Περιλαμβάνονται πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες από το αρχείο της συζύγου του, Ουρανίας Ξυλούρη, ενώ για πρώτη φορά μιλούν δημόσια ο γιος του, Γιώργος Ξυλούρης και ο αδελφός του, Γιάννης Ξυλούρης. Ο Ρος Ντέιλι αναλύει το φαινόμενο Ξυλούρη και την επίδρασή του στη διάδοση της κρητικής μουσικής. Ο καθηγητής Γιώργης Γιατρομανωλάκης γράφει για τον «Ερωτόκριτο», έργο που «ζωντάνεψε» με την ανεξίτηλη ερμηνεία του ο Νίκος Ξυλούρης. Την προσωπικότητα του Νίκου Ξυλούρη φωτίζουν ακόμα οι: Κώστας Καζάκος, Χρήστος Λεοντής, η Ουρανία Ξυλούρη και παιδικοί του φίλοι.
Το τεύχος περιλαμβάνει δημοσιεύματα, δηλώσεις ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης και ένα CD με τίτλο «Ερωτόκριτος», όπου ο Ν. Ξυλούρης τραγουδά 7 τραγούδια, ενώ άλλα πέντε ερμηνεύουν, για πρώτη φορά, οι: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Αλεξία Χρυσομάλλη. Επίσης ακούγονται ηχητικά ντοκουμέντα του Ξυλούρη.
«Δον Περλιμπλίν και Μπελίσα», του Λόρκα, από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου |
Σωκράτης Μάλαμας -Θανάσης Παπακωνσταντίνου |
Το περιοδικό «Το Δέντρο» (ένα από τα 3-4 ιδιαίτερα σημαντικά περιοδικά Λόγου και Τέχνης) αφιέρωσε ένα διπλό τεύχος του (147-148) στη μουσική. Το τεύχος αυτό, που ουσιαστικά αποτελεί ένα καλό μουσικο-λογοτεχνικό βιβλίο, περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών κειμένων περί της μουσικής, αλλά και μουσικά κείμενα ξένων και Ελλήνων συνθετών, μελετητών, αλλά και σπουδαίων λογοτεχνών. Μεταξύ των κειμένων του τεύχους αυτού είναι και ένα άγνωστο χρονογράφημα του Κ. Βάρναλη, γραμμένο κατά τη μεταξική δικτατορία και δημοσιευμένο στην «Πρωΐα», με τα αρχικά «Τ. κ. Ζ», (το όνομα του Βάρναλη ήταν απαγορευμένο στον Τύπο), αρχικά που θύμιζαν την προδικτατορική στήλη του «Τέχνη και Ζωή». Το τεύχος 147-148 συνοδεύει και ένα CD, με ιστορικές ηχογραφήσεις (1906-1930) οπερών του Μότσαρτ. Λόγω καλοκαιριού, το «Δέντρο» κυκλοφόρησε ένα ακόμη εξαιρετικό διπλό τεύχος (149-150), με τίτλο «Ιστορίες του καλοκαιριού - Το θέρος ως σκηνικό της ποίησης και της πεζογραφίας». Το τεύχος αυτό περιέχει πολλά σχετικά ποιήματα και πεζά ξένων λογοτεχνών (Τσβάιχ, Βαλερί, Πάστερνακ, Κανέτι κ.ά.) και σύγχρονων Ελλήνων (Ρίτσου, Σεφέρη, Δικταίου, Αλ. Μπάρα, Μουρσελά, Μάτεσι, Βασιλικού κ.ά.), καθώς και - δημιουργημένο για το περιοδικό - συλλεκτικό CD με προπολεμικές ηχογραφήσεις μερών συμφωνικών και άλλων έργων εμπνευσμένων από το καλοκαίρι, των Μάλερ, Σούμπερτ, Σούμαν, Χάιντν, Μπερλιόζ, Ντονιτσέτι, Μπρίτεν, Ούγκο Βολφ, Γκέρσουιν κ.ά.