Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εαρινή σύναξη της «σερβικής αντιπολίτευσης»

Η «σύναξη» των εκπροσώπων της «σερβικής αντιπολίτευσης» την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα, υπό την αιγίδα ουσιαστικά της ελληνικής κυβέρνησης, σηματοδότησε την απόλυτη συστράτευση της κυβέρνησης στην επιχείρηση της ανατροπής της νόμιμης και εκλεγμένης γιουγκοσλαβικής ηγεσίας. Επιπλέον, οι χειρισμοί του υπουργείου Εξωτερικών δείχνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο συμμετέχει αλλά επιθυμεί να μετατρέψει τη χώρα σε «συντονιστικό κέντρο» των δραστηριοτήτων της «σερβικής αντιπολίτευσης», η οποία ενισχύεται αδρά, οικονομικά και πολιτικά, από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ετσι, η κυβέρνηση μπαίνει ακόμη πιο βαθιά στην επιχείρηση της αποσταθεροποίησης της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων. Αυτό αποτελεί και αποτέλεσμα της πίεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να κοπούν οι όποιες γέφυρες με το Βελιγράδι.

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους της «σερβικής αντιπολίτευσης», χωρίς τον Καραγιόργιεβιτς, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βελιγραδίου. Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στον Ελληνα πρεσβευτή. Στη συνέχεια βεβαίως επιχειρήθηκε το χαμήλωμα των τόνων, όμως τα «μηνύματα» εστάλησαν και παρελήφθησαν απ' όλες τις κατευθύνσεις.

Πάντως, η «σύναξη της Αθήνας» δείχνει να υπακούει σ' έναν σχεδιασμό, που εκπορεύεται κυρίως από τις ΗΠΑ, με στόχο τη με κάθε τρόπο ανατροπή της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας. Η δραστικότερη επέμβαση μ' αυτό το στόχο αποδεικνύεται και από τη δολοφονία στο Βελιγράδι του Ζίκα Πέτροβιτς, στενού συνεργάτη του Μιλόσεβιτς την περασμένη Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ