ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
Σελ. /40
Δικομματική συμπαιγνία

Μόνο από «έλλειψη θέσεων» δεν πάσχει η ΝΔ. Απλώς δεν είναι διαφορετικές από αυτές της κυβέρνησης. Και από δω ξεκινά το θέατρο

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Κανένα λόγο δεν έχει ο Κ. Καραμανλής να καταργήσει, ως «επόμενη κυβέρνηση», το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σημίτη. Μήπως δεν αποτελεί συνέχεια και επέκταση των «νόμων Σιούφα»; Μήπως δεν αυξάνει γενικώς και αδιακρίτως τα όρια ηλικίας στα 65 έτη τουλάχιστον; Μήπως δε μειώνει τις συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα; Μήπως δε συνεχίζει να «κλέβει» τα Ταμεία; Μήπως δεν ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης;

Η εντυπωσιοθηρική αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή διόλου δεν έρχεται σε «αντίφαση» με την ουσιαστική συμφωνία της στο υπό ψήφιση αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Είναι σίγουρη ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο (αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία θα παρέμενε να το στηρίξει όπως έκανε στο παρελθόν) και άρα επιτρέπει στον εαυτό της να το παίξει «αντιπολίτευση». Ταυτόχρονα διατηρεί το δικαίωμα να επικαλεστεί την καταψήφιση του νομοσχεδίου για να ανοίξει «επί των ημερών της» μια «νέα μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό.

Μόνο από «έλλειψη θέσεων» δεν πάσχει η ΝΔ, όπως πονηρά την κατηγορεί η κυβέρνηση. Το σωστό είναι ότι απλά δεν έχει διαφορετικές θέσεις από αυτές τις κυβέρνησης. Και αφού η κυβέρνηση Σημίτη υποχρεώνεται «να πιει το πικρό ποτήρι» και να καταβάλει το «πολιτικό κόστος», η ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να εισπράξει από τη «φθορά», όπως εξάλλου επιβάλλεται από το «θεσμικό» της ρόλο. Με άλλα λόγια, συνεχίζεται η άθλια δικομματική συμπαιγνία, με μεγάλο κερδισμένο την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική που από κοινού υπηρετούν.

«Η κοινωνική απελευθέρωση έχει προχωρήσει σημαντικά με τη συμμετοχή όλο και περισσοτέρων στη διαδικασία συναπόφασης. Το δείχνει το ασφαλιστικό αυτές τις μέρες». (Κ. Σημίτης στο χτεσινό μνημόσυνο του Α. Παπανδρέου). Πώς να το κάνουμε; Δεν έχουν όλοι το χάρισμα «να διώχνουν τις βάσεις που μένουν»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΟΨΕΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

ΡΕΚΟΡ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ: «Σε 1,5 τρισ. δραχμές εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα φτάσουν τα έσοδα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων του 2002. Το ποσό αποτελεί ρεκόρ, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης. Ο ίδιος επίσης έθεσε θέμα μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, λέγοντας ότι περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, χωρίς να διευκρινίσει όμως τι εννοεί με την ευελιξία, η οποία συνήθως ταυτίζεται με την κατάργηση των περιορισμών στις απολύσεις» (Ειρήνη Χρυσολωρά - ΝΕΑ).

ΦΟΡΟ-«ΚΙΝΗΤΡΑ»: «Οι βιομήχανοι, στο "πακέτο" της φορολογικής μεταρρύθμισης, επιθυμούν δραστική μείωση των συντελεστών, χωρίς όμως να υπάρχουν προαπαιτούμενοι όροι... Οι βιομήχανοι επιθυμούν και την επιλεκτική φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων...» (Α. Γ. Χριστοδουλάκης - Κ. Σιωμόπουλος - ΒΗΜΑ).

ΤΑ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»: «Η αγορά καλείται πλέον να λειτουργήσει σ' ένα ολιγοπωλιακό καθεστώς, το οποίο ευνοεί τους 2-5 ισχυρούς και "καταπίνει" τους αδυνάτους. Οι μικρές επιχειρήσεις ουσιαστικά έχουν χάσει το παιχνίδι του ανταγωνισμού... Ακόμα και γι' αυτό το περίφημο Γ΄ ΚΠΣ χρειάζονται κεφάλαια για να μπορέσουν να διεκδικήσουν τους σχετικά πενιχρούς πόρους που τους αναλογούν... Με άλλα λόγια, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κινείται στον αστερισμό της συγκέντρωσης και της "βουβής" αναδιανομής εισοδήματος» (Γιάννης Σιώτος - ΝΕΑ).

ΤΡΑΠΕΖΟ-ΦΑΚΕΛΩΜΑ: «Ενα ευρύ ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών συγκροτούν από κοινού οι εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να ελέγξουν πλήρως τους κινδύνους που απορρέουν από τα καταναλωτικά δάνεια και την υπερχρήση των πιστωτικών καρτών. Με την ηλεκτρονική αυτή παρακολούθηση οι τράπεζες θα μπορούν να γνωρίζουν τα δανειακά βάρη που συνοδεύουν κάθε πελάτη και αναλόγως να δρουν» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΕΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ενάντια σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές.

ΑΥΓΗ: ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θλιβερός απεργοσπάστης, χθες ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος - ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΧΡΗΣΤΑΚΗ;

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ «ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΦΑΚΕΛΩΝΟΥΝ ΔΙΠΛΟΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΑΜΟΥΘ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 30ΧΡΟΝΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΕ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΠΑΓΚΑΛΟΣ - ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ;

ΧΩΡΑ: (Αβραμόπουλος): ΠΕΡΙΜΕΝΩ «ΣΙΝΙΑΛΟ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΩΣ ΕΓΡΑΨΑΝ - ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΕ ΕΦΑΠΑΞ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): Γιάννος Παπαντωνίου: «ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 7.800 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΩΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Μάχη εντυπώσεων»: «Η συζήτηση χθες το βράδυ στη Βουλή για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας, το Ασφαλιστικό, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια μάχη εντυπώσεων, χωρίς ουσία, ακόμα και την ώρα που το θερμόμετρο της συνεδρίασης χτυπούσε κόκκινο. Οι οξείς χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν και οι υψηλοί τόνοι, έδωσαν την αίσθηση ότι η αντιπαράθεση γινόταν για την αντιπαράθεση» (Γιάννης Διακογιάννης - «ΝΕΑ»).

Μελετημένες «αντιφάσεις»: «Από τη μια επέλεξε την ουσιαστική σύγκλιση με την κυβέρνηση, αφού δε δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εάν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Και από την άλλη επέλεξε την τακτική της καταψήφισης του νομοσχεδίου... Ο λόγος για τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής» (Αλίκη Μάτση - Μαρία Δέδε - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Το «κρα» του κόρακα: «Η χθεσινή απεργία των κομμουνιστών, του Παπασπύρου, της Φραγκιαδάκη και του Μανώλη πήγε άπατη. Ούτε τέσσερις - πέντε χιλιάδες άνθρωποι δεν κατέβηκαν στους δρόμους. Ακόμη και η ΝΔ έχει πρόβλημα τι θα κάνει με το Ασφαλιστικό στη Βουλή προκειμένου να μην ξεφτιλιστεί. Ξέρετε γιατί; Επειδή η κυβέρνηση μπόρεσε τελικά και προχώρησε σε μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της τετραετίας, το Ασφαλιστικό, μέσα σε συνθήκες ευρύτατης κοινωνικής συναίνεσης και χωρίς να ανοίξει μύτη» (Ι.Κ. Πρετεντέρης - «ΒΗΜΑ»).

«Δεξιός» ψάλτης: «Το χαρακτηριστικό των απεργιακών κινητοποιήσεων στη χώρας μας είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος των λεγόμενων συνδικαλιστικών "ρετιρέ". Σε γενικές γραμμές απεργούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας, οι οποίοι έχουν - με τα μέτρα της Ελλάδας - ικανοποιητικές συντάξεις και λογικές ασφαλιστικές κρατήσεις» (Γ. Κύρτσος - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ