ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Οι διεργασίες και οι ζυμώσεις που διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στους κόλπους του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος «Χαμάς» αντικατοπτρίζονται στο νέο μανιφέστο του, που παρουσιάστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, αναγνωρίζει, για πρώτη φορά, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, τονίζοντας πλέον τον πολιτικό και όχι τον θρησκευτικό χαρακτήρα της σύγκρουσης με το Ισραήλ.
Αν και στο νέο μανιφέστο αφαιρείται η έντονη φρασεολογία που ζητούσε την καταστροφή του Ισραήλ, εντούτοις, προτάσσεται ως στόχος η απελευθέρωση «όλης της ιστορικής Παλαιστίνης από τον ποταμό έως τη θάλασσα». Παράλληλα, η οργάνωση, που αυτοπροσδιορίζεται ως «ισλαμικό εθνικό, απελευθερωτικό κίνημα», δεν αναγνωρίζει τη «νομιμότητα της σιωνιστικής οντότητας».«Η "Χαμάς" δεν κάνει αγώνα κατά των Εβραίων γιατί είναι Εβραίοι αλλά κάνει αγώνα κατά των σιωνιστών που καταλαμβάνουν την Παλαιστίνη. Επιπλέον, είναι οι σιωνιστές που συνεχώς ταυτίζουν τον ιουδαϊσμό και τους Εβραίους με το δικό τους σχέδιο αποικιών και την παράνομη οντότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η ένοπλη αντίσταση κατά της κατοχής παραμένει «στρατηγική επιλογή» και απορρίπτει οποιαδήποτε προσπάθεια για υποβάθμιση της αντίστασης και του ένοπλου αγώνα. Τονίζει ακόμη ότι δεν δεσμεύεται από προηγούμενες ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συμφωνίες.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ντόχα ο Χάλεντ Μεσάαλ, εξόριστος ηγέτης της «Χαμάς», επισήμανε πως η οργάνωση «είναι ζωντανό κίνημα που ανανεώνεται» και πως οι αλλαγές «αντικατοπτρίζουν μία λογική "Χαμάς" που είναι σοβαρή στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας του περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος, ενώ αντιπροσωπεύει τη βούληση του Παλαιστινιακού λαού». Επιπλέον, ο Μεσάαλ εξέφρασε την «ελπίδα» πως «η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα ενεργήσει σοβαρά υπέρ του παλαιστινιακού σκοπού και θα αλλάξει τις λαθεμένες απόψεις της για τον παλαιστινιακό λαό»...
Οι αλλαγές στο καταστατικό της «Χαμάς», που γίνονται πρώτη φορά εδώ και περίπου 30 χρόνια, εκτιμάται από ορισμένους αναλυτές πως γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξόδου από τη διεθνή απομόνωσή της και πιθανής βελτίωσης των σχέσεών της με αραβικές χώρες, όπως π.χ. με την Αίγυπτο, που μαζί με το Ισραήλ έχουν επιβάλει αποκλεισμό (εμπάργκο) στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 10 χρόνια. Δεν αποκλείεται επίσης με αυτή την κίνηση η «Χαμάς» να παίρνει σαφείς αποστάσεις από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» (που έχουν τεθεί εκτός νόμου τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο) και να επιδιώκει την εμφάνισή της σε πιθανές νέες διαπραγματεύσεις για το Παλαιστινιακό, που φαίνεται πως προωθεί στο παρασκήνιο ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο (και ηγέτη της «Φατάχ»), Μαχμούτ Αμπάς.
Οι εξελίξεις στους κόλπους της «Χαμάς» αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη από το Ισραήλ.
Το ίδιο διάστημα, εντείνονται οι παλαιστινιακές αντιδράσεις για τα νέα σχέδια πολλαπλασιασμού των εποικισμών στα Κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης και δη στην περιοχή Καλαντίγια, όπου ήταν παλιά το διεθνές αεροδρόμιο της Ιερουσαλήμ, στην οποία οι κατοχικές αρχές σχεδιάζουν την ανέγερση 10.000 κατοικιών για Εβραίους εποίκους. Χτες, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Σαέμπ Ερεκάτ, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας όλες τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ να παρέμβουν για να σταματήσουν «τη μετατροπή της παλαιστινιακής γης σε ισραηλινή αποικία και να τερματίσουν την κατοχή της παλαιστινιακής γης που συνεχίζεται εδώ και μισό αιώνα».
Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, χτες, πάνω από 800 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι συνέχισαν για 17η μέρα την απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Επαφές Πούτιν με Μέρκελ, Τραμπ και Ερντογάν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΜΟΣΧΑ.-
Στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων επανέρχονται τα παζάρια με επίκεντρο τον πόλεμο στη Συρία, ενώ ξεκινούν σήμερα και αύριο νέες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.
Σε συνάντηση που είχαν στο Σότσι της Ρωσίας ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ συζήτησαν αδρά, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, το θέμα «πιθανής δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στη Συρία» (σύμφωνα με ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ).
Αργότερα χτες βράδυ ο Πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και σε σχέση με τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο και τη Συρία. Οσον αφορά τη Συρία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να προωθήσουν την επίτευξη «διπλωματικής προόδου», ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου για την Αρκτική, στην Αλάσκα, στις 10 και 11 Μάη. Σήμερα, πάντως, ο Πρόεδρος Πούτιν θα συναντήσει στη Μόσχα και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία και τις «προοπτικές συνεργασίας στον διμερή στρατιωτικό - τεχνικό τομέα».
Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, δήλωσε ότι θα συζητήσει «ενδεχόμενες επιχειρήσεις» στις πόλεις Μάνμπιτζ και Ράκκα της Συρίας και ότι θα θέσει το ίδιο ζήτημα και σε δύο βδομάδες, στις 16 και 17 Μάη, όταν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τραμπ.
Νωρίτερα, ο Ιρανός στρατηγός Μοχάμεντ Πακπούρ, που είναι διοικητής του στρατού των «Φρουρών της Επανάστασης», διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να στέλνει δυνάμεις στη Συρία για να υποστηρίζει το συριακό στρατό στις μάχες κατά αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών.
Νωρίτερα, γύρω στις 4 π.μ., πέντε τζιχαντιστές βομβιστές αυτοκτονίας για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους» ανατινάχτηκαν σε καταυλισμό προσφύγων στη συριακή επαρχία Χασάκε, προκαλώντας το θάνατο περίπου 40 ανθρώπων, οι περισσότεροι πρόσφυγες.
Τέλος, χτες, στο Ιράκ και στη στρατιωτική βάση Ράτμπα της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ, τζιχαντιστές εξαπέλυσαν επίθεση σε Ιρακινούς στρατιώτες, προκαλώντας το θάνατο 10 εξ αυτών. Η επίθεση αυτή ανεβάζει σε τουλάχιστον 26 τον αριθμό των μελών των Ιρακινών στρατιωτών και των συνοριοφυλάκων που έχουν σκοτωθεί από τις 23 Απρίλη από επιθέσεις του ΙΚ στη συγκεκριμένη επαρχία.
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, προχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ στην έγκριση ενός διατάγματος που ενεργοποιεί τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος του 1999 που αφορούν στη σύγκληση Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης που θα το τροποποιήσει. Η κίνηση παρουσιάζεται ως κίνηση συναίνεσης για την «αποφυγή εμφύλιου πολέμου» και ως ενισχυτική της «συμμετοχικής δημοκρατίας». Ηδη συστάθηκε μια προεδρική επιτροπή, που θα αναλάβει την προώθηση της πρότασης, η οποία θα καταλήξει στην εκλογή 500 μελών της συνέλευσης, τμήμα των οποίων θα εκλεγεί απευθείας από το λαό, με λαϊκές συνελεύσεις και εκπροσωπώντας τις διάφορες οργανώσεις, κοινωνικές, συνδικαλιστικές, εθνοτικές και όχι πολιτικές, με στόχο να είναι «συνέλευση των πολιτών και των εργατών». Το Σύνταγμα του 1999 της αρχής της διακυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες είχε δημιουργηθεί από 131 μέλη της συντακτικής συνέλευσης και στη συνέχεια εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα.
Οπως είπαν ο Ν. Μαδούρο και κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι να προσέλθουν στη συζήτηση για τη συντακτική συνέλευση όλοι, και η αντιπολίτευση, και να απομονωθούν όσοι καταφεύγουν στη βία. Προσδιορίστηκαν 9 τομείς που προτείνεται να γίνει η συζήτηση και αφορούν: την επίτευξη της ειρήνης και δικαιοσύνης σε έναν εθνικό διάλογο, τη βελτίωση του οικονομικού συστήματος που να υπερβεί την εποχή του πετρελαίου, την καθιέρωση των λεγόμενων «αποστολών» που καθιέρωσε ο Τσάβες, δηλαδή προγράμματα βοήθειας σε Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, τη βελτίωση της ασφάλειας και του συστήματος δικαιοσύνης, τις νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας, την εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα, την πολιτιστική, πολυπολιτισμική και εθνική ταυτότητα, τη θέση της νεολαίας, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της ανθρώπινης ύπαρξης στον πλανήτη.
Από την πρώτη ματιά, είναι φανερό ότι γίνεται μια προσπάθεια κοινωνικής συναίνεσης και καλλιεργούνται αυταπάτες για βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, με το κεφάλαιο να μένει στο απυρόβλητο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση στη θέση της.
Την πρόταση Μαδούρο έσπευσαν να απορρίψουν οι εκπρόσωποι της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που συνεχίζουν τις βίαιες ενέργειες και το σχέδιο για ανατροπή της κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών. Αξιοποιούν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα λόγω της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, ενώ έχουν και τη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν στη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής για ανακτήσουν γεωστρατηγικά στηρίγματα και αγορές που είχαν στο παρελθόν και τώρα διεκδικούν και άλλοι ανταγωνιστές, όπως η Κίνα και η Ρωσία.
ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρέθηκαν χτες ο δοτός πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγιέζ Σάρατζ, που στηρίζεται κυρίως από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και ο ε.α. στρατηγός που διοικεί το μεγαλύτερο μέρος του λιβυκού στρατού Χαλίφα Χάφταρ, που στηρίζεται από ορισμένους Αραβες ηγέτες και τη Ρωσία.
Το πρακτορείο ΑΡ, επικαλούμενο τη σελίδα του στρατηγού Χάφταρ στο Facebook, μετέδωσε χτες σε ανταπόκρισή του από το Ντουμπάι πως ο Λίβυος ε.α. στρατηγός ανάρτησε φωτογραφία στην οποία φαίνεται να στέκεται δίπλα στον πρωθυπουργό Σάρατζ στο πλαίσιο «αραβικής και διεθνούς μεσολάβησης».
Αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν σχολίασαν τη συνάντηση των δύο Λίβυων αξιωματούχων στη χώρα, ωστόσο εκεί αναμένεται σήμερα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που κατά καιρούς έχει υποστηρίξει τον στρατηγό Χάφταρ με αφορμή την αντιμετώπιση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων φανατικών ισλαμιστών στη Λιβύη. Ο Σίσι προβλέπεται να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, τη δεύτερη μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.