέες επιδρομές έγιναν με βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ από αμερικανικά "F-16" λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών μαχητικών και τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν σώα στη βάση τους και δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την εξακρίβωση της επιτυχίας ή όχι των επιδρομών. Εντούτοις, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά στις καταγγελίες της Βαγδάτης, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι υπάρχει ένας νεκρός και τραυματίες ανάμεσα στους αμάχους από τις επιδρομές στη Μοσούλη.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα έχει στόχο την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο. Η Ρωσία, υποστηριζόμενη από την Κίνα και τη Γαλλία, κυκλοφόρησε σχέδιο απόφασης, στο οποίο προτείνει την ολική άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, που θα συνοδευτεί από την άμεση επανέναρξη των επιθεωρήσεων. Ομως, απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο να υπάρξει η οποιαδήποτε εξέλιξη και με αυτό το σχέδιο απόφασης, καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιμένουν στην παράταση των οικονομικών κυρώσεων, ενώ η Βαγδάτη, από την πλευρά της, διατείνεται ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί επανέναρξη των ελέγχων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παράταση για τον "Οίκο της Ανατολής"
  • Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγαν Ισραηλινοί ειρηνιστές και πέτυχαν την αναβολή της εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης εκκένωσης
  • Τα πυρά αντιπολίτευσης αλλά και "συμμάχων" συγκεντρώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που "χάνει έδαφος" στις δημοσκοπήσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Παράταση μιας βδομάδας στην υλοποίηση της οποιασδήποτε κυβερνητικής εντολής σχετικής με τον "Οίκο της Ανατολής" έδωσε, χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, στο οποίο προσέφυγαν Ισραηλινοί ειρηνιστές προκειμένου να εμποδίσουν την εκκένωση των τριών γραφείων της ΟΑΠ στην Ιερή Πόλη. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός Τύπος, η αντιπολίτευση, η Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και πολλοί, μέχρι πρότινος, στενοί συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού, έστρεφαν τα πυρά τους κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον για κινήσεις απερισκεψίας και απελπισίας ενόψει της ολοένα και δυσκολότερης προεκλογικής του μάχης απέναντι στον ηγέτη του Εργατικού κόμματος Εχούντ Μπάρακ.

Εννιά κάτοικοι της Ιερουσαλήμ, μέλη οργανώσεων ειρήνης, κατέθεσαν, χθες νωρίς το πρωί, προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για εκκένωση των γραφείων της ΟΑΠ - "Οίκος της Ανατολής" - με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο προεκλογικό τέχνασμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η προσφυγή των Ισραηλινών ειρηνιστών έγινε αποδεκτή από το δικαστή Ντάλια Ντόρνερ, ο οποίος ζήτησε τόσο από την ισραηλινή κυβέρνηση όσο και από τους Παλαιστινίους αξιωματούχους να εξηγήσουν, μέχρι την 18η Μάη, για ποιο λόγο δεν κατάφεραν να πετύχουν συμβιβασμό στο θέμα των γραφείων της ΟΑΠ και κατέληξαν σε ανοιχτή σύγκρουση. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να εκκενώσει τον "Οίκο της Ανατολής" με τη βία, όπως είχε απειλήσει ο Νετανιάχου. Η έφεση δεν έγινε από τους Παλαιστινίους εκπροσώπους, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε την αποδοχή της κυριαρχίας του Ισραήλ στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ μέσω της αναγνώρισης των αποφάσεών του για το καθεστώς της.

Η εξέλιξη αυτή απομάκρυνε, όπως υποστήριζαν πολιτικοί αναλυτές, τουλάχιστον προς στιγμήν, το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ενώ ταυτόχρονα όξυνε την κριτική που δέχεται, τις τελευταίες μέρες, από αντιπάλους αλλά και "συμμάχους" ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί, εκπρόσωπος του "Οίκου της Ανατολής", εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δικαστική απόφαση υπογραμμίζοντας ότι "αποφεύχθηκε ένα αιματοκύλισμα". Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η ισραηλινή αντιπολίτευση ενώ δεν έλειψαν και τα συμμαχικά "μαχαιρώματα" προς τον Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να απέχει ολοένα και περισσότερο από τον Εχούντ Μπάρακ, που εμφανίζεται πρώτος (και με διαφορά) στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Αβιγκντόρ Καχαλανί, που ανέλαβε και την εφαρμογή της απόφασης εκκένωσης, φέρεται να λογομάχησε έντονα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις του, ενώ δεν έκρυβε, χθες, την ανακούφισή του για τις εξελίξεις. Ο ακροδεξιός δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Εχούντ Ολμέρτ, μέλος του "Λικούντ" και ένας από τους πρώτους που τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του "Οίκου της Ανατολής", τόνιζε, χθες, ότι είχε εισηγηθεί στον Νετανιάχου να μη δώσει εντολή εκκένωσης πριν από τις εκλογές, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή "απερίσκεπτη". Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ" φιλοξενούσε εκτενή άρθρα, που κατηγορούσαν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για "προεκλογική απελπισία" που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την Ιερουσαλήμ και τις, ήδη, εύθραυστες σχέσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων.

ΙΤΑΛΙΑ
Διαφωνούν όλοι με όλους για τον νέο Πρόεδρο

ΡΩΜΗ.-

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει, τις τελευταίες μέρες, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βάλτερ Βελτρόνι, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πιθανότητες υποστήριξης κοινών υποψηφίων για την προεδρία. Εντούτοις, οι συναντήσεις αυτές δε φαίνεται να απέδωσαν τα αναμενόμενα καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέφυγαν επισταμένα να ανακοινώσουν τα σχέδιά τους, ενώ τριγμοί παρουσιάζονται και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, που εμφανίζεται διχασμένος ως προς το πρόσωπο του υποψηφίου νέου Προέδρου.

"Θα πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να μην προκαλέσουμε την αγανάκτηση του ιταλικού λαού, αναλώνοντας χρόνο στην εκλογή Προέδρου" τόνισε, χθες, ο Βελτρόνι. Εντούτοις, οι συναντήσεις που είχε ο ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ο Βελτρόνι, μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του δεξιού κόμματος "Φόρτσα Ιτάλια" Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι, σήμερα, θα γνωστοποιηθεί το όνομα του μοναδικού υποψηφίου που θα υποστηρίξει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Μέχρι χθες, τα ονόματα που ακούγονταν ιδιαίτερα στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, ήταν αυτό της υπουργού Εσωτερικών Ρόζα Ρούσο Τζερβολίνο και του υπουργού Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κάρλο Ατζέλιο Κιάμπι.

Οι δηλώσεις αυτές, όμως, του Βελτρόνι προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του μικρού Λαϊκού Κόμματος, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του ντ' Αλέμα και προέρχεται από τη διάσπαση των Χριστιανοδημοκρατών. Αξιωματούχοι του Λαϊκού Κόμματος υπογράμμιζαν ότι ο Βελτρόνι δεν μπορεί να "μιλά εκ μέρους όλης της κυβέρνησης" και τόνιζαν ότι επιμένουν στην υποστήριξη της Τζερβολίνο, που προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Στην ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο, που αρχίζει την Πέμπτη, συμμετέχουν 1.010 εκλέκτορες από τη Γερουσία, το Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στους τρεις πρώτους γύρους απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για να εκλεγεί Πρόεδρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1992 είχαν χρειαστεί 10 μέρες και 16 ψηφοφορίες για να εκλεγεί ο, νυν, Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο και πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ιστορία αυτή θα επαναληφθεί.

ΡΩΣΙΑ
Παιχνίδια εξουσίας

ΜΟΣΧΑ.-

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Αντρέι Κοροτκόφ διέψευσε χτες την πληροφορία που μετέδωσε ο ραδιοσταθμός "Εχο Μοσκβί" ότι ο πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ σύντομα θα απομακρυνθεί. Επικαλούμενος "πηγές του Κρεμλίνου", ο ραδιοσταθμός είχε μεταδώσει ότι ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν ετοιμάζεται να απολύσει τον Πριμακόφ και να τον αντικαταστήσει με τον υπουργό Σιδηροδρόμων Νικολάι Αξενένκο. Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι δεν έχει "καμία επίσημη πληροφόρηση" για το θέμα αυτό. Ο Α. Κοροτκόφ δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ότι δε γνωρίζει για τέτοια σχέδια. "Θέλουν να δουν πώς θα αντιδράσουμε", παρατήρησε ο Α. Κοροτκόφ, χωρίς να διευκρινίσει ποιους εννοεί. Την περασμένη βδομάδα ο Μπ. Γιέλτσιν προώθησε στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης τον υπουργό Εσωτερικών Σεργκέι Στεπάσιν και είχε εκθέσει δημόσια τον Πριμακόφ. Σύμφωνα πάντα με το ραδιοσταθμό, ο Μπ. Γιέλτσιν θα απομακρύνει τον Πριμακόφ πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Κρατική Δούμα για την αποπομπή του από το προεδρικό αξίωμα. Ο Αλεξάντρ Κοτενκόφ, αντιπρόσωπος του Γιέλτσιν στη Δούμα, δήλωσε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι ο Πρόεδρος διατηρεί την ψυχραιμία του απέναντι στις απειλές για την αποπομπή του. Πάντως, εδώ και πολλές μέρες, πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι ο Γιέλτσιν δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Επίσης, ο Γιέλτσιν και το περιβάλλον του έχουν επανειλημμένα δηλώσει τελευταία ότι ο Πριμακόφ δεν είναι αναντικατάστατος. Οπως είναι γνωστό, Την Πέμπτη 13 του Μάη, αρχίζει στη Δούμα, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΡΟ και των συμμάχων της, συζήτηση για την αποπομπή του Γιέλτσιν με τις κατηγορίες: διάλυση της ΕΣΣΔ, βομβαρδισμός του Ανωτάτου Σοβιέτ το 1993, καταστροφή της αμυντικής ικανότητας της χώρας, πόλεμος στην Τσετσενία και γενοκτονία σε βάρος του ρωσικού λαού.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Κριτική στα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα

ΓΕΝΕΥΗ.-

Η Ρωσία και η Κίνα επέκριναν χτες τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη ενός εθνικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβιάζει τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ΑΒΜ) και θα προκαλέσει ανταγωνισμό των εξοπλισμών στο Διάστημα. Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Σιντόροφ και ο Κινέζος απεσταλμένος Λι Σανγκέ, μιλώντας στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τον Αφοπλισμό, στη Γενεύη, κατήγγειλαν επίσης το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Στις εργασίες της δεύτερης φετινής συνόδου της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό μετέχουν εκπρόσωποι από 53 κράτη - μέλη. Η σύνοδος θα διαρκέσει 10 βδομάδες. Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανησυχία τον περασμένο μήνα, έπειτα από κοινές συνομιλίες στη Μόσχα, για τα αμερικανικά σχέδια ανάπτυξης ενός πυραυλικού αμυντικού συστήματος τύπου Πολέμου των Αστρων. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι τα σχέδια αυτά θα υποχρεώσουν να αλλάξει η συνθήκη ΑΒΜ του 1972.

Διαδηλωτές Παλαιστίνιοι έξω από τον κλειδωμένο "Οίκο της Ανατολής"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ