ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Αφρική

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Νέα στρατιωτικά «συμβόλαια» και σχέδια δήθεν εκσυγχρονισμού του νεοαποικιοκρατικού ρόλου της Γαλλίας και περαιτέρω οικονομικής διείσδυσης γαλλικών επιχειρηματικών κολοσσών στην Αφρική μετέφερε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε ταξίδια αστραπή που έκανε σε Τσαντ και Νότια Αφρική.

Μιλώντας στο νοτιοαφρικανικό Κοινοβούλιο ο Σαρκοζί δήλωσε ότι η Γαλλία θα επαναδιαπραγματευτεί όλες τις «αμυντικές συμφωνίες» (δηλαδή τα συμβόλαια στήριξης δικτατοριών, υποκίνησης πολέμων κλπ. σε πρώην αποικίες) στην Αφρική για να αντανακλούν «τη σημερινή Αφρική και όχι εκείνη του παρελθόντος». Χαρακτήρισε «αδιανόητο» «να σύρεται» ο γαλλικός στρατός σε εσωτερικές συγκρούσεις αφρικανικών χωρών λέγοντας ότι θα ήθελε «να προωθήσει περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία». Βεβαίως και ο Σαρκοζί δεν είπε ότι θα καταργήσει τις τέσσερις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί η Γαλλία στο Τζιμπουτί, στο νησάκι Ρεουνιόν του Ινδικού, στη Σενεγάλη και στην Γκαμπόν. Ούτε ότι θα πάρει τους χιλιάδες Γάλλους στρατιώτες που διατηρεί σε Τσαντ, Ακτή Ελεφαντοστού και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ενδιαφέρον στοιχείο της επίσκεψής του στη Ν. Αφρική ήταν ότι ο Σαρκοζί συνοδεύτηκε από κουστωδία 40 Γάλλων επιχειρηματιών, ανάμεσά τους ο διευθυντής του ενεργειακού κολοσσού AREVA που πέτυχε την κατασκευή του πυρηνικού ενεργειακού σταθμού Κέμπεργκ και που ανταγωνίζεται αμερικανικό κονσόρτσιουμ επιχειρήσεων με επικεφαλής την εταιρεία «Ουεστινγκχάουζ» που εποφθαλμιά επίσης την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Ν. Αφρική.

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσε το Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τάμπο Μπέκι, ότι την άλλη βδομάδα θα στείλει στη χώρα ομάδα μηχανικών για να βοηθήσει στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που αντιμετωπίζει από την αρχή του χρόνου η χώρα.

ΡΩΣΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τελευταίες προεκλογικές κινήσεις

Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία στη Ρωσία για τις εκλογές της 2ης του Μάρτη, όπου συμμετέχουν 4 υποψήφιοι Πρόεδροι.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που στηρίζεται βασικά από το κυβερνητικό κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» και άλλες «φίλιες» προς το Κρεμλίνο πολιτικές δυνάμεις, υποσχέθηκε για άλλη μια φορά, από το Νίζνι Νόβγκοροντ, πως «θα συνεχίσει την πολιτική γραμμή του Βλ. Πούτιν, που έδειξε την αποτελεσματικότητά της», προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να δουλεύει μαζί με τον Πούτιν. Καθόρισε ως βασικό στόχο του τη σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και της «ανταγωνιστικότητας» της ρωσικής οικονομίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Από τη μεριά του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους καλώντας τους να «αποδείξουν πως ο λαός είναι ικανός να ανατρέψει την καταστροφική πολιτική, αυτών που έχουν μετατρέψει τη Ρωσία σε μια εταιρεία εξαγωγής πρώτων υλών». Υποσχέθηκε, επίσης, σε περίπτωση εκλογής του «ο νόμος, η εθνική ασφάλεια και η κοινωνική δικαιοσύνη να μην είναι απλώς λόγια, αλλά καθημερινά και σχεδιασμένα να γίνονται πράξη. Σε μια χώρα, όπου οι ηγέτες της χώρας θα έχουν την πολιτική θέληση να βάλουν τους δημόσιους υπαλλήλους να δουλέψουν για τα συμφέροντα του λαού, κι όχι για τα συμφέροντα του πορτοφολιού τους».

Ο εθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, πρόεδρος του Φιλελευθερο- Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, εστιάζει τις τελευταίες ώρες σε μια λαϊκίστικη πλατφόρμα με επιμέρους μέτρα, όπως, π.χ., μοιράσματος των αποθεμάτων χρυσού της χώρας σε κάθε πολίτη, ή της αμνηστίας 500 χιλιάδων κατάδικων έως το τέλος του χρόνου, της κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ, κ.ά., ενώ όποτε βρίσκει την ευκαιρία υπενθυμίζει πως τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των ΚΚ και μάλιστα γενικώς κι όχι μόνο στη χώρα του.

Τέλος, ο Αντρέι Μπογκντάνοφ, πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος», υπόσχεται να ακολουθήσει μια πολιτική προσέγγισης της Ρωσίας με την ΕΕ, «προετοιμάζοντας», όπως λέει, τη χώρα του γι' αυτή τη στρατηγική συνεργασία.


Ι. Π

ΚΕΝΥΑ
Υπέγραψαν συμφωνία για κυβέρνηση ενότητας

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σφίγγοντας τα χέρια (ενδεχομένως και τα δόντια...) ο Κενυάτης πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα υπέγραψαν χτες πολυσέλιδη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με διευρυμένες και αυξημένες τις εξουσίες του πρωθυπουργού. Διαβεβαίωσαν, μάλιστα, ότι οι συζητήσεις στη βουλή για τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές θα ξεκινήσουν σε μία βδομάδα. Εξέφρασαν μάλιστα την πεποίθηση ότι «θα βγει ισχυρότερη η Κένυα» μετά από δύο μήνες ταραχών που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 1.500 ανθρώπων και το ξεσπιτωμό δεκάδων χιλιάδων...

Η συμφωνία υπεγράφη υπό το βλέμμα του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που επί περίπου ένα μήνα είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση. Η εξέλιξη χαιρετίστηκε με επιφυλάξεις απ' τη Βρετανία, που σημείωσε ότι «πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή δουλειά», απ' τις ΗΠΑ, που σχολίασαν ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή της συμφωνίας» και από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, που εξέφρασε την ελπίδα να «επανέλθει» η δημοκρατική ομαλότητα στην Κένυα.

ΚΟΥΒΑ
Υπογραφή συμφώνων του ΟΗΕ

ΑΒΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη Νέα Υόρκη μετέβη χτες ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, για να υπογράψει το Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και το Σύμφωνο των Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η υπογραφή αυτών των Συμφώνων αποτελεί κυρίαρχη πράξη επισημοποίησης και επαναδιαβεβαίωσης της δέσμευσης της Κούβας σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα δικαιώματα, που απορρέουν από δουλειά της Επανάστασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνει η εφημερίδα «Γκράνμα».

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να συναντηθεί με το Συντονιστικό Γραφείο του Κινήματος Αδεσμεύτων, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καθώς και με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης Σεργκιάν Κερίμ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Γενεύη για να πάρει μέρος στην 7η Συνεδρίαση του Συμβουλίου των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, όπου η Κούβα συμμετέχει ως ιδρύτρια χώρα.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αρνήθηκε κάθε διάλογο με τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος διάλογος θα είναι σαν να «αγκαλιάζει έναν τύραννο» και πως «θα στέλναμε ένα κακό μήνυμα, θα στέλναμε ένα μήνυμα αποθαρρυντικό γι' αυτούς που ζητούν από την Αμερική να συνεχίσει να εργάζεται για την απελευθέρωση των κρατουμένων (σ.σ. των μισθοφόρων αντεπαναστατών), θα ήταν σαν να δίναμε μεγάλο κύρος σε αυτούς που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ζητούμενο η ανταλλαγή κρατουμένων

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την προσήλωσή τους στην πιθανή επίτευξη μιας ανθρωπιστικής συμφωνίας εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) μετά την επιτυχή επιχείρηση μονομερούς απελευθέρωσης των 4 αιχμαλώτων.

Η απελευθέρωση του τεσσάρων πρώην κοινοβουλευτικών έγινε ώστε «να καταδειχτεί η δέσμευσή μας στην ανθρωπιστική συμφωνία, αλλά και εξαιτίας των ειλικρινών προθέσεων και πρωτοβουλιών του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και της γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα», τονίζουν οι FARC. Καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης Ουρίμπε που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των αιχμαλώτων, καθώς «η επιχείρηση απελευθέρωσης έγινε μεσούσης μίας γιγάντιας στρατιωτικής επιχείρησης εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων» και επαναλαμβάνουν ότι για να υπάρξει μία ολική ανθρωπιστική ανταλλαγή κρατουμένων από τους αντάρτες και ανταρτών που βρίσκονται στις φυλακές απαιτείται «να αποστρατιωτικοποιηθούν οι επαρχίες Πραδέρα και Φλοριδα για 45 ημέρες, με διεθνή παρουσία και ανταρτών». Την πρόταση για άλλη μια φορά απέρριψε η κυβέρνηση του αντιδραστικού προέδρου Α. Ουρίμπε.

ΚΑΜΕΡΟΥΝ
Η ακρίβεια έβγαλε τους εργαζόμενους στο δρόμο

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.--

Διαστάσεις μεγάλων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων παίρνουν πλέον οι διαδηλώσεις Καμερουνέζων που ξεκίνησαν πριν πέντε μέρες με αφορμή τις αντιδράσεις οδηγών ταξί για τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα. Σήμερα έχουν εξελιχθεί σε διαδηλώσεις κατά της νέας απόπειρας συνταγματικής μεταρρύθμισης του προέδρου Πολ Μπίγια, με στόχο την περαιτέρω παραμονή του στην εξουσία, την οποία μονοπωλεί εδώ και μία 25ετία... Ως χτες στις διαδηλώσεις έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμά πως από την Κυριακή οι σφαίρες των αστυνομικών έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 20 άτομα όχι μόνον στην πρωτεύουσα Γιάουντε, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της αφρικανικής πετρελαιοπαραγωγού χώρας.

Αυτό που σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία έκανε τους Καμερουνέζους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά σε απεργίες και διαδηλώσεις είναι η δυσβάσταχτη ακρίβεια και έπειτα το διεφθαρμένο καθεστώς Μπίγια, που έχει γονατίσει τις περισσότερες λαϊκές οικογένειες... Η κατάσταση στην πρωτεύουσα Γιάουντε, όπου πλέον αναπτύχθηκαν και δυνάμεις του στρατού, είναι κάτι παραπάνω από τεταμένη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ