Οι ΥΠΕΞ Καναδά και ΗΠΑ λίγο πριν ανακοινώσουν τη συνάντηση |
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Καναδά, Ρεξ Τίλερσον και Κρίστια Φρίλαντ, ανακοίνωσαν ότι θα συνδιοργανώσουν διεθνή συνάντηση ομολόγων τους για «το ζήτημα της Βόρειας Κορέας». Η συνάντηση θα γίνει στις 16 Γενάρη στο Βανκούβερ του Καναδά. Εχουν προσκληθεί «όλες οι χώρες που είχαν εμπλακεί στην αρχική κορεατική σύγκρουση» (πόλεμος 1950 - 1953), όπως εξήγησε ο Τίλερσον, προσθέτοντας ότι «προφανώς θα περιλάβουμε και άλλες σημαντικές πλευρές: Τη Δημοκρατία της Κορέας (σ.σ. Νότια Κορέα), την Ινδία, τη Σουηδία και άλλους, που θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να δεσμευτούν σε αυτήν τη συνάντηση».
Από τη μεριά της η Φρίλαντ είπε ότι η νέα αυτή πρωτοβουλία αφορά και «τη διατήρηση πίεσης προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας», μιλώντας ταυτόχρονα για «ευκαιρία να προχωρήσουν οι διπλωματικές προσπάθειες προς ένα πιο ειρηνικό, ευήμερο και ελεύθερο από πυρηνικά μέλλον στην Κορεατική Χερσόνησο, και να επιδείξουμε διεθνή αλληλεγγύη κατά των ενεργειών της Βόρειας Κορέας».
Ο Τίλερσον υπογράμμισε ότι πρώτα θα συζητηθεί πώς «θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας άσκησης πίεσης που συνεχίζεται», αλλά και το αν «υπάρχουν άλλα βήματα που μπορούν να γίνουν για να ασκηθεί πρόσθετη πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και πώς καταβάλλουμε περαιτέρω διπλωματικές προσπάθειες». Και «έπειτα, πώς προετοιμαζόμαστε για την προοπτική (επίσημων) διαπραγματεύσεων...». Απαντώντας σε ερώτηση για επισημάνσεις του Λευκού Οίκου, που προ ημερών εμφάνιζαν την Ουάσιγκτον απρόθυμη για συνομιλίες και πιο «πρόθυμη» να εξετάσει και στρατιωτικές λύσεις (συζήτηση βέβαια που αφενός εξυπηρετεί σκοπιμότητες και ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, αφετέρου αντανακλά και διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της κυβέρνησης Τραμπ), ο Τίλερσον περιορίστηκε να πει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε συνομιλίες αν δεν είναι έτοιμη να συνομιλήσει (και) η Βόρεια Κορέα».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας απέρριψε χτες την κατηγορία της Ουάσιγκτον ότι η Πιονγιάνγκ βρίσκεται πίσω από εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση που επηρέασε την ασφάλεια συστημάτων πληροφορικής σε πολλές χώρες.
ΧΑΓΗ.--
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία (ICTY) σταματά τη λειτουργία του και επίσημα στις 31 του Δεκέμβρη, μετά από σχεδόν 25 χρόνια λειτουργίας. Η επίσημη τελετή ολοκλήρωσης των εργασιών του δικαστηρίου, που στήθηκε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διέλυσαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία και χρησιμοποιήθηκε σαν όργανο εκφοβισμού, πραγματοποιήθηκε χτες στη Χάγη, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Συνολικά, δικάστηκαν 161 κατηγορούμενοι και οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν Σέρβοι. Καταδικάστηκαν 90 άτομα. Σε έξι κατηγορούμενους επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη και εφτά κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για γενοκτονία. Αλλοι εφτά κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Σέρβος πρώην Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απεβίωσαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη τους.
Στις φυλακές του δικαστηρίου της Χάγης έγιναν και τρεις αυτοκτονίες. Δύο κατηγορούμενοι, οι Σερβοκροάτες Μίλαν Μπάμπιτς και Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς κρεμάστηκαν στο κελί τους, ενώ στην τελευταία δίκη ο Κροάτης Σλόμπονταν Πλάλιακ αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο την ώρα που του απαγγελλόταν η καταδικαστική απόφαση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.
Στα 25 χρόνια λειτουργίας του δικαστηρίου έγιναν 10.800 συνεδριάσεις, κατέθεσαν 4.650 μάρτυρες και καταχωρήθηκαν στα πρακτικά 2,5 εκατομμύρια σελίδες υλικό.
Ο πρώην εισαγγελέας του δικαστηρίου, Τζέφρι Νάις, που χειρίστηκε την υπόθεση Μιλόσεβιτς, εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιτυχία της αποστολής του δικαστηρίου. Σε συνέντευξή του, στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» παραδέχτηκε ότι η «παρέμβαση» πολλές φορές«ισχυρών κρατών» στο έργο της «Δικαιοσύνης» περιόρισε τις δυνατότητες του δικαστηρίου.
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Στη Νότια Αφρική πραγματοποίησε χτες την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα του εξωτερικού ο νέος Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Εμερσον Μνανγκάγκουα, έπειτα από την αποχώρηση του 93χρονου προκατόχου του, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, με παρέμβαση του στρατού. Ο νέος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τζέικομπ Ζούμα.
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα πραγματοποίησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις. Είναι ο πρώτος υπουργός Αμυνας που μεταβαίνει στην περιοχή μετά από 15 χρόνια.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την αγορά τουλάχιστον έξι ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου «ΜΙ-17» διαπραγματεύεται η Σερβία, ανακοίνωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, αναφερόμενος στο «υψηλό επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας» που συμφωνήθηκε πριν λίγες μέρες στη Μόσχα, κατά τη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.--
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όταν ένα άσπρο ΙΧ «Suzuki» έπεσε πάνω σε πεζούς, σε πολυσύχναστη διασταύρωση της λεωφόρου Φλίντερς. Στους τραυματίες περιλαμβάνονταν και αρκετοί που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσά τους και ένα παιδί προσχολικής ηλικίας. Εκπρόσωποι της αστυνομίας εκτίμησαν ότι με βάση τα στοιχεία που διέθεταν - έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - επρόκειτο για «σκόπιμη» ενέργεια, αν και ήταν νωρίς να προσδιοριστούν τα ακριβή κίνητρα. Πάντως, συνελήφθησαν ο οδηγός του αυτοκινήτου και ένα ακόμα άτομο.
Το περιστατικό έγινε λίγα λεπτά πριν τις 5 το απόγευμα, ενώ η περιοχή ήταν γεμάτη κόσμο που ψώνιζε για τις γιορτές.
ΜΑΝΙΛΑ.--
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χτες, μετά από την ανατροπή επιβατικού πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο από την πόλη Ρεάλ (70 χιλιόμετρα ανατολικά της Μανίλα) προς το μικρό νησί Πολίλο, στις ανατολικές ακτές των Φιλιππίνων.
Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί και ενώ στο πλοίο επέβαιναν πάνω από 250 άτομα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού και μεγάλα κύματα που προκάλεσαν δυσκολίες στο ταξίδι. Μέχρι χτες το βράδυ (τοπική ώρα) οι αγνοούμενοι ξεπερνούσαν τους 80. Φιλιππινέζικα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το πλοίο πήρε άδεια για το ταξίδι αν και στις νοτιότερες επαρχίες αναμενόταν τροπική καταιγίδα.
Οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα με πάνω από 7.000 νησιά, ωστόσο το δίκτυο θαλάσσιων συγκοινωνιών έχει τεράστια προβλήματα και τα δυστυχήματα είναι πολύ συχνά. Μετά τη χτεσινή εξέλιξη, οι μνήμες πολλών «γύρισαν» σε αυτό που είχε γίνει πριν 30 χρόνια, όταν παραμονές Χριστουγέννων είχαν συγκρουστεί ένα πετρελαιοφόρο και ένα επιβατηγό φέρι, στο οποίο οι επιβάτες ξεπερνούσαν πάρα πολύ το όριο. Τότε είχαν χαθεί πάνω από 4.000 ζωές.
ΣΕΟΥΛ.--
Σε πάνω από 200 προειδοποιητικές βολές κατέφυγε το δυτικό τμήμα της νοτιοκορεατικής ακτοφυλακής, την Τετάρτη, προκειμένου να «αντιμετωπίσει» κινεζικά αλιευτικά σκάφη που είχαν εισέλθει παράνομα στα χωρικά ύδατα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μετέδωσαν ντόπια ΜΜΕ.
Οι «Τάιμς της Κορέας» μετέδωσαν στην ιστοσελίδα τους ότι τα συνολικά 44 αλιευτικά έπλεαν 98 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Γκαγκεόντο, στα ανοιχτά της (νοτιοδυτικής) επαρχίας Τζεόγια. Οι ψαράδες αγνόησαν τις επανειλημμένες εκκλήσεις που έκανε η ακτοφυλακή από ντουντούκα, ενώ η ίδια πηγή υποστήριξε ότι έξι από τα κινεζικά σκάφη «κινήθηκαν» προς ένα από τα περιπολικά σκάφη της ακτοφυλακής. Το «περιστατικό» έληξε μετά από 5,5 ολόκληρες ώρες, ενώ η εφημερίδα ανέφερε ότι η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή το ανέφερε χωρίς να διευκρινίσει αν υπήρξαν θύματα.
Παρά τις προσπάθειες περαιτέρω προσέγγισης που συνεχίζονται μεταξύ Κίνας και Νότιας Κορέας, διαφωνίες και αντιθέσεις παραμένουν. Οι δύο χώρες έχουν ακόμα εδαφικές διαφορές στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, ενώ ως στενός εταίρος των ΗΠΑ η Νότια Κορέα προκαλεί τον «εκνευρισμό» της Κίνας με πολλές επιλογές, με πιο πρόσφατη την ανάπτυξη της «αντιπυραυλικής ασπίδας» THAAD στη Χερσόνησο.
Περίπου 200 αιτούντες άσυλο από τη Σιέρα Λεόνε, που κρατούνται σε διαμετακομιστικό κέντρο προσφύγων στη βαυαρική πόλη Ντέγκεντορφ, διαδήλωσαν προχτές καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης.
Οπως αναφέρει το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες της Βαυαρίας, διαμαρτύρονται για την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου τους, την παραμονή τους στο κέντρο εδώ και 2 χρόνια (και μάλιστα σε δωμάτια των 8 ατόμων), ελλιπή εκπαίδευση για τα παιδιά τους, κακή ποιότητα διατροφής, άσχημες συνθήκες υγιεινής και ελλιπή ιατρική φροντίδα. Επίσης ζητούν άδειες εργασίας, όμως όσοι μένουν στα κέντρα κράτησης δεν επιτρέπεται να εργάζονται.
Η κυβέρνηση της Κάτω Βαυαρίας απέρριψε τις καταγγελίες, δηλώνοντας πως «οι πρόσφυγες από τη Σιέρα Λεόνε που διαμαρτύρονται, απλά δεν επιθυμούν την εφαρμογή του νόμου περί ασύλου». Κυνικά ο εκπρόσωπος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είπε: «Οποιος παραπονιέται για τη φιλοξενία και τη βοήθειά μας, δεν πρέπει να διαδηλώνει, αλλά να γυρίσει αμέσως σπίτι του».
Θυμίζουμε πως τέτοια «διαμετακομιστικά κέντρα» θα δημιουργηθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf), τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Die Welt», μειώνονται οι «εθελούσιες» επιστροφές των μεταναστών στην πατρίδα τους. Εως τα τέλη Νοέμβρη χορηγήθηκαν 27.903 εκούσιες έξοδοι που χρηματοδοτήθηκαν οικονομικά από το γερμανικό κράτος, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν στις 50.759. Ούτε αύξηση των απελάσεων υπήρξε. Φέτος έως το τέλος Νοέμβρη απελάθηκαν 22.190 άτομα και πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα 25.375.