ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ναι» του SPD σε διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό

Με μικρή πλειοψηφία ενέκρινε το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών την έναρξη των κυβερνητικών συνομιλιών με τους χριστιανοδημοκράτες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την έναρξη των διαπραγματεύσεων για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού με Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) υπερψήφισε με μικρή πλειοψηφία το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) την Κυριακή στη Βόννη. «Ναι» ψήφισαν 362 σύνεδροι (56,4%) και «όχι» 279 σύνεδροι (43,4%), ενώ υπήρχε και μία αποχή. Θυμίζουμε πως το συνέδριο ενέκρινε το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών των δύο πλευρών (12 Γενάρη), δίνοντας το «πράσινο φως» για επίσημες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν άμεσα. Αλλά και το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από ένα δημοψήφισμα μεταξύ των περίπου 450.000 μελών του SPD. Διαφορετικά υπάρχει η πιθανότητα μιας μειοψηφικής κυβέρνησης ή νέων εκλογών.

Χτες συναντήθηκαν οι ηγεσίες των CDU/CSU - SPD, Αγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με στόχο αυτές να διαρκέσουν ως τις αρχές ή τα μέσα Φλεβάρη. Οι δυο πλευρές υπολογίζουν πριν ή μετά το Πάσχα (αρχές Απρίλη) - μισό χρόνο μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη - να έχει βρεθεί κυβερνητική λύση.

Η πρόεδρος της CDU και υπηρεσιακή καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, καλωσόρισε προχτές το αποτέλεσμα του συνεδρίου, που «ανοίγει το δρόμο για διαπραγματεύσεις συνασπισμού». Η Μέρκελ έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία της για «σταθερή κυβέρνηση», δηλαδή όχι μειοψηφική. Ο πρόεδρος της CSU, Χ. Ζεεχόφερ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος, όμως ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των αποφάσεων των διερευνητικών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αναζητούν άλλοθι

Τόσο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, η ηγεσία του SPD προσπάθησε να υπογραμμίσει τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν, προκειμένου να «βελτιωθεί το αποτέλεσμα των διερευνητικών». Στην πραγματικότητα, τα δυο κόμματα του κεφαλαίου, που έχουν ήδη συγκυβερνήσει δύο φορές (2005 και 2013), ταυτίζονται στη βασική γραμμή ενίσχυσης της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ τα προεκλογικά τους προγράμματα ήταν πανομοιότυπα.

Ενδεικτικά, στις «σκληρές» διαπραγματεύσεις - όπως αναφέρθηκε και στο συνέδριο - περιλαμβάνονται τρία επουσιώδη ζητήματα και σε καμία περίπτωση παροχές προς το λαό:

  • Να μπουν ορισμένοι «κανόνες» στην προσωρινή - ορισμένου χρόνου εργασία (περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα της CDU). Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο για τους νέους εργαζόμενους που εξαναγκάζονται να δουλεύουν «από σύμβαση σε σύμβαση», με αβέβαιο μέλλον και μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας. Οι εργοδοτικές ενώσεις απαιτούν από την επόμενη κυβέρνηση «απεριόριστη ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων.
  • Τα πρώτα βήματα προς την κατάργηση της περίθαλψης «δύο ταχυτήτων», δηλαδή ένα βασικό πακέτο «ίσων παροχών» μεταξύ των ασφαλισμένων με «κρατική» και ιδιωτική ασφάλιση. Πάντως η φράση «πρώτα βήματα» φανερώνει «πόσο λίγο πιστεύουν οι Σοσιαλδημοκράτες σε μια θεμελιώδη αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος και στην κατάργηση της ιδιωτικής ασφάλισης», σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος. Επίσης οι εργοδότες έχουν απορρίψει οποιαδήποτε αύξηση στις εισφορές τους, όπως και στις δημόσιες δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη ή συντάξεις.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της «οικογενειακής επανένωσης» των προσφύγων με επικουρική προστασία.

Η στρατηγική σύμπλευση των δύο δυνητικών κυβερνητικών εταίρων φάνηκε και από το επιχείρημα που πρόταξαν στο συνέδριο σχεδόν όλοι οι αντίπαλοι της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού: «Το SPD ολοένα και συρρικνώνεται (σ.σ. εκλογικά) μετά από κάθε συμμετοχή του σε κυβέρνηση της Μέρκελ». Ο Σουλτς προειδοποίησε πως σε περίπτωση νέων εκλογών το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη χειρότερο για το SPD. «Τελικά, αποφασίζουμε ποιος θα είναι ο δρόμος για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε ακόμη στην ομιλία του ο Μ. Σουλτς και τόνισε πως το κόμμα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη «χωρίς φόβο, χωρίς θλίψη», αλλά «με θάρρος».

Προβληματισμός βιομηχάνων και επιχειρηματιών

«Το αποτέλεσμα του συνεδρίου του SPD δεν παρέχει κανένα λόγο να ανασάνουμε με ανακούφιση. Η ψηφοφορία θέτει νέα μεγάλα εμπόδια για επιτυχημένες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ντίτερ Κεμπφ, προσθέτοντας πως «το κόστος (σ.σ. ενός μεγάλου συνασπισμού) απειλεί να αποδειχθεί ακόμη υψηλότερο από αυτό που ήδη φοβόμασταν». Κάλεσε «η οικονομική πολιτική να μπει στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων».

Aντίστοιχα, ο γγ του Οικονομικού Συμβουλίου της CDU, Βόλφγκανγκ Στάιγκνερ, προειδοποίησε για περαιτέρω παραχωρήσεις στο SPD και κάλεσε τη Χριστιανική Ενωση να μην μετακινηθεί «ούτε ένα χιλιοστό» προς το SPD. Οι συμφωνίες των διερευνητικών συνομιλιών είναι ήδη «ένα τεράστιο τεστ αντοχής για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Γερμανίας και για τις θέσεις εργασίας». Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU - δεν ανήκει στην οργανωτική δομή του κόμματος - αντιπροσωπεύει σε εθνικό επίπεδο περίπου 12.000 επιχειρηματίες.

ΜΑΚΡΟΝ - ΜΕΡΚΕΛ
«Στενότερη συνεργασία» για ανταγωνιστικές ΕΕ - Ευρωζώνη

Σκληρό παζάρι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν την Παρασκευή στο Παρίσι
Από τη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν την Παρασκευή στο Παρίσι
Για στενότερη συνεργασία - που δεν αναιρεί τους έντονους ανταγωνισμούς - μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας συζήτησαν την Παρασκευή στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα υπηρεσιακή καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, με αφορμή τα 55 χρόνια από τη Συνθήκη των Ηλυσίων που συμπληρώθηκαν χτες.

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν να συμφωνούν στο γενικό «περίβλημα» και τον στόχο να γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική και πιο ισχυρή - οικονομικά και στρατιωτικά - απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ωστόσο στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου σχεδίου αναμένεται να ακολουθήσει σκληρό παζάρι για λογαριασμό των αστικών τάξεων των δύο χωρών.

Οπως σημείωσε ο Εμ. Μακρόν, «χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική για μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη», που «να είναι καλύτερα δομημένη για το Μεταναστευτικό, αλλά και τον τομέα της Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυνας - εδώ έχουμε ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις». Επιπλέον, «πρέπει να ολοκληρώσουμε τις εργασίες για την Ευρωζώνη, για μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση και να ορίσουμε τις λεπτομέρειες. Αυτό θα συζητήσουμε το επόμενο διάστημα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είναι πολύ νωρίς να πω αν υπάρχουν διαφορές στα τεχνικά θέματα για την Ευρωζώνη».

Για την Αγκ. Μέρκελ προσώρας «δεν υπάρχουν διαφορές» και δίνοντας τις «γενικές γραμμές» είπε: «Είναι μια Ευρώπη με κοινή εξωτερική πολιτική σε στρατηγικά θέματα, κοινή αναπτυξιακή πολιτική, μια Ευρώπη οικονομικά ισχυρή», και κάλεσε «πολύ πιο γρήγορα και αποφασιστικά, να εφαρμόσει στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης κ.α.». Ακόμη, «η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν να πρωτοστατήσουν, π.χ. στην ανάπτυξη ενός κοινού εταιρικού φορολογικού νόμου και κοινών βάσεων αξιολόγησης». Μάλιστα, αναφέρθηκε στον οξυμένο παγκόσμιο ανταγωνισμό λέγοντας: «Οταν εξετάζω τη σημερινή αντίδραση των ΗΠΑ, ο χρόνος για ένα τέτοιο σχέδιο πραγματικά πιέζει και αυτό περιλαμβάνει μια σταθερή Ευρωζώνη και, φυσικά, σταθερή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, που συνδέεται στενά με την αναπτυξιακή πολιτική».

Για την προστασία των εξωτερικών συνόρων «χρειαζόμαστε κοινό σύστημα ασύλου, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων», είπε η καγκελάριος. Επίσης, «επεξεργαζόμαστε εργαλεία - όπως η τραπεζική ένωση - ώστε η Ευρωζώνη να είναι πιο προετοιμασμένη στις παγκόσμιες κρίσεις και τρόπους για καλύτερη οικονομική σύγκλιση και για πρωτοπορία στην ανταγωνιστικότητα». Για όλα αυτά «θα αρχίσουμε να μιλάμε από τον Μάρτη», κατέληξε η Μέρκελ.

Επίσης, οι δύο ηγέτες τόνισαν - με το βλέμμα στο συνέδριο των σοσιαλδημοκρατών - την ανάγκη για «σταθερή γερμανική κυβέρνηση», με τον Μακρόν να λέει πως χρειάζεται τη Γερμανία για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Προσπαθώντας να εξανθρωπίσουν τη βαρβαρότητα

ΝΤΑΒΟΣ.--

Με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για συνέχιση της ανάπτυξης των καπιταλιστικών οικονομιών του πλανήτη κατά περίπου 3,9% τη διετία 2018-19, και τη διαπίστωση της βρετανικής οργάνωσης αρωγής «Oxfam» πως το 81% του πλούτου που παράχθηκε πέρυσι πήγε στο 1% των πάμπλουτων του πλανήτη, ξεκινά σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ με τη συμμετοχή πάνω από 2.500 ατόμων, στους οποίους περιλαμβάνονται δεκάδες ηγέτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες, διευθυντές πολυεθνικών μονοπωλίων κ.λπ.

Το κεντρικό θέμα του Φόρουμ είναι «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», ενώ μεταξύ των πολλών θεμάτων που θα απασχολήσουν τα τραπέζια συζήτησης θα είναι αυτά που αφορούν «άμεσες και μεσοπρόθεσμες προκλήσεις» όπως η παγκοσμιοποίηση, οι συνέπειες της αυτοματοποίησης των μέσων παραγωγής και της λεγόμενης «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης», η ανησυχία για εκδήλωση νέας καπιταλιστικής κρίσης. Ο πρόεδρος του Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, που λανσάρει το μοντέλο του «ανθρώπινου καπιταλισμού», παρουσιάζοντας χτες στο Νταβός τη θεματολογία του συνεδρίου επέστησε την προσοχή στη «συλλογική ανικανότητα» δεκάδων χωρών να εξασφαλίσουν για τους λαούς «ανάπτυξη για όλους» και να διατηρήσουν τους περιορισμένους πόρους του πλανήτη, υποστηρίζοντας ότι αυτή η τακτική «θέτει ταυτόχρονα σε κίνδυνο πολλαπλά παγκόσμια συστήματα».

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα εκφωνήσει την ομιλία του λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση του Φόρουμ, την Παρασκευή 26/1, προφανώς ως μέτρο για να αποφευχθούν εντάσεις. Το «παρών» θα δώσουν επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ηγέτες αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων, όπως ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, αλλά και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει κανονίσει να συναντηθεί αύριο στο περιθώριο του Φόρουμ με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ενώ κλιμακώνονται τα σχέδια ΕΕ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια για ένταξη στις λυκοσυμμαχίες όποιων χωρών έχουν απομείνει εκτός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ