Ενδεικτικές οι ομιλίες των Προέδρων ΗΠΑ και Κίνας, που δύο μέρες πριν μοίραζαν χαμόγελα για ανάπτυξη της συνεργασίας
Ο Αμερικανός Πρόεδρος στο βήμα μίας από τις συναντήσεις της APEC |
Στη δίνη σφοδρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών βρίσκονται η Ασία και ο Ειρηνικός, όπως αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στη χτεσινή έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό (APEC), στην πόλη Ντα Νανγκ του Βιετνάμ, όπου εκπρόσωποι μερικών από τα ισχυρότερα μονοπωλιακά συμφέροντα του πλανήτη επιβεβαίωσαν ότι οι αντιθέσεις είναι βαθιές και μεγαλώνουν διαρκώς, πέρα από απόπειρες συμβιβασμού που επιβάλλει ο μεγάλος βαθμός διεθνοποίησης που χαρακτηρίζει ειδικά στην εποχή μας την καπιταλιστική παραγωγή.
Οι ηγέτες των 21 κρατών - μελών της Οργάνωσης (Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα - Νέα Γουινέα, Περού, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, ΗΠΑ και Βιετνάμ) συναντιούνται με φόντο μια περιφέρεια στην οποία καθόλου τυχαία τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν οι στρατιωτικές ασκήσεις και τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που συγκεντρώνουν πρώτα από όλα οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή τα παζάρια δίνουν και παίρνουν, όπως επιβεβαιώνει και η πολυήμερη περιοδεία που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιεί στην περιοχή από το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Αλλωστε, μιλώντας σε επιχειρηματική συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου της APEC, ο Τραμπ ξεκαθάρισε πάλι ότι η αμερικανική πλουτοκρατία θα διεκδικήσει ακόμα πιο ορμητικά συνεργασίες με όρους και ανταλλάγματα ακόμα πιο ευνοϊκά για εκείνη. Από αυτήν την πλευρά επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να κλείσει διμερή συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού, αλλά μόνο στη «βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους». Από δω και πέρα - πρόσθεσε - «θα περιμένουμε οι συνεργάτες μας να τηρούν πιστά τους κανόνες (...) Οτι οι αγορές θα είναι ανοιχτές ισότιμα για τις (εκάστοτε) δύο πλευρές και ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα κατευθύνουν τις επενδύσεις, όχι οι κυβερνητικοί σχεδιαστές». Μεταξύ άλλων, είπε ότι η χώρα του «δεν θα ανεχθεί πλέον» μη ισότιμες συναλλαγές, δηλώνοντας έτοιμος να αγωνισθεί για «την Αμερική πρώτα» και ότι «δεν θα επιτρέψουμε πλέον να εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ».
Να σημειωθεί ότι πολλά ΜΜΕ σχολίασαν ότι ο Αμερικανός ηγέτης μιλούσε σταθερά για «περιφέρεια Ινδικού - Ειρηνικού» και όχι απλά «Ασίας - Ειρηνικού», ανιχνεύοντας περαιτέρω προσέγγιση ΗΠΑ - Ινδίας.
Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επέλεξε να μιλήσει στη δική του παρέμβαση για «μη αναστρέψιμη ιστορική τάση», που αποτελεί πλέον η παγκοσμιοποίηση στην αγορά, αλλά και να επισημάνει ότι οι συναλλαγές πρέπει να αναθεωρηθούν «για να είναι περισσότερο ανοικτές, περισσότερο ισορροπημένες, περισσότερο ισότιμες και επωφελείς για όλους». Ο Σι συμπλήρωσε ότι «οφείλουμε να υποστηρίξουμε το ελεύθερο εμπόριο και να εφαρμόσουμε μία ανοικτή περιφερειακή πολιτική για να επιτρέψουμε στις αναπτυσσόμενες χώρες να επωφεληθούν περισσότερο από το εμπόριο και τις διεθνείς επενδύσεις».
Ανάλογες επισημάνσεις έκαναν και άλλοι ομιλητές, όπως και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας στον έναν ή τον άλλο βαθμό την πίεση που αντιμετωπίζουν και τις προτεραιότητες που θέτουν τα μονοπώλια που εκπροσωπούν. Σε αυτήν τη βάση, της υπεράσπισης μονοπωλιακών σχεδιασμών και συμφερόντων, που απαιτεί το τσάκισμα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, είναι που δυναμώνει παγκοσμίως η συζήτηση για την αναλογία μεταξύ «προστατευτισμού» και «ελευθερίας» της αγοράς. Οι παρεμβάσεις Τραμπ και Σι έρχονται πάνω στα δεδομένα που διαμορφώνουν οι ρυθμοί αναιμικής καπιταλιστικής ανάκαμψης, οι ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, οι ελιγμοί και οι νέες κολιγιές που γεννά η όξυνση του μονοπωλιακού ανταγωνισμού κ.τ.λ.
Παράλληλα, οι βαθιές κόντρες αναδείχτηκαν και με αναφορές σε ευαίσθητα «μέτωπα», όπως αυτό της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (όπου η Κίνα έχει έντονες εδαφικές διαφορές με όλες τις χώρες που βρέχονται από αυτή και αμερικανικά πολεμικά πλοία περιπολούν στο όνομα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας), όσο κι αν, δυο μέρες πριν, στις επίσημες συναντήσεις στο Πεκίνο, Σι - Τραμπ μοίρασαν χαμόγελα και επισημάνσεις για την ανάγκη «διμερούς συνεργασίας». Ετσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος έκρινε σκόπιμο να συνδέσει τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής με την υποστήριξη «της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων», περιλαμβάνοντας την «εδαφική επέκταση» στα μεγαλύτερα προβλήματα της περιφέρειας, όπως η «τρομοκρατία» και τα ναρκωτικά.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτικό των πολλών παζαριών και των συγκρουόμενων συμφερόντων είναι το ότι στο περιθώριο της συνόδου της APEC έγιναν συναντήσεις υπουργών των 11 χωρών που θέλουν να τεθεί σε εφαρμογή η TPP (Διειρηνική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων), ακόμα και μετά την απόσυρση των ΗΠΑ.
Στους 11 συγκαταλέγονται οι Ιαπωνία, Μαλαισία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, Περού, δηλαδή και κάποιοι από τους μέχρι σήμερα στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ.
Πάντως, η διαπραγμάτευση δεν είναι ανέφελη, καθώς χώρες, όπως ο Καναδάς, εκφράζουν ανησυχία για τις «δυσκολίες» μιας τελικής συμφωνίας.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Ενδεικτικό των συνεχιζόμενων αντιθέσεων που προκαλεί το παζάρι ΕΕ - Βρετανίας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (ο έκτος γύρος διαπραγματευτών ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλες) είναι το γεγονός ότι ο Λόρδος Κερ, που είναι ο βασικός συντάκτης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας σχετικά με τον τρόπο αποχώρησης μίας χώρας - μέλους της ΕΕ, υποστήριξε σε ομιλία του στο Λονδίνο πως η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ «μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή μέχρι την ημερομηνία ορόσημο της 29ης Μάρτη του 2019» κατά την οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί το Brexit. «Οπως συμβαίνει και με ένα παντρεμένο ζευγάρι που συζητά το διαζύγιο αλλά μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει παντρεμένο, έτσι και με το Brexit... Είμαστε στην ΕΕ μέχρι να φύγουμε», είπε ο Λόρδος Κερ, κατηγορώντας μάλιστα την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι παραπλανά τους πολίτες με τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να αντιστραφεί η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.
Χτες, παρόμοια παρέμβαση έκανε μιλώντας στο ΒΒC ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν. Τόνισε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει στην ΕΕ εφόσον οι ψηφοφόροι - υποστηρικτές του Βrexit συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις τέσσερις βασικές «κόκκινες γραμμές» που έκαναν το Βrexit ελκυστικό: Την ανεξαρτησία από την ΕΕ σε θέματα δικαιοσύνης, τον έλεγχο των εμπορικών σχέσεων, τον έλεγχο του προϋπολογισμού και επιπροσθέτως την υποχρέωση καταβολής τεράστιων ποσών στην ΕΕ. Επισήμανε πως δεν προτείνει δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά προέβλεψε ότι μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι θα αποκαλυφτούν «αλήθειες» για αυτά τα τέσσερα βασικά ζητήματα, σε βαθμό που θα επηρεάσουν την εξέλιξη των πραγμάτων, όπως τουλάχιστον τα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τ. Μέι.
Η Μέι, από την πλευρά της, απάντησε ότι «δεν θα ανεχθεί» απόπειρες για την καθυστέρηση ή το σταμάτημα εφαρμογής της βούλησης του βρετανικού λαού, όπως καταγράφηκε στο δημοψήφισμα του Ιούνη του 2016. Για να το αποδείξει, κατέθεσε μάλιστα χτες τροποποίηση στο νομοσχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που συζητείται στο κοινοβούλιο, ορίζοντας συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα βάσει της οποίας το «διαζύγιο» με την ΕΕ θα τεθεί σε εφαρμογή. Η στιγμή αυτή, σύμφωνα με την τροπολογία της Μέι, δρομολογείται για τις 23.00 ώρα Γκρίνουιτς της 29ης Μάρτη 2019 (01.00 της 30ής Μάρτη 2019 ώρα Ελλάδας).
ΡΩΜΗ.--
Σε απεργία προχώρησαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ιταλία, μετά από κάλεσμα και της συνδικαλιστικής οργάνωσης USB (Ενωση Συνδικάτων Βάσης). Σε συνθήκες ολόπλευρης κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης, κατ' εφαρμογή της αντιλαϊκής στρατηγικής που συνδιαμορφώνεται στις Βρυξέλλες και όπως επιβάλλουν οι ανάγκες του ιταλικού κεφαλαίου, η απεργία ανέδειξε πόσο επιτακτικά μεγαλώνει η ανάγκη για ταξικά προσανατολισμένη οργάνωση και πάλη των εργαζομένων.
Η USB καλούσε σε πανιταλική συγκέντρωση στη Ρώμη, ενώ στο κάλεσμα και την απεργιακή αφίσα ξεχώριζε τη σημασία που έχει η παρεμπόδιση των ιδιωτικοποιήσεων που επιταχύνει η κυβέρνηση τού (κατά πολλούς όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ) «προοδευτικού» Δημοκρατικού Κόμματος (PD). Επίσης, οι απεργοί κατήγγειλαν και το νέο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2018, με το οποίο προμηνύεται νέο πετσόκομμα δημόσιων δαπανών (βλ. Παιδεία, Υγεία) αλλά και νέα μείωση φόρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Τη συμπαράστασή της στην απεργία και τον αγώνα των Ιταλών εργαζομένων γενικά εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--
Με τη συμμετοχή εργαζομένων από κρίσιμους κλάδους, όπως το μέταλλο, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές, η στρατιωτική βιομηχανία, ο χρηματοπιστωτικός τομέας κ.τ.λ. συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις που είχαν προκηρύξει τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ινδία, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης Μόντι, προτάσσοντας γενικώς αιτήματα με βάση τις ανάγκες ενός λαού που ζει σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη αλλά ο ίδιος παρουσιάζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας και εξαθλίωσης.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 9 του μήνα και σήμερα αναμενόταν να ολοκληρωθούν, ενώ, μεταξύ άλλων, έγινε συγκέντρωση και έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας, στο Νέο Δελχί.
Την αλληλεγγύη της στην κινητοποίηση έχει εκφράσει με ανακοίνωσή της και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Σε αυτήν, η ΠΣΟ αναφέρει πως η κινητοποίηση «αποτελεί βήμα για την προετοιμασία της επόμενης φάσης των ενωμένων αγώνων, συμπεριλαμβανομένου του απεργιακού αγώνα σε όλη τη χώρα».