ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2008
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Απαιτείται σεβασμός σε περιβάλλον και δημόσια υγεία

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας, τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην εκμετάλλευση του λιγνίτη της Ελασσόνας με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών συμφερόντων

«Θεωρούμε σωστή και τασσόμαστε ενεργητικά στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων που αντιδρούν στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή μας, μέσα στο σημερινό πολιτικό συσχετισμό δύναμης, που στην εξουσία βρίσκονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι πολιτικοί εκφραστές τους». Αυτό σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, σχετικά με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην Ελασσόνα, επισημαίνοντας ότι η αρνητική θέση που εκφράζεται από την πλειοψηφία των κατοίκων, εδράζεται στη βεβαιότητα ότι «στην περιοχή της Ελασσόνας θ' ακολουθηθεί η ίδια πολιτική που εφαρμόστηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας, π.χ. στη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή εξόρυξη και αξιοποίηση του λιγνίτη με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, χωρίς την παραμικρή προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «το ΚΚΕ δε συμφωνεί με τις αντεπιστημονικές απόψεις που προσπαθούν να απαξιώσουν τις εγχώριες πηγές ενέργειας και διευκολύνουν την πολιτική εισαγωγής πηγών ενέργειας». Και συνεχίζει: «Τέτοια περίπτωση αποτελεί η προσπάθεια απαξίωσης του λιγνίτη. Παρά τις αντίθετες επιστημονικές απόψεις που βεβαιώνουν ότι μπορεί η εκμετάλλευση του λιγνίτη να είναι αντιστοιχισμένη με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας των εργαζομένων και του πληθυσμού, έχει εξαπολυθεί εκστρατεία από την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), προκειμένου να οδηγηθούμε στην εισαγωγή πηγών ενέργειας και να οξύνεται το πρόβλημα εξάρτησης της χώρας». Κι αφού επισημαίνει ότι πάνω στα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί ο τρόπος αξιοποίησής του, στηρίζονται τα επιχειρήματα κατά του λιγνίτη και με την ένταση της προπαγάνδας δικαιολογημένα υιοθετούνται από μεγάλο μέρος του λαού, τονίζει: «Το πρόβλημα είναι πρώτα και κύρια πολιτικό, ευθύνονται αυτοί που στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας, κυβέρνησαν και κυβερνούν, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο».

Υπογραμμίζοντας ότι «ο λιγνίτης αποτελεί σημαντική, αναντικατάστατη εγχώρια πηγή, πλήρως αξιοποιήσιμη επιστημονικά και τεχνικά, που μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγική ανάπτυξη», η ΝΕ, επισημαίνει: «Σήμερα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία, για δημόσιο φορέα ενέργειας, παράγοντα ανάπτυξης λαϊκής οικονομίας που οδηγεί σε ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και προωθεί την ευημερία. Μόνο εξουσία σε λαϊκά χέρια μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ενέργειας, αξιοποιώντας τις εγχώριες πηγές και δυνατότητες, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία, αλλά και την ανάπτυξη προς το συμφέρον του λαού».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Στην κατεύθυνση αυτή θα πάρουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης, αλλά και οργάνωσης του λαού του νομού μας. Η λαϊκή αντίδραση πρέπει να δεθεί με την αυριανή προοπτική, με το πρόβλημα της ανάπτυξης της χώρας. Να συνδυαστεί με αντίδραση στις πολιτικές απελευθέρωσης της ενέργειας, της παράδοσής της στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Να απεγκλωβιστεί από τις αντιλήψεις που προωθούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, που προσπαθούν να αποκρύψουν τις πραγματικές πολιτικές ευθύνες και να παρουσιάσουν το πρόβλημα σαν τεχνικό. Ενάντια στις αντιλήψεις που απαξιώνουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και νομιμοποιούν την ενεργειακή εξάρτησή της».

ΔΕΗ
Η κλοπή των αποθεματικών των εργαζομένων

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις κλοπής αποθεματικών από ασφαλιστικό ταμείο εργαζομένων, είναι η περίπτωση του Ταμείου που είχαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και το οποίο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, έκανε φτερά, μέσα σε μία νύχτα του 1999. Ηταν και αυτή μια μεθόδευση που αποδεικνύει το πόσο ίδιοι είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομάδων και το πόσο ταυτίζονται στην περιφρόνηση που επιδεικνύουν απέναντι στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Οταν στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τέθηκε η υλοποίηση της πολιτικής απελευθέρωσης του κλάδου της ενέργειας, πρώτο βήμα της οποίας θα ήταν η παράδοση μέρους της ΔΕΗ σε ιδιώτες, προέκυψε η... ανάγκη να απαλλαγεί η εταιρεία από τις υποχρεώσεις που είχε προς τους ασφαλισμένους της. Αυτό έγινε με το νόμο 2773/99, ένα νόμο που προέβλεπε τη δημιουργία νέου ασφαλιστικού ταμείου, ΧΩΡΙΣ τα αποθεματικά του Ταμείου των εργαζομένων, τα οποία θεωρούνταν ότι ήταν (και εξακολουθούν να είναι) ενσωματωμένα στην περιουσία της εταιρείας. Επρόκειτο, δηλαδή, για ένα νόμο ο οποίος στην πραγματικότητα υπεξαίρεσε τα κεφάλαια των αποθεματικών. Εκείνη την εποχή τα αποθεματικά αυτά εκτιμώνταν ότι φτάνουν τα 3,5 τρισ. δραχμές (10 δισεκατομμύρια ευρώ), όταν ολόκληρη η ΔΕΗ υπολογιζόταν ότι αξίζει περί τα 7,5 τρισ. δραχμές. Τα αποθεματικά συνεπώς, αντιστοιχούσαν στο 50% της αξίας της ίδιας της ΔΕΗ.

Για να διευκολυνθεί η ψήφιση του νόμου, η κυβέρνηση Σημίτη είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Τους χειρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης, τους είχε κάνει ως υπουργός Ανάπτυξης ο Ε. Βενιζέλος, όταν πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ήταν ο Εξαρχος (ΠΑΣΚΕ) και Γραμματέας ο Ρ. Ρίζος (παράταξη του ΣΥΝ). Η επιχειρηματολογία που είχε προβληθεί για να περάσει η κυβερνητική πρόταση, ήταν ότι η ΔΕΗ σαν ιδιωτική, πλέον, εταιρεία δε θα μπορεί να ασφαλίζει τους εργαζόμενους και γι' αυτό προτεινόταν η δημιουργία νέου ταμείου, του ΟΑΠ/ΔΕΗ, του οποίου τα ετήσια ελλείμματα θα τα καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός. Και τα αποθεματικά; Αποθεματικά τέλος. Αυτά παρέμειναν ενσωματωμένα στην περιουσία της ΔΕΗ και παραδόθηκαν μαζί με την επιχείρηση υπέρ των ιδιωτών... επενδυτών - τζογαδόρων.

Η κλοπή των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι, όπως λένε οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, η μεγαλύτερη στον ελλαδικό χώρο, ενώ δεν αποκλείεται να αποτελεί και διεθνή πρωτοτυπία, αφού ο χειρισμός δεν οδήγησε στη μείωση των σχετικών κεφαλαίων, αλλά στην πλήρη αφαίρεσή τους.

Σαν αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων, εκτός από την περιουσία που δημιούργησε η εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων επί δεκαετίες και η οποία παραδόθηκε στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μαζί με τη ΔΕΗ παραδόθηκαν και τα αποθεματικά της ασφάλισης των εργαζομένων, ενώ επιπλέον από το 1999 μέχρι σήμερα και για όλα τα επόμενα χρόνια, τα σπασμένα από τα ελλείμματα που παρουσιάζει το νέο ασφαλιστικό ταμείο, τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, δηλαδή κύρια τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Και δεν αποκλείεται, όταν μετά από μερικά χρόνια θα έχουν ξεχαστεί οι ρυθμίσεις του 1999, να εγερθεί και ζήτημα «ελλειμματικότητας» του Ταμείου αυτού και να ζητηθεί η λήψη και νέων μέτρων για να μην... επιβαρύνεται το κοινωνικό σύνολο!

ΚΛΑΔΟΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Σε 5 εταιρείες του 69% του συνολικού τζίρου

Μόλις το ένα τρίτο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδος της πτηνοτροφίας καρπώνεται μερίδιο μεγαλύτερο από τα δύο τρίτα της συνολικής αγοράς. Αυτό προκύπτει από μελέτη της Hellastat σχετικά με τον κλάδο της εκτροφής και των προϊόντων πουλερικών.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη:

  • Οι πέντε πρώτες από τις δεκάξι εταιρείες πτηνοτροφίας πραγματοποίησαν το 2006 το 69% των συνολικών πωλήσεων έναντι 63,6% το 2005, ενώ η αξία των εισαγομένων διαμορφώθηκε στο 33,8% των πωλήσεων των εταιρειών του δείγματος.
  • Το 45% της πτηνοτροφικής παραγωγής βρίσκεται συγκεντρωμένο στην Ηπειρο, το 27% στη Στερεά Ελλάδα και το 18% στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ακόμη, η μελέτη κατέδειξε ότι η πτώση της ζήτησης που παρατηρήθηκε εξαιτίας της νόσου των πουλερικών βελτίωσε το εμπορικό ισοζύγιο στον κλάδο τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αρκετές μονάδες τέθηκαν σε υπολειτουργία. Πάντως, η ζήτηση παρουσιάζει φανερά ανοδικές τάσεις, κάτι το οποίο δημιουργεί προσδοκίες για τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου το 2007.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ