ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Αντίσταση στις μεθοδεύσεις κατάργησης των φοροαπαλλαγών

Τον κίνδυνο επιβολής νέων φορολογικών βαρών στους εργαζόμενους, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, με το πρόσχημα της επανεξέτασης των φοροαπαλλαγών και καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα σε αντίσταση στα σχέδια κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου

Την ανάγκη της αντίστασης στη νέα φορολογική επέλαση κατά των λαϊκών εισοδημάτων, που προωθούν η κυβέρνηση και τα ισχυρά κέντρα της οικονομικής ολιγαρχίας με πρόσχημα την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση, επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ). Η ανακοίνωση της ΠΟΛ εκδόθηκε και με αφορμή τόσο την πρόσφατη "κόντρα" μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικών γύρω από το θέμα των φοροαπαλλαγών των δεύτερων, όσο και με αφορμή τη δημόσια θέση που διατύπωσε η ηγεσία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου ΑΘήνας (σ. σ. που εκφράζει τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων) που ζητούσε να καταργηθούν ΟΛΕΣ οι φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων, εκτός από τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων...

"Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα - επισημαίνει η ΠΟΛ - οφείλει και πρέπει να αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων, επιβολής νέων φορολογικών βαρών με το πρόσχημα των φοροαπαλλαγών και της ίσης δήθεν φορολογικής μεταχείρισης". Η ΠΟΛ εκτιμά ότι "πραγματικά υπάρχει θέμα "αξιολόγησης" ορισμένων φοροαπαλλαγών των φυσικών προσώπων ως προς τη σκοπιμότητά τους και τον κοινωνικό τους χαρακτήρα". Τονίζει όμως ότι η αντιμετώπιση αυτή δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα, αλλά πρέπει να εξεταστεί συνολικά με τις φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων με τη μορφή "κινήτρων", δήθεν οικονομικής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Μιας ανάπτυξης που κατ' εφαρμογή των συμφωνιών του Μάαστριχτ και των οδηγιών της Λευκής Βίβλου, οδηγεί στην παραγωγική ερήμωση ευρύτερων περιοχών της χώρας, στην κοινωνική περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και από την άλλη στη διόγκωση των κερδών και του πλούτου των ολίγων.

Αναφερόμενη ειδικά στο θέμα των φοροαπαλλαγών, η ΠΟΛ επισημαίνει ότι από τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν αλλά και τις θέσεις της οικονομικής ολιγαρχίας, διαφαίνεται καθαρά ότι την κυβέρνηση, δεν την απασχολεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η ίση φορολογική μεταχείριση όλων των φυσικών προσώπων, αφού απ' τις προτάσεις που κατά καιρούς ακούγονται, αφήνονται στο απυρόβλητο οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου εμπορικού, βιομηχανικού και χρηματιστικού κεφαλαίου.

Να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει δημόσια ότι θα επανεξετάσει από "μηδενική βάση" όλες τις φοροαπαλλαγές και ότι οι αποφάσεις θα παρθούν στα πλαίσια του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου" με τους διάφορους φορείς, που εκπροσωπούνται με τη συμμετοχή τους στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

"Αντικειμενικό" χαράτσι στις ατομικές επιχειρήσεις

Εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος Ε5 με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση φορολογικής δήλωσης από τις ατομικές επιχειρήσεις

Χαρτοβασίλειου συνέχεια για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, των επιχειρήσεων που εντάσσονται και θα φορολογηθούν με τα "αντικειμενικά" κριτήρια. Χτες το υπουργείο Οικονομικών, έδωσε στη δημοσιότητα νέα εγκύκλιο με οδηγίες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε5) που αφορά τις εταιρίες με τη νομική μορφή των ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων αστικών, αφανών, συμμετοχικών, καθώς και τις κοινοπραξίες και κοινωνίες αστικού δικαίου. Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο το έντυπο Ε5 είναι συμπληρωματικό των αντίστοιχων εντύπων Ε3 και Ε10, τα οποία θα συνυποβάλλονται από τις ανωτέρω εταιρίες, μαζί με το κύριο έντυπο Ε1. Η πολυάριθμη έκδοση εντύπων από το υπουργείο Οικονομικών, που είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν και υποβάλουν οι φορολογούμενοι που εντάσσονται στα "αντικειμενικά" κριτήρια, από τη μία πλευρά δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στους πρώτους, καθώς η συμπλήρωση όλων αυτών των εντύπων αποδεικνύεται τελικά βασανιστική, ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα και ο όγκος δουλιάς και η γραφειοκρατία των φορολογικών υπηρεσιών, με τις γνωστές βέβαια παρενέργειες... Το κύριο, βέβαια, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα φορολογηθούν με το "αντικειμενικό" σύστημα, θα είναι ο αυξημένος φόρος και η αυξημένη προκαταβολή κατά 50% φόρου που πρέπει να καταβάλουν στα ταμεία της εφορίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν από την εφαρμογή των "αντικειμενικών" κριτηρίων προκύψει η καταβολή φόρου 500 χιλ. δραχμές, η εταιρία ή ο ελεύθερος επαγγελματίας, το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 250 χιλ. δραχμές, λόγω της προκαταβολής που εισπράττεται για το επόμενο οικονομικό έτος και είναι ίση με το 50% του κύριου φόρου. Συνολικά δηλαδή θα καταβληθεί ποσό ίσο με 750 χιλ. δραχμές. Αν ο κύριος φόρος είναι 1 εκατ. δραχμές τότε το ποσό της προκαταβολής είναι 500 χιλ. δραχμές και συνολικά θα καταβληθεί 1,5 εκατ. δραχμές.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται επίσης, ότι το έντυπο Ε3, θα πρέπει να συμπληρωθεί και από τις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που διέλυσαν, μετέτρεψαν ή συγχώνευσαν τις εταιρίες τους μέσα στο 1994 και υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος, μέσα σε τρεις μήνες από την αλλαγή της νομικής μορφής, όπως προβλέπεται από το νόμο. Οι εταιρίες των περιπτώσεων αυτών, εξαιρούνται από τη φορολόγηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παρατείνεται η προθεσμία για ελεύθερους επαγγελματίες

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνονται όλες σχεδόν οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρίες και έπρεπε να κατατεθούν μέχρι 2 Μάρτη

Παρατείνεται - για όλους σχεδόν, πλην μισθωτών - η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Οπως αναφέρεται σε χτεσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου, η παράταση κρίθηκε αναγκαία: Πρώτον,λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν "για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων" λόγω της πρώτης εφαρμογής του μέτρου των "αντικειμενικών κριτηρίων". Δεύτερο,με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή μεταβάλλονται οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και εταιριών. Οι νέες προθεσμίες είναι οι εξής:

  • Για τις εταιρίες που υπόκεινται στα αντικειμενικά κριτήρια και τηρούν βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας, οι προθεσμίες καθορίζονται με βάση το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου με το οποίο αρχίζει η επωνυμία τους. Συγκεκριμένα, μέχρι 2 Μάρτη για εταιρίες η επωνυμία των οποίων αρχίζει από το γράμμα Α. Μέχρι 3 Μάρτη για όσες αρχίζει από Β. Μέχρι 7 Μάρτη για όσες αρχίζει από Δ και Ε. Μέχρι 8 Μάρτη για όσες αρχίζει από τα γράμματα Ζ έως και Ι. Οι εταιρίες η επωνυμία των οποίων αρχίζει από τα γράμματα Κ θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση μέχρι 9 Μάρτη.Μέχρι 10 Μάρτη για όσες αρχίζει από τα γράμματα Λ ή Μ. Οι εταιρίες η επωνυμία των οποίων αρχίζει από Ν έως Π θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι 13 Μάρτη,ενώ για όσες αρχίζει με τα γράμματα Ρ ή Σ μέχρι 14 Μάρτη.Τέλος μέχρι 15 Μάρτη όλες οι εταιρίες η επωνυμία των οποίων αρχίζει από τα γράμματα Τ έως Ω.
  • Μέχρι τις 15 Απρίλη θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση, ανεξάρτητα αν υπάγονται ή όχι στα αντικειμενικά κριτήρια, εταιρίες που αντιπροσωπεύουν ή πρακτορεύουν ασφαλιστικές εταιρίες ή αντιπροσωπεύουν ή ασκούν πρακτόρευση τραπεζών ή αν συμμετέχουν σε εταιρία ή κοινοπραξία που τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας. Μεταξύ των εισοδημάτων των υπόχρεων περιλαμβάνονται και τα γεωργικά εισοδήματα.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση μέχρι 15 Απρίλη ανάλογα με το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους.
  • Επίσης, μέχρι 17 Απρίλη για εκείνες τις κατηγορίες φορολογουμένων όταν μεταξύ των εισοδημάτων τους περιλαμβάνεται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή εισόδημα από συμμετοχή σε εταιρία, κοινοπραξία που δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί βιβλία πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
  • Οι υπόχρεοι που θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση επειδή έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και δεν υποχρεούνται από άλλη διάταξη να υποβάλουν δήλωση σε διαφορετική ημερομηνία, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση μέχρι 22 Μάρτη.
Επίδομα πληροφορικής σε δημόσιους υπαλλήλους

Ειδικό επίδομα θα χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, με ειδικότητα αναλυτών προγραμματιστών, ηλεκτρονικών μηχανικών, εμπειρογνωμόνων πληροφορικής, χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ. Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Προεδρίας Γ. Ποττάκη,Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου και Εργασίας Ι. Σκουλαρίκη,που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 62\Β\31/1/95), ορίζεται ότι στο προσωπικό των αναφερόμενων ειδικοτήτων των υπηρεσιών - Διευθύνσεων - Τμημάτων και Κέντρων Πληροφορικής του Δημοσίου χορηγείται κατά μήνα ειδικό επίδομα ως κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής. Το ύψος του επιδόματος που χορηγείται κλιμακώνεται ως εξής:

  • Στους αναλυτές προγραμματιστές, ηλεκτρονικούς μηχανικούς και εμπειρογνώμονες πληροφορικής σε 20.000 δραχμές από την 1-1-1995 και σε 30.000 δραχμές από 1-7-95.
  • Στους χειριστές (ηλεκτρονικών υπολογιστών, κοπτικών μηχανημάτων εισαγωγής στοιχείων) σε 16.500 δραχμές από την 1-1-1995 και σε 25.000 δραχμές από την 1-7-95).
  • Στους κωδικογράφους σε 10.000 δραχμές από την 1-1-95 και σε 15.000 από την 1-7-95.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ