ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2025
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Παραμένουν τα κενά μετά την τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών

Περίπου 6.400 ήταν τελικά οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών της τρίτης φάσης, με το υπουργείο να σημειώνει ότι για τις 1.586 θέσεις που δεν υπήρξε ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς οι οποίοι βρίσκονται στους πίνακες ΑΣΕΠ θα ακολουθήσει ειδική προκήρυξη.

Είναι φανερό ότι για άλλη μια φορά, μετά και από αυτές τις προσλήψεις, θα παραμείνουν πολλά κενά στα σχολεία, παρόλο που έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την έναρξη της λειτουργίας τους.

Ενδεικτικά, η ΕΛΜΕ Μεσσηνίας επισημαίνει ότι για τα 85 κενά που ζητήθηκε να καλυφθούν στον νομό καλύφθηκαν μόνο τα 28. Δεν προσλήφθηκε κανένας γεωπόνος από τους 2 που ζητήθηκαν, 1 από τους 4 νοσηλευτές, 3 από τους 6 μαθηματικούς, 1 από τους 4 θεολόγους, 2 από τους 5 καθηγητές Πληροφορικής... Στην Ειδική Αγωγή μένουν ακάλυπτα 25 κενά, αφού έγιναν μόλις 5 προσλήψεις, ενώ σε ΕΕΠ και ΕΒΠ έγιναν 3 προσλήψεις για 11 κενά... «Ουσιαστικά κανένα από τα τμήματα ένταξης που μετά βαΐων και κλάδων ίδρυσε το υπουργείο το καλοκαίρι σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ δεν θα λειτουργήσει, αφού δεν προσλήφθηκε κανένας εκπαιδευτικός για τα τμήματα αυτά. Κατά τ' άλλα η Ειδική Αγωγή είναι προτεραιότητα...», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ.

Αντίστοιχα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Εκπαιδευτικών Ηρακλείου αναφέρει ότι «σε έναν νομό με 250 κενά (!) τον μήνα Νοέμβριο, με το ωρολόγιο πρόγραμμα να αλλάζει κάθε βδομάδα ακόμα και τώρα και με τους μαθητές να χάνουν δεκάδες ώρες τη βδομάδα λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, το ΥΠΑΙΘΑ αποφάσισε να πάρει ...δραστικά μέτρα: Προσέλαβε τον "αστρονομικό" αριθμό των 48 συναδέλφων στη Γενική Αγωγή, των 42 στην Ειδική και των 5 σε ΤΥ-ΖΕΠ! Την ίδια ώρα εκατοντάδες παιδιά παραμένουν χωρίς την απαραίτητη Παράλληλη Στήριξη, ενώ συνεχίζονται τα κενά ακόμα και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα!».


Αντιμέτωποι με τις αντεργατικές πολιτικές και με εμπιστοσύνη στη συλλογική δράση

Ερευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με θέμα «Νέοι και Εργασία 2025»

Μια γενιά που καλείται να περιορίσει τη ζωή και τα όνειρά της στα περιθώρια που αφήνουν οι στρατηγικές κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε βάρος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών - «Μια μορφωμένη αλλά επισφαλή γενιά, που εργάζεται με χαμηλούς μισθούς και περιορισμένες προοπτικές» - περιγράφει η πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την «Alco», με θέμα «Νέοι και Εργασία 2025».

Σε αυτήν καταγράφονται οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στους εργαζόμενους, η εξουθένωση και το γεγονός ότι ο μισθός δεν επαρκεί για να βγει ο μήνας, ενώ παράλληλα αποτυπώνεται σε έναν βαθμό η αντίληψη των νέων εργαζομένων για τις συνθήκες όπου ζουν και εργάζονται, μεταξύ άλλων το ότι τα εφόδια και οι δεξιότητες που διαθέτουν δεν τους εξασφαλίζουν καλύτερη ζωή και προοπτική (είναι ωστόσο δεδομένο ότι αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων που τους απασχολούν). Την ίδια στιγμή καταγράφεται η μη εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς, αλλά και η πίστη τους στη συλλογική δράση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 2025, σε πανελλαδικό δείγμα 1.500 εργαζόμενων νέων, της «Gen Z», της γενιάς που βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο της μετάβασης από την Εκπαίδευση στην εργασία (γεννηθέντες μεταξύ 1997 και 2012). Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους, μόλις το 20% των νέων εργαζομένων ζουν μόνοι τους. Το 45% εξακολουθούν να ζουν με τις οικογένειές του (ποσοστό που ανεβαίνει στο 65% για όσους εργάζονται με μερική απασχόληση) και το 30% με φίλους ή συντρόφους. Μόλις το 30% συμβάλλουν οικονομικά στο ενοίκιο ή στα έξοδα στέγασης.

Το 70% δηλώνουν ότι τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν για τις βασικές ανάγκες, και το 52% αναγνωρίζουν οικονομική εξάρτηση από τους γονείς, κάτι που χαρακτηρίζεται αναγκαιότητα η οποία προκύπτει από τους χαμηλούς μισθούς και την ακριβή στέγαση.

Από τα ερωτήματα που αφορούν την εργασιακή καθημερινότητα, προκύπτει πως το 62% δηλώνουν ότι η εργασία επηρεάζει αρνητικά την προσωπική τους ζωή, με την πίεση της απόδοσης και τα διευρυμένα ωράρια να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Το 60% δηλώνουν ότι βιώνουν εξουθένωση στην εργασία, ενώ το 46% αισθάνονται ότι η δουλειά τους επιβαρύνει την υγεία ή τον ύπνο του, η δε θετική ισορροπία ζωής - εργασίας καταγράφεται ιδιαίτερα χαμηλά για το 21%. Η συνολική ικανοποίηση από την εργασία κυμαίνεται στο 35%, ενώ άγχος - στρες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν το 53%, με το 79% να πιστεύουν ότι η γενιά των γονιών τους έζησε καλύτερες εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες, και το 65% να δηλώνουν ότι πιστεύουν πως δεν είναι εφικτό να δημιουργήσουν οικογένεια με τις παρούσες συνθήκες εργασίας τους - κόντρα στην κάλπικη εικόνα που επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση, περί τάχα στήριξης των νέων...

Το 38% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η εργασία τους δεν σχετίζεται με τις σπουδές ή την κατάρτισή τους, ενώ το 65% αισθάνονται μεγάλη επάρκεια σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες για την εργασία τους. Η εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς προστασίας της εργασίας είναι εξαιρετικά χαμηλή, με το 65% να δηλώνουν ότι δεν τους εμπιστεύονται. Την ίδια στιγμή το 36% έχουν συμμετάσχει σε απεργία ή άλλη συλλογική κινητοποίηση και το 67% απαντούν θετικά στην ερώτηση αν «θα συμμετείχα σε απεργία αν θεωρούσα δίκαιο το αίτημα», ενώ το ίδιο υψηλό ποσοστό, 67% θεωρούν ότι η συλλογική δράση μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.


ΚΡΗΤΗ
Στο επίκεντρο τα ζητήματα του προσανατολισμού της Ερευνας, της καταστολής και των διαγραφών φοιτητών

Περιοδείες σε πανεπιστήμια και ερευνητικό κέντρο σε Ηράκλειο και Χανιά πραγματοποίησε η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά

Στο ΕΛΜΕΠΑ στα Χανιά
Στο ΕΛΜΕΠΑ στα Χανιά
Περιοδείες σε χώρους πανεπιστημίων και Ερευνας σε Ηράκλειο και Χανιά οργανώθηκαν την περασμένη βδομάδα από την ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αφροδίτη Κτενά, βουλευτή του ΚΚΕ, πανεπιστημιακό, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 8 Νοέμβρη η Αφροδίτη Κτενά επισκέφτηκε το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας στο Ηράκλειο, όπου συνομίλησε με διοικητικούς υπαλλήλους και ερευνητές. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα από τη διαρκή υποχρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων, η γιγάντωση του καθεστώτος των συμβασιούχων εργαζομένων που στην πλειοψηφία τους καλύπτουν βασικές ανάγκες της λειτουργίας του ιδρύματος, η υποστελέχωση σε κρίσιμους τομείς, η εντατικοποίηση της εργασίας, ζητήματα αμοιβών, αδειών κ.ά.

Παράλληλα, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Ερευνητών ΙΤΕ (ΣΥΛΕΡ). Η ενδιαφέρουσα συζήτηση στράφηκε γύρω από τα προβλήματα που γεννά η σταθερή υποχρηματοδότηση της βασικής Ερευνας, γεγονός που εξαναγκάζει τα ερευνητικά ιδρύματα να προσανατολίζονται σε ανταγωνιστικά προγράμματα προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια στα ερευνητικά αντικείμενα.

Στο ίδιο πλαίσιο, τέθηκε επιτακτικά το θέμα της υποταγής της επιστημονικής έρευνας στους στόχους της πολεμικής οικονομίας, με τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για έρευνα και καινοτομία υπό την προϋπόθεση ότι αφορά στην πολεμική προετοιμασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (βλ. European Defense Fund, Rearm Europe κ.ά.). Δόθηκε έμφαση στον τρόπο μέσα από τον οποίο διαχέονται οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, και στη διασύνδεση ερευνητικών ιδρυμάτων, εταιρειών τεχνοβλαστών και μεγάλων μονοπωλίων στον χώρο της πολεμικής βιομηχανίας σε επίπεδο ΕΕ, που τελικά κεφαλαιοποιούν την εργασία των ερευνητικών ομάδων.

Στο ΙΤΕ στο Ηράκλειο
Στο ΙΤΕ στο Ηράκλειο
Η βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους ερευνητές, τόσο σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να αντισταθούν στο δίλημμα που μπαίνει σχεδόν εκβιαστικά από την κυβέρνηση αλλά και από τους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, και να μην αποδεχτούν, στο όνομα της υποχρηματοδότησης, την έρευνα για πολεμικούς σκοπούς ως μονόδρομο.

Την ίδια μέρα, επισκέφτηκε το ΕΛΜΕΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον πρύτανη και τον σύλλογο μελών ΔΕΠ. Στις συναντήσεις αναδείχτηκαν τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τα πειθαρχικά και τις διαγραφές των φοιτητών, καθώς και θέματα σχετικά με την κατεύθυνση της Ερευνας, τα προβλήματα των συμβασιούχων υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών.

Το απόγευμα, η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε σε σύσκεψη των ΚΟΒ ΑΕΙ-Ερευνας και ΙΤΕ με θέμα τη συζήτηση των Θέσεων του ΚΚΕ για το 22ο Συνέδριο. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση, μεταξύ άλλων, τέθηκαν θέματα γύρω τις εξελίξεις που ακουμπούν και στην καθημερινότητα του πανεπιστημίου και των ερευνητικών κέντρων, με την υπαγωγή μέρους της ερευνητικής δραστηριότητας στην πολεμική οικονομία. Υπήρξαν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, που δεν δέχτηκαν να συμμετέχουν σε προγράμματα που συνδέονται με χρηματοδοτήσεις πολεμικής οικονομίας.

Την Τετάρτη 5 Νοέμβρη η Αφροδίτη Κτενά επισκέφτηκε το τμήμα των Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο παράρτημα του ΕΛΜΕΠΑ στα Χανιά, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του τμήματος και μέλη ΔΕΠ. Στη συζήτηση αναδείχτηκε η προσπάθεια που γίνεται από το προσωπικό της σχολής για να μπορέσουν οι φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ αναφέρθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές προκειμένου να τα βγάλει πέρα και υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ανέγερση εστιών για τους φοιτητές του τμήματος. Ακόμα συζητήθηκαν ζητήματα για τις συνθήκες εργασίας των μελών ΔΕΠ στις σχολές, τους μισθούς που παραμένουν αναντίστοιχοι με τις ανάγκες της εποχής αλλά και την Ερευνα, η οποία πραγματοποιείται μέσα σε αντίξοες συνθήκες αφού πρέπει να είναι κομμένη και ραμμένη στους σχεδιασμούς της ΕΕ, στην πολεμική οικονομία, στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδη.

Η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ συνεχίστηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μέλη ΔΕΠ, εργαστηριακό προσωπικό και διοικητικούς υπαλλήλους. Στη συζήτηση άνοιξε έντονα το ζήτημα της καταστολής και της συγκρότησης πειθαρχικών συμβουλίων για να χτυπηθεί οποιαδήποτε φωνή στέκεται απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική, απέναντι στην υποταγή της τεχνολογικής έρευνας στην πολεμική προετοιμασία. Ακόμα συζητήθηκε η ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στους συλλόγους τους, η ανάγκη να δυναμώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ