Associated Press |
Σολάνα, Ρόμπερτσον, Τζεάνα: Η Δύση πιέζει για «επανέναρξη του διαλόγου» |
Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και ο ΟΑΣΕ συνέχιζαν να πιέζουν χτες για επαναφορά του «διαλόγου» μετά την αρχή της αποχώρησης των Αλβανών του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού από τα χωριά που κατέλαβαν τις τελευταίες μέρες.
Η «συμφωνία» υποχώρησης των ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού στις θέσεις που κατείχαν προ των συγκρούσεων του Σαββατοκύριακου υπαγορεύτηκε από τον Πίτερ Φέιθ, τον ειδικό «απεσταλμένο» του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλί Αχμέτι για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες, λειτουργώντας λίγο - πολύ ως καθοδηγητής του: Η «Συμμαχία», σε περίπτωση που οι Αλβανοί ένοπλοι συνέχιζαν τις επιθέσεις τους, δε θα μπορούσε να συγκρατήσει το στρατό της ΠΓΔΜ που ετοιμαζόταν να απαντήσει με μαζική επιχείρηση, της οποίας το αποτέλεσμα ίσως να μη «συνέφερε». Αντ' αυτού - φαίνεται να συμφώνησαν Φέιθ και Αχμέτι - καλύτερο θα είναι να δοθεί άλλη μια «ευκαιρία» στην προσπάθεια σύναψης μιας «πολιτικής συμφωνίας» για την οποία πίεζε η αφιχθείσα χτες στην ΠΓΔΜ τρόικα ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΑΣΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμης κυβερνητικής πηγής στα Σκόπια, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχές της χώρας «δεν έλαβαν μέρος στη διαπραγμάτευση», η οποία, όπως είπε η πηγή αυτή, «συνήφθη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τους τρομοκράτες». Το ΝΑΤΟ έσπευσε να διαψεύσει αμέσως την πληροφορία και φαίνεται ότι η πίεση προς τη σλαβομακεδονική πλευρά να αποδεχτεί τη «συμφωνία» αυτή έφερε αποτέλεσμα. Τα Σκόπια πειθαναγκάστηκαν να δεχτούν την υποχώρηση και, χτες, συζητούσαν και πάλι με την τρόικα τις λεπτομέρειες του «διαλόγου».
Ετσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Μαριάν Γκιουρόφσκι δήλωνε χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι «η απόσυρση των τρομοκρατών συνεχίζεται, αν και δεν έχω καμία πληροφόρηση αν ολοκληρώθηκε ή όχι», ενώ ο πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ Χανς Γιοργκ Αϊφ έλεγε πως οι αντάρτες «συμμορφώθηκαν με τη συμφωνία εκεχειρίας». Ο διοικητής Ιλίρι του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού είπε στο ίδιο πρακτορείο μέσω τηλεφώνου ότι η αποχώρηση των συμπολεμιστών του ολοκληρώθηκε: «Ολα τα μπλόκα αφαιρέθηκαν... Ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία θα δώσει στην ειρήνη μια ακόμη ευκαιρία».
Οι Τζορτζ Ρόμπερτσον, Χαβιέ Σολάνα και Μιρτσέα Τζοάνα, οι τρεις κορυφαίοι εκπρόσωποι της Δύσης, που έσπευσε να «σώσει τις συνομιλίες» και να «αποτρέψει τη σφαγή» φυσικά «με συνοχή, ενότητα και δύναμη» - σύμφωνα με τις δηλώσεις αντίστοιχα του ΓΓ του ΝΑΤΟ, του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την κοινή πολιτική Εξωτερικών και Ασφάλειας και του προέδρου του ΟΑΣΕ - αρνούνταν χθες κατηγορηματικά ότι η Δύση «ευθύνεται» για την παρ' ολίγο έκρηξη και εξέφραζαν την... ενόχλησή τους για το «κλίμα καχυποψίας» στα Σκόπια, χωρίς να παραλείψουν να «καταδικάσουν» τις επιθέσεις στις ξένες πρεσβείες από εξοργισμένους με την τροπή των εξελίξεων στη χώρα τους Σλαβομακεδόνες. Η κυβέρνηση στα Σκόπια φαίνεται να συγκρατεί μόλις την οργή της για την άρνηση των Δυτικών να αναγνωρίσουν «ποιος ευθύνεται για την παραβίαση της εκεχειρίας», όπως έλεγε προχτές ο εκπρόσωπος Αντόνιο Μιλοσόφσκι. Η άποψη του Προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι είναι πάντως ότι «έχουμε ανάγκη το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ μας έχει ανάγκη». Ο Φίλιπ Ρίκερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνιζε στο ίδιο μοτίβο: «δεν είναι ώρα για βαλκανικές θεωρίες συνωμοσίας... όλες οι πλευρές πρέπει να συνεργαστούν για την επίτευξη ειρήνης». Στα λόγια οι Αμερικανοί δεν έχουν το ταίρι τους, ωστόσο πληροφορίες από τις δυνάμεις πεζοναυτών των ΗΠΑ έλεγαν ότι κάποιες δυνάμεις έχουν τεθεί «σε ετοιμότητα» για να μεταβούν στα Σκόπια εάν «χρειαστεί». Τι ακριβώς εννοούν οι στρατιωτικές αυτές πηγές δεν είναι σαφές...
Χτες το απόγευμα η τρόικα πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι, ωστόσο δεν είχε «βγει» κάποια πληροφορία σχετικά με το αν και πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις για την «πολιτική συμφωνία» Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, οι οποίες είχαν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο μετά τις προτάσεις των απεσταλμένων ΗΠΑ και ΕΕ Πέρντιου και Λεοτάρ, τις οποίες οι Σλαβομακεδόνες χαρακτήριζαν «απευθείας αντιγραφή των αλβανικών αξιώσεων» και οι Αλβανοί «καλή βάση για μια συμφωνία». Το ΝΑΤΟ μοιάζει να εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να προωθήσει - στην αποθέωση της πολιτικής του διαίρει και βασίλευε - το δικό του ρόλο...
Ο υπουργός Αμυνας Βλάντο Μπούσκοφσκι αναμενόταν να μεταβεί χτες το απόγευμα με τον Πίτερ Φέιθ στο χωριό Λέσοκ, κοντά στο Τέτοβο, για να διαπιστωθεί εάν οι κάπου 8.000 πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Ο 25χρονος κάτοικος της περιοχής Ιλίρ Χότζα έχει πολύ διαφορετική άποψη: «Δεν πρέπει να επιστρέψουν ποτέ. Το Τέτοβο είναι αλβανικό και θα παραμείνει αλβανικό».
Μια ακόμη εξέλιξη, σε διπλωματικό/στρατιωτικό επίπεδο, που έγινε γνωστή χτες, είναι ότι η Ουκρανία κατόπιν αμερικανικών (φυσικά) πιέσεων, συγκεκριμένα μετά από την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις, «θα εξετάσει» το θέμα των περαιτέρω πωλήσεων οπλικών συστημάτων στις ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ.
Τέλος, αρκετά ερωτηματικά για το μέλλον της «ειρηνευτικής διαδικασίας» εγείρει η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ να παραπέμψει σε δίκη έντεκα Αλβανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες που συνδέονται με τον UCK - εκ των οποίων εννέα έχουν τόπο καταγωγής την ΠΓΔΜ και δυο το Κόσσοβο - κατηγορώντας τους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «απόπειρα ομοσπονδιοποίησης και απόσχισης εδαφών της χώρας, με τελικό στόχο τη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας και του μεγάλου Κοσσόβου». Στον κατάλογο των κατηγορούμενων περιλαμβάνονται οι Αλί Αχμέτι, Φάζλι Βελίου, Γκζιν Οστρένι και Ραμούζ Χαραντίναϊ.
Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους χειρισμούς των απεσταλμένων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Σκόπια είναι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται πανέτοιμη να κάνει ό,τι αποφασίσουν οι «σύμμαχοι» ακόμα και συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μπεγλίτης, αν και καταδίκασε την πρακτική που ακολουθούν οι αλβανικές εξτρεμιστικές δυνάμεις, που παραβιάζουν την εκεχειρία και επιτίθενται στον σλαβομακεδονικό πληθυσμό του Τέτοβου, από την άλλη χαιρέτισε τη συμφωνία του απεσταλμένου του ΝΑΤΟ με τους Αλβανούς εξτρεμιστές. Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για το σεβασμό της κυριαρχίας και τον ενιαίο χαρακτήρα της ΠΓΔΜ, αλλά την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποδεχτεί μια λύση «καντονοποίησης», στην περίπτωση που την προωθήσουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Περιορίστηκε απλά να δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε στοιχεία ότι η ΕΕ αφίσταται της πολιτικής ή συμβάλλει σε λύσεις που υπερβαίνουν το πλαίσιο πολιτικής, το οποίο έχει συμφωνηθεί στο επίπεδο των «15».
Ανοικτά υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης της «διεθνούς κοινότητας» στην ΠΓΔΜ τάχθηκε η Ντ. Μπακογιάννη και μάλιστα ζήτησε από την κυβέρνηση να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση!. Η υπεύθυνη της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ είπε (στον «Φλας») ότι «δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε», γιατί τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και είναι καλύτερα να παρέμβει τώρα η διεθνής κοινότητα, που ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο τέλος.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, μέσα από τις οποίες γίνεται ακόμα πιο φανερός ο εγκληματικός ρόλος του ΝΑΤΟ, ευαισθητοποιούν ιδιαίτερα τη νεολαία, που συμμετείχε και συμμετέχει στον αγώνα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, η Ενωση των Ελλήνων σπουδαστών στο Παρίσι εξέδωσε πρόσφατα την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ ετοιμάζουν μια καινούρια αιματοχυσία για τα Βαλκάνια. Σχεδιάζουν ένοπλη στρατιωτική επέμβαση στην ΠΓΔΜ, που τη βαπτίζουν "ανθρωπιστική", με πρόσχημα τη δράση του κατευθυνόμενου από τους ίδιους UCK. Κι αυτή η επέμβαση, όπως έγινε πρόσφατα στο Κοσσυφοπέδιο, θα οδηγήσει σε εξαθλίωση του λαού της περιοχής, νέα τυχοδιωκτική "εκστρατεία" στην περιοχή. Εξ ου και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης.
Ζητούμε την άμεση ματαίωση της σχεδιαζόμενης επέμβασης. Το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει τα Βαλκάνια. Ούτε ένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας. Να αποχωρήσουν άμεσα οι Ελληνες στρατιώτες από τις δυνάμεις κατοχής στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία).
Οι λαοί της ΠΓΔΜ δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Τα Βαλκάνια μπορούν να γίνουν γη ειρήνης και συνεργασίας των λαών».
Τα παραρτήματα Νέας Σμύρνης και Κηφισιάς της ΠΕΑΕΑ με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την απαγωγή και παράδοση του Μιλόσεβιτς στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ στη Χάγη. Συγκεκριμένα:
- Το παράρτημα Ν. Σμύρνης καταγγέλλει με αγανάκτηση τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες για την απαγωγή και παράδοση του Μιλόσεβιτς, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που συμμετείχε σε τέτοια εγκληματική πράξη. Στη θέση του Σλ. Μιλόσεβιτς έπρεπε να είναι αυτοί που επί 78 μέρες βομβάρδιζαν το γιουγκοσλαβικό λαό, τονίζεται στην ανακοίνωση που καταλήγει: Γι' αυτό θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανατροπή της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
- Το παράρτημα Κηφισίας της ΠΕΑΕΑ, καταγγέλλει την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό της Σερβίας, οι οποίοι παρέδωσαν τον Μιλόσεβιτς με γκαγκστερικό τρόπο. «Θεωρούμε απαράδεκτο και απάνθρωπο να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στο δικαστήριο ηγέτες που υπερασπίστηκαν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας τους... Σήμερα, η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας διασύρει το ήθος και την υπερηφάνεια ενός λαού και των ηγετών του που αντιστάθηκαν στη βάρβαρη επίθεση των κατακτητών. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του Γιουγκοσλαβικού λαού και καλούμε την κυβέρνηση Σημίτη να αναθεωρήσει τη στάση της και να ζητήσει την απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς. Αυτή είναι και η επιθυμία του λαού μας, επισημαίνεται.