Είπε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή στη συζήτηση για το μνημόνιο: «Ο λαός δεν έδωσε εντολή ρήξης, έδωσε εντολή διαπραγμάτευσης. Οπως δεσμεύτηκα και πριν το δημοψήφισμα, θα έκανα το καλύτερο για να φέρω μια καλύτερη συμφωνία. Αυτό που υποσχέθηκα πράττω. Δεν εξαπάτησα το λαό (...) Το "όχι" ήταν εντολή για καλύτερη λύση, για καλύτερη συμφωνία, για τους ανθρώπους που έχουν ζήσει τη φτώχεια τόσα χρόνια. Το εξέλαβα και σαν ψήφο εμπιστοσύνης». Τι κάνει ο πρωθυπουργός; Αποδίδει στο λαό την ευθύνη για το μνημόνιο το οποίο έφερε και ψήφισαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ, όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, αφού τα δικά του συμφέροντα υπηρετεί το μνημόνιο, εντείνοντας τη χρεοκοπία του λαού, λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη! Αξιοποιεί την εμπιστοσύνη του λαού καταδικάζοντάς τον στην κόλαση, ενισχύοντας τον παράδεισο των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό τον στήριξαν τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης (κόμματα των μνημονίων τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ) και το Ποτάμι. Να βγάλει ο λαός συμπεράσματα. Και αυτή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φέρνει μνημόνια. Δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά αφού υπηρετούν την αστική εξουσία, την ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο. Τώρα ο λαός να χειραφετηθεί εγκαταλείποντας την αστική πολιτική, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, οργανώνοντας τη λαϊκή συμμαχία, την πάλη του κόντρα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στην εξουσία τους.
Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, όσες γυναίκες δουλεύουν πάνω από 40 ώρες τη βδομάδα, χρειάζονται κατά μέσο όρο 20% περισσότερο χρόνο για να «πιάσουν» παιδί, σε σχέση με όσες δουλεύουν 21 έως 40 ώρες. Επίσης, εκείνες οι εργαζόμενες που στη δουλειά σηκώνουν ή μετακινούν βάρη, παρατείνουν το χρόνο σύλληψης έως και 50%, σε σχέση με όσες δε χρειάζεται να κάνουν κάτι τέτοιο στην εργασία τους. Είναι εξακριβωμένο ότι η φύση της δουλειάς επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας, η οποία στη διάρκεια της ζωής της επιβαρύνεται και από τον κοινωνικό της ρόλο. Είναι επομένως αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές διατάξεις που, ανάλογα με το επάγγελμα, θα ορίζουν διαφορετικούς όρους εργασίας για τις γυναίκες. Στον καπιταλισμό, όμως, ακολουθείται αντίστροφη πορεία. Στο όνομα της «ισότητας», καταργούνται «ευνοϊκές» διατάξεις για τις εργαζόμενες γυναίκες και εξισώνονται ακόμα και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Κι από πάνω, εκείνες οι γυναίκες που είχαν εξασφαλίσει σε παλιότερο χρόνο ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, σήμερα λοιδορούνται από την κυρίαρχη προπαγάνδα, για να καταπιεί ο λαός την κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων...
«Δυστυχώς, το ΚΚΕ, εδώ και καιρό, δεν βλέπει ποιος είναι ο κύριος αντίπαλος και ότι το πιο θεμελιώδες σε αυτή τη συγκυρία για να ανοίξουν δρόμοι κοινωνικών μετασχηματισμών, είναι να απαλλαγεί η Ελλάδα από τα μνημόνια (...) Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η πιο πλατιά συνεργασία όλων των αριστερών δυνάμεων για ένα μεγάλο δημοκρατικό, πατριωτικό, προοδευτικό μέτωπο με πρωτοπόρα τα νιάτα της χώρας, που θα ανοίξει δρόμους ανόρθωσης, ανασυγκρότησης και αξιοπρέπειας για τον τόπο μας. Απέναντι σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση θα κριθούμε όλοι και φυσικά το ΚΚΕ».
Με τα ίδια ακριβώς λόγια ο Π. Λαφαζάνης και η «Αριστερή Πλατφόρμα» κατηγορούσαν το ΚΚΕ για την κριτική που ασκούσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι που έγιναν κυβέρνηση και το ΚΚΕ δικαιώθηκε πλήρως. Δεν πτοούνται όμως. Συνεχίζουν το ίδιο τροπάρι για να αντιμετωπίσουν αυτή τη φορά την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στους ίδιους και το ρόλο που διεκδικούν να παίξουν στο αστικό πολιτικό σύστημα. Σήμερα, κατηγορούν ξανά το ΚΚΕ γιατί δεν συμπράττει με την «Αριστερή Πλατφόρμα» στην ...κατάργηση των μνημονίων, στη διατήρηση των οποίων συνέβαλαν. Τι λένε; Να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό αλλά με εθνικό νόμισμα. Και καλούν το λαό να διαλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Δηλαδή, να αυτοκαταδικαστεί στη χρεοκοπία με δραχμή για την ανόρθωση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά το τροπάρι τους ξέφτισε.
1923 Πεθαίνει ο Ιταλός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο.
1928 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Η βενιζελική αστική παράταξη κατακτά την πλειοψηφία λαμβάνοντας το 46,94% των ψήφων (με το δε πλειοψηφικό σύστημα καταλαμβάνει και το 71,2% των εδρών στη νέα Βουλή). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 14.325 ψήφους (1,41%), το χαμηλότερο εκλογικό αποτέλεσμα του Κόμματος της περιόδου.
1931 Κλεισμένος μέσα σε μια σφαίρα ο Αύγουστος Πικάρ υψώνεται με αερόστατο σε ύψος 16.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη οξυγόνου δεν τον αφήνει να πάει ψηλότερα.
1936 Εκτελείται από τους φασίστες του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Λόρκα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του φασισμού και των πραξικοπηματικών σχεδίων της Φάλαγγας. Στις 17 Αυγούστου 1936 συνελήφθη από τους φαλαγγίτες στη Γρανάδα και το πρωί της 19ης τουφεκίστηκε στο Βιθνάρ. Ετσι έκλεισε ο σύντομος κύκλος της ζωής ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του 20ού αιώνα.
1944 Στο Παρίσι ξεσπά λαϊκή εξέγερση, η οποία καταλήγει νικηφόρα με την παράδοση των γερμανικών αρχών κατοχής στις 25 Αυγούστου.
1945 Παλλαϊκή εξέγερση με επικεφαλής τους Βιετ Μιν πραγματοποιείται στο Ανόι του Βιετνάμ. Στις 25/8 ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι παραιτείται από το θρόνο και το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.
1960 Με το σοβιετικό δορυφόρο «Βοστόκ-1Κ νο.2» εκτοξεύονται στο Διάστημα και δύο μικρές σκυλίτσες, οι Στρέλκα και Μπέλκα. Μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και επέστρεψαν σώες και αβλαβείς.
1960 Το σοβιετικό δικαστήριο καταδικάζει σε δέκα χρόνια φυλάκιση τον Αμερικανό πιλότο Γκάρι Πάουερς, ο οποίος με το αεροπλάνο του πραγματοποιούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από τη Σοβιετική Ενωση.
1974 Ενα μήνα μετά την τουρκική εισβολή, δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις. Είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα μιας και είχε αναλάβει να παραπλανά το καθεστώς της χούντας στην Αθήνα για τους πραγματικούς σκοπούς της Τουρκίας.