Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκκένωση οικισμού μετά από νέο εκτροχιασμό τρένου στη Μινεσότα

Νέος εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας «Burlington Northern Santa Fe» που μετέφερε αιθανόλη και σιρόπι αραβοσίτου προκάλεσε μεγάλη φωτιά και άμεση απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων της κομητείας Καντιγιόχι της Μινεσότα για προληπτικούς λόγους, μετά το σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα που προκάλεσε ο εκτροχιασμός δεκάδων βαγονιών με εύφλεκτα υλικά, άλλης εταιρείας, στις αρχές Φλεβάρη στο Οχάιο.

Ο εκτροχιασμός 22 βαγονιών της «Burlington Northern Santa Fe» έγινε μετά τη 1 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) και η φωτιά προκάλεσε εκτός από την εκκένωση οικισμού το κλείσιμο κεντρικής οδικής αρτηρίας στο Ρέιμοντ της Μινεσότα. Οι τοπικές αρχές, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών, Πιτ Μπούτιτζιτζ, δεν κατέγραψαν κανέναν τραυματισμό κατά τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας.

Την περασμένη Κυριακή είχε σημειωθεί εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας της εταιρείας «Canadian Pacific Railway» στη Βόρεια Ντακότα με αποτέλεσμα να χυθεί επικίνδυνη υγρή άσφαλτος, που είναι εξαιρετικά εύφλεκτο προϊόν και έχει βάση το πετρέλαιο. Πριν από μερικές βδομάδες εκτροχιάστηκε στην Αριζόνα άλλη εμπορική αμαξοστοιχία με αποτέλεσμα να χυθούν στο έδαφος τόνοι από σιρόπι καλαμποκιού και ακολούθησε πάλι εκτροχιασμός τρένου στη Δυτική Βιρτζίνια χύνοντας ντίζελ σε ένα ποτάμι. Ωστόσο, το πιο σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα σημειώθηκε στις αρχές Φλεβάρη στην Ανατολική Παλαιστίνη του Οχάιο όταν εκτροχιάστηκαν 38 βαγόνια της εταιρείας «Norfolk Southern», προκαλώντας τεράστια έκρηξη, εκκένωση του οικισμού και ρυπαίνοντας τα νερά και το έδαφος της περιοχής με τόνους τοξικού χλωριούχου βινυλίου.

Οι εκτροχιασμοί τρένων είναι συχνοί στις ΗΠΑ καθώς μόνο το 2022 αναφέρθηκαν 1.164, δηλαδή κατά μέσο όρο τρεις ημερησίως. Με ευθύνη της κυβέρνησης Μπάιντεν, τον Δεκέμβρη του 2022 αποτράπηκε απεργιακή κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων σιδηροδρομικών που απαιτούσαν αξιοπρεπείς μισθούς, άδειες ασθενείας και ξεκούρασης μετ' αποδοχών, καλύτερα ωράρια εργασίας, μέτρα ασφαλείας ενώ οι σιδηροδρομικές εταιρείες βγάζουν υπερκέρδη σε βάρος της υγείας και της ζωής τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ