ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Εκτακτη κατάσταση μετά την πολύνεκρη σύγκρουση τρένων

Φωτογραφία αρχείου από τον χώρο της σύγκρουσης

Associated Press

Φωτογραφία αρχείου από τον χώρο της σύγκρουσης
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

«Ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης Ριόν Τσον καταστράφηκε ολοσχερώς σαν να δέχτηκε βομβαρδισμό» δήλωνε παγωμένη χτες σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Κορεατικής Επανένωσης. Αλλοι αξιωματούχοι πρόσθεταν πως εξαιτίας της σφοδρότατης έκρηξης τα συντρίμμια πετάχτηκαν μέχρι την παρακείμενη πόλη Σινουίζου (πολύ κοντά στα σύνορα Κίνας - ΛΔ Κορέας).

Οι συγκεχυμένες πληροφορίες ανέφεραν πως εννιά ώρες μετά το πέρασμα της αμαξοστοιχίας που μετέφερε τον ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ (κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Κίνα), σημειώθηκε στο Ριόν Τσον εφιαλτική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών που μετέφεραν βενζίνη και φυσικό αέριο. Οι νεκροί, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Ζινχουά» «είναι χιλιάδες» και οι τραυματίες «πάνω από 3.000». Ανάμεσά τους είναι και αρκετοί Κινέζοι που ήδη διακομίστηκαν σε κινεζικά νοσοκομεία κοντά στη μεθόριο με τη ΛΔ Κορέας.

Σύμφωνα δε, με τηλεγράφημα του νοτιοκορεατικού πρακτορείου «Γιονχάπ», οι βορειοκορεατικές αρχές επέβαλαν εντός και πέριξ της πόλης Ριόν Τσον κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

H αιτία του δυστυχήματος όσο και τα παρεπόμενα της σύγκρουσης των εμπορικών αμαξοστοιχιών παρέμεναν ως επί το πλείστον άγνωστα, καθώς υπήρχαν προβλήματα τηλεπικοινωνίας με τις αρχές στην περιοχή Ριόν Τσον (που απέχει μόλις 50 χλμ βορείως της Πιονγιάνγκ). Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι εξέφρασαν ανεπισήμως την πεποίθηση πως «μάλλον πρόκειται για ατύχημα». Ωστόσο, σε αρκετά δημοσιογραφικά γραφεία της Σεούλ κυκλοφορούσε η εκτίμηση πως η σύγκρουση των δύο τρένων δεν ήταν τυχαία και πως μάλλον «συνιστούσε» δολοφονική απόπειρα κατά του ηγέτη της ΛΔ Κορέας και της αντιπροσωπείας δεκάδων ανώτατων Βορειοκορεατών αξιωματούχων...

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε αργότερα χτες βράδυ πως «είναι ακόμη νωρίς να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για ατύχημα ή για τρομοκρατική επίθεση».

ΡΩΣΙΑ
Τιμήθηκαν τα 134 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν

Associated Press

Με πολύμορφες εκδηλώσεις τιμήθηκε σε πολλές πόλεις της Ρωσίας η 134η επέτειος από τη γέννηση του Λένιν.

Στη ρωσική πρωτεύουσα εκατοντάδες Μοσχοβίτες κατέθεσαν λουλούδια στο Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία.

Οπως δήλωσε, απαντώντας στο ζήτημα, που κάθε χρόνο επαναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ, σχετικά με τη διατήρηση ή όχι του Μαυσωλείου, ο Αλεξάντρ Κουβάεφ, Α` Γραμματέας της ΚΟ Μόσχας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), δήλωσε πως «όλοι οι τίμιοι άνθρωποι στη χώρα και στον κόσμο, σε καμία περίπτωση, δε θα επιτρέψουν τη βεβήλωση του Λένιν».

ΓΕΩΡΓΙΑ
Νέα ένταση

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Απειλητικός εμφανίστηκε χτες από το βήμα της γεωργιανής Βουλής ο πρόεδρος της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι που έκανε σαφές ότι βασική «πρόκληση για την κυβέρνησή» του είναι να λύσει το πρόβλημα της Αντζαρίας.

Ο Γεωργιανός ηγέτης, που προέβη σε εξαιρετικά σκληρούς χαρακτηρισμούς, δήλωσε ότι «μια εγκληματική σπείρα που εμπλέκεται σε εμπόριο ναρκωτικών και σε άλλες τέτοιες ενέργειες, επιχειρεί να μίλησε εξ ονόματος της Αντζαρίας» και υπογράμμισε ότι «ο λαός της επαρχίας πρέπει να ελευθερωθεί από αυτή τη συμμορία».

Τις τελευταίες βδομάδες ο Πρόεδρος της επαρχίας Ασλάν Αμπασίτζε αρνείται να επιτρέψει τον έλεγχο των τελωνείων της επαρχίας και του λιμανιού της πρωτεύουσας Βατούμι από Γεωργιανούς επιθεωρητές. Παράλληλα, πρόβλημα δημιουργήθηκε και με το διοικητή μιας γεωργιανής φρουράς στην Αντζαρία που δήλωσε ότι παίρνει διαταγές μόνο από τον Αμπασίτζε, για να απομακρυνθεί λίγες ημέρες αργότερα από την ηγεσία της Τιφλίδας.

ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Διαπραγματεύσεις πριν τη διεύρυνση

ΜΟΣΧΑ.--

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είχε χτες στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα θέματα που άπτονται της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ προς της Ρωσία. Παράλληλα, συζήτησαν και την επέκταση της Συμφωνίας Συνεταιρισμού και Συνεργασίας (APC), που συνδέει τη Ρωσία με την ΕΕ, στις δέκα νέες χώρες. Η εισαγωγή της συμφωνίας θα σημάνει απώλειες περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Ρωσία καθώς οι πρώην εταίροι της θα εναρμονίσουν το δασμολογικό καθεστώς τους με αυτό της ΕΕ. Τέλος, ο Πρόντι δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ανοίξει την αγορά της στις ενεργειακές εταιρίες της Ρωσίας, ενώ επίσης ανέφερε ότι και η Ρωσία θα ανοίξει την αγορά φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

Το πρωτόκολλο της συμφωνίας θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της ΕΕ στις 27 Απρίλη στο Λουξεμβούργο.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Διπλωματικές επαφές

Οπως μεταδίδει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, στις 21 Απρίλη στη Μόσχα συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Λι Τζαοσίν, που βρίσκεται στη Μόσχα για τριήμερη επίσκεψη. Σύμφωνα με τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια των προσεχών συναντήσεών του με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Τζιντάο, σκοπεύουν να συζητήσουν όλο το πλέγμα των σχέσεων μεταξύ δύο χωρών. Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε το 2004 «εξαιρετικά σημαντικό» για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας. Οπως υπογράμμισε ο Πούτιν η ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας μόνο την περσινή χρονιά σημείωσε μια αύξηση κατά το 25%, καθώς «η συμφωνία για τη στρατηγική συνεργασία άρχισε να αποδίδει στο σύνολό της».

ΡΩΣΙΑ
2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε σε ετοιμόρροπα σπίτια

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οικοδόμησης, Βλαντιμίρ Αβέρτσενκο, δήλωσε στο ΡΙΑ «Νόβοστι» πως σήμερα στη Ρωσία περίπου το 79% του πληθυσμού δεν είναι ικανοποιημένο από τις συνθήκες κατοικίας του. Πρόσθεσε επίσης πως «2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε σε παλιά σπίτια, ή σπίτια που απαιτούν σοβαρές επιδιορθώσεις». Οπως είπε «το 3,2% του συνόλου των κατοικιών είναι σήμερα παλιά σπίτια».

Ο ίδιος σημείωσε πως στη σημερινή Ρωσία οι κατοικίες κατ' άτομο που χτίζονται είναι κατά τέσσερις φορές λιγότερες σε σύγκριση με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο κατασκευάζονται γύρω στα 36,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικίας, τα μισά από το επίπεδο του 1987.

Το 2004 για τη μετακόμιση όσων ανθρώπων ζουν σε επικίνδυνα παλιά σπίτια δόθηκαν 1 δισεκατομμύριο 347 εκατομμύρια ρούβλια, τη στιγμή που οι ίδιοι οι αρμόδιοι τονίζουν πως αυτό το ποσό θα έπρεπε να ήταν δεκαπλάσιο για να καλύψει τις ανάγκες.

Ο Β. Αβέρτσενκο βλέπει τη λύση στο πρόβλημα της λαϊκής στέγης, που συνεχώς οξύνεται μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, μόνο μέσα από την ανάπτυξη της «αγοράς κατοικίας», στην οποία καλούνται να συνεισφέρουν οι ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρίες. Μια τέτοια εξέλιξη επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη γραμμή της εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπίας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα της στέγης και σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, που ακολουθεί η σημερινή ρωσική κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ