ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΚΕΘΕΑ
Πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης χρήσης ουσιών

Παρουσιάστηκε χτες σε εκδήλωση στο δημαρχείο της πόλης

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Ενα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ουσιών που θα εφαρμοστεί στο δήμο Καισαριανής την τριετία 2018 - 2020 παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο της πόλης, Ηλία Σταμέλο, τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, Βασίλη Γκιτάκο, και τον Αχιλλέα Ρούσσο, υπεύθυνο του Δικτύου Πρόληψης Εγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται παρέμβαση τέτοιας εμβέλειας και διάρκειας στη χώρα, καθώς ο δήμος Καισαριανής, ο οποίος αριθμεί 40.000 κατοίκους, θα συμμετάσχει με το σύνολο των δομών του. Στόχος του προγράμματος είναι να αφήσει πίσω του μετά το πέρας της τριετίας μια διαρκή κληρονομιά, να αναδείξει ανάγκες, να ευαισθητοποιήσει και εκπαιδεύσει ανθρώπους σε θέσεις - κλειδιά εφοδιάζοντάς τους με κατάλληλα εργαλεία δράσης, να συνδέσει και δικτυώσει τις υπηρεσίες, να δυναμώσει την τοπική συνοχή, δημιουργώντας μια κουλτούρα πρόληψης και ενισχύοντας τις βάσεις μιας ενεργητικής και σταθερής αντιναρκωτικής συμμαχίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι κλιμακωτοί στόχοι του προγράμματος είναι:

Για το 2018: Η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, η εκπαίδευση φορέων (σχολεία, αθλητικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.ά.) και ατόμων ώστε να συμβάλουν στη διάχυση της κουλτούρας της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης προς τον κοινωνικό ιστό της πόλης, να γίνουν ένα «εκπαιδευμένο μάτι» που θα προλαμβάνει.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΚΕΘΕΑ και δήμου Καισαριανής
Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΚΕΘΕΑ και δήμου Καισαριανής
Για το 2019: Οι δράσεις πρόκειται να εμβαθύνουν στα θέματα παραβατικότητας και ιδιαίτερα σ' αυτά που αφορούν στην εξάρτηση, στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, στο πλαίσιο εντός του οποίου εκδηλώνονται.

Για το 2020: Υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας για αυτόνομη δράση, με το Δίκτυο Πρόληψης να έχει το ρόλο της διευκόλυνσης και της εποπτείας των δράσεων και της αποτελεσματικότητάς τους.

Ηδη, χτες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη με τους εργαζόμενους από τις κοινωνικές υπηρεσίες και τους επαγγελματίες Υγείας του δήμου. Στις 23/1, στις 6 μ.μ., στο δημαρχείο, έχει προγραμματιστεί η πρώτη σύσκεψη με φορείς, προκειμένου να οριοθετηθούν οι πρώτες εξειδικευμένες δράσεις.

Ενα ενιαίο σχέδιο όπου κανείς δεν περισσεύει

«Το ενδιαφέρον μας για το θέμα είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας και δεν είναι φιλολογικό (...) Η μάχη κατά των ναρκωτικών και όλων των εξαρτήσεων δεν είναι υπόθεση μόνο όσων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εξάρτησης, αλλά του καθένα από εμάς. Μόνο έτσι η μάχη μπορεί να είναι νικηφόρα. Σκοπός μας είναι να συνενώσουμε αυτές τις προσπάθειες και να συντονιστούν σε ένα ενιαίο σχέδιο όπου κανείς δε θα περισσεύει (...) Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί την εξοικείωση με τα ναρκωτικά μέσα από την ιατρική κάνναβη, αγνοώντας εσκεμμένα τα επίσημα στοιχεία φορέων», τόνισε ο Ηλ. Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής.

Οσο για την ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος ανέφερε ότι υπαγορεύτηκε από την όξυνση του προβλήματος, από τα κρούσματα που σημειώνονται στα σχολεία της πόλης, τα περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών και συλλήψεων στο Σκοπευτήριο. Σχετικά με την επιλογή του ΚΕΘΕΑ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, κάνοντας μια τιτάνια προσπάθεια σε αυτόν τον αγώνα, λειτουργώντας κάτω από ένα ασφυκτικό πλέον πλαίσιο, με μια συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση και ελλείψεις σε προσωπικό.

Πολύπλοκο εγχείρημα που προϋποθέτει αίσθηση κοινού σκοπού

«Η εφαρμογή ενός τέτοιου μακρόπνοου προγράμματος πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στην τοπική κοινωνία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα που προϋποθέτει αίσθηση κοινού σκοπού, συνεργασία, συντονισμό και διαρκή δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν συζητάμε εδώ για μια εντυπωσιακή αλλά βραχύβια δράση, αλλά για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε βάθος τριετίας που απευθύνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε άτομα ή ομάδες που μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στη χρήση ουσιών.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μείωση της ζήτησης ουσιών αλλά και να εντοπιστούν κενά ή πληθυσμοί που δεν λαμβάνουν επαρκείς υπηρεσίες και χρειάζονται πιο επικεντρωμένες ή εντατικές παρεμβάσεις. Δεν συζητάμε επίσης ούτε για τη "μεταφύτευση" ενός έτοιμου μοντέλου παρέμβασης ούτε για μια υπόθεση των "ειδικών". Το πρόγραμμα έχει ως αφετηρία και βάση του σχεδιασμού του την εκτίμηση των τοπικών αναγκών και ενσωματώνει την αξιολόγηση ως βασικό του συστατικό, ώστε να μπορεί να αναπροσαρμόζει τις δράσεις του και να μετρά το αποτέλεσμά τους. Ο τρόπος που θα υλοποιηθεί βασίζεται στην αντίληψη ότι η ίδια η τοπική κοινωνία κρατάει το κλειδί για την επιτυχία κάθε ανάλογης προσπάθειας και γι' αυτό χρειάζεται να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν», επισήμανε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Β. Γκιτάκος, και στάθηκε «στον αυξημένο βαθμό ετοιμότητας της δημοτικής αρχής για δράση (...) καθώς και τον σαφή κοινωνικό προσανατολισμό της».

Στόχος η εμπλοκή, η ενεργοποίηση και η εκπαίδευση όλης της κοινωνίας

«Ηταν πολύ ωραίο που ένα απλό αίτημα που μας ήρθε στο Δίκτυο κατάφερε να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και προοπτικής. Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία που θα μας βοηθήσει όλους να πάμε ένα βήμα πιο κάτω», είπε αρχικά ο Αχιλλέας Ρούσσος, υπεύθυνος του Δικτύου Πρόληψης & Εγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ. Στη συνέχεια παρουσίασε τις βασικές αρχές του Δικτύου, σημείωσε ότι στο πρόγραμμα θα αξιοποιηθούν και τα Κέντρα Πρόληψης των όμορων περιοχών που ήδη δραστηριοποιούνται στον δήμο.

Οπως σημείωσε, στόχος του προγράμματος στο δήμο Καισαριανής είναι η εμπλοκή, η αξιοποίηση και η ενεργοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κλίματος για υγιείς επιλογές από τους νέους και της έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν δυσλειτουργιών τους. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν μακρόχρονο σχεδιασμό, 3 ετών, με προοπτική συνέχισης μετά την ολοκλήρωσή του, με βάση τις τότε επικρατούσες ανάγκες και συνθήκες. «Στόχος είναι η κοινωνία να εκπαιδευτεί ώστε να μη χρειάζεται την παρουσία των ειδικών», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου, η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος, κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Κουτρουβίδης, σύμβουλος του υπουργείου Υγείας σε θέματα εξαρτήσεων, στελέχη από τα τμήματα του ΚΕΘΕΑ, ο γγ της Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, η πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Μ. Σαραντέα, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, της Ενωσης Γονέων Καισαριανής, σωματείων, αθλητικών συλλόγων, μαζικών φορέων, διδάσκοντες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, εργαζόμενοι στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου και δεκάδες κάτοικοι της πόλης.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους, όπου αποτυπώθηκαν η αγωνία για το πρόβλημα και η ανυπομονησία για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.


ΚΚΕ
Ερώτηση για το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης

Η ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων ΠΕ Θεσπρωτίας και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, αναδεικνύεται στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου προς τους υπουργούς Υγείας Αν. Ξανθό και Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, «τα προβλήματα που διαρκώς προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, αναδύονται με τον χειρότερο τρόπο εδώ και ένα χρόνο στη Θεσπρωτία, χωρίς να αντιμετωπίζονται. Σύμφωνα με τις έγγραφες καταγγελίες και τα εξώδικα εργαζομένων, φαίνεται πως η διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης Θεσπρωτίας έχει προβεί σε ενέργειες που αντίκεινται στις υπογεγραμμένες προγραμματικές συμβάσεις, αλλά και τους νόμους που δεσμεύουν την αστική εταιρεία. Μια βασική δέσμη ενεργειών αφορά την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μέρους του προσωπικού. Μια άλλη, την αναρμόδια εμπλοκή της διοίκησης του Κέντρου Πρόληψης στο επιστημονικό έργο, αλλοιώνοντάς το, υποβαθμίζοντάς το, μέχρι και υποβάλλοντας σε κινδύνους ασφαλείας τους συμμετέχοντες σε παρεμβάσεις».

«Στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, επιστημονικός επόπτης των δομών - αστικών εταιρειών θεωρείται ο ΟΚΑΝΑ. Εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης και το πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων τον κρατούν εγγράφως ενήμερο από το Νοέμβρη του 2016, όπως και τα αρμόδια υπουργεία από το Μάρτη του 2017, ζητώντας την παρέμβασή τους, χωρίς αποτέλεσμα. Η τελευταία επιστολή του Σωματείου, με συνημμένο ιστορικό 74 σελίδων, στάλθηκε στον ΟΚΑΝΑ και στα υπουργεία στις 28/11/2017, ξανά δίχως αποτέλεσμα. Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συνεχίσουν απρόσκοπτα και με επιστημονική εγκυρότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν παρεμβάσεις πρόληψης στη Θεσπρωτία. Δεδομένου και του όλου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης της χώρας, που η κυβέρνηση δεν το έχει αλλάξει, παρά τις εξαγγελίες της, και που συνιστά τη βάση των πολλών επιμέρους προβλημάτων, της μη αντιμετώπισής τους και της επιδείνωσής τους, με αποτέλεσμα εν έτει 2018 και εν μέσω κρίσης να μην υπάρχει ένας συγκροτημένος, ενιαίος και δημόσιος πυλώνας πρόληψης των εξαρτήσεων στη χώρα μας», οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Τι προτίθενται να πράξουν για την εξομάλυνση της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Θεσπρωτίας και τη στήριξη της κοινότητας με παρεμβάσεις πρόληψης των εξαρτήσεων.
  • Τι προτίθενται να πράξουν για την αναγκαία νομοθετική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ