ΠΑΡΙΣΙ.--
Με έναν στους δύο ψηφοφόρους να μην έχει πάει να ψηφίσει (η αποχή έφτασε το 49,91%) και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» (Front National - FN) να έχει το προβάδισμα σε πανεθνικό επίπεδο, έκλεισαν οι κάλπες του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, προχτές, στη Γαλλία.
Πάνω από 43 εκατομμύρια Γάλλοι κλήθηκαν να ψηφίσουν τα νέα συμβούλια των 13 περιφερειών της χώρας, ενώ εδώ και καιρό είναι έντονες οι διεργασίες στο εσωτερικό της γαλλικής αστικής τάξης, ως προς την πολιτική δύναμη που θα υπερασπιστεί αποτελεσματικά τη θέση και τις προσπάθειες ανάκαμψης της κερδοφορίας της. Το FN συγκέντρωσε σχεδόν το 28%, έχοντας εδώ και καιρό δουλέψει εντατικά με θέσεις όπως την ανάγκη «αναπροσαρμογής» της εξωτερικής πολιτικής και των συμμαχιών της χώρας, αλλά και την ανάγκη στήριξης της «ντόπιας παραγωγής» (στα προγράμματα των περιφερειακών του συνδυασμών μίλαγε για «οικονομικό πατριωτισμό»), εννοώντας την ανάγκη λήψης μέτρων δραστικής ενίσχυσης των γαλλικών μονοπωλίων απέναντι σε ανταγωνιστές τους.
Αλλωστε, τις επιδόσεις του FN πριμοδότησε η ίδια η πολιτική των γαλλικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα επίπεδα, όπως εκφράστηκε και μετά τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» του Γενάρη (στο «Σαρλί Εμπντό») αλλά και της 13ης Νοέμβρη, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης «στήριξης» της «εθνικής σωτηρίας» και «ενότητας», με στόχο τα γαλλικά εργατικά - λαϊκά στρώματα να στρατευτούν πίσω από τις επιδιώξεις της ντόπιας αστική τάξης. Η αντιπαράθεση με «αντίπαλα» επιχειρηματικά κέντρα, όπως τα γερμανικά, η «προστασία» της «εθνικής παραγωγής», η σημασία ενίσχυσης της «εσωτερικής ασφάλειας», η στοχοποίηση των μεταναστών, η στήριξη μιας σειράς μέτρων καταστολής, ήταν οι γραμμές στις οποίες ανέπτυξαν τη δράση και την προπαγάνδα τους, με το ένα ή το άλλο μείγμα, όλα τα αστικά κόμματα, σε μια κατάσταση που αντικειμενικά αβάνταρε το FN.
Και αφού όλο το προηγούμενο διάστημα στρώθηκε το έδαφος για την ενίσχυση του FN, σήμερα ήρθε η ώρα για προσκλήσεις για συνένωση «όλων των δημοκρατικών δυνάμεων», όπως ακριβώς έγινε για παράδειγμα στις προεδρικές εκλογές του 2002, με όλες τις δυνάμεις πλην FN να στηρίζουν το «δεξιό» Ζακ Σιράκ για να μη βγει ο ακροδεξιός Ζαν Μαρί Λεπέν, για να εγκλωβιστεί και τότε ο γαλλικός λαός μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης και να ακολουθήσει σχεδόν μια 15ετία αλλεπάλληλων αντιλαϊκών επιθέσεων.
Με βάση τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων, χτες το μεσημέρι, οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί, μαζί με τους «κεντρώους» συμμάχους τους (όπως το MoDem), έρχονταν δεύτεροι με περίπου 27%, ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste - PS) συγκέντρωνε 23%.
Το FN ερχόταν πρώτο σε 6 από τις 13 περιφέρειες, με τα ποσοστά του να ξεπερνούν το 40% στη βόρεια Νορ-Πα-ντε-Καλέ (όπου επικεφαλής του συνδυασμού είναι η πρόεδρος του κόμματος, Μαρίν Λεπέν) και τη νοτιοανατολική Κοτ ντ' Αζούρ (με επικεφαλής την 25χρονη Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν). Ακόμα, το FN ήρθε πρώτο στον α' γύρο στις περιφέρειες Αλσατία - Καμπανία - Αρδέννες - Λορένη, Σαντρ-Βαλ-ντε-Λουάρ, Βουργουνδία - Φρανς-Κοντέ, Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν - Μιντί-Πιρενέ.
Ενόψει του β' γύρου της επόμενης Κυριακής, ο γραμματέας του PS, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, κάλεσε σε «δημοκρατικό φράγμα» ειδικά «στις περιοχές που κινδυνεύουν από το FN ή όπου η Αριστερά δεν είναι μπροστά από τη Δεξιά (σ.σ. εννοεί τους Ρεπουμπλικάνους), σημειώνοντας πως «ακόμα μια φορά η Γαλλική Δημοκρατία εξαρτάται από μας».
Από τη μεριά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται να αποκλείουν την εκλογική συνεργασία με τις άλλες «δημοκρατικές δυνάμεις», προφανώς εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεγάλες διαρροές ψήφων τους προς το FN.
Το Μέτωπο της Αριστεράς (Front de Gauche - FG), όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, συγκέντρωσε περίπου 4,5% σε πανεθνικό επίπεδο.
ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Επιβεβαιώνοντας όλες τις δημοσκοπήσεις, η συμμαχία της αντιδραστικής αντιπολίτευσης «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας σημείωσε την Κυριακή συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα, έναντι του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας. Με πάνω από το 96% καταμετρημένες ψήφους και τη συμμετοχή στις εκλογές να φτάνει το 74,25%, η «Δημοκρατική Ενότητα» πήρε το 52,69% ή 99 βουλευτές στη Βουλή των 167, το κυβερνών κόμμα μαζί με την εκλογική συμμαχία «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος - Σιμόν Μπολίβαρ» 23,35% και 46 έδρες, ενώ υπολείπονται άλλες 22 έδρες, οι 19 σε περιφέρειες που δεν έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι και 3 για τις κοινότητες των ινδιάνικων φυλών.
Ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, και πρόεδρος του ΕΣΚΒ, αναγνώρισε την ήττα, λέγοντας ότι «ηττηθήκαμε από τον οικονομικό πόλεμο» και ότι «η επανάσταση περνάει σε ένα άλλο στάδιο και πρέπει να καταφύγουμε στις κατακόμβες και να ξαναγεννηθούμε», ενώ «χαρακτήρισε το αποτέλεσμα συγκυριακό».
Το γεγονός του «οικονομικού πολέμου», όπου οι μεγαλοκαπιταλιστές, που ελέγχουν τη διατροφική αλυσίδα, δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις κρύβοντας τα τρόφιμα, ή της επιδείνωσης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων από την πτώση των τιμών που πετρελαίου ή της εκτεταμένης διαφθοράς στην κρατική διοίκηση είναι αποτελέσματα του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» που διατήρησε ακέραια την οικονομική εξουσία στο κεφάλαιο. Παρά τη λεγόμενη εθνικοποίηση της πετρελαιοβιομηχανίας και τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που εγκαινιάστηκε το 1998 με τον ηγέτη της χώρας, Ούγκο Τσάβες Φρίας, η καπιταλιστική οικονομική βάση δεν άλλαξε. Η δυνατότητα που έδωσαν τα έσοδα από το πετρέλαιο να αμβλυνθούν κάποια οξυμένα λαϊκά προβλήματα (αναλφαβητισμός, έλλειψη υποδομών Υγείας, Παιδείας, λαϊκές κατοικίες, διατροφή με επιδοτούμενα προγράμματα σε φτωχογειτονιές) δεν άλλαξε την οικονομική βάση της χώρας και επιπλέον το γεγονός ότι δεν αναπτύχθηκε η παραγωγική βάση, δεν υπήρξε σύγκρουση με το κεφάλαιο και άνοδος της ταξικής συνείδησης, συνέβαλαν σε μια συγκυρία οικονομικών δυσκολιών, στο να διευρυνθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια.
Το αποτέλεσμα, βεβαίως, χαρακτηρίζουν «ιστορική αλλαγή» τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία των ΗΠΑ και της ΕΕ, που βοήθησαν, «πατώντας» στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, να δυναμώσει η δημαγωγία της αντιδραστικής αντιπολίτευσης.
Η Μόσχα ζητά «διευκολύνσεις» από την Κύπρο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Ολο και βαθύτερα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων εμπλέκεται η Κύπρος, στο πλαίσιο και των προετοιμασιών για κλιμάκωση της επέμβασης στη Μέση Ανατολή.
Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Λευκωσία, ο Ρώσος πρέσβης, Στανισλάβ Οσάτσι, δήλωσε χτες ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται ήδη «διευκολύνσεις» που έχει ζητήσει η Μόσχα για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις «κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή οι βομβαρδισμοί που ξεκίνησε πλέον και η Ρωσία στη Συρία, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση των τζιχαντιστών». Χτες, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλο, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Οσάτσι σημείωσε - σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ - ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός των δράσεων για καταπολέμηση του ISIS («Ισλαμικού Κράτους»), ότι η θέση της Κύπρου είναι «ιδιαιτέρως ευαίσθητη» για «εμάς και για όλους τους συμμάχους» που καταπολεμούν τον ISIS, ενώ πρόσθεσε: «Νομίζω πως θα βρούμε τον τρόπο να πάρουμε αυτές τις διευκολύνσεις».
Από τη μεριά του, ο Μ. Σιζόπουλος εξέφρασε τη θέση του κόμματός του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προσφέρει και στη Ρωσία «στρατιωτικές διευκολύνσεις» κατά το πρότυπο των διευκολύνσεων που έχουν παραχωρηθεί και στη Γαλλία (της οποίας τα μαχητικά «αξιοποιούν» την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου).
Θυμίζουμε ότι μετά την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα, τον περασμένο Φλεβάρη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δυνατότητα ρωσικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε κυπριακά λιμάνια.
Στο μεταξύ, στην Κύπρο βρέθηκε το Σαββατοκύριακο και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, που επισκέφτηκε τις βρετανικές βάσεις στο νησί και μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «μόνο μέσα από τη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση θα μπορεί να επιτευχθεί ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία». Σε συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο Φάλον επανέλαβε πως «η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο προς μια βιώσιμη διευθέτηση που θα φέρει ασφάλεια στο νησί». Οι δύο άνδρες συζήτησαν και τρόπους συνεργασίας των δύο πλευρών «κατά της τρομοκρατίας» και των «ασύμμετρων απειλών».
Συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο είχε την Παρασκευή και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ολάντ, που έκανε ενδιάμεση στάση στη Λάρνακα, κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ». Ο Γάλλος ηγέτης διαμήνυσε την ετοιμότητα και του Παρισιού να συμβάλει στις προσπάθειες «λύσης» του Κυπριακού από τη θέση του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ συζητήθηκε και η νέα συμφωνία με την οποία η γαλλική «Τοτάλ» ανανέωσε το ενδιαφέρον της για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--
Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκάλεσε η ομιλία που έκανε το Σάββατο στο Ιδρυμα «Μπρούκινγκς» στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατά την οποία προέβλεψε το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Αρχής, με άμεση επίπτωση να πέσει εξ ολοκλήρου το βάρος διοίκησης της Δυτικής Οχθης στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, οδηγώντας έτσι στη δημιουργία ενός διεθνοτικού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων με τις δημογραφικές ισορροπίες υπέρ των τελευταίων.
«Το Ισραήλ δεν θα γίνει διεθνοτικό κράτος, αλλά για να διατηρηθεί η ειρήνη πρέπει και η άλλη πλευρά να αποφασίσει εάν επίσης θέλει την ειρήνη», δήλωσε την Κυριακή ο Νετανιάχου, επιχειρώντας να μεταθέσει στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, το σημερινό πολύμηνο αδιέξοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, που εμποδίζει την έναρξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης εδώ και περίπου δύο χρόνια.
Στο μεταξύ, χτες, πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» διαπιστώνει πως «μη κερδοσκοπικοί» οργανισμοί από τις ΗΠΑ χρηματοδότησαν πλουσιοπάροχα, με πάνω από 220.000.000 δολάρια την τελευταία πενταετία την οικοδόμηση πολλών εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη.
Τέλος, ισραηλινά αεροπλάνα πραγματοποίησαν χτες αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας χτυπώντας, όπως υποστήριξαν, στρατόπεδο εκπαίδευσης που χρησιμοποιούσαν οι «Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ» (ένοπλη πτέρυγα της «Χαμάς»), προκαλώντας μόνο σοβαρές υλικές ζημιές ως αντίποινα για τη ρίψη πυρών σε ισραηλινή περίπολο στη μεθόριο Γάζας - Ισραήλ.