ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2025
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΜΕ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ
Με επίκεντρο χώρες με άφθονα και σημαντικά ορυκτά

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τους ομολόγους του από Σενεγάλη, Μαυριτανία, Λιβερία, Γουινέα Μπισάου και Γκαμπόν

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο

2025 The Associated Press. All

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο
Με το βλέμμα στραμμένο στον άφθονο φυσικό πλούτου των αφρικανικών λαών και μεθοδεύοντας την περαιτέρω διείσδυση των αμερικανικών μονοπωλίων στη «Μαύρη Ηπειρο», η κυβέρνηση των ΗΠΑ συγκάλεσε προχτές Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες από Γκαμπόν, Γουινέα Μπισάου, Λιβερία, Μαυριτανία και Σενεγάλη.

Υποδεχόμενος τους Αφρικανούς ομολόγους του (αντίστοιχα) Μπρις Ολίγκι Νγκουέμα, Ουμάρο Σισόκο Εμπαλο, Τζόσεφ Νιούμα Μποακαΐ, Μοχάμεντ Ουλντ Γκαζουανί και Μπασίρου Ντιομαγέ Φαγε, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την «ανεκτίμητη γη», τα «σπουδαία ορυκτά», τα «σπουδαία αποθέματα πετρελαίου» αλλά και τον ... «υπέροχο λαό» που συναντά κανείς στα κράτη αυτά.

Στη διάρκεια της συνάντησης είπε ότι «κάποια στιγμή» θα ταξιδέψει στην Αφρική, ενώ - με φόντο και την όξυνση διεθνών εμπορικών παζαριών (βλ. σχετικό θέμα) - άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δασμοί για εισαγωγές από τις συγκεκριμένες χώρες στις ΗΠΑ να κινηθούν ακόμα και σε μηδενικά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι «ξέρετε, πάντως, ότι τμήματα της Αφρικής εμάς μας χρεώνουν με μεγάλους δασμούς και πρόκειται να τους μειώσουν, έτσι με ενημέρωσαν», σπεύδοντας να προσθέσει ότι «εμείς πάντως συμπεριφερόμαστε στην Αφρική πολύ καλύτερα από την Κίνα ή οποιονδήποτε άλλον».

Μια σειρά επενδυτικά σχέδια τέθηκαν επί τάπητος, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Γκαμπόν, «δεν είμαστε φτωχές χώρες. Είμαστε πλούσιες χώρες, σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες. Αλλά χρειαζόμαστε εταίρους να μας στηρίξουν και να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε αυτούς τους πόρους, με συνεργασίες που θα είναι επωφελείς για όλους». Σημείωσε μάλιστα ότι «η χώρα μας είναι ελεύθερη, ανοιχτή σε όλους» και ότι «οι Αμερικανοί (επενδυτές) είστε καλοδεχούμενοι, να έρθετε και να επενδύσετε. Διαφορετικά, άλλες χώρες μπορεί να έρθουν, αντί για εσάς». Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα σε μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτροδότησης της χώρας, αφού «χρειαζόμαστε οκτώ με δέκα gigawatts» παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι πέντε χώρες που εκπροσωπήθηκαν στη Σύνοδο φιλοξενούν μεγάλα αποθέματα σημαντικών ορυκτών.

Σύμφωνα και με αναλυτικό ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», η Γκαμπόν διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνώς αποθέματα μαγγανίου και είναι ο δεύτερος σημαντικός εξαγωγέας σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ορυκτό σημαντικό και για την κατασκευή μπαταριών, που κατατάσσεται ως το τέταρτο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μέταλλο μετά τον σίδηρο, το αλουμίνιο και τον χαλκό. Η Γουινέα Μπισάου έχει τεράστια κοιτάσματα βωξίτη και φωσφόρου, ενώ η Λιβερία είναι πλούσια σε χρυσό, διαμάντια και σιδηρομεταλλεύματα. Η Σενεγάλη έχει σημαντικά αποθέματα βασικών μετάλλων και ασβεστόλιθου, αλλά και μεταλλευτικό τομέα που επικεντρώνεται στον χρυσό, τα φωσφορικά άλατα και το ζιρκόνιο (σ.σ. χρησιμοποιείται και κατά τη σκλήρυνση κραμάτων σιδήρου και χάλυβα).

Στη Μαυριτανία, το 2019, ανακαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, που εκτιμάται ότι μπορεί να «κρύβει» αποθέματα που αντιστοιχούν σε 8,9 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μπουρλότο και απειλές σε όλη την περιοχή από το Ισραήλ

Με καθημερινές επιδρομές στον Λίβανο, νέες πολεμικές απειλές κατά του Ιράν και «συνεννοήσεις» με τις ΗΠΑ για νέες επιθέσεις εναντίον της Υεμένης, το Ισραήλ συνεχίζει να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» στη Μέση Ανατολή για την προώθηση των ισραηλινών και των «συμμαχικών» συμφερόντων στην περιοχή.

Στον Λίβανο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν χθες από ισραηλινή επίθεση με drone στη νότια πόλη Αλ Μανσούρι, καθώς το κράτος - δολοφόνος συνεχίζει να παραβιάζει σχεδόν καθημερινά ακόμα κι αυτήν την «εκεχειρία» που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο του λιβανέζικου λαού τον περασμένο Νοέμβρη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την επίθεση σκοτώθηκε ένας διοικητής της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ ανέφερε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα περίχωρα της συνοριακής πόλης Σεμπάα, καθώς και επίθεση τα ξημερώματα με drone στη νότια πόλη Yuhmor al Shaqeef, κοντά στη Ναμπατίεχ.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισ. Κατς απείλησε ότι «το Ισραήλ θα χτυπήσει ξανά το Ιράν αν απειληθεί από την Τεχεράνη».

«Προειδοποίησε» ότι «το μακρύ χέρι του Ισραήλ θα σας φτάσει στην Τεχεράνη, στην Ταμπρίζ, στο Ισφαχάν, οπουδήποτε προσπαθείτε να απειλήσετε ή να βλάψετε το Ισραήλ. Δεν υπάρχει κανένα μέρος όπου μπορείτε να κρυφτείτε», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «αν πρέπει να επιστρέψουμε, θα επιστρέψουμε και με μεγαλύτερη δύναμη».

Από την πλευρά του ο Ιρανός Πρόεδρος, Μ. Πεζεσκιάν, σε συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η συνέχιση της συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) - την οποία ανέστειλε η Τεχεράνη μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ και τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις - θα εξαρτηθεί από το αν η ΙΑΕΑ «θα διορθώσει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Παράλληλα με τα παραπάνω συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» για την τύχη του ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου μετά τους αμερικανο-ισραηλινούς βομβαρδισμούς των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Χθες, δημοσίευμα των «New York Times», επικαλούμενο Ισραηλινό ανώτερο αξιωματούχο, ανέφερε πως το Ισραήλ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα τμήμα από τα υπόγεια αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν επιβίωσε από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και μπορεί να είναι προσβάσιμο σε Ιρανούς πυρηνικούς μηχανικούς.

«Κάλεσμα» στις ΗΠΑ για συντονισμένες επιθέσεις στην Υεμένη

Σε ό,τι αφορά την Υεμένη, το ισραηλινό δημόσιο δίκτυο «Kan» μεταδίδει ότι το Ισραήλ, μετά την εντατικοποίηση των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να επαναλάβουν τις στρατιωτικές τους επιθέσεις εναντίον της Υεμένης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις των Χούθι στη ναυτιλία «δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν μόνο ένα ισραηλινό πρόβλημα» και καλεί σε «πιο έντονες συντονισμένες επιθέσεις» εναντίον τους, από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και «έναν συνασπισμό που θα περιλαμβάνει κι άλλες χώρες».

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης, Αμπντέλ Μαλέκ Αλ Χούθι, επανέλαβε ότι «η απαγόρευση των Χούθι για τη ναυσιπλοΐα που η ομάδα θεωρεί ότι συνδέεται με το Ισραήλ, μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, του Κόλπου του Αντεν και της Αραβικής Θάλασσας, θα παραμείνει σε ισχύ».

Χθες το πρωί οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι στοχοποίησαν με βαλλιστικό πύραυλο το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση «πέτυχε τον στόχο της, με τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής να ηχούν σε περισσότερα από 300 χωριά και πόλεις».

Ο δε ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, επίσης χθες το πρωί, ότι η αεράμυνά του αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη, ενώ αντίστοιχη αναφορά για αναχαίτιση πυραύλου έκανε και αργότερα χθες, το βράδυ.

Δολοφονία σιίτη θρησκευτικού αξιωματούχου στη Συρία

Στο μεταξύ, σε άλλη μία εξέλιξη χαρακτηριστική για τη... «νέα μέρα που ανέτειλε» στη Συρία μετά την επικράτηση των τζιχαντιστών, ένας σιίτης θρησκευτικός αξιωματούχος έπεσε νεκρός από σφαίρες στην περιφέρεια Χομς, στην κεντρική Συρία.

«Ενοπλοι πυροβόλησαν τον σεΐχη Σαχούντ, ο οποίος βρισκόταν με το αυτοκίνητο κοντά σε σημείο ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας» σε δρόμο που οδηγεί στο χωριό του, το Μαζράα, ανέφερε η ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Οι σιίτες αποτελούν μειονότητα στη Συρία, με περίπου 300 χιλιάδες μέλη. Η δολοφονία του σιίτη ιερωμένου έρχεται μετά τις μαζικές σφαγές αλαουιτών και χριστιανών των περασμένο Μάρτη από δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση των τζιχαντιστών, ενώ ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις τέτοιων δυνάμεων με Δρούζους και η πολύνεκρη επίθεση σε εκκλησία στη Δαμασκό.

Η ανώτατη θρησκευτική αρχή των σιιτών στη Συρία κατήγγειλε τη δολοφονία, ενώ μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Σαχούν, οι κάτοικοι του χωριού Μαζράα κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Στα χνάρια των ΗΠΑ φαίνεται να βαδίζει και η κυβέρνηση της Αυστραλίας, όπου μετά από έκθεση για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» προτάθηκε η μείωση της χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια που δεν κατορθώνουν να προστατεύσουν τους Εβραίους φοιτητές, αλλά και να εξετάσουν αιτούντες βίζα μη Αυστραλούς πολίτες για τυχόν «εξτρεμιστικές» απόψεις. Τα μέτρα αφορούν μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, στους δημόσιους θεσμούς, τους διαδικτυακούς χώρους, τα μέσα ενημέρωσης και τη μετανάστευση.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.- Ενενήντα πέντε πειρατείες και ένοπλες ληστείες εναντίον πλοίων στην Ασία καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο φέτος, μια αύξηση 83% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με δεδομένα από το Κέντρο Διαμοιρασμού Πληροφοριών της διακυβερνητικής ομάδας κατά της πειρατείας ReCAAP. Τα περισσότερα συμβάντα καταγράφηκαν στα Στενά της Μάλακα και της Σιγκαπούρης, που η ομάδα χαρακτηρίζει περιοχή ανησυχίας.

ΗΠΑ
Αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός νεκρών και αγνοούμενων στο Τέξας

Ανεβαίνει δραματικά ο απολογισμός των θυμάτων στο Τέξας των ΗΠΑ από τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Οι νεκροί είναι πλέον επίσημα τουλάχιστον 119, ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε πάνω από 170.

Στο μεταξύ, μετά τις καταγγελίες περί καθυστερημένης ειδοποίησης για ξαφνικές πλημμύρες και εκκένωση, καθώς και περί ανυπαρξίας μέριμνας στην απομάκρυνση των κατοίκων και των κατασκηνωτών και για άλλα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που θα είχαν σώσει τις περισσότερες ζωές, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κρίστι Νόεμ ισχυρίστηκε χθες πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης (FEMA) θα πρέπει να διαλυθεί όπως είναι σήμερα και να φτιαχτεί από την αρχή.

Μιλώντας σε συνεδρίαση με αντικείμενο την αναδιάρθρωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές της κυβέρνησης θα έχουν ως αποτέλεσμα η FEMA «να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις φυσικές καταστροφές».

Η Νόεμ, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Αξιολόγησης της FEMA, υποστήριξε ότι η Υπηρεσία κινητοποίησε πόρους και στήριξε τις επιχειρήσεις έρευνας και αρωγής στις πληγείσες περιοχές του Τέξας, αλλά επέκρινε προηγούμενες «αποτυχίες» στην αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Κλιμάκια της FEMA έχουν αναπτυχθεί στο Τέξας για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ωστόσο «κατόπιν εορτής». Ενδεικτικό της «αναδιάρθρωσης» που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την FEMA είναι ότι περίπου το 1/5 όλων των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης πρόκειται να αποχωρήσουν.

Οι καταγγελίες αφορούν επίσης την έλλειψη σύγχρονου συστήματος συναγερμού με σειρήνες.

Εξάλλου, η περικοπή της χρηματοδότησης είναι απλώς το τελευταίο πλήγμα στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση καταστροφών όπως οι πλημμύρες στο Τέξας. Ηδη περισσότεροι από 600 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NMS) τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη μετεωρολόγων και άλλων βοηθητικών υπαλλήλων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ