Η συζήτηση έγινε με αφορμή εισαγγελικό έγγραφο που καταλογίζει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Στη σχετική ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 277 βουλευτές, υπέρ της εξεταστικής ψήφισαν 130 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κατά 147 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων κομμάτων μπορεί να διασταύρωσαν φραστικά τα ξίφη τους για την υπόθεση της ΔΕΚΑ, όμως και οι δύο ορκίστηκαν στον «ιερό ρόλο» του χρηματιστηρίου και τη χρησιμότητά του στην «ανάπτυξη της οικονομίας» παραγνωρίζοντας ότι από τη φύση του αυτό είναι κερδοσκοπικό και ευνοεί τους εκάστοτε ισχυρούς.
Αλλωστε και τα δύο κόμματα την περίοδο της ανόδου του χρηματιστηρίου κατηγορούσαν το ΚΚΕ που από τότε προειδοποιούσε, λέγοντας ότι η όποια κριτική του «βλάπτει την οικονομία». Το γεγονός αυτό επισήμανε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αναδεικνύοντας τις ευθύνες και των δύο κομμάτων, αλλά ζητώντας και την απάντηση των ερωτημάτων που υπάρχουν για την υπόθεση της ΔΕΚΑ μέσα από μία εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, αλλά και οι ομιλητές του κόμματός του αφού ξεκαθάρισαν ότι το χρηματιστήριο είναι καίριος θεσμός «της ελεύθερης αγοράς», εστίασαν την κριτική τους στην κυβερνητική πρακτική με τις αγορές μετοχών μέσω της ΔΕΚΑ, για να στηριχτεί ο δείκτης και να καρπωθεί εκλογικά οφέλη το ΠΑΣΟΚ. Εκαναν λόγο για θυσία τεράστιων ποσών του Δημοσίου, για εξαπάτηση της κοινής γνώμης και είπαν ότι άρνηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «θα ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής».
Οι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Παπαντωνίου και Ν. Χριστοδουλάκης στις ομιλίες τους ισχυρίστηκαν ότι η παρέμβαση της ΔΕΚΑ ήταν νόμιμη και δεν έβλαψε τα συμφέροντα ούτε του Δημοσίου ούτε των μικροεπενδυτών. Μάλιστα, καταφέρθηκαν κατά των δικαστικών που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση, λέγοντας ότι υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί που με τις πράξεις τους «τροφοδοτούν το μύλο της ΝΔ» και τη «σκανδαλολογία». Ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι το χρηματιστήριο θα ιδιωτικοποιηθεί, θα θεσπιστεί διαχωρισμός μεταξύ πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών και θα δημιουργηθεί ειδικό δικαστικό σώμα που θα ασχολείται με τα θέματα του χρηματιστηρίου.
Υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, προτείνοντας «θεσμικές ρυθμίσεις» υπέρ του χρηματιστηρίου, καλλιεργώντας έτσι ψευδαισθήσεις για τον πραγματικό ρόλο του.
Επιβεβλημένη χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, την έρευνα μέσω Εξεταστικής Επιτροπής για τις ειδικότερες πολιτικές ευθύνες, αν υπάρχουν και στο βαθμό που υπάρχουν. Και αυτό πέρα από τις γενικές ευθύνες της κυβέρνησης και της ΝΔ που είναι δεδομένες, αλλά «και να δούμε αν στέκονται αυτά που λέει ο εισαγγελέας, να βρούμε κάποια στοιχεία ή κάποιες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες».
Ο βουλευτής είπε ότι είναι δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στο χρηματιστήριο, αφού μια σειρά δηλώσεις ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού προέτρεπαν τον κόσμο να επενδύσει σε μετοχές, με αποτέλεσμα να χάσουν τελικά οι μικροί επενδυτές, μισθωτοί, μικρομεσαίοι της πόλης και του χωριού. Αντίθετα, είπε, κέρδισαν μια σειρά μεγαλοεπιχειρηματίες και ανώνυμες εταιρίες.
Μιλώντας γενικότερα για το χρηματιστήριο τόνισε ότι «υπάρχουν γενικότερες ευθύνες που δεν αφορούν μόνο στην κυβέρνηση αλλά αφορούν και στη ΝΔ και σε όσους θεωρούν ότι το χρηματιστήριο αποτελεί έναν σπουδαίο θεσμό για την οικονομία. Είναι μια νεοφιλελεύθερη άποψη που κινείται στη λογική της ελεύθερης αγοράς και που υποστηρίζεται και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και όχι μόνον. Κρύβεται με αυτές τις τοποθετήσεις το γεγονός ότι το χρηματιστήριο είναι ένας μηχανισμός ταχείας συγκέντρωσης του κεφαλαίου στα χέρια όλο και λιγότερων ανθρώπων».
Οσο για τις συγκεκριμένες ευθύνες σχετικά με τη ληστεία που έγινε στο χρηματιστήριο, είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και στη ΝΔ, η οποία στο όνομα να μη διαταραχτεί το χρηματιστήριο δεν έλεγε τότε αυτά που λέει σήμερα. «Καμιά φορά όταν τα λέγαμε εμείς στη Βουλή δεχόμασταν υποδείξεις από εκπροσώπους και των δύο κομμάτων που έλεγαν "μη λέτε τέτοια πράγματα γιατί θα βλάψουν το χρηματιστήριο και την οικονομία"».
Για την υπό συζήτηση υπόθεση και το ρόλο της ΔΕΚΑ κατά την προεκλογική περίοδο ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν και να απαντηθούν. Αυτά είναι:
- Οι μετοχές των συγκεκριμένων επιχειρήσεων αξίας δισεκατομμυρίων, που αγόρασε η ΔΕΚΑ χειραγωγήθηκαν και με αυτόν τον τρόπο οδηγήθηκε σε τεχνητή άνοδο και ο γενικός δείκτης;
- Υπήρξε ο αναγκαίος και επιβεβλημένος έλεγχος από πλευράς ΔΕΚΑ, όπως επιτάσσει η επιμελής και χρηστή διαχείριση;
- Υπήρξε ο απαραίτητος έλεγχος των πολιτικών προϊσταμένων, υπουργών, υφυπουργών και γιατί δόθηκε άμεσα ή έμμεσα η έγκριση για τέτοιες ενέργειες από την πλευρά της ΔΕΚΑ;
- Υπήρξε ή όχι ζημιά ή διακινδύνευση της περιουσίας των συμφερόντων του δημοσίου με συνειδητές ενέργειες των παραπάνω;
- Ζημιώθηκαν όσοι παρασύρθηκαν σε εκείνο το 20ήμερο στις εκλογές και αγόρασαν μετοχές από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που αγόραζε η ΔΕΚΑ σωρηδόν και υπέστησαν ζημιά αυτοί που είδαν το γενικό δείκτη στο 20ήμερο αυτό να ανεβαίνει και ξαναμπήκαν στο χρηματιστήριο ή δεν απεγκλωβίστηκαν έγκαιρα και έμειναν εγκλωβισμένοι και κατεστραμμένοι ακόμη περισσότερο από ό,τι αν αποσύρονταν;
- Υπάρχουν ευθύνες στη διοίκηση της κεφαλαιαγοράς πέρα από αυτές της διοίκησης της ΔΕΚΑ;
«Θα κλείσουμε τα μάτια μας ως βουλευτές, ως πολιτικά κόμματα σε αυτά τα ερωτήματα;» είπε ο Αντ. Σκυλλάκος και τόνισε: «Εμείς θέλουμε να υπάρξουν απαντήσεις. Γι' αυτό τασσόμαστε υπέρ του να υπάρξει έρευνα σε μία Εξεταστική Επιτροπή. Βεβαίως, έχουμε διαφορετική άποψη και πολεμάμε τη ΝΔ που η πολεμική που κάνει στην κυβέρνηση είναι, πρώτον ότι δεν είναι ικανή να εφαρμόσει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και δεύτερο σκέλος της πολιτικής είναι τα σκάνδαλα».