Με τα νέα μέτρα αναμένεται να συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των επαγγελματιών δικηγόρων. Αντίστοιχα θα αυξηθεί ο αριθμός των μισθωτών, υπαλλήλων των μεγάλων δικηγορικών επιχειρήσεων |
Η λεγόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, στην περίπτωση των δικηγόρων είναι ο πολιορκητικός κριός, προκειμένου να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια στην ανάπτυξη των μεγάλων κεφαλαιουχικών - δικηγορικών εταιριών.
Η τάση αυτής της εξέλιξης επιβεβαιώνεται καθημερινά, ενώ πρόσφατα είχαμε αίτηση της μεγάλης αγγλικής εταιρίας NORTON (πολυεθνική μονοπωλιακή επιχείρηση με εκατοντάδες δικηγόρους και υπαλλήλους και δισεκατομμύρια δολάρια τζίρο) να της δοθεί άδεια από το ΔΣΑ για εγκατάσταση και επαγγελματική δραστηριότητα στην Αθήνα.
Εξάλλου, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΣΑΚΔΑ - η κυβέρνηση επιχειρεί το ξεκαθάρισμα της «αγοράς» από όποιους θεσμούς και διαδικασίες θεωρούνται αντικίνητρα στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ στο χώρο των δικηγορικών - νομικών υπηρεσιών υπάρχει κυβερνητική βούληση να ληφθούν μέτρα όπως:
Οπως μας διευκρινίζει ο Β. Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ «το σύνολο αυτών των μέτρων, ανεξάρτητα με την κλιμάκωση, ταχύτητα, τρόπο και συνδυασμούς που θα εφαρμοστούν, στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς νομικών υπηρεσιών, ώστε να δραστηριοποιηθούν μεγάλες κεφαλαιουχικές εταιρίες στο χώρο. Ταυτόχρονα πολλά από τα πιο πάνω μέτρα στοχεύουν στο ξεκαθάρισμα αντικινήτρων για τη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα και λειτουργούν ως μηχανισμός μείωσης του κόστους των προϊόντων και υπηρεσιών μεγάλων επιχειρήσεων».
Οι κύριες συνέπειες αυτής της πολιτικής, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΣΑΚΔΑ, στο βαθμό που τυχόν θα εφαρμόζεται είναι οι εξής:
- Εισβολή στο χώρο των νομικών υπηρεσιών μεγάλων κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων και αύξηση του κόστους των νομικών υπηρεσιών, έτσι ώστε ο εργαζόμενος, να μένει στην ουσία χωρίς νομική παράσταση και δικαστική προστασία. Απώλεια της προσωπικής - εμπιστευτικής σχέσης δικηγόρου - εντολέα, κυριαρχία της απρόσωπης εταιρίας - επιχείρησης παροχής νομικών υπηρεσιών.
- Μετατροπή πολλών δικηγόρων, κυρίως των νέων, σε υπαλλήλους μεγάλων δικηγορικών εταιριών και μεγαλογραφείων. Βίαιη αποβολή όσων δικηγόρων δε θα απορροφηθούν στις νέες εταιρίες και δε θα αντέξουν τον ανταγωνισμό.
Σχετικά με το μέτρο για τα συμβόλαια, που προωθεί η κυβέρνηση, ο Β. Δημόπουλος μάς επισημαίνει ότι δεν επιλέχτηκε τυχαία ως ένα από τα πρώτα που θα προωθηθούν. Γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί ως μέτρο ορθολογικοποίησης της αγοράς και ελάφρυνσης των εργαζομένων, δήθεν μέτρο φιλολαϊκό στο οποίο αντιδρούν οι προνομιούχοι δικηγόροι και να αποκρυφτεί η αλήθεια ότι δηλαδή σε βάθος χρόνου το κόστος των νομικών υπηρεσιών για τον απλό πολίτη, θα καταστήσει γράμμα κενό το δικαίωμά του για δικαστική προστασία.
Η ΣΑΚΔΑ προτείνει στους δικηγόρους να επεξεργαστούν και να προωθήσουν μέτρα για την ενδυνάμωση του δικηγόρου ως ελεύθερου επαγγελματία και ανεξάρτητου επιστήμονα - υπερασπιστή των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού και των εργαζομένων.
Στα πλαίσια της αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, το άμεσο είναι η περιφρούρηση του ασφαλιστικού δικαιώματος και να ζητήσει ο δικηγορικός κόσμος να αποδώσει το Δημόσιο τα παρακρατούμενα, περίπου 70 δισ. δραχμές, στο Ταμείο Νομικών.
Επίσης, ζητάει να παύσει το Δημόσιο να διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ταμείων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου (π.χ. Χρηματιστήριο), να θεσμοθετηθεί η αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση του Ταμείου Νομικών και να καταργηθεί ο θεσμός του κυβερνητικού επιτρόπου στο Ταμείο Νομικών.
Τέλος, αναφέρει η ΣΑΚΔΑ ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης (κάλυψη υφιστάμενων κενών θέσεων σε δικαστές και υπαλλήλους και αύξηση των οργανικών τους θέσεων).
Τον επόμενο μήνα θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας στους εκπαιδευτικούς φορείς το νομοσχέδιο για τη διοικητική αποκέντρωση, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού και τη σύσταση οργανισμού επιμόρφωσης. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ) για τα ολιγοθέσια σχολεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, τα ολιγοθέσια σχολεία είναι 1.069, δηλαδή το 44% των σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Οπως δήλωσε ο Π. Ευθυμίου, «το ολιγοθέσιο σχολείο είναι κάτι που μια κοινωνία πρέπει να το περιβάλλει με ιδιαίτερη προσοχή, διότι δρα ως παράγων συνοχής, ως παράγων περιφερειακής, αν όχι ανάπτυξης, τουλάχιστον συγκράτησης και λειτουργίας της τοπικής κοινότητας». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «δεν έχει νόημα όμως σε αρκετές περιπτώσεις να συντηρούμε ολιγοθέσια σχολεία όταν η ενοποίηση των μονάδων είναι, όχι απλώς αυτονόητη, αλλά και αδήριτη ανάγκη από την ίδια τη φύση των πραγμάτων».
Ωστόσο, τα προβλήματα των ολιγοθέσιων σχολείων βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις γενικότερες αντιεκπαιδευτικές επιλογές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Παιδείας αντί να προχωρήσει στην παιδαγωγική επιταγή για δημιουργία σχολικών κέντρων σε περιοχές όπου υπάρχει τέτοια δυνατότητα, προχωρά σε καταργήσεις ολιγοθεσίων και συμπτύξεις τους σε άλλα ολιγοθέσια στο πλαίσιο της τακτικής «εξοικονόμησης» εκπαιδευτικών.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, δάσκαλοι από ολιγοθέσια σχολεία της χώρας εξέθεσαν τα προβλήματα που δημιουργεί η συνύπαρξη μαθητών μικρών τάξεων και μεγάλων τάξεων του δημοτικού, ενώ ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε εισαγωγή των νέων τεχνολογιών όπως τηλεμάθηση και συγγραφή βιβλίων ειδικού τύπου για τα ολιγοθέσια.
Ανοιξαν χτες οι οικονομικές προσφορές των οκτώ κοινοπραξιών που συνεχίζουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Μέχρι αργά χτες το απόγευμα, εκπρόσωποι των κοινοπραξιών και τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού της εταιρίας «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» συνέχιζαν τη διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων των προσφορών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται την επόμενη βδομάδα να είναι γνωστοί οι ανάδοχοι των τεσσάρων εργολαβιών του έργου.
Οπως είχε γράψει ο «Ρ», το παρασκηνιακό όργιο για το «μοίρασμα» του έργου μεταξύ των εταιριών, έχει φτάσει στο αποκορύφωμα, δεδομένου ότι οι εταιρίες δεν κατάφεραν να τα βρουν μεταξύ τους πριν υποβάλλουν προσφορές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υποβληθούν συνολικά 10 ενστάσεις, με σκοπό να μείνουν όσοι έπρεπε και να «μοιράσουν» μεταξύ τους το έργο.
Η διαδικασία της υποβολής και εξέτασης των ενστάσεων, έληξε τις προηγούμενες μέρες, με τον αποκλεισμό άλλων τεσσάρων κοινοπραξιών (είχαν αποκλειστεί από την αρχή τρεις κοινοπραξίες, λόγω μη τήρησης των τυπικών προσόντων). Στην επόμενη φάση παρέμειναν τελικά οκτώ από τις, συνολικά, 15 κοινοπραξίες που είχαν υποβάλει προσφορές.
Οπως τόνιζαν πάντως ειδικοί, οι εκπτώσεις που συμπεριλαμβάνονται στις προσφορές είναι μικρές, με συνέπεια το κόστος του έργου να αναμένεται να εκτοξευτεί στα ύψη. Γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ΟΕΚ, δηλαδή στους εργαζόμενους - δικαιούχους. Διάφορες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κόστος που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 120 δισ. δρχ. που ήταν η αρχική εκτίμηση για το έργο (κατασκευή και απαλλοτριώσεις).
Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα και οι αναθέσεις των τεσσάρων εργολαβιών του έργου θα γίνουν στα τέλη Απρίλη.
Ο μαθηματικός τύπος ανάθεσης των δημοσίων έργων έκανε και πάλι το... θαύμα του και ανέδειξε στη μια από τις δύο δημοπρασίες για την κατασκευή των τελευταίων τμημάτων της λεωφόρου Κηφισού προσωρινό ανάδοχο το γνωστό όμιλο τεχνικών εταιριών «ΑΚΤΩΡ - Ελληνική Τεχνοδομική - ΤΕΒ»!
Πρόκειται για δύο δημοπρασίες με προϋπολογισμό 24 δισ. δραχμές και 20 δισ. δραχμές στις οποίες πήραν μέρος 22 και 21 εργοληπτικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες αντίστοιχα. Στη δεύτερη δημοπρασία προσωρινός ανάδοχος προέκυψε - και πάλι με το μαθηματικό τύπο - η εταιρία «ΒΙΟΤΕΡ». Οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν αφού ολοκληρωθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες.
Οπως αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ με τα έργα αυτά και την επικείμενη δημοπράτηση της κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την Κηφισού, ολοκληρώνεται ο δυτικός κλάδος του ολυμπιακού δακτυλίου.