Eurokinissi |
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΚΠ, το σχέδιο νόμου αναθέτει την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών διάσωσης και πυρόσβεσης σε 24ωρη βάση σε αστικά κέντρα, όπου θα ιδρυθούν εθελοντικοί πυροσβεστικοί σταθμοί ή πυροσβεστικά κλιμάκια, στην αποκλειστική ευθύνη εθελοντών (άρθρο 20), μετά από μια υποτυπώδη εκπαίδευση 120 ωρών (άρθρο 3) και μία υποτυπώδη και αποσπασματική εμπειρία που θα αποκτούν με την τριήμερη απασχόλησή τους σε μηνιαία βάση (άρθρο 9).
Στόχος είναι η υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει η Πυροσβεστική και η αναγόρευση του «εθελοντισμού» σε βασικό πυλώνα παροχής ανάλογων υπηρεσιών, όπως επιχειρείται σε τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, με μείωση των κρατικών δαπανών, αποδιαρθρώνοντας παράλληλα τις εργασιακές σχέσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του εθελοντισμού όχι σε επικουρική βάση με τη συμμετοχή πολιτών, αλλά η μεταφορά της κύριας και αποκλειστικής ευθύνης στους ίδιους τους πολίτες της λειτουργίας του δικτύου πυρασφάλειας της χώρας.
Σύμφωνα με την ΕΑΚΠ, «η κύρια στόχευση του νομοσχεδίου είναι να καλύψει ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος που αντιστοιχούν σε 4.300 οργανικά κενά». Ετσι, «αντί να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό προγράμματα αναβάθμισης των ήδη υπαρχόντων υποδομών, συνεχίστηκε με ταχύτερους ρυθμούς η συγκεκριμένη πολιτική με τους μειωμένους προϋπολογισμούς του ΠΣ, τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης με συμβασιούχους, αλλά και υπαλλήλους 5ετούς θητείας, ενώ επίκειται και η κατάργηση πυροσβεστικών σταθμών και κυρίως κλιμακίων που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση του ΠΣ, μετατρέποντας ορισμένα από αυτά σε εποχικά, ώστε να "επιτευχθεί" η πλασματική μείωση των 4.300 κενών οργανικών θέσεων, μειώνοντας κι άλλο το κόστος για την πυρασφάλεια και στη συνέχεια να διευρυνθεί η μεταφορά του αντικειμένου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για τους λόγους αυτούς το προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία απαιτείται να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο και με περιορισμένα δικαιώματα, ώστε και με τη συνδρομή εθελοντών να ελαχιστοποιείται ακόμη περισσότερο το κόστος εργασίας». Αλλωστε, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «δεν είναι τυχαία η μόνιμη απάντηση σε δημοτικούς και άλλους φορείς που ζητούν ίδρυση πυροσβεστικών κλιμακίων ότι δεν υφίσταται δυνατότητα λόγω έλλειψης οργανικής δύναμης και ότι είναι, αντιθέτως, δυνατή η ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων».
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την επιπλέον επιχορήγηση, από τις προβλεπόμενες πιστώσεις του τακτικού ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού που διατίθενται για την κάλυψη δράσεων πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ, στην περιοχή των οποίων ιδρύονται και λειτουργούν εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, σε ποσοστό μέχρι και 20%. Με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ θα επέλθει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στους πολίτες από το σχετικό κόστος λειτουργίας.
Η ΕΑΚΠ έχει προτείνει τη ριζική αναδιάρθρωση του ΠΣ σε όλα τα επίπεδα με πλήρη κάλυψη των αναγκών του σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Τη συμμετοχή του ΠΣ ως κεντρικού άξονα σε έναν παλλαϊκό σχεδιασμό για τη γενικότερη θωράκιση της χώρας σε ζητήματα πυρασφάλειας, παροχών βοήθειας και ειδικότερα για τη δασοπροστασία όπου θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Εθελοντών ΠΣ, 1.800 εθελοντές πυροσβέστες υπηρετούν σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Οπως καταγγέλλουν με χτεσινό τους έγγραφο προς τα συναρμόδια υπουργεία οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και ΠΕΣ - ΝΑΤ μόνο το διάστημα 2010 - 2011 οι Οργανισμοί Λιμένων Πειραιά, Αλεξανδρούπολης και Λαυρίου, όλοι Ανώνυμες Εταιρείες, έβγαλαν σε πλειστηριασμό με εξευτελιστικές τιμές πάνω από 10 πλοία και συγκεκριμένα αυτά των εταιρειών των εφοπλιστών Αγούδημου, Μανούση και το πλοίο ΕΥΡΙΠΟΣ.
Για παράδειγμα η διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ έβγαλε πριν μερικούς μήνες σε πλειστηριασμό 7 πλοία του εφοπλιστή Αγούδημου, ο οποίος τα είχε εγκαταλείψει στο λιμάνι του Πειραιά, έναντι του ποσού των 7,2 εκατ. ευρώ όταν ο εφοπλιστής υπολογίζεται ότι οφείλει στο ΝΑΤ 27 εκατ. ευρώ, χώρια τα όσα οφείλει στους ναυτεργάτες από δεδουλευμένα.
Οπως αναφέρεται από τα ναυτεργατικά σωματεία, το ΝΑΤ - το οποίο βουλιάζει στα ελλείμματα από την αντιλαϊκή πολιτική και τα φέσια των εφοπλιστών - από τις 23 Μάρτη (επισυνάπτονται και τα σχετικά έγγραφα) έχει απαιτήσει από τα υπουργεία την τροποποίηση του άρθρου 205 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), ώστε σε περιπτώσεις πλειστηριασμών να προηγούνται οι απαιτήσεις των ναυτεργατών και του ΝΑΤ. Επιπρόσθετα, τα σωματεία απαιτούν, πέρα από τη ρύθμιση που ζητά το Ταμείο, να έχει και το ΝΑΤ την δυνατότητα να προβαίνει σε πλειστηριασμό των πλοίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η διαδικασία προβλέπει ότι το ΝΑΤ συντάσσει φύλλα εκκαθάρισης των χρεών, τα οποία αφού δεν πληρωθούν από τους εφοπλιστές, τα αποστέλλει στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου αυτή να προβεί σε πλειστηριασμό, χωρίς όμως μέχρι σήμερα από καμία ΔΟΥ να έχει γίνει τέτοια διαδικασία.
«Αν συνεχιστεί - τονίζουν τα σωματεία - αυτή η απαράδεκτη κατάσταση από το ΥΠΑΑΝ και τα διοικητικά συμβούλια των Ανωνύμων Εταιρειών των Οργανισμών Λιμένων με πρωτοπόρο σε αυτή τη μεθόδευση τον ΟΛΠ, θα διαγράφονται χρέη προς ναυτεργάτες, ΝΑΤ, ΔΟΥ κ.ά. και θα παραδίδονται τα πλοία στο κεφάλαιο έναντι ευτελούς αμοιβής».
Οι δικηγόροι της επαρχίας είναι οι πρώτοι που βιώνουν τις συνέπειες από την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όχι μόνο υποβαθμίζεται η υγειονομική τους κάλυψη, αλλά το ΤΑΔΥ (Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχίας) έχει περιέλθει σε κατάσταση ουσιαστικής κατάρρευσης.
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και τις ανατροπές στην ασφάλιση που έχουν σχεδιαστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία, η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας επιμένει στη διαχειριστική της τακτική. Ετσι, στη σημερινή ασφυξία του ΤΥΔΕ που λόγω των οικονομικών προβλημάτων διακόπτονται συμβάσεις με άλλους φορείς και οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλισμένων δεν εξοφλούνται, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αρνείται οποιαδήποτε αγωνιστική διεκδίκηση.
Αντίθετα, αρκείται στο να προτείνει τη δικαστική διεκδίκηση των οφειλόμενων από το Δημόσιο προς το ΤΥΔΕ με βάση το νόμο 2084/1992, την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ΤΥΔΕ, τη συμμετοχή στη νέα διοίκηση του Ταμείου ενός εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του από την πλευρά των Δικηγορικών Συλλόγων της περιφέρειας και τέλος την υποβολή αιτήματος για τις αναγκαίες προσλήψεις στο ΤΥΔΕ μέσω των μετατάξεων.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για κινητοποίηση που διοργανώθηκε ενάντια στις χαφιεδοκάμερες στη Νίκαια, στέλνει στις 15 Σεπτέμβρη ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών τον γραμματέα και τον αντιδήμαρχο της προηγούμενης αγωνιστικής δημοτικής αρχής του Δήμου Νίκαιας, Γ. Θεοχάρη και Γ. Αγγελινιάδη αντίστοιχα, καθώς και έναν υπάλληλο του δήμου. Η πρεμούρα των διωκτικών αρχών για να σύρουν αγωνιστές στα δικαστήρια είναι τέτοια, που, εκτός από τους τρεις παραπάνω, κατηγορούμενος είναι ακόμα ο Δ. Τσιόγκας, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή τον Απρίλη του 2010 (σ.σ. εκείνη την περίοδο ως στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος συμμετείχε στην κινητοποίηση), ενώ το κλητήριο θέσπισμα εκδόθηκε στις 25 Μάη του 2011! Η δίωξη ασκήθηκε για κινητοποίηση που οργάνωσε η αγωνιστική δημοτική αρχή του Δήμου Νίκαιας στις 21.2.2007 στο Σύνταγμα.
Νόμιμο έκρινε το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 155/2011 γνωμοδότησή του, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει ότι και τα οργανωμένα κάμπινγκ θα κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες αστέρων ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις της κάθε μονάδας, όπως γίνεται ήδη με τα ξενοδοχεία. Επίσης, τα καμπινγκ θα λαμβάνουν πλέον και «ειδικό σήμα λειτουργίας» από τον ΕΟΤ. Για την κατάταξη σε κατηγορίες αστέρων θα διενεργείται αυτοψία από κλιμάκιο υπαλλήλων του ΕΟΤ. Τα ήδη λειτουργούντα κάμπινγκ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν σε κατηγορία αστέρων και για την παραλαβή του ειδικού σήματος λειτουργίας.