«Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» |
Πλαταμώνας. Τρία Πλατάνια (Πυθεώνας) |
Στο λεύκωμα παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι, που αποκαλύφθηκαν με τα έργα για το σιδηρόδρομο (1993- 2003), με χρηματοδότηση της εταιρείας. Οπως σημειώνει ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας στην έκδοση, «στη σύγχρονη Ελλάδα, που το επίσημο ενδιαφέρον της εξαντλείται στην καπηλεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς, ο προγραμματισμός και η χρηματοδότηση για τη συστηματική αποκάλυψη, μελέτη και ανάδειξη των μνημείων που την τεκμηριώνουν είναι άπιαστο όνειρο. Ετσι, οι ανασκαφές στην πλειονότητά τους εκτελούνται ως επείγοντα έργα σωστικού χαρακτήρα, είτε για να μη διακοπούν προγραμματισμένα μεγάλα δημόσια έργα και αυξηθεί το κόστος κατασκευής τους, είτε για να δοθεί άδεια οικοδόμησης σε ιδιώτες (...) Η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης είναι έργο δημόσιο, κοινωφελές και επείγον (...). Συνεπώς οι αρχαιότητες που βρίσκονταν στη διαδρομή της αποτελούσαν βασικό εμπόδιο (...)».
Ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει νέες αρχαιολογικές αποκαλύψεις που συμπληρώνουν τη γνώση μας για την ιστορία του τόπου. Μερικές από αυτές είναι: Οι οικιστικές εγκαταστάσεις στη Νέα Φιλαδέλφεια, δίπλα στο Γαλλικό ποταμό, που καλύπτουν χρονικά 12 αιώνες (9ος π.Χ. - 4 μ.Χ). Ο σπουδαίος νεολιθικός οικισμός (5300 - 4500 π.Χ.) στη θέση Αγίασμα Μακρύγιαλου, εργαστήρια, αγρεπαύλεις και νεκροταφεία διαφόρων περιόδων στον Πλαταμώνα κ.ά.
Ο θίασος «Σχεδία», ύστερα από 7χρονη διαμονή, αποχαιρετά το ομώνυμο θέατρο «Σχεδία» (Βουτάδων 34, Γκάζι), όπου με είσοδο ελεύθερη για ακόμα 10 ημέρες (8-19 Ιανουαρίου) θα παρουσιάσει τον «Αρτούρο Ούι» του Μπρεχτ. Σκηνοθεσία: Βασίλης Κανελλόπουλος. Μετάφραση: Μπενέτα Οικονόμου - Βασίλης Κανελλόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Οδυσσέας Καψάλως. Παίζουν: Ελένη Μακρή, Ντίνος Ποντικόπουλος, Χάικ Κασαρτζιάν, Κώστας Γεραντώνης, Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Κωνσταντίνα Μάρα, Τζίνα Αποστολοπούλου, Μαρίνα Νατιώτη.
Η παράσταση είναι ένα παιχνίδι σκακιού, με τα βασικά πιόνια. Επιδεικτικά απουσιάζουν τα περισσότερα, δηλαδή η κοινωνία, όπως και στην πραγματική ζωή. Ο αριβίστας γκάνγκστερ Αρτούρο Ούι, μέχρι να καταλάβει την εξουσία, κινείται στο ημίφως έχοντας το πρόσωπό του βαμμένο μαύρο. Η «γυναίκα» του είναι μια επινόηση που θέλει να αποδείξει ότι την εξουσία την ενδιαφέρουν πρόσωπα που θα διοικήσουν με τα δικά της πρότυπα, χωρίς να την επηρεάζουν εξωγενείς παράγοντες (φύλο, χρώμα, άλλες ιδιότητες).
Παραστάσεις: Πέμπτη με Δευτέρα (9.15 μ.μ.), Κυριακή (4 μ.μ.). Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 2103477448.
Το έργο «Σαν τα σκυλιά» του Ρίτσαρντ Ζάιντλικ, παρουσιάζει, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. Η παράσταση περιλαμβάνεται στην ενότητα «1 Χ 4», που καθιέρωσε το ΚΘΒΕ για να αναδείξει το σύγχρονο θέατρο.
Το τέλος μιας σχέσης κι ένα ζήτημα αστικής ευθύνης, ποιος από τους δύο θα κρατήσει το διαμέρισμα, φέρνει αντιμέτωπους τους δύο πρώην συντρόφους κι εραστές σ' έναν ανελέητο αγώνα ψυχικής και φυσικής εξόντωσης. Με ακρίβεια χειρουργού, ο Ρίτσαρντ Ζάιντλικ μας δίνει μία εικόνα των σημερινών σχέσεων, όπου το έλλειμμα της αγάπης και ο φόβος της δέσμευσης μετατρέπει τα συναισθήματα σε συμφέροντα, την επικοινωνία σε παιχνίδι εξουσίας και την ηδονή του έρωτα σε οδύνη.
Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Μουσική: Κοσμάς Ευφραιμίδης. Επιμέλεια κίνησης: Κώστας Γεράρδος. Παίζουν: Ειρήνη Μουρελάτου, Αργύρης Γκαγκάνης, Ιορδάνης Αϊβαζόγλου, Μαρίζα Τσάρη.
Μετά την ενασχόλησή του με τους Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (2006), Κωνσταντίνο Χρηστομάνο (2007), Πλάτωνα Ροδοκανάκη (2008) και τη θεατροποίηση της ζωής και κειμένων τους, ο θίασος «Οχι παίζουμε», θα ανεβάσει (το Μάρτιο) το τελευταίο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού «Μοσκώβ Σελήμ», γραμμένο στο «Δρομοκαΐτειο» και καλά κρυμμένο στα προσωπικά του είδη, για να μη δημοσιευτεί.
Η παράσταση θα παιχτεί στο Ωδείο Αθηνών, όπου ο Γ. Βιζυηνός δίδαξε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, πριν τον εγκλεισμό του στο «Δρομοκαΐτειο», και όπου γνώρισε «την αιτία της τρέλας του», τη δεκατετράχρονη αριστοκράτισσα - αριστούχο σολίστα του Ωδείου στο πιάνο, Μπεττίνα Φραβασίλη.
«Λες και ήταν χθες!..», τιτλοφορείται η μουσική παράσταση, πλημμυρισμένη από διαχρονικές επιτυχίες των Αττίκ, Σουγιούλ, Γιαννίδη, Βέμπο, Γούναρη κ.ά., που φιλοξενείται στη «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας 22, 210 7213108), μέχρι τις 10/1 (6 μ.μ.). Η Ελένη Δήμου, ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης και οι Δάκης, Χρ. Στεφανάκη, Θ. Πολύδωρας κ.ά. θα αποδώσουν τραγούδια μεγάλων συνθετών, που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή. Διεύθυνση ορχήστρας: Δαυίδ Ναχμίας. Γενική είσοδος: 20 ευρώ.
Η Αλγερινή τραγουδίστρια Χαλίντα, που κάνει σημαντική καριέρα στον Καναδά, δίνει κοινή συναυλία με τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή, στις 4/1, στη μουσική σκηνή «Βάρδια» της Θεσσαλονίκης. Η Χαλίντα, που έγινε πρόσφατα γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη δισκογραφική συνεργασία της με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, θα τραγουδήσει τραγούδια από το τελευταίο της CD «Sahara Jazz», καθώς και τραγούδια από τη συνεργασία της με τον Γιώργο Καζαντζή. Θα τραγουδήσουν, επίσης, οι Γιώργος Μπαγιώκης, Φωτεινή Βελεσιώτου και Νατάσσα Χρηστίδου.
Μέχρι τις 7/1/2009 παρατείνεται η έκθεση «Νόστοι» στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, σε συνεργασία με την Ιταλία. Η έκθεση παρουσιάζει 74 αρχαιότητες που επαναπατρίστηκαν στην Ιταλία από διάφορα μουσεία των ΗΠΑ, καθώς και 10 έργα, τα οποία επεστράφησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως το Χρυσό Στεφάνι από λαθρανασκαφή στην Κεντρική Μακεδονία (350-300 π.Χ.), το οποίο επέστρεψε το Μουσείο Γκετί κ.ά.