ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η αύξηση των επιτοκίων αφαιρεί εισόδημα

Ακόμη ακριβότερα θα γίνουν τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς είναι θέμα χρόνου η μετακύληση της νέας αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 0,25 μονάδες από την ΕΚΤ στους δανειολήπτες

Οπως ήταν αναμενόμενο - και παρά τις αντιδράσεις - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε στη χτεσινή της συνεδρίαση, να προχωρήσει σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25 μονάδες. Είναι η έβδομη κατά σειρά - από το Δεκέμβρη του 2005 - αύξηση του βασικού της επιτοκίου, το οποίο διαμορφώθηκε ήδη στο 3,75%, από 3,5% που ήταν μέχρι χτες. Η νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, θα μετακυλιστεί σύντομα στους δανειολήπτες, καθώς μέσα στις επόμενες μέρες οι διοικήσεις των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ισχνά εισοδήματα των εργαζόμενων λαϊκών νοικοκυριών.

Με δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ, ανέφερε ότι «τα επίπεδα των επιτοκίων συνεχίζουν να υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη». Απαντώντας μάλιστα σε παρεμφερή ερώτηση, ισχυρίστηκε ότι «τα επιτόκια βρίσκονται σε μετριοπαθή επίπεδα, που σημαίνει ότι ούτε διαγείρουν υπερβολικά την ανάπτυξη, ούτε την εμποδίζουν». Απάντηση, η οποία, όπως ερμηνεύεται και από οικονομικούς αναλυτές, αφήνει ανοιχτή την προοπτική και για νέα αύξηση του επιτοκίου, η οποία χρονικά έχει προσδιοριστεί στα μέσα του χρόνου.

Το βασικό επιχείρημα της ΕΚΤ για τις συνεχείς αναπροσαρμογές του βασικού της επιτοκίου (με το επιτόκιο αυτό δανείζονται κεφάλαια οι εμπορικές τράπεζες από την ΕΚΤ), είναι, ότι έτσι προστατεύει την ευρωπαϊκή οικονομία από την εκδήλωση πληθωριστικών πιέσεων. Το επιχείρημα αυτό, δεν πείθει, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Γενάρη κινήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%, ποσοστό που για τους τεχνοκράτες της ΕΚΤ αποτελεί την οροφή και διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών...

Σύμφωνα όμως με προγενέστερες δηλώσεις τους, οι παράγοντες της ΕΚΤ έχουν εκφράσει... ανησυχίες: Πρώτον, για την περίπτωση κατά την οποία σε διάφορες χώρες της ΕΕ υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν την αιτία εκδήλωσης πληθωριστικών πιέσεων! Δεύτερον, για τη μείωση της ανεργίας στην ευρωζώνη, που - σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία - το Γενάρη έπεσε στο 7,5%. Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ, με όπλο τα επιτόκια, ασκεί φορτικές πιέσεις για τη συμπίεση των μισθών των εργαζομένων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι σημαίνει η αύξηση αυτή για τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν συνάψει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο; Το επιτόκιο αυτό αυξάνει ισόποσα με την αντίστοιχη αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ. Αντίθετα, δεν επηρεάζονται τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Από το Δεκέμβρη του 2005, ως σήμερα το επιτόκιο της ΕΚΤ αυξήθηκε από 2% σε 3,75%, και ποσοστιαία κατά 87,5%.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΦΛΕΒΑΡΗ
Κερδοσκοπικών επιθέσεων συνέχεια

Με αμείωτους ρυθμούς, οι επιχειρήσεις - με την ανοχή και στήριξη της κυβέρνησης - συνεχίζουν την επίθεση ακρίβειας στην αγορά, με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών, οι οποίες έχουν ήδη εξανεμίσει τις αντίστοιχες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, που χορηγήθηκαν με την πρόσφατη εισοδηματική πολιτική.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο επίσημος πληθωρισμός το Φλεβάρη, μπορεί μεν να διαμορφώθηκε στο 2,7% - σε σχέση με το Φλεβάρη του 2006 - η εξέλιξη όμως αυτή οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών στις ομάδες «στέγαση» και «μεταφορές», λόγω της αντίστοιχης υποχώρησης κατά 10,1% των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωσή τους.

Αντίθετα, σε 8 ομάδες εμπορευμάτων και υπηρεσιών, από τις 12 που συγκροτούν το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, οι μεταβολές των τιμών, ήταν υψηλότερες από τις αντίστοιχες μεταβολές που είχαν σημειωθεί την περίοδο από τον περσινό μέχρι το φετινό Φλεβάρη.

Ειδικότερα, οι τιμές στη διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά 2,3% (2% την προηγούμενη περίοδο), στα αλκοολούχα ποτά - καπνό, σημειώθηκε αύξηση 10,8% (3,3% πέρσι), στην ένδυση - υπόδηση 4,2% (1%), στην εκπαίδευση 4% (3,7%) κ.λπ. Με άλλα λόγια, το επιχείρημα που πρόβαλαν επιχειρήσεις και κυβέρνηση το 2006 ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αποδεικνύεται ψεύτικο. Γιατί, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του 2007, οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, είτε υπάρχουν αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, είτε όχι. Απλώς το πετρέλαιο ήταν το πρόσχημα για την εκδήλωση των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα το Φλεβάρη (Μάρτης 06 - Φλεβάρης 07 προς Μάρτη 05 - Φλεβάρη 06) διαμορφώθηκε στο 3,1%, έναντι 3,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ από τη σύγκριση των τιμών Φλεβάρη προς Γενάρη προκύπτει μείωση 1,3% έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε πέρσι. Η μείωση αυτή αποδίδεται στις χειμερινές εκπτώσεις και στην επαναφορά των τιμών ορισμένων υπηρεσιών (ταξί, κουρεία) στα επίπεδα πριν από τη χορήγηση του δώρου των Χριστουγέννων.

ΕΦΕΤ
Πρόστιμα σε 27 επιχειρήσεις τροφίμων

Πρόστιμο 12,7 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη «MAVA ΑΕ»

Πρόστιμα συνολικού ύψους 225.000 ευρώ επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε 27 επιχειρήσεις για παραβιάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια και καταλληλότητα των τροφίμων και τις συνθήκες υγιεινής. Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε χτες την επιβολή προστίμου, συνολικού ύψους 12,7 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων «MAVA Εμποροβιομηχανική ΑΕ».

Μεταξύ των εταιρειών ειδών διατροφής, που τιμωρήθηκαν από τον ΕΦΕΤ με πρόστιμα, είναι και οι παρακάτω:

  • 60.000 ευρώ στην «Καπετάνιος Ηλ. Αναστάσιος ΑΕΒΕ (πρώην ΕΠΙΜΑΚ ΑΕ)», εργοστάσιο παραγωγής ταχινιού, χαλβά, ζαχαρωδών προϊόντων και επεξεργασίας-τυποποίησης μελιού
  • 20.000 ευρώ στην «Ηλίας Ν. Κοκολινάκης & Σία ΟΕ», εγκατάσταση λειτουργίας εργοστασίου τυποποίησης σπορέλαιων και επεξεργασίας ταραμά
  • 15.000 ευρώ στην «Καρφούρ Μαρινόπουλος ΑΕ», σούπερ μάρκετ στη Μ. Βόδα στην Αθήνα
  • 15.000 ευρώ σε τρία καταστήματα της «ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ» (από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κάθε κατάστημα)
  • 10.000 ευρώ στην επιχείρηση «Δουγένης ΑΕΕ», εταιρεία κρεάτων και ειδών διατροφής στην Αρτέμιδα.
Πρόστιμο 12,7 εκατ. ευρώ στη «MAVA ΑΕ»

Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο ύψους 12.692.895 ευρώ στην εταιρεία «MAVA ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ» που εισάγει τα αυτοκίνητα μάρκας «Ρενό» στην Ελλάδα, μετά από καταγγελία της «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΨΙΨΙΚΑΣ & ΣΙΑ ΕΕΕ». Στην καταγγελία αναφερόταν ότι η MAVA θέτει ιδιαίτερα επαχθείς όρους στους αντιπροσώπους της, δεν αναλαμβάνει το κόστος δημιουργίας κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, επιβάλλει την υπηρεσία χρηματοδότησης μέσω συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, επιβάλλει τις τιμές, τους απαγορεύει να κάνουν εκπτώσεις και τους θέτει μονομερώς στόχους που αφορούν στον ελάχιστο αριθμό πωλήσεων αυτοκινήτων ανά έτος.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η παράβαση της εταιρείας έγκειται στο ότι καθόριζε για εξίμισι χρόνια τις τιμές πώλησης με τη συμφωνία των διανομέων της και την υποχρεώνει να σταματήσει τη συγκεκριμένη πρακτική επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο για όλα αυτά τα χρόνια.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στο ΕΤΑΤ ολοταχώς

Το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και στην Τράπεζα Αττικής μεθοδεύει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να εφαρμόσει και εκεί τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων.

Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, προβλέπεται η ένταξη του επικουρικού ταμείου στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), όπως εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Εμπορικής και άλλων τραπεζών. Με αυτό τον τρόπο συρρικνώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές από την πλευρά της εργοδοσίας, γεγονός που ανοίγει την όρεξη σε επίδοξους «επενδυτές». Ηδη η κυβέρνηση εξετάζει την εκποίηση μετοχικών πακέτων που κατέχουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (συνολικά 38%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ