ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εαρινή σύναξη της «σερβικής αντιπολίτευσης»

Η «σύναξη» των εκπροσώπων της «σερβικής αντιπολίτευσης» την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα, υπό την αιγίδα ουσιαστικά της ελληνικής κυβέρνησης, σηματοδότησε την απόλυτη συστράτευση της κυβέρνησης στην επιχείρηση της ανατροπής της νόμιμης και εκλεγμένης γιουγκοσλαβικής ηγεσίας. Επιπλέον, οι χειρισμοί του υπουργείου Εξωτερικών δείχνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο συμμετέχει αλλά επιθυμεί να μετατρέψει τη χώρα σε «συντονιστικό κέντρο» των δραστηριοτήτων της «σερβικής αντιπολίτευσης», η οποία ενισχύεται αδρά, οικονομικά και πολιτικά, από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ετσι, η κυβέρνηση μπαίνει ακόμη πιο βαθιά στην επιχείρηση της αποσταθεροποίησης της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων. Αυτό αποτελεί και αποτέλεσμα της πίεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να κοπούν οι όποιες γέφυρες με το Βελιγράδι.

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους της «σερβικής αντιπολίτευσης», χωρίς τον Καραγιόργιεβιτς, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βελιγραδίου. Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στον Ελληνα πρεσβευτή. Στη συνέχεια βεβαίως επιχειρήθηκε το χαμήλωμα των τόνων, όμως τα «μηνύματα» εστάλησαν και παρελήφθησαν απ' όλες τις κατευθύνσεις.

Πάντως, η «σύναξη της Αθήνας» δείχνει να υπακούει σ' έναν σχεδιασμό, που εκπορεύεται κυρίως από τις ΗΠΑ, με στόχο τη με κάθε τρόπο ανατροπή της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας. Η δραστικότερη επέμβαση μ' αυτό το στόχο αποδεικνύεται και από τη δολοφονία στο Βελιγράδι του Ζίκα Πέτροβιτς, στενού συνεργάτη του Μιλόσεβιτς την περασμένη Τετάρτη.

Προγραμματικές δηλώσεις αντιλαϊκής πολιτικής

Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, τις οποίες είχε αναγνώσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη Βουλή το Σάββατο 22 του Απρίλη.

Βεβαίως, κανείς δεν περίμενε εκπλήξεις ούτε από τη συζήτηση, ούτε από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα ήταν γνωστή σ' όλο το φάσμα της. Το ενδιαφέρον εστιαζόταν στους ρυθμούς και την ένταση στην εφαρμογή της. Απ' αυτή την άποψη ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Απρίλη σημαίνει ταχύτερους ρυθμούς στην προώθηση των κυβερνητικών αποφάσεων και μεγαλύτερη σκληρότητα στην υλοποίησή τους. Το χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση των έξι προεκλογικών δεσμεύσεων φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό ως αντίβαρο των συνεπειών, που θα επισωρεύσει στα λαϊκά στρώματα η πολιτική της κυβέρνησης, και θα είναι πολλές και σκληρές.

«Οπως και πριν, τώρα ακόμα περισσότερο οι εξελίξεις θα καθοριστούν από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα», τόνισε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, «από τη συσπείρωση και συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων, που είναι στο στόχαστρο της πολιτικής που εφαρμόζεται, από τη διαμόρφωση ευρύτερων μετώπων πάλης κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Σήμερα απαιτείται και η άμυνα στις νέες επιθέσεις, γιατί δίχως άμυνα θα τα πάρουν όλα, το κυριότερο όμως είναι η αντεπίθεση σε εθνικό πεδίο, η ανάπτυξη περισσότερων και νέων πρωτοβουλιών για περιφερειακή και πανευρωπαϊκή αντίσταση».

Πιστοί στην παράδοση, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψαν την κοκορομαχία, με αντικείμενο τους όρους διεξαγωγής των εκλογών αλλά και την καλύτερη διαχείριση μιας πολιτικής, για την οποία δεν είχαν την παραμικρή διαφορά.

Στην ψηφοφορία, η κυβέρνηση πήρε 157 ψήφους, την καταψήφισαν 147 βουλευτές, ενώ 2 βουλευτές απουσίαζαν.

Σελιδόραμα

«Ορκο» συνέχισης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που χαράχτηκε όταν το Σεπτέμβρη του 1997 ψηφίστηκε ο νόμος 2525, έδωσε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου (σελίδα 3)

Αναμφίβολα, το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίζει ενδυνάμωση της δικομματικής μορφής του πολιτικού συστήματος, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ με τις πρώτες εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από την εκλογική μάχη της 9ης του Απρίλη, αλλά το ΚΚΕ έδειξε σταθερότητα σε συνθήκες τέτοιας ενδυνάμωσης των δυο κομμάτων και πτωτικής πορείας των άλλων κομμάτων του Κοινοβουλίου (σελίδα 7)

Παρά το γεγονός ότι η φράση είναι φορτισμένη με ένα ιδιαίτερο τρόπο, δε θα αποφύγουμε τον πειρασμό να περιγράψουμε τα διαδραματιζόμενα στο πολιτικό σκηνικό της τρέχουσας περιόδου, λέγοντας ότι, πραγματικά, αυτό το διάστημα «γίνεται - έως και παραγίνεται θα λέγαμε - της... κεντροαριστεράς»(σελίδες 8-9)

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι πλέον οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, πασχίζοντας να ανταποκριθούν στις «πάγιες» αξιώσεις της πλουτοκρατίας για από κοινού στήριξη της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, επιχειρούν να περάσουν σε νέα ανώτερη φάση πολιτικής συναίνεσης, που αγγίζει την ανοιχτή συνεννόηση και συνεργασία (σελίδες 8-9)

Εχουν διαλυθεί και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις, όσων ακόμη επέμεναν να τις έχουν, περί της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στη Γιουγκοσλαβία, πολιτική ωμής επέμβασης στα εσωτερικά της(σελίδα 9)

Αποκαλυπτικός ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, που σκοπεύει να επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα (σελίδα 12)

Σχέδια που επεξεργάζονται αυτή την περίοδο τα κυβερνητικά επιτελεία σε βάρος κάθε ναυτεργατικής κατάκτησης, σε βάρος ακόμα και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, έδωσε, και μάλιστα ανάγλυφα, με την ομιλία του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής, κατά τις προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις στη Βουλή (σελίδα 12)

Αφιέρωμα στα 25 χρόνια από τη νίκη του βιετναμέζικου λαού ενάντια στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές (σελίδες 27-28)

Κατά των σχεδίων των πολυεθνικών για απόλυτη παγκόσμια κυριαρχία με τη Σύνοδο του ΠΟΕ ήταν οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σιάτλ (σελίδες 30-31)

Συνταγές και συστάσεις από τους τραπεζίτες

Η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία της οικονομίας, την οποία παρουσίασε την περασμένη Τρίτη ο διοικητής της Λουκάς Παπαδήμος, δίνει μια επιπλέον επιβεβαίωση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Απηχώντας τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Παπαδήμος μετά τους επαίνους για τις προηγούμενες επιδόσεις της κυβέρνησης προειδοποίησε ότι η ένταξη στην ΟΝΕ κάθε άλλο παρά το τέλος των προβλημάτων σημαίνει. Αντιθέτως, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι τώρα επιβάλλεται η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής με στόχο τη «διατηρησιμότητα» στη «ζώνη του ΕΥΡΩ».

Ιδιαιτέρως, η Τράπεζα της Ελλάδας υπογραμμίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των «διαρθρωτικών αλλαγών» με δραστικές παρεμβάσεις στην «αγορά εργασίας» και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ με ταχύτερους ρυθμούς η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην «απελευθέρωση» των αγορών της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των αερομεταφορών, ενώ παραλλήλως θα πρέπει να προωθήσει με ταχύτατες διαδικασίες την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Οσον αφορά στην πορεία ένταξης στην ΟΝΕ, τη βδομάδα που μας έρχεται, στις 3 του Μάη, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αίτηση της κυβέρνησης για την ένταξη στην ΟΝΕ. Σε σχέση με αυτό, η δήλωση του Γερμανού τραπεζίτη Χανς Ρέκερς την περασμένη Τετάρτη (ότι πιθανόν να καθυστερήσει η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ) μπορεί να είχε παρενέργειες στο Χρηματιστήριο, φαίνεται όμως ότι στόχο είχε την απόσπαση από την ελληνική κυβέρνηση περισσότερων δεσμεύσεων για την πολιτική που θα ακολουθήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ