Αφίσα του ΚΚ Μεξικού: «Η πολιτική Ομπραδόρ - Μπάιντεν, αιτία του θανάτου των μεταναστών. Φτάνει πια! Να καταργήσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα!» |
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τους υπαλλήλους να φεύγουν και τους μετανάστες να καίγονται κλειδωμένοι στα κελιά τους. Το γεγονός αυτό όμως εμφανίζεται αποσυνδεδεμένο από την πραγματική αιτία, που είναι η βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική την οποία εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού σε βάρος κατατρεγμένων από τη φτώχεια, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Στο κέντρο αυτό, όπως και σε άλλα, καταλήγουν όσοι μετανάστες προορίζονται για απέλαση. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν από τη Γουατεμάλα (28 άνθρωποι) και οι άλλοι από την Ονδούρα, το Σαλβαδόρ, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία και τον Ισημερινό. Οι 8 υπάλληλοι ερευνώνται για ανθρωποκτονία κατά συρροή και πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε ως υπαίτιο για το έγκλημα την αντιμεταναστευτική πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Ομπραδόρ και τις συμφωνίες της με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Τραμπ και του Μπάιντεν, με τις οποίες συμφωνίες «το Μεξικό έγινε στρατόπεδο θανάτου, αποθήκη ανθρώπων, συνοριακός σταθμός».
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: «Το ΚΚ Μεξικού αποδίδει την ευθύνη για την τραγωδία στο κράτος και στο καπιταλιστικό σύστημα από το οποίο πηγάζει. Επαναλαμβάνει τη θέση του, που βασίζεται στον διεθνισμό, της απόλυτης αλληλεγγύης με τους μετανάστες εργάτες, και αγωνίζεται για μια χώρα όπου άνδρες και γυναίκες της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, έχουν καταφύγιο και αλληλεγγύη και απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα με όλους τους Μεξικανούς εργάτες. Καλούμε σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης και χαιρετίζουμε άλλες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, από διάφορα συνδικάτα και μαζικές οργανώσεις».
Την επέτειο της Μέρας Παλαιστινιακής Γης, που τιμάται από τον Παλαιστινιακό λαό κάθε χρόνο στις 30 Μάρτη, μέρα κατά την οποία το 1976 οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν τη δήμευση 5.500 εκταρίων παλαιστινιακής γης στη Γαλιλαία και ακολούθησαν δολοφονίες, τραυματισμοί και συλλήψεις αμάχων Παλαιστίνιων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).
«Η μείωση όμως της παλαιστινιακής γης ξεκίνησε το 1947, όταν η Βρετανία, που τότε έλεγχε την Παλαιστίνη, ζήτησε από τον ΟΗΕ να καθορίσει το καθεστώς της περιοχής. Ο ΟΗΕ παραχώρησε στην Παλαιστίνη το 56,47% των εδαφών της περιοχής, ποσοστό που το 1948 μειώθηκε στο 48%, ενώ το 1967, μετά από χρόνια αρπαγών γης, απέμεινε στην Παλαιστίνη το 22%, για να φτάσει το 2014 στο 12%.
Από τότε μέχρι και σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια βάρβαρη, επεκτατική πολιτική, με απαλλοτριώσεις, εξώσεις, κατεδαφίσεις παλαιστινιακών οικισμών. Και όσο οι εποικισμοί απλώνονται ολοένα και περισσότερο, τόσο οι έποικοι γίνονται ολοένα και πιο βίαιοι απέναντι στους Παλαιστίνιους, αποθρασυμένοι από την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η ΕΕΔΔΑ τονίζει στο μήνυμά της και τον ρόλο των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ. Για τις ΗΠΑ επισημαίνει ότι συνεχίζουν να προσφέρουν στο Ισραήλ πακτωλό χρημάτων, όχι μόνο για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για την προσέλκυση περισσότερων Εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ υποκριτικά συνιστούν «ψυχραιμία» και στα δύο μέρη. Καταγγέλλει ακόμα την ελληνική κυβέρνηση, «που έδειξε για ακόμα μια φορά την πλήρη στήριξή της στο Ισραήλ, αφού η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, στην πρόσκληση για τη δεξίωση που οργανώνει για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, έχει τα λογότυπα ισραηλινών πολεμικών βιομηχανιών, γιατί, σύμφωνα με δηλώσεις του πρέσβη σε ερώτηση Ισραηλινών δημοσιογράφων, είναι χορηγοί της δεξίωσης!».
Η ΕΕΔΔΑ, καταλήγει η ανακοίνωση, «θα συνεχίσει να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συνεργασία με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ. Δεν θα σταματήσει να απαιτεί να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης και θα βρίσκεται για πάντα στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού της Παλαιστίνης».
Διακήρυξη σχετικά με τη διεθνή «Σύνοδο για τη Δημοκρατία» κυκλοφόρησε χτες το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Σύνοδος ξεκίνησε προχθές και πραγματοποιείται από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να προωθήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, δίνοντας υποκριτικά μαθήματα περί δημοκρατίας.
Η Διακήρυξη αναφέρεται ότι συντάχθηκε σε συνεργασία με 70 κυβερνήσεις χωρών της Αμερικής, της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής, με διάφορα υποκριτικά περί προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας των ΜΜΕ, της έννομης τάξης, εξασφάλισης της απόδοσης ευθυνών στους παραβάτες δικαιωμάτων, καθώς επίσης για «υποστήριξη των λαών, συμπεριλαμβανομένου του ουκρανικού, που ορθώνουν ανάστημα για ελευθερία και απορρίπτουν την επίθεση». Γίνεται επίσης γενικόλογη αναφορά σε «αποτροπή και καταπολέμηση της διαφθοράς» (χαρακτηριστικά που βρίσκονται στο «μεδούλι» του καπιταλιστικού συστήματος), ενώ δεν λείπουν οι επικλήσεις σε μία «τεχνολογία που θα δουλεύει για τη δημοκρατία» και τα ευχολόγια για «δίκαιες και ελεύθερες εκλογές» και καταπολέμηση «διεθνών προκλήσεων» όπως η κλιματική αλλαγή, οι επιδημίες κ.λπ.
Τέλος, γίνεται αναφορά στη χρηματοδότηση προγραμμάτων με 690 εκατ. δολάρια για τη «στήριξη της δημοκρατίας».
ΚΙΤΟ.-- Για άλλη μια φορά φτωχοί άνθρωποι στον Ισημερινό πληρώνουν την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης από μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις, που σημειώθηκαν ακόμη μια φορά στις αρχές της βδομάδας. Ηδη ο απολογισμός των νεκρών από κατολισθήσεις στην κοινότητα Αλαουσί στην επαρχία Τσιμποράσο στις κεντρικές Ανδεις έχει φτάσει τους 14, οι αγνοούμενοι είναι 67 ενώ έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 33 άνθρωποι. Συνολικά 500 άνθρωποι έχουν πληγεί, 163 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές, από τις οποίες οι 57 είναι πλήρως καταστραμμένες. Επίσης, σημαντικά είναι τα προβλήματα σε δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και αποχέτευσης.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στον αέρα συγκρούστηκαν χτες δύο ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού, τύπου «Black Hawk», στη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής πάνω από το Κεντάκι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 9 στρατιωτικών.
ΛΑΦΑΓΕΤ.-- Ενα βρέφος 16 μηνών τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το πυροβόλησε χτες ο πεντάχρονος αδελφός του σε διαμέρισμα της βορειοδυτικής Ιντιάνα των ΗΠΑ, στο οποίο υπήρχε την ώρα του φονικού τουλάχιστον ένας ενήλικας.
ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Διώξεις σε 7 αστυνομικούς της Τροχαίας Καλιφόρνιας ασκήθηκαν χτες για τον άδικο χαμό του 38χρονου Εντουαρντ Μπρόστιν, υπόπτου για τροχαία παράβαση τον Μάρτη του 2020, που ήταν ακινητοποιημένος στο έδαφος και φώναζε «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε. Δίωξη για ανθρωποκτονία ασκήθηκε και σε έναν νοσηλευτή για ανθρωποκτονία από αμέλεια και επίθεση σε βάρος του 38χρονου.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον δύο Σύροι στρατιώτες τραυματίστηκαν χτες ενώ προκλήθηκαν «υλικές ζημιές» όταν η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε ακόμη μία επίθεση κοντά στη Δαμασκό με πυραύλους, αρκετούς εκ των οποίων αναχαίτισε η συριακή αεράμυνα.
Νέος εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας «Burlington Northern Santa Fe» που μετέφερε αιθανόλη και σιρόπι αραβοσίτου προκάλεσε μεγάλη φωτιά και άμεση απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων της κομητείας Καντιγιόχι της Μινεσότα για προληπτικούς λόγους, μετά το σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα που προκάλεσε ο εκτροχιασμός δεκάδων βαγονιών με εύφλεκτα υλικά, άλλης εταιρείας, στις αρχές Φλεβάρη στο Οχάιο.
Ο εκτροχιασμός 22 βαγονιών της «Burlington Northern Santa Fe» έγινε μετά τη 1 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) και η φωτιά προκάλεσε εκτός από την εκκένωση οικισμού το κλείσιμο κεντρικής οδικής αρτηρίας στο Ρέιμοντ της Μινεσότα. Οι τοπικές αρχές, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών, Πιτ Μπούτιτζιτζ, δεν κατέγραψαν κανέναν τραυματισμό κατά τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας.
Την περασμένη Κυριακή είχε σημειωθεί εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας της εταιρείας «Canadian Pacific Railway» στη Βόρεια Ντακότα με αποτέλεσμα να χυθεί επικίνδυνη υγρή άσφαλτος, που είναι εξαιρετικά εύφλεκτο προϊόν και έχει βάση το πετρέλαιο. Πριν από μερικές βδομάδες εκτροχιάστηκε στην Αριζόνα άλλη εμπορική αμαξοστοιχία με αποτέλεσμα να χυθούν στο έδαφος τόνοι από σιρόπι καλαμποκιού και ακολούθησε πάλι εκτροχιασμός τρένου στη Δυτική Βιρτζίνια χύνοντας ντίζελ σε ένα ποτάμι. Ωστόσο, το πιο σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα σημειώθηκε στις αρχές Φλεβάρη στην Ανατολική Παλαιστίνη του Οχάιο όταν εκτροχιάστηκαν 38 βαγόνια της εταιρείας «Norfolk Southern», προκαλώντας τεράστια έκρηξη, εκκένωση του οικισμού και ρυπαίνοντας τα νερά και το έδαφος της περιοχής με τόνους τοξικού χλωριούχου βινυλίου.
Οι εκτροχιασμοί τρένων είναι συχνοί στις ΗΠΑ καθώς μόνο το 2022 αναφέρθηκαν 1.164, δηλαδή κατά μέσο όρο τρεις ημερησίως. Με ευθύνη της κυβέρνησης Μπάιντεν, τον Δεκέμβρη του 2022 αποτράπηκε απεργιακή κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων σιδηροδρομικών που απαιτούσαν αξιοπρεπείς μισθούς, άδειες ασθενείας και ξεκούρασης μετ' αποδοχών, καλύτερα ωράρια εργασίας, μέτρα ασφαλείας ενώ οι σιδηροδρομικές εταιρείες βγάζουν υπερκέρδη σε βάρος της υγείας και της ζωής τους.
Πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική σχεδιάζει η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, με γνώμονα μεταξύ άλλων τη μείωση του κόστους «φιλοξενίας» αιτούντων άσυλο και μεταναστών σε ξενοδοχεία και πανδοχεία.
Εξετάζονται πρώην αεροπορικές βάσεις της RAF στο Εσεξ και στο Λινκοσάιρ ως πιθανά μέρη στέγασης καθώς και πρώην κρουαζιερόπλοια (όπως ένα «παροπλισμένο» σκάφος από την Ινδονησία) ή και ιδιωτικές εκτάσεις στο Μπέχιλ και στο Ανατολικό Σάσεξ αλλά και στρατώνες στο Κάτερικ Γκάρισον στο Γιορκσάιρ.
Στο φόντο αυτών των σχεδιασμών φαίνεται ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αποστολή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα (που είχαν σχεδιάσει ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η τότε υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ) αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, εάν τελικά τεθεί σε εφαρμογή μεταξύ άλλων και λόγω νομικών κωλυμάτων. Για να υλοποιηθεί το σχέδιο απαιτούνται τουλάχιστον 140 εκατ. στερλίνες, ενώ παρά τη δημοσιοποίησή του πέρσι, τα καραβάνια παράτυπων μεταναστών μέσω Μάγχης συνεχίστηκαν απρόσκοπτα.
Η οργάνωση Refugee Council ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για τα σχέδια αυτά, ενώ πρόσθεσε ότι η στέγαση σε στρατώνες είναι «εντελώς ακατάλληλη» για τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο.