Ανησυχούν οι αστοί από τις εξελίξεις στα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος. Η καταψήφιση από το Βύρωνα Πολύδωρα του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων και η διαγραφή του από τη ΝΔ, αλλά και οι οξύτατες κόντρες στο ΠΑΣΟΚ για το «μέλλον» του, ιδιαίτερα όπως προέκυψαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της κεντρικής του επιτροπής, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που είναι αρκετά χαμηλά και για τα δύο κόμματα, τους έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό, αφού δεν έχουν με σιγουριά διαμορφώσει εναλλακτική κυβερνητική λύση. Πολύ περισσότερο που και οι δύο μαζί πόλοι στο αστικό πολιτικό σύστημα, ο ένας με κορμό τη ΝΔ και ο άλλος με τον ΣΥΡΙΖΑ, δε συγκεντρώνουν πλατιά εκλογική βάση στήριξης του συστήματος, ενώ το εγχείρημα της «κεντροαριστεράς» έχει δυσκολίες να πάρει «σάρκα και οστά», μαζί και το ψάξιμο για «νέους και άφθαρτους» ηγέτες. Η εργατική τάξη, μαζί με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην ανησυχούν. Ισα ίσα, πρέπει με τη δράση τους να μεγαλώσουν τις ανησυχίες των αστών, δυναμώνοντας τη συμμαχία τους, οργανώνοντας δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση, με συμπόρευση με το ΚΚΕ.
Η «Αυγή της Κυριακής» προβάλλει διθυραμβικά την εκτίμηση της επιτροπής της Ευρωβουλής για την τρόικα, αναφέροντας: «Την τιμή της Ευρώπης θα προσπαθήσει να σώσει μετά τις γιορτές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Γιατί, όπως αναφέρει, αντιπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου θα έρθουν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες που έχουν «μνημόνια» για να δουν οι ίδιοι από κοντά τις επιπτώσεις. Τώρα, μάλιστα... Λες και δεν τις ήξεραν, λες και δεν έχουν εγκρίνει οι ίδιοι αυτή την πολιτική. Λες και αυτοί εκφράζουν φιλολαϊκή πολιτική! Αλλά έτσι είναι. Οταν πασχίζεις να πείσεις ότι τα «μνημόνια» έφεραν την κρίση και όχι το αντίθετο, όπως έγινε πραγματικά, προκειμένου να στηρίξεις ως φιλολαϊκή μια λίγο διαφορετική πολιτική ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, «πιάνεσαι» από ένα αστικό μηχανισμό εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, για να την καναλιζάρεις ξανά στο σύστημα. Να τι γράφει η «Αυγή» για την επιτροπή: «Ζητούν την αναθεώρηση των Μνημονίων στην κατεύθυνση χαλάρωσης της λιτότητας, καθώς και τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση των προγραμμάτων προσαρμογής». Αυτό θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφεντικά και εργάτες μαζί για την ενίσχυση των αφεντικών.
Η υπόθεση της επιτροπής της Ευρωβουλής κόντρα στην τρόικα για τα «μνημόνια», συγκαλύπτει δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο είναι τα ίδια τα «μνημόνια». Τα οποία όπως προπαγάνδιζαν αστοί και οπορτουνιστές, επιβλήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα και τα κρατικά χρέη. Αλλά τα μνημόνια, βασικά, επέβαλαν μέτρα μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης για αύξηση της κερδοφορίας, δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας, με ένταση της εμπορευματοποίησης τομέων του Δημοσίου, όπως π.χ. η Υγεία, αλλά και η πώληση κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων και άλλων τομέων της οικονομίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ολα αυτά για να υπάρξει έξοδος από την καπιταλιστική οικονομική κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Τα μέτρα είναι μόνιμα. Πάρθηκαν και σε άλλες χώρες της ΕΕ πριν ακόμη την κρίση, είναι στρατηγική για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Το δεύτερο έχει σχέση με τους οξύτατους ανταγωνισμούς στην Ευρωζώνη των χωρών του Νότου κόντρα τη Γερμανία. Μην ξεχνάμε ότι και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν έθετε ζήτημα για τα πλεονάσματα της Γερμανίας. Αρα τίποτα καλό για τους λαούς.
«Στην περίπτωση της Ουκρανίας, είναι βέβαιο πως η Ρωσία τράβηξε κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά τον δικό της ζωτικό χώρο. Υπάρχουν, πάντως, πολλοί παρατηρητές που πιστεύουν ότι Γερμανία και Ρωσία, αν όχι ΕΕ και Ρωσία, θα εισέλθουν τελικά σε τροχιά σκληρής αντιπαράθεσης. Ηδη ακούγονται φωνές στο ευρωπαϊκό κατεστημένο για την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της συλλογής πληροφοριών. Ζούμε, πάντως, περίοδο τεκτονικών, ιστορικών γεωπολιτικών μετακινήσεων, οι οποίες κάποια ώρα θα αγγίξουν και τα ελληνικά συμφέροντα. Το πώς, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δούμε όταν έλθει η ώρα με μεγάλη σύνεση και ψυχραιμία». Αυτά έγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής». Βεβαίως, έχουν οξυνθεί οι ανταγωνισμοί μεταξύ Ρωσίας - Γερμανίας. Το ιδιαίτερο στο δημοσίευμα είναι η «επιτάχυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε ζητήματα άμυνας», ουσιαστικά ενίσχυσης της πολεμικής μηχανής, για πολεμική δράση από την ΕΕ. Αλλο ιδιαίτερο ζήτημα είναι η υπόδειξη για συμμαχίες του κεφαλαίου στην Ελλάδα, ανάλογα με τις «γεωπολιτικές μετακινήσεις». Ο λαός να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους για τον ίδιο και να οργανώσει τη δική του πάλη κόντρα στους αστούς μέχρι την ανατροπή τους.
1818 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ.
1845 Γεννιέται ο δευτερότοκος γιος του Δανού βασιλιά Χριστιανού Θ' Γεώργιος Γλύξμπουργκ, κατοπινός βασιλιάς της Ελλάδας (Γεώργιος Α').
1917 Πραγματοποιείται το 1ο Πανουκρανικό συνέδριο των Σοβιέτ στο Χάρκοβο. Η Ουκρανία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία.
1919 Οι εργαζόμενοι του Ιρκούτσκ εξεγείρονται, αναγκάζοντας την αντεπαναστατική κυβέρνηση του ναυάρχου Κολτσάκ να εγκαταλείψει την περιοχή. Λίγες μέρες αργότερα συλλαμβάνεται και ο ίδιος ο Κολτσάκ.
1930 Επειτα από κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας, οι Επιτροπές Ανέργων πετυχαίνουν τη χορήγηση συσσιτίων στους ανέργους.
1935 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης Αλμπαν Μπεργκ.
1940 Με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Ιατρίδη, το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά μεταγωγικά, που μετέφεραν πολεμικό υλικό στο ελληνοϊταλικό μέτωπο.
1943 Αρχίζει η μεγάλη επίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων για την απελευθέρωση της Ουκρανίας, η οποία διήρκεσε έως τις 14 Απρίλη 1944 και κατέληξε με την πλήρη καταστροφή 18 Γερμανικών και Ρουμανικών μεραρχιών, καθώς και τον αποδεκατισμό άλλων 68 (συνολικές απώλειες του εχθρού πάνω από 250.000 άντρες).
1971 Οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων και Χαλκίδας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους.
1979 Εκτοξεύεται με επιτυχία ο πρώτος Ευρωπαϊκός διαστημικός πύραυλος («Αριάν-1»).
1995 Σημειώνεται η πρώτη νίκη ισλαμικού κόμματος σε εκλογές στην 72χρονη ιστορία της Τουρκίας: Το Κόμμα της Ευημερίας κερδίζει το 21,38% των ψήφων, που του εξασφαλίζουν την πρώτη θέση, αλλά όχι και την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.