Eurokinissi |
Σε ένα τέτοιο φόντο, η ΝΔ επιστρατεύει το χαρτί της «σταθερότητας», ειδικά μπροστά στις εξελίξεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Στο σημερινό διεθνές περιβάλλον η χώρα στέκεται ισχυρή, σταθερή και με αυτοπεποίθηση», τόνισε χαρακτηριστικά από το Καρπενήσι ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ έριξε την μπηχτή του προς ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. λέγοντας ότι «σε ένα περιβάλλον αστάθειας δεν χρειαζόμαστε πόλωση, λογικές εξολόθρευσης του αντιπάλου και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής».
Η «σταθερότητα» εκτός από τους εκβιασμούς περιλαμβάνει και τα κηρύγματα συμβιβασμού με τα «ελάχιστα επιτρεπόμενα», τα οποία πλασάρονται ως «καλές ειδήσεις» από την κυβέρνηση, παραπέμποντας στη ΔΕΘ, όπου θα πετάξει κάνα ψίχουλο από το αιματοβαμμένο πρωτογενές πλεόνασμα.
Σε αυτόν τον διαγωνισμό «καταλληλότητας» για το κεφάλαιο και μιζέριας για τον λαό, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να κάψουν τα παραπάνω «χαρτιά» της ΝΔ, με αιχμή ότι τάχα η Ελλάδα έχει γίνει «εξαίρεση στον κανόνα της ΕΕ». Εδώ εντάσσουν τα σκάνδαλα και την υπεράσπιση του «κράτους δικαίου», προβάλλοντας ότι υπάρχει και δίκαιη μοιρασιά του πλούτου που ρουφάνε από τον λαό οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Το ότι αυτά επιστρατεύονται σε μια περίοδο που έχει αρχίσει ο καβγάς ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, αφού «μυρίζονται» τις επόμενες χρηματοδοτήσεις και τα πακέτα, φανερώνει ότι πρόκειται για έναν ακόμα καβγά ξένο για τα λαϊκά συμφέροντα.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «δεν αξίζει στη χώρα μας και στον ελληνικό λαό ένας αδύναμος πρωθυπουργός, εκβιαζόμενος από τους υπουργούς του».
«Δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση των σκανδάλων, της διαπλοκής, των ρουσφετιών και των ανισοτήτων», τονίστηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προτάσσεται η «πολιτική αλλαγή», που είναι «επιτακτική ανάγκη, και η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι βασική προϋπόθεση».
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια έχουν και τον μεταξύ τους διαγωνισμό, ο όποιος αφορά την ανάδειξη βασικού πυλώνα στον «εναλλακτικό πόλο» διακυβέρνησης που αναζητεί το αστικό πολιτικό σύστημα προκειμένου να λειτουργήσει το δίπολο εγκλωβισμού των εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων. Ετσι, δεν λείπουν ούτε τα καλέσματα ούτε οι κατηγορίες εκατέρωθεν.
Με αφορμή την κατάθεση ξεχωριστών προτάσεων για Προανακριτική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά, ο Σ. Φάμελλος δεν παρέλειψε να στήσει και το παιχνίδι της «συμπόρευσης» της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι δήθεν στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε μοναχική πορεία και στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μια προσπάθεια κομματικής καταγραφής, να καταθέσει μια κομματική πρόταση Προκαταρκτικής». Και ξεχωρίζει ως «απάντηση στη δεξιά» το παράδειγμα του κοινού κειμένου ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για σύσταση Προανακριτικής.
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κολλήσει «προοδευτικά» παράσημα συγκρινόμενος με το ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε «παρών» επί της απαράδεκτης τροπολογίας της κυβέρνησης για την αναστολή των διαδικασιών αίτησης ασύλου από μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτή η στάση - αναφέρουν δημοσιεύματα - αναθερμαίνει και κόντρες εντός του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, π.χ. ανάμεσα στον Ν. Ανδρουλάκη και στον Χ. Δούκα. Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης αποδίδει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις χωρίς ζώα.
Σε κάθε περίπτωση, κοινό σημείο ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων, όπως η Νέα Αριστερά, είναι το ξέπλυμα της ΕΕ. Στα παραπάνω ζητήματα, για παράδειγμα, την αφήνουν εκτός «κάδρου», όπως για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η ΚΑΠ και ευρύτερα η πολιτική της ΕΕ σπέρνει το έδαφος για να φυτρώσουν τέτοια φαινόμενα διαφθοράς. Αντίστοιχα στο Προσφυγικό, όπου ΕΕ - ΝΑΤΟ με συνένοχες τις ελληνικές κυβερνήσεις προκαλούν κύματα ξεριζωμένων, οι οποίοι στη συνέχεια αντιμετωπίζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο, με βάση τα κατάπτυστα Σύμφωνα.
Κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης, την Πέμπτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κ. Κυρανάκης επιχειρούσε να πετάξει από πάνω του τις ευθύνες για τα ζητήματα ασφάλειας στις ισόπεδες διαβάσεις του σιδηρόδρομου. Με αφορμή μάλιστα τη σύγκρουση προαστιακού με ΙΧ στην Πάτρα, το θράσος του έφτασε στο σημείο να ρίχνει τις ευθύνες στον κομμουνιστή δήμαρχο Κ. Πελετίδη και να κουνά το δάχτυλο στο ΚΚΕ, επειδή τάχα ο δήμαρχος δεν κάνει τη ...δουλειά του.
Ομως η μνήμη του αποδείχθηκε ...ρηχή. Κι αυτό γιατί μόλις δύο μήνες πριν, και συγκεκριμένα στις 9 Μάη, συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Μεταφορών«Για τη φύλαξη των ισόπεδων διαβάσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας». Εκ μέρους του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, εκ μέρους της κυβέρνησης και του υπουργείου ο αν. υπουργός Κ. Κυρανάκης.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωνε τότε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με αυτές τις μπάρες ημιπλάτους που υπάρχουν και γίνεται μια συζήτηση αν θα πρέπει να αξιολογηθούν ξανά αυτές οι μπάρες, αν προσφέρουν ασφάλεια ή αν θα πρέπει να αλλάξουν για τη μέγιστη ασφάλεια συνολικά στις διαβάσεις».
Πρόκειται ακριβώς για μπάρες (τις «κοντές μπάρες», όπως τις περιγράφουν και οι κάτοικοι στην περιοχή) όπως αυτές που έχουν τοποθετηθεί στο σημείο της προχθεσινής σύγκρουσης τρένου - ΙΧ στην Πάτρα.
Φυσικά, την πολύ συγκεκριμένη επισήμανση του βουλευτή του ΚΚΕ ο Κ. Κυρανάκης επέλεξε τότε να την καταπιεί αμάσητη, προφανώς μη έχοντας τι να απαντήσει, μέχρι που έγινε η σύγκρουση στην Πάτρα, που τον οδήγησε στις αντιΚΚΕ αρλούμπες.
Για κακή του τύχη, λοιπόν, η πραγματικότητα είναι ότι το ΚΚΕ έχει αναδείξει στη Βουλή πάμπολλες φορές τα ζητήματα ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο και συγκεκριμένα για τις διαβάσεις. Βέβαια, θυμίζει τους προκατόχους του, αφού έτσι αντιμετώπιζαν τις επισημάνσεις του ΚΚΕ και πριν τα Τέμπη, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.