Associated Press |
Από την ώρα της καταμέτρησης |
Αν και είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, θα μπορούσε κανείς να σημειώσει τρία πράγματα:
1) Την τεράστια αποχή της τάξης του 48%. Ενας δηλαδή στους δύο Ρώσους γύρισε την πλάτη του στις βουλευτικές εκλογές.
2) Την «παγίωση» των δυνάμεων που φανερά και άνευ όρων υποστηρίζουν τον Πούτιν, στο 37%, ποσοστό που είχαν συγκεντρώσει και στις προηγούμενες εκλογές τα δύο βασικά κόμματα που τον στήριζαν.
3) Την πτώση του ποσοστού του ΚΚΡΟ. Πτώση που σχεδόν στο σύνολό της πήγε υπέρ του μπλοκ Πατρίδα και που όπως είχε καταγγελθεί από την ηγεσία του ΚΚΡΟ φτιάχτηκε από το Κρεμλίνο, ακριβώς με τον στόχο της αποδυνάμωσης του ΚΚΡΟ.
Στο μεταξύ τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ρωσίας δεν έχουν προβεί σε δηλώσεις σχετικά με το αποτέλεσμα. Το απόγευμα της Κυριακής ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ έκανε λόγο για «απεχθή θέατρο, που ονομάστηκε εκλογές», τόνισε ότι υπάρχουν εκλογικά τμήματα όπου στους παρατηρητές του ΚΚΡΟ δε δίνουν αντίγραφο των πρωτοκόλλων της καταμέτρησης και αρκέστηκε να υπογραμμίσει πως το ΚΚΡΟ θα συνεχίσει την παράλληλη καταμέτρηση και θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα μόνο εφόσον το διασταυρώσει.
Αν και μέχρι να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα είναι δύσκολο να γίνουν οριστικές εκτιμήσεις για το πώς θα μοιραστούν οι 450 έδρες της Κρατικής Δούμας, φαίνεται, με βάση υπολογισμούς των ρωσικών ΜΜΕ, που στηρίζονται στα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής πως η Ενιαία Ρωσία θα εκλέξει περίπου 220 έδρες (117 από την κομματική λίστα και περίπου 100 ακόμη από μονοεδρικές). Γεγονός είναι ότι σε περίπτωση που η Ενιαία Ρωσία και οι διάφοροι σύμμαχοί της (το κόμμα του Ζιρινόφσκι και η Πατρίδα θεωρείται ότι θα ακολουθήσουν πιστά τη γραμμή Πούτιν, ενώ υπάρχουν και πολλοί ανεξάρτητοι) συγκεντρώσουν τα 2/3 των εδρών, τότε ο Πούτιν θα μπορέσει να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα και πιθανώς να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία πέραν μιας δεύτερης θητείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκλογική διαδικασία καταδίκασε χτες έντονα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που είχε στείλει περίπου 400 παρατηρητές στη Ρωσία. Οι χτεσινές εκλογές χαρακτηρίστηκαν από «οπισθοχώρηση της δημοκρατικής διαδικασίας» ανέφερε εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ και πρόσθεσε πως «η μαζική προσφυγή στην εύνοια του κρατικού μηχανισμού και των μέσων ενημέρωσης» προς όφελος του κόμματος που υποστηρίζει τον πρόεδρο Πούτιν δημιούργησε «ένα δυσμενές περιβάλλον για τα άλλα κόμματα... Η αρχή της ίσης αντιμετώπισης όλων των κομμάτων παραβιάστηκε».
Την ευκαιρία φυσικά δεν μπορούσε να χάσει και η Ουάσιγκτον που διά στόματος του εκπροσώπου του Αμερικανού προέδρου, Σκοτ Μακλίλαν, έκανε σαφές ότι «συμμερίζεται την ανησυχία του ΟΑΣΕ».
ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Στο απομακρυσμένο χωριό Χούταλα της επαρχίας Γκάζνι, το πρωί του Σαββάτου, τα παιδιά έπαιζαν μπάλα σε μια αλάνα. Ωσπου το ουρλιαχτό των μηχανών και των πυρών ενός αμερικανικού καταδιωκτικού A-10 κάλυψε τα πάντα.
Οι έμποροι του θανάτου εξυμνούν το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους ως «δολοφόνο αρμάτων μάχης», και «ιδιαίτερα ικανό κατά οχυρωμένων θέσεων», λόγω των πυραύλων υψηλής διατρητικότητας με απεμπλουτισμένο ουράνιο και του διπλού πολυβόλου Γκάτλινγκ στο ρύγχος του. Το συγκεκριμένο πολυβόλο φημίζεται ότι μπορεί να γεμίσει έκταση ίση με γήπεδο ποδοσφαίρου με 3.900 βλήματα μέσα σε διάστημα μικρότερο από ένα λεπτό.
Και αυτό ακριβώς έκανε, το πρωί του Σαββάτου. Εσπειρε στην αλάνα άψυχα παιδικά κορμάκια. Εκοψε το νήμα της ζωής εφτά αγοριών και δύο κοριτσιών.
Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ εξέφρασε «τη λύπη του». Οπως διευκρίνισε, η επίθεση έγινε με στόχο κάποιον μουλά Ουαζίρ - που είχε φύγει από το χωριό μια εβδομάδα πριν. Ο δέκατος νεκρός, που αρχικά οι Αμερικανοί πίστευαν ότι ήταν ο μουλάς, ήταν ένας εξάδελφός του, όπως δήλωσαν οι χωρικοί.
Δημοσιογράφος του Ασοσιέιτεντ Πρες επισκέφθηκε στο χωριό και μίλησε με κατοίκους. Τον Χαμιντουλάχ, που έχασε τον οκτάχρονο γιο του, που «έπαιζε μπάλα μαζί με τα άλλα παιδιά». Τον Χάτζι Αμίρ Μοχάμεντ, που έξαλλος τον ρώτησε: «Πρώτα ρίχνουν τους πυραύλους τους και μετά μας λένε ότι έκαναν λάθος. Πώς μπορούμε να τους συγχωρήσουμε;». Τον Αμπντούλ Ματζίντ Φαρούκι, που είπε, πικρά, ότι «δεν υπήρχαν τρομοκράτες εδώ, ούτε Ταλιμπάν, ούτε μέλη της αλ Κάιντα. Μόνο φτωχοί χωρικοί».
Κάποιος ταγματάρχης Κρίστοφερ Ουέστ εξέδωσε από τη βάση του Μπαγκράμ μια δήλωση στην οποία εξέφρασε «τη λύπη του για την απώλεια αθώων ζωών» και ισχυρίστηκε πως ως δυνάμεις κατοχής, «ακολουθούμε αυστηρούς όρους εμπλοκής, για να αποφεύγουμε ακριβώς τέτοιου τύπου συμβάντα, ενώ συνεχίζουμε να στοχεύουμε τρομοκράτες που απειλούν το μέλλον του Αφγανιστάν».
Το πώς ακριβώς όταν ένα Α-10 ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον παιδιών που παίζουν μπάλα σε αλάνα -τα οποία ασφαλώς και είναι ορατά ολοκάθαρα από τα οπτικά βοηθήματα, που μεγεθύνουν την εικόνα του στόχου στα σκόπευτρα του πιλότου, ακριβώς για να ξέρει εναντίον ποιου ρίχνει - συνιστούν «αυστηρούς κανόνες εμπλοκής» ο Ουέστ δε σκοτίστηκε ιδιαίτερα να εξηγήσει. Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι «θα κάνει τεστ DNA» στα απομεινάρια του 24χρονου Αφγανού, για να διαπιστώσει αν ήταν ο άνθρωπος που ήθελε να δολοφονήσει.
Ο «πρόεδρος» του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε «σοκαρισμένος» από το «επεισόδιο» αυτό και κατά τα λοιπά συνέχισε την προπαρασκευή των μηχανισμών που θα τον κρατήσουν στην εξουσία (η Λόγια Τζίργκα αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών). Ο Λακντάρ Μπραχίμι του ΟΗΕ δεν εμφανίστηκε να πολυπιστεύει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, μιλώντας για «βαθιά συνταρακτικό συμβάν» και καλώντας για άμεση έρευνα της υπόθεσης. Σε τι ακριβώς θα βοηθήσει η έρευνα τους ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους, ούτε ο Μπραχίμι σκοτίστηκε να εξηγήσει. Ο ταγματάρχης Χίλφερτι εξέφραζε στο μεταξύ την ανησυχία του διότι «τέτοια περιστατικά οδηγούν τους Αφγανούς να μη διάκεινται ευνοϊκά έναντι της συμμαχίας». Υπήρξαν κι άλλες τέτοιες τρομερές πολιτικές διαπιστώσεις εκπροσώπων των δυνάμεων κατοχής, αλλά η αναπαραγωγή τους εδώ δεν έχει και πολύ νόημα.
Από τις προηγούμενες «κατά λάθος» σφαγές από αμερικανικούς βομβαρδισμούς που παραδέχονται οι Αμερικανοί, ξεχωρίζουν αυτή στο Σκιν τον Απρίλη εφέτος, με 11 νεκρούς από ρίψη «υπερβόμβας» 450 κιλών, αυτή του Ιουλίου του 2002 με 48 νεκρούς από βομβαρδισμό σε γαμήλια γιορτή, ο βομβαρδισμός Καναδών στρατιωτών τον Απρίλη του 2002 με 4 νεκρούς, και ο βομβαρδισμός πολιτικών εκπροσώπων που πήγαιναν οδικώς στη Λόγια Τζίργκα, με 65 νεκρούς. Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλες σφαγές που οι Αμερικανοί δεν παραδέχονται: Το Νοέμβριο σκοτώθηκαν οκτώ άμαχοι σε βομβαρδισμό πέντε ωρών στο Νουριστάν, ενώ το Σεπτέμβριο είχαν σκοτωθεί άλλοι οκτώ νομάδες, στη Ζαμπούλ.
Σε άλλες εξελίξεις, χτες, υπήρξαν απαγωγή δύο Τούρκων και ενός Αφγανού, εργαζομένων σε κατασκευαστικά έργα, που απελευθερώθηκαν μερικές ώρες μετά, ενώ την Κυριακή εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μοτοποδήλατο στην Κανταχάρ, με 20 τραυματίες.