Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα ο «Οδηγός καλής συμπεριφοράς των δημοσίων υπαλλήλων»
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα απαγορεύεται να εκφράζουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις... |
Η αλήθεια όμως είναι ότι η «απλή και κατανοητή γλώσσα» του «Οδηγού» μεταφράζει τη γλώσσα της νομοθεσίας επί το αυταρχικότερο. Για παράδειγμα, λέει ο «Οδηγός» ότι ο δημόσιος υπάλληλος «δεν εκφράζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις εντός υπηρεσίας» και παραπέμπει στο άρθρο 29 παρ. 3 του Συντάγματος. Ομως, το άρθρο αυτό του Συντάγματος προβλέπει ότι «απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στους υπαλλήλους του Δημοσίου», πράγμα που είναι εντελώς διαφορετικό από ό,τι προβλέπει η προαναφερόμενη διάταξη του «Οδηγού», η οποία απαγορεύει κάθε πολιτική δραστηριότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, είτε κατά την άσκηση είτε εκτός άσκησης καθηκόντων.
Σε άλλο σημείο ο «Οδηγός» αναφέρει ότι ο δημόσιος υπάλληλος «δεν εμπλέκεται, εκτός υπηρεσίας, σε δραστηριότητες και εν γένει δεν αναλαμβάνει εργασίες που προσβάλλουν το κύρος της δημοσιοϋπαλληλικής του ιδιότητας»... Η γενικότητα αυτής της διατύπωσης είναι τέτοια, που ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να κατηγορηθεί ότι προσβάλει το κύρος της δημοσιοϋπαλληλικής του ιδιότητας, σε κάθε δραστηριότητα της εξωϋπηρεσιακής του ζωής. Να κατηγορηθεί δηλαδή για τους φίλους και τις συναναστροφές του, τα χόμπι, τη διασκέδαση και τις άλλες ασχολίες του, την πολιτική και συνδικαλιστική του συμπεριφορά, τις ερωτικές του προτιμήσεις κ.ο.κ. Οι συντάκτες του «Οδηγού» ισχυρίζονται ότι η εν λόγω διάταξη στηρίζεται στο άρθρο 31 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, κάτι εντελώς ψευδές, αφού το εν λόγω άρθρο γράφει: «Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του».
Τέτοια παραδείγματα αυταρχικότερης ερμηνείας της κείμενης νομοθεσίας υπάρχουν στις διατάξεις του «Οδηγού» αρκετά και δεν είναι εύκολο να αναφερθούν εδώ. Αποδεικνύουν όμως ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η καλή συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η αυταρχικοποίηση των συνθηκών εργασίας στο Δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο υφυπουργός Εσωτερικών Απ. Ανδρεουλάκος, όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης ισχυρίστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι ο «Οδηγός» δεν προβλέπει κυρώσεις σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεών του. Ομως η αλήθεια είναι ότι δεν προβλέπει νέες κυρώσεις, διότι κυρώσεις υπάρχουν κι είναι αυτές που προβλέπει η νομοθεσία, την οποία ο «Οδηγός» επικαλείται ως βάση από την οποία αντλεί τη νομιμότητά του. Ο Γ. Καμίνης μίλησε επίσης και για ενδεχόμενη νέα βελτιωμένη έκδοση του «Οδηγού», πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα θα έχει συνέχεια και δεν αποκλείεται το τωρινό εγχείρημα να λειτουργήσει ως πιλότος για αυταρχικότερες νομοθετικές ρυθμίσεις στο μέλλον.
Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας για τη λειψυδρία
Σε αγωνιστική δράση για τη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων στο πρόβλημα της λειψυδρίας καλεί με ανακοίνωσή της τους μικρομεσαίους αγρότες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). «Οι εξελίξεις στο θέμα της ξηρασίας - τονίζει - χειροτερεύουν μέρα τη μέρα, με κορυφή του παγόβουνου τα νερά του Πηνειού ποταμού, αλλά συνολικά όλου του θεσσαλικού κάμπου». Και προσθέτει πως τα «φαινόμενα αυτά δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία" ή συγκυριακά φαινόμενα, όπως εντέχνως καλλιεργείται από διάφορες πλευρές, αλλά αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών». Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το αρδευτικό πρόβλημα εξελίσσεται σε «στρατηγικό εργαλείο» στα χέρια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ χτες, της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, για τη συρρίκνωση της αγροτικής καλλιέργειας και παραγωγής, ενώ θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο για την εφαρμογή της αναθεώρησης της ΚΑΠ, οδηγώντας σε μαζική εγκατάλειψη καλλιεργούμενης γης από τους μικρομεσαίους αγρότες τα επόμενα χρόνια.
Η ΕΟΑΣΝΛ, καλεί τους αγρότες ν' αγωνιστούν μακριά από λογικές αντιπαράθεσης μεταξύ «Λαρισαίων - Καρδιτσιωτών», που καλλιεργούν έντεχνα και οι σημερινοί κυβερνώντες αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιαρδευτική πολιτική. Τους καλεί, δε, να αγωνιστούν με τα αιτήματα, που θέτει η ΕΟΑΣΝΛ και γενικότερα η ΠΑΣΥ στους αγροτικούς αγώνες που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που μεταξύ άλλων είναι: Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεγάλων αρδευτικών έργων (Αχελώος - Σμόκοβος - Κάρλα). Προώθηση των νομαρχιακών αρδευτικών έργων. Σταμάτημα του εμπαιγμού και του «εμφυλίου πολέμου» που καλλιεργεί η κυβέρνηση και όσοι φορείς στηρίζουν την πολιτική της. Να τοποθετηθεί υπεύθυνα μέχρι πού φτάνουν τα νερά και για πόσο χρονικό διάστημα. Πλήρη και έγκαιρη αποζημίωση σε όσους πάθουν ζημιά από την ξηρασία, εξαιτίας της δικιάς της πολιτικής.
Την άντίθεσή τους στην πολιτική διαχείρισης του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης και την παράδοση της απεξάρτησης στους ιδιώτες, εξέφρασαν σε κοινή συνάντηση ο Στ. Τσούκαλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και ο Β. Καχραμάνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΟΓΜΕ), στην οποία συμμετείχε και η Κ. Μάτσα, μέλος της ΕΙΝΑΠ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε διεξοδική συζήτηση σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Υγείας, όπου οι εκπρόσωποι των φορέων διατύπωσαν το αίτημα να μην ιδιωτικοποιηθεί η απεξάρτηση, αρνήθηκαν την ανεξέλεγκτη υποκατάσταση χωρίς προοπτική απεξάρτησης καθώς και την ιατρικοποίηση - ψυχιατρικοποίηση του προβλήματος των ναρκωτικών. Τόσο η ΕΙΝΑΠ όσο και η ΟΓΜΕ επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, ότι «η μόνη πραγματική και οριστική λύση του προβλήματος της εξάρτησης από ουσίες είναι η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη και όχι η συντήρηση της εξάρτησης».
Κλειστό παραμένει από τις 16 Ιούλη το ιατροδικαστικό εργαστήριο του ΑΠΘ, αφού τα πενιχρά κονδύλια με τα οποία επιχορηγείται δε φτάνουν ούτε για αναλώσιμα είδη, με αποτέλεσμα να μη γίνονται ακόμα και οι πιο απλές εργασίες. Οι ιατροδικαστές του εργαστηρίου αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο μετά την αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων να επιλύσουν τα προβλήματά τους, δηλαδή τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Τα τελευταία χρόνια το εργαστήριο υπολειτουργούσε, λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε εργαλεία και αναλώσιμα υλικά, αφού πενιχρά είναι τα κονδύλια από τις τακτικές πιστώσεις του ΑΠΘ. Το εργαστήριο εκπαιδεύει τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στο μάθημα της Ιατρικής και Τοξικολογίας, ενώ με βάση το νόμο 1117/44 εκτελεί και τις ιατροδικαστικές πράξεις που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Τα έξοδα των αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις αυτές κάλυπτε το εργαστήριο από τις τακτικές πιστώσεις του ΑΠΘ. Ομως, με την αύξηση του αριθμού των αναλύσεων και το κόστος των αντιδραστηρίων τα χρήματα από το ΑΠΘ δεν επαρκούσαν.
Το 1998 το εργαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει τις αναλύσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδότησε το εργαστήριο για 3 χρόνια (1999, 2000, 2001) με το συνολικό ποσό των 25 εκατ. δραχμών. Εκτοτε σταμάτησε η επιχορήγηση και μάλιστα το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε σαφές ότι δε θα επιχορηγεί πλέον το εργαστήριο γιατί δεν είναι δική του υπηρεσία. Οπως λένε όμως οι υπεύθυνοι του ιατροδικαστικού εργαστηρίου, η υπηρεσία τους δουλεύει για το υπουργείο Δικαιοσύνης.