Στόχος της κυβέρνησης να εξοπλιστεί η γαλλική ανταγωνιστικότητα με βάση τα διεθνή δεδομένα, ξεκαθάρισε ο Μανουέλ Βαλς
Το «πρόγραμμα σταθερότητας 2015-2017» ενέκρινε την Τρίτη η γαλλική Βουλή, με 265 υπέρ σε σύνολο 497 ψηφισάντων (232 καταψήφισαν) και με 67 βουλευτές να απέχουν (οι 41 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα όπου η συνεχιζόμενη «κόντρα» δεν αποκλείεται να κυοφορεί και προσπάθεια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού).
Μεταξύ των μέτρων που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, έχοντας την έγκριση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν το «πάγωμα» όλων των οικογενειακών επιδομάτων (προς το παρόν) για ένα χρόνο, «πάγωμα» συντάξεων και επιδομάτων στέγασης ως την 1η Οκτώβρη του 2015, νέες μειώσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές, «εξορθολογισμός» της λειτουργίας όλων των κρατικών φορέων, μείωση των πόρων των «κοινοτήτων» μέσα από ενίσχυση του «συλλογικού ελέγχου» των δαπανών τους, περικοπές σε ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη μέσα από «εκλογικευμένη» χρήση φαρμάκων, στροφή στα γενόσημα.
Παρουσιάζοντας το αντιλαϊκό «πακέτο», ο Βαλς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε χάσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία. Πρέπει λοιπόν να την επανεξοπλίσουμε στο πλαίσιο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας», ξεκαθαρίζοντας ότι η «κούρσα» με τις άλλες καπιταλιστικές οικονομίες στο ποιος θα τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα θα είναι διαρκής. Σημείο αναφοράς δηλαδή (και) για τους Γάλλους βιομήχανους θα είναι τα τσακισμένα δικαιώματα και οι πενιχροί μισθοί χωρών που θεωρούνται πιο ανταγωνιστικές, όπως της Κίνας, της Ινδίας κλπ.
Αν η ανάπτυξη στη Γαλλία ξεκινά πάλι, είναι ακόμα αδύναμη και η κυβέρνηση εύχεται να προσφέρει περιθώρια σε όλες τις επιχειρήσεις, μειώνοντας τα φορτία τους, πρόσθεσε. Ειδικότερα, ανέφερε ότι για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, χρειάζεται να εφαρμοστεί το Σύμφωνο Ευθύνης και Αλληλεγγύης, μέσα από το οποίο χορηγούνται νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές στους μεγαλοεργοδότες, με αντάλλαγμα - υποτίθεται - θέσεων εργασίας, οι οποίες όπου και αν δημιουργηθούν θα είναι δομημένες πάνω στην κατάργηση βασικών δικαιωμάτων.
Χαρακτηριστικό τού τι είδους εργασία τάζει η κυβέρνηση στους νέους είναι η επισήμανση που έκανε ο Βαλς ειδικά στην «ανάπτυξη της μάθησης» (σ. σ. αναφερόμενος πιθανώς στους μαθητευόμενους που όλο και ευρύτερα «προτιμούν» μεγαλοεπιχειρηματίες, αντικαθιστώντας παλιότερο προσωπικό που απολύουν για να «γλιτώνουν» τα πλήρη δικαιώματα με τα οποία απασχολούταν). Τέτοιο είδος απασχόλησης είναι και τα διάφορα προγράμματα «stage» που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν άνθηση κατά εκατοντάδες ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες διαφόρων κλάδων. Τέτοιες είναι οι «Carrefour», «L' Oreal», «Nestle», «sanofi Aventis», «Philips», «Societe Generale» και άλλες πολλές σε κάθε κλάδο, καθώς το «κόστος» της απασχόλησης είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που συνεπάγεται για μια εταιρεία η εφαρμογή της αντίστοιχης κλαδικής σύμβασης.
Επιπλέον, συνολικά οι συνθήκες εργασίας γίνονται «λάστιχο» ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Για παράδειγμα, στο γνωστό «πάρκο» της Disneyland όπου «προσλαμβάνονται» νέα παιδιά με προγράμματα stage για λίγες μέρες και μετά ανακυκλώνονται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενώ το 2006 οι απασχολούμενοι μέσω stage υπολογίζονταν σε 600.000-800.000, το 2008 είχαν φτάσει το 1,2 εκατομμύριο και το 2010 το 1,5 εκατομμύριο.
Αυτή είναι η «ευθύνη» με την οποία μεγαλοεργοδότες και κυβέρνηση θα σταθούν απέναντι στις ανάγκες των εργαζομένων για σταθερή εργασία: Γενικεύοντας την προσωρινή και με πετσοκομμένα δικαιώματα εργασία, όπως άλλωστε επιβάλλουν τα διεθνή «πρότυπα» της ανταγωνιστικότητας.
Πληρωμές για «δημόσιες» υπηρεσίες Υγείας και σύνδεση προσδόκιμου ζωής με ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης
Από παλιότερη κινητοποίηση δημόσιων υπαλλήλων στην Αδελαΐδα |
«Οι κυβερνητικές υπηρεσίες θεωρούνται κατά κάποιον τρόπο ότι είναι δωρεάν αλλά φυσικά δεν είναι. Τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι», σημείωσε ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκι, παρεμβαίνοντας χτες σε εκδήλωση του Αυστραλο-ισραηλινού εμπορικού επιμελητηρίου στη Μελβούρνη και υπερασπιζόμενος τις οδυνηρές για το λαό ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται προτάσεις όπως η καθιέρωση πληρωμής 15 δολαρίων για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το «δημόσιο» σύστημα Υγείας, ακόμα και μια απλή εξέταση αίματος ή μια εξέταση από το «γενικό γιατρό» (GP). Ακόμα, εξετάζεται η αύξηση του κόστους της συνταγογράφησης που φορτώνεται σε έναν ασθενή, όταν χρειάζεται ιατρική συνταγή, αλλά και η επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης μέσω της οποίας θα καλύπτονται οι επισκέψεις στους GP. Δηλαδή, όχι μόνο μεγαλώνει το κόστος για την προστασία της υγείας, αλλά και εξασφαλίζεται πελατεία στους ιδιώτες του κλάδου.
Επιπλέον, ο Χόκι ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 (από 67 σήμερα και 65 πριν λίγα χρόνια), επιβεβαιώνοντας ότι προωθείται συγκεκριμένη πρόταση για τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χέραλντ Σαν» η κυβέρνηση βιάζεται να μειώσει το «κόστος» που σήμερα συνεπάγονται για τα Ταμεία της οι συντάξεις και δηλώνει έτοιμη να φέρει τις αντιασφαλιστικές ανατροπές πολύ νωρίτερα και από τα χρονικά περιθώρια που έθεσε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου. Πρόκειται για Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και επεξεργάζεται μέτρα που απαιτεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αυστραλιανής οικονομίας.
Οτι «τα πράγματα θα αλλάξουν» επιβεβαίωσε από τη μεριά του και ο υπουργός Υγείας, Πίτερ Ντάτον, μιλώντας προχτές στο Ινστιτούτο Τζορτζ για την Παγκόσμια Υγεία στο Σίδνεϊ. «Για έναν πληθυσμό 23 εκατομμυρίων το να έχει δωρεάν υπηρεσίες 263 εκατομμυρίων το χρόνο δεν είναι βιώσιμο σήμερα και δε θα είναι βιώσιμο ούτε σε δέκα χρόνια», διευκρίνισε, προδιαθέτοντας για μακρά περίοδο αντιλαϊκών μέτρων και προκαλώντας τα λαϊκά στρώματα από το υστέρημα των οποίων η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα για στήριξη των μονοπωλίων, πετσοκόβοντας κι άλλο τις δημόσιες υπηρεσίες.
Στις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει η Επιτροπή και θα κατατεθούν στα μέσα του μήνα στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί στη Βουλή, προβλέπεται ακόμα αύξηση φόρων, χορήγηση του εφάπαξ σε μεγαλύτερη ηλικία, πληρωμές και στα πανεπιστήμια.
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί από την Πέμπτη το πρωί σε χρυσωρυχείο που λειτουργούσε παράνομα στη νοτιοδυτική επαρχία της Κάουκα στην Κολομβία, μετά την κατολίσθηση μεγάλου χωμάτινου όγκου, που έχει προκαλέσει το θάνατο σε τρία άτομα. Γίνονται προσπάθειες από τα σωστικά συνεργεία να διασωθούν ωστόσο βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μεγάλο βάθος και έτσι οι ελπίδες είναι αρκετά περιορισμένες. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα συχνό φαινόμενο στη συγκεκριμένη χώρα, που έχει τεράστιο φυσικό πλούτο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η φτώχεια και οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, αναγκάζουν ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για λίγο χρυσό, σε παλιά ορυχεία ή αυτοσχέδια ορυχεία που δημιουργούνται είτε από «φτωχοδιάβολους» είτε από επιτήδειους που τους εκμεταλλεύονται.
Πρόσφατη έκθεση της κολομβιανής Υπηρεσίας Ορυχείων και Μεταλλείων αναφέρει ότι από το Γενάρη ως το Σεπτέμβρη του 2013 συνέβησαν τουλάχιστον 66 περιστατικά σε τέτοιους χώρους με 71 νεκρούς και 51 τραυματίες. Συνολικά στην Κολομβία θεωρείται πως λειτουργούν 14.357 μεταλλεία και ορυχεία, εκ των οποίων το 56% λειτουργούν χωρίς καμία άδεια.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιούνη πρότεινε χτες ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών και αρχηγός του «Δημοκρατικού Κόμματος», Χασίμ Θάτσι στη διάρκεια σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με θέμα, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση κοσσοβάρικου στρατού.
Τη διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνη ανήγγειλε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου, Χαϊρεντίν Κούτσι, σημειώνοντας ότι αυτό προβλέπει συμφωνία του κυβερνώντος κόμματος με την αντιπολιτευόμενη Δημοκρατική Συμμαχία Κοσσόβου.
Ο Κούτσι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εξπρές» της Πρίστινας, εξήγησε ότι η οριστική απόφαση για τη διεξαγωγή εκλογών θα ληφθεί μετά την ψηφοφορία, την ερχόμενη Δευτέρα, στη Βουλή, για τη συγκρότηση Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσόβου.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός Θάτσι είπε στον τηλεοπτικό σταθμό TV Klan ότι αν χαθεί η στιγμή και δεν υιοθετηθεί η απόφαση από τη Βουλή του Κοσσόβου την προσεχή Δευτέρα, τότε «το Κόσσοβο θα περιμένει χρόνια για να συγκροτήσει στρατό, επειδή ο συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων θα είναι διαφορετικός».