ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Καμία διαπραγμάτευση» μέχρι τη σύλληψη των δολοφόνων του Ιβάνοβιτς, λένε οι Σέρβοι

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επισημαίνει την όξυνση της έντασης στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «μία σφαίρα αρκεί» για να αρχίσει να «τρέμει» η περιοχή και η υπόλοιπη Ευρώπη

Χιλιάδες Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο «αποχαιρέτισαν» χτες τον δολοφονηθέντα Ολ. Ιβάνοβιτς, προτού η σορός του μεταφερθεί στο Βελιγράδι, όπου θα τελεστεί σήμερα η κηδεία του

Copyright 2018 The Associated

Χιλιάδες Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο «αποχαιρέτισαν» χτες τον δολοφονηθέντα Ολ. Ιβάνοβιτς, προτού η σορός του μεταφερθεί στο Βελιγράδι, όπου θα τελεστεί σήμερα η κηδεία του
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Είδατε χτες τι συνέβη. Αρκεί ακόμη και μία σφαίρα για να αλλάξει δραματικά η κατάσταση... Τα Βαλκάνια είναι μία πολύ εύθραυστη κατασκευή και εάν αρχίσουν να τρέμουν, θα αρχίσει να τρέμει και η υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε την Τετάρτη από το Στρασβούργο ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Αφορμή για τη δήλωσή του ήταν η προχτεσινή δολοφονία του Σέρβου πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς έξω από τα γραφεία του κόμματός του στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου. Το γεγονός διέκοψε την επανέναρξη των τεχνικών συνομιλιών Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες και βάρυνε πολιτικά το κλίμα, ρίχνοντας νέα «σκιά» στις σχέσεις της Σερβίας με τις Αρχές του προτεκτοράτου που έχουν στήσει στο Κοσσυφοπέδιο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, 19 χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβασή τους στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας, με πρόσχημα τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Δεν θεωρείται πάντως τυχαίο ότι η δολοφονία Ιβάνοβιτς έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία οξύνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στα Βαλκάνια, με στόχο το μεγαλύτερο έλεγχο πηγών, οδών Ενέργειας, εμπορίου και αγορών και φόντο επιπρόσθετους ανταγωνιστές που κινούνται στην περιοχή (π.χ. Τουρκία, μοναρχίες του Κόλπου, Κίνα κ.ά.), διεκδικώντας και εκείνοι το δικό τους μερτικό από τη γεωπολιτική «πίτα». Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να επισπεύσουν τις διαδικασίες ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ όσων χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι ακόμα μέλη αυτών των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, υπάγονται σε αυτό το πλαίσιο των ανταγωνισμών, ενώ από το «κάδρο» δεν λείπουν ούτε οι εθνικισμοί, ιδιαίτερα του αλβανικού στοιχείου.

Η Σέρβα πρωθυπουργός Αννα Μπράνμπιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βελιγράδι, χαρακτήρισε τη δολοφονία Ιβάνοβιτς «τεράστιο πλήγμα για τη Σερβία, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», τονίζοντας ότι η κυβέρνησή της δεν θα συμμετάσχει σε άλλες συνομιλίες με το Κοσσυφοπέδιο για τη λεγόμενη ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων στις Βρυξέλλες, εάν δεν βρεθούν πρώτα οι αυτουργοί της δολοφονίας. «Το πιο σημαντικό τώρα είναι να βρεθούν οι δράστες», είπε, εκφράζοντας ωστόσο ζωηρές επιφυλάξεις για την ικανότητα των διωκτικών αρχών στην Πρίστινα να εξιχνιάσουν το έγκλημα, παρά το διορισμό Αλβανού και Σέρβου εισαγγελέα. Η Μπράνμπιτς αναφέρθηκε επίσης στην «εκκωφαντική» όπως τη χαρακτήρισε «σιωπή από τις Βρυξέλλες» σε γεγονότα των τελευταίων ημερών, που τροφοδότησαν, όπως επισήμανε, «κλίμα» για την εξαπόλυση της δολοφονικής επίθεσης. Ενδεικτικά ανέφερε την πρόσφατη απειλή της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών για ανασύσταση των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και τη δήλωση που έκανε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βουλής στο Κόσοβο, Κάδρι Βέσελι, πως οι Αλβανοί «θα φτάσουν μέχρι τη σερβική πόλη Νις» εάν επιχειρηθεί η συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ πριν και μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση του 1999 στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Στο μεταξύ, ο ανταποκριτής του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων «Τανγιούγκ» στην Ουάσιγκτον ρώτησε χτες εκπρόσωπο του «Στέιτ Ντιπάρτμεντ» αν οι αμερικανικές Αρχές γνώριζαν κάτι συγκεκριμένο όταν στις 10/1 εξέδωσαν ταξιδιωτική αποτρεπτική οδηγία για το Κοσσυφοπέδιο. Ο αξιωματούχος απέφυγε να αναφέρει το παραμικρό, παραπέμποντας μόνο στην ανακοίνωση...

Ο Βούτσιτς πάει Κοσσυφοπέδιο

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος της σερβικής προεδρίας ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα μεταβεί αυτό το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Γενάρη, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου «να συμπαρασταθεί και να καθησυχάσει τον σερβικό πληθυσμό» και να εκφράσει από κοντά τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του δολοφονηθέντος πολιτικού, που είχε επικριθεί αρκετές φορές από το Βελιγράδι εξαιτίας των σχέσεων που διατηρούσε με αξιωματούχους των αποστολών ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Ανακοινώθηκε επίσης πως ο Βούτσιτς θα συναντηθεί με εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας στις πόλεις Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Γκρατσάνιτσα και Λάπντιε Σόλο.

Χτες, πάντως, από νωρίς επικρατούσε βαριά ατμόσφαιρα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, όπου χιλιάδες Σέρβοι προσήλθαν στα γραφεία του κινήματος «Ελευθερία - Δημοκρατία - Δικαιοσύνη», του δολοφονηθέντος Ιβάνοβιτς, καθώς εκτέθηκε η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα.

Η κηδεία του Ιβάνοβιτς είναι προγραμματισμένη για σήμερα στο κεντρικό νεκροταφείο του Βελιγραδίου, στη Λεωφόρο Επιφανών Πολιτών, όπου έχει θαφτεί και ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, που δολοφονήθηκε το 2003.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Περιοδεία Σουλτς υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού»

Στο μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες και οι συστάσεις του γερμανικού κεφαλαίου στο πλαίσιο του οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ανά τη χώρα περιοδεύει αυτήν τη βδομάδα ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να πειστούν στελέχη του κόμματος να υπερψηφίσουν στο συνέδριο την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) για σχηματισμό κυβέρνησης. Θυμίζουμε πως οι διερευνητικές συνομιλίες CDU/CSU και SPD κατέληξαν την Παρασκευή σε αρχική συμφωνία, όμως οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για «μεγάλο συνασπισμό» θα αρχίσουν μόνο αν υπάρξει έγκριση από το συνέδριο του SPD την Κυριακή, στη Βόννη. Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε «μεγάλο συνασπισμό» ή σε στήριξη του SPD σε μια μειοψηφική κυβέρνηση υπό την Αγκελα Μέρκελ (CDU). Διαφορετικά θα γίνουν νέες εκλογές.

Το θέμα συμμετοχής των σοσιαλδημοκρατών σε έναν ακόμη «μεγάλο συνασπισμό» (θα είναι ο τρίτος μετά το 2005 και το 2013) έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό του SPD, καθώς ορισμένα στελέχη, όπως και η νεολαία του SPD (JUSO), ανησυχούν για την πολιτική επιβίωση και την εκλογική φθορά του. Ορισμένα τοπικά όργανα, όπως του Βερολίνου και της Σαξονίας - Ανχαλτ, καταψήφισαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μετά την προχτεσινή επίσκεψη στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας με 144 συνέδρους), ο Σουλτς εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος: Είναι «ενθαρρυντικό» ότι «με την ανταλλαγή των επιχειρημάτων συναντιόμαστε περισσότερο, παρά αποκλίνουμε». Πάντως, «είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας» στο συνέδριο. Υπέρ των διαπραγματεύσεων τάχθηκε το προεδρείου του Αμβούργου, με 15 αντιπροσώπους στο συνέδριο.

Ο Μ. Σουλτς, σε μια προσπάθεια να κερδίσει στήριξη μέσα στο κόμμα, δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο πως αν υπάρξει τελικά «μεγάλος συνασπισμός», θα πρέπει σε δυο χρόνια να γίνει μια αποτίμηση του «έργου» του. «Αυτή η ενδιάμεση αξιολόγηση είναι ζωτικής σημασίας για να συμφωνήσει το SPD στις διαπραγματεύσεις», σημείωσε. Απαντώντας σε στελέχη που ζητούν «βελτιώσεις» στο κείμενο των αποτελεσμάτων των διερευνητικών συνομιλιών, ο Σουλτς είπε: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ συγκεκριμένες αλλαγές» και πως το 28σέλιδο κείμενο των διερευνητικών θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων. Αλλά και η Αγκ. Μέρκελ τόνισε πως «οι ακρογωνιαίοι λίθοι του κειμένου δεν μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν».

Στο επίκεντρο ο διεθνής ανταγωνισμός

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ και πρώην πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στις «διεθνείς προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει το γερμανικό κεφάλαιο και κάλεσε τα μέλη του κόμματος να δώσουν εντολή για έναρξη διαπραγματεύσεων για μεγάλο συνασπισμό. «Ολος ο κόσμος κοιτάζει στη Βόννη την ερχόμενη Κυριακή» με την ελπίδα ότι το SPD θα συμβάλλει «η Γερμανία να απλώσει τελικά το χέρι στη Γαλλία για ανανέωση και ενίσχυση της Ευρώπης (...) σε έναν ολοένα και πιο επιθετικό κόσμο».

Χαρακτηριστικά, «μεγάλη ανησυχία» εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ντίτερ Κεμπφ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο, καθώς οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν ξεκάθαρα πολύ περισσότερα μέτρα αντι-ντάμπιγκ». Αυτοί «οι εμπορικοί φραγμοί θα πλήξουν δυσανάλογα, όχι τόσο την Κίνα αλλά και άλλους εμπορικούς εταίρους, όπως η Γερμανία». «Μια κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα θα έχει δραματικές συνέπειες και για την Ευρώπη». Επίσης, «μια πιθανή έξοδος των ΗΠΑ από τη συμφωνία εμπορίου ΝAFTA θα πλήξει τις γερμανικές εταιρείες στην περιοχή», πρόσθεσε. Κάλεσε τη μελλοντική γερμανική κυβέρνηση να αντιπαλέψει αποφασιστικά τον «προστατευτισμό» και υποστήριξε «τις εμπορικές συμφωνίες και τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με στρατηγικούς εταίρους». Επιπλέον, «η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ εντείνει τον φορολογικό ανταγωνισμό. Τώρα είναι σημαντικό οι Γερμανοί πολιτικοί να προχωρήσουν σε φορολογικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταστήσουν ανταγωνιστική τη Γερμανία», λένε οι βιομήχανοι.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι συστάσεις προς τους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους από πλευράς οικονομολόγων, βιομηχάνων και άλλων εργοδοτικών ενώσεων, οι οποίοι απαιτούν να μη δοθεί καμία ελάφρυνση, να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επενδύσεις και άλλα κίνητρα που χρειάζεται το γερμανικό κεφάλαιο. Οικονομολόγοι και καθηγητές σε οικονομικά πανεπιστήμια έχουν εκδώσει κείμενο, όπου αντιτίθενται στη σταδιακή κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, όπως προβλέπεται στο αποτέλεσμα των διερευνητικών, γιατί θα λείψουν πόροι για επείγουσες επενδύσεις. Αντίθετα, προτείνουν ο φορολογικός συντελεστής 42% να ισχύει για υψηλότερα εισοδήματα, διότι «η φορολογική επιβάρυνση των κορυφαίων εισοδημάτων στη Γερμανία είναι ιστορικά χαμηλή».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα παράταση στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Πράσινο φως» για την έκτη κατά σειρά παράταση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλη του 2016, αναμενόταν να δώσει χτες βράδυ το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Η εξέλιξη αναμενόταν σε μία περίοδο κατά την οποία ο τουρκικός στρατός έχει «ανάψει» τις μηχανές για την επόμενη χερσαία επέμβαση στη Συρία με στόχο τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG και SDF, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, με κόστος επιπρόσθετη ένταση στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Νωρίτερα, τουρκικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου CN-235 CASA συνετρίβη στο νότιο τμήμα της χώρας ενώ επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ομίχλη και καταρρακτώδη βροχή. Κατά τη συντριβή του αεροσκάφους σκοτώθηκε το τριμελές πλήρωμα, εκ των οποίων οι δύο ήταν πιλότοι και ο ένας τεχνικός αεροσκαφών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ