Από τη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για τον «ενδοσυριακό διάλογο» ανακοινώνει την πιθανή έναρξή του στο τέλος της βδομάδας |
Αναβολή για τις 29 του μήνα, την ερχόμενη Παρασκευή, στη Γενεύη πήραν οι προγραμματισμένες για χτες έμμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ εντείνονται στο μεσοδιάστημα οι κόντρες κυρίως μεταξύ συμμάχων των ΗΠΑ σχετικά με την τελική σύνθεση της αντιπροσωπείας πολέμιων της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.
Την αναμενόμενη απόφαση αναβολής των συνομιλιών ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, σημειώνοντας ότι θα αρχίσει από σήμερα να στέλνει τις επίσημες προσκλήσεις στους συνέδρους, μολονότι παραδέχτηκε ότι συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το ποιοι θα εκπροσωπήσουν πολιτικά κόμματα και ένοπλες οργανώσεις που απαρτίζουν τη λεγόμενη συριακή αντιπολίτευση.
Ο Ντε Μιστούρα υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες θα είναι διαρκείας τουλάχιστον έξι μηνών, ότι η πρώτη τους φάση θα διαρκέσει δύο με τρεις βδομάδες και θα έχουν ως προτεραιότητες την επίτευξη μίας γενικότερης εκεχειρίας, το άνοιγμα δρόμου για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που έχουν ανάγκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μας περιμένει ανηφόρα...».
Προχτές, διεθνή δίκτυα μετέδιδαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν συμφωνήσει στη συμμετοχή και δεύτερης αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης στη Γενεύη, όπου θα συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Σύρων Κούρδων μαχητών των λεγόμενων «Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας» YPG. Γεγονός είναι πάντως πως στην κοινή θέση ΗΠΑ - Ρωσίας - ΕΕ για τη συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας αντιδρά σθεναρά (εκτός και εάν τις δοθούν τα κατάλληλα «ανταλλάγματα») η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι αντιθέσεις αυτές φάνηκαν στις συναντήσεις που είχε το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και στη συνάντηση που είχε χτες στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την αξιωματούχο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ο Μπάιντεν ζήτησε τη συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, ενώ για την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας - Ιράκ (σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ») πρότεινε να τεθεί το τουρκικό στρατόπεδο εκπαίδευσης στην περιοχή Μπασίκα του βορείου Ιράκ υπό το ΝΑΤΟ και την «αντιτρομοκρατική» συμμαχία των ΗΠΑ με τη συμμετοχή τοποτηρητή του Ιρακινού στρατού. Στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φ. Μογκερίνι, αυτή τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής «όλων» των εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης στις συνομιλίες της 29ης Γενάρη στη Γενεύη, υπονοώντας σαφώς τους Κούρδους των δυνάμεων YPG της Συρίας.
Ο Τούρκος υπουργός αντέδρασε έντονα, λέγοντας πως η συμμετοχή των τελευταίων στις συνομιλίες «με τρομοκράτες» θα ήταν «επικίνδυνες» και «θα μπορούσαν να τις υπονομεύσουν».
Επαφές σε σχέση με τη σύνθεση της συριακής αντιπολιτευτικής αντιπροσωπείας είχε το Σαββατοκύριακο με τους ομολόγους του από Ρωσία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Ο Κέρι δήλωσε ότι ο στόχος των επικείμενων συνομιλιών στη Γενεύη είναι «η επίτευξη συναίνεσης για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες και πώς θα προχωρήσει μία σχεδιασμένη εκεχειρία...».
Τέλος στις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες για τη δημιουργία νέας ρωσικής αεροπορικής βάσης στο Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έβαλε χτες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκορ Κονασένκοφ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κάτι τέτοιο, διότι ήδη από τη ρωσική αεροπορική βάση Hemeimeem στη Λατάκεια «τα ρωσικά αεροσκάφη μπορούν να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο της Συρίας σε 30 λεπτά».
ΠΑΡΙΣΙ.--
Στην αναμενόμενη νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» θα προχωρήσει άμεσα η γαλλική κυβέρνηση, όπως διευκρινίζεται και σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία. «Απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας», αναφέρεται, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο της 3ης Φλεβάρη πρόταση ώστε η «έκτακτη» - υποτίθεται - αυτή περίοδος που κανονικά θα έληγε στις 26 Φλεβάρη, να παραταθεί και να συνεχίσει να ισχύει μέχρι τις 26 Μάη τουλάχιστον.
Μάλιστα, σε συνάντηση του Ολάντ με στελέχη της κυβέρνησης, Βουλής και Γερουσίας, τονίστηκε ότι το νομοσχέδιο πρέπει γρήγορα να εγκριθεί από όλα τα αρμόδια σώματα, με τα γνωστά επιχειρήματα περί «υπεράσπισης του έθνους» κ.τ.λ. Θυμίζουμε ότι το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που τέθηκε σε ισχύ μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που έγιναν στις 13 Νοέμβρη στο Παρίσι, προβλέπει αυξημένες «αρμοδιότητες» στις αστυνομικές και όλες τις διωκτικές αρχές, ένταση των προληπτικών συλλήψεων, αλλά και απαγόρευση συγκεντρώσεων κ.τ.λ.
Ενδεικτικές του πώς θα αξιοποιηθεί συστηματικά ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» και στο εσωτερικό των διαφόρων χωρών, εναντίον του εργατικού - λαϊκού κινήματος, είναι οι δηλώσεις του γραμματέα του (κυβερνώντος) Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς. «Οφείλουμε στους Γάλλους ασφάλεια. Σκεφτείτε να γίνει μια επίθεση σε 15 μέρες και να έχει αρθεί το καθεστώς "έκτακτης ανάγκης". Τι θα τους λέγαμε τότε;» δήλωσε εντελώς απροσχημάτιστα, ομολογώντας δηλαδή ουσιαστικά ότι τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα που στοχοποιούν τις ατομικές ελευθερίες όχι μόνο δε θα έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά θα ανανεώνονται διαρκώς και όπως ακριβώς εξυπηρετούνται οι εκάστοτε σχεδιασμοί της αστικής τάξης.
Αντίστοιχα και τα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων (του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης) δηλώνουν ότι μια τέτοια επιμήκυνση είναι «επιθυμητή» προκειμένου «να σταθεροποιηθούν οι διαρκείς απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε στην απειλή της τρομοκρατίας».
«Νερό στο μύλο» της τρομολαγνείας έριξε και το νέο βίντεο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», διάρκειας 17 λεπτών, που παρουσιάζει τους ισλαμιστές που συμμετείχαν στις επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ εξαπολύει και νέες απειλές για νέες επιθέσεις, με ειδικές αναφορές στο Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον.
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Το παζάρι ανάμεσα στα διάφορα αστικά κόμματα στην Ισπανία συνεχίζεται, προς αναζήτηση της νέας κυβέρνησης διαχείρισης και της πολυπόθητης καπιταλιστικής ανάκαμψης, που εμφανίζεται ως «σανίδα σωτηρίας» και για το λαό. Ετσι, μετά τις συζητήσεις των ηγετών του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, του Σοσιαλιστικού, Πέδρο Σάντσες και των «Ποδέμος», Πάμπλο Ιγκλέσιας, με το βασιλιά Φελίπε (που είναι ο αρχηγός του κράτους με βάση τον αναχρονισμό που εξακολουθεί να ισχύει σε αυτή τη χώρα), αναμένεται ο Ραχόι, που είναι μεν πρώτος αλλά χωρίς αυτοδυναμία (123 βουλευτές στους 350), να παραδώσει την εντολή και στη συνέχεια να αναλάβει ο Σάντσες. Ηδη ο Ιγκλέσιας, αυτός που εμφανίζει ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ ως την «ελπίδα της αλλαγής», πρότεινε κυβέρνηση συνεργασίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με τον ίδιο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και το άλλο οπορτουνιστικό μόρφωμα της Ενωμένης Αριστεράς (μαζί στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ). Το «Ποδέμος», προϊόν της μικροαστικής διαμαρτυρίας των «αγανακτισμένων των πλατειών», που εγκλώβισε αρχικά κόσμο με τα περί «ελέγχου της διαφθοράς, τερματισμού της λιτότητας και λειτουργίας της οικονομίας με κανόνες», τώρα αποδεικνύει το ρόλο του ως χρήσιμο δεκανίκι του συστήματος. Πίσω από την «αντισυστημική» φρασεολογία του, υπάρχει η στράτευση στην ίδια στρατηγική της καπιταλιστικής οικονομίας και εξουσίας, καλλιεργώντας ότι δήθεν μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινη.
Βεβαίως, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα υπάρχουν διαφορετικές τάσεις σε σχέση με πιθανή συνεργασία με τους «Ποδέμος» και λόγω της συνεργασίας τους με εθνικιστικά κόμματα, ενώ και η ηγεσία του δεύτερου δηλώνει ότι η όποια απόφαση θα τεθεί σε εσωτερικό δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος. Ανεξάρτητα του πώς θα καταλήξουν τα παζάρια, είτε κυριαρχήσουν οι επιμέρους διαφορές και επαναληφθούν οι βουλευτικές εκλογές, είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους, όσο δεν απεγκλωβίζονται από τις χίμαιρες της φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού, όσο δε συγκρούονται με την αιτία των δεινών τους, την οικονομία και την εξουσία του κεφαλαίου.
Οι βομβαρδισμοί και παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, συνεχίστηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες και υπήρξαν τραυματισμοί αμάχων. Εξι χωριά (Ζαμπίτσεβο, Μπελοκαμένκα, Νοβολάπσα, Ζαΐτσεβο, Βεσίλοε, Σπαρτάκ) στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, τον θύλακα που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντιτίθενται στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν ανάμεσά τους και μια 57χρονη γυναίκα και η 15χρονη εγγονή της, που είναι σε σοβαρή κατάσταση μετά από βομβαρδισμό δίπλα σε σχολείο στο Ζαΐτσεβο. Επίσης, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο ενός στρατιώτη στην Ανατολική Ουκρανία από νάρκη και τον τραυματισμό ενός άλλου.
Οπως δήλωσε ο διοικητής των πολιτοφυλάκων Εντουάρντ Μπασούριν, 17 φορές από το φθινόπωρο του 2014 έχει επιχειρηθεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά συνεχώς παραβιάζεται. Ετσι και οι συναντήσεις της λεγόμενης Ομάδας Επαφής του Μινσκ, δεν καταλήγουν ουσιαστικά στην υλοποίηση των όσων κάθε φορά αποφασίζονται. Χτες, επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση μέσω του διαπραγματευτή της πρώην Προέδρου της Ουκρανίας, Λεονίτ Κούτσμα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνουν τοπικές εκλογές πριν διευθετηθεί το ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζονται οι διαφορετικές ερμηνείες της συμφωνίας του Μινσκ του Σεπτέμβρη του 2014, που ήταν από την αρχή με πολλές λεγόμενες «δημιουργικές ασάφειες».