ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Τελέστηκε χτες ο «πολιτικός γάμος» μεταξύ SPD - ΚΟΔΗΣΟ

Μετά την υπογραφή, την Τετάρτη το βράδυ, της συμφωνίας κυβερνητικού συνασπισμού, για το κρατίδιο του Βερολίνου, μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPO) και του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ), τελέστηκε τις πρώτες νυχτερινές ώρες της (χτεσινής) Πέμπτης και τυπικά ο «πολιτικός γάμος» μεταξύ των δύο κομμάτων. Η συμφωνία αποτελεί τη βάση για τη συγκυβέρνηση των δύο «κόκκινων» κομμάτων ως το τέλος της θητείας το 2006, εκτός και αν ο συνασπισμός αυτός δεν αντέξει το βάρος των προβλημάτων που βρίσκονται μπροστά του.

Τις προχωρημένες ώρες που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ η τοπική βουλή εκλέγει τον «κυβερνώντα πρώτο δήμαρχο» (πρωθυπουργό) της πόλης και του κρατιδίου του Βερολίνου, που είναι ο σοσιαλδημοκράτης Κλάους Βοβεράιτ. Από τις 141 ψήφους στη βουλή το SΡD διαθέτει τις 44 και το ΚΟΔΗΣΟ τις 33 (η αντιπολίτευση συνολικά 64). Για την εκλογή του, που αυτή την ώρα θεωρείται βέβαιη, χρειάζεται να πάρει την πλειοψηφία των ψήφων των παρόντων βουλευτών. Ακολούθησε η εκλογή των δύο αναπληρωτών του, από τους οποίους ο ένας είναι ο Γκρέγκορ Γκίζι (του ΚΟΔΗΣΟ) που αναλαμβάνει και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στη συνέχεια θα εκλέγονταν οκτώ «σενάτορες» (τοπικοί υπουργοί) από τους οποίους οι πέντε είναι σοσιαλδημοκράτες και οι τρεις μέλη του ΚΟΔΗΣΟ ή εξωκομματικοί, που έχουν προταθεί απ' αυτό το κόμμα.

Πριν τη διαδικασία της εκλογής είχε διεξαχθεί πολύωρη συζήτηση με πολιτικές τοποθετήσεις των ηγετικών παραγόντων της φρεσκοσχηματισμένης κυβέρνησης και σφοδρές επικρίσεις των αρχηγών της τοπικής αντιπολίτευσης (των Πράσινων και των κομμάτων Χριστιανοδημοκρατίας (CDU) και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Η ευφορία και η πραγματικότητα

Ο τοπικός πρόεδρος Πέτερ Στρίντερ, υποσχέθηκε ότι ο δικομματικός συνασπισμός θα εφαρμόσει πολιτική «κοινωνικών μεταρρυθμίσεων», ότι το Βερολίνο θα γίνει «η πόλη με νέες θέσεις εργασίας και πολλές ιδρύσεις νέων εταιριών». Από την πλευρά του ο τοπικός ηγέτης του ΚΟΔΗΣΟ, Λίμπις, μίλησε για «ιστορική μέρα» για το Βερολίνο, και ότι τα δύο κόμματα έχουν την ευκαιρία και δυνατότητα να «ολοκληρώσουν την εσωτερική ενότητα» της πόλης και του κρατιδίου του Βερολίνου.

Ομως τις ίδιες ώρες είναι χαρακτηριστικά άλλα γεγονότα, που δείχνουν έλλειψη συμμετοχής στα αισθήματα ευφορίας των πρωταγωνιστών του συνασπισμού.

Ετσι το ιατρικό και άλλο προσωπικό της Πανεπιστημιακής Κλινικής «Μπενιαμίν Φρανκλίν» κατέβηκε την Πέμπτη το πρωί στους δρόμους του Βερολίνου, διαμαρτυρόμενο για την απόφαση του συνασπισμού να καταργηθεί το πανεπιστημιακό καθεστώς της Κλινικής και να μετατραπεί σε νοσοκομειακό ίδρυμα.

Στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» της ίδιας μέρας δημοσιεύονται δηλώσεις του προέδρου των τοπικών συνδικάτων Ντίτερ Σολτς, που προειδοποιεί ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «θα αμυνθούν μαζικά ενάντια σε επεμβάσεις στον τομέα των υλικών παροχών».

Αυτά είναι μόνο δύο ενδεικτικά σημεία από τις σημερινές αρνητικές αντιδράσεις. Αλλά υπάρχουν και προηγούμενα. Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (στις 21 Δεκέμβρη) π.χ. σημείωνε σε σχόλιο, με ελάχιστη αισιοδοξία: «Ενα στα δέκα νοικοκυριά (του Βερολίνου) είναι υπερχρεωμένο. Το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 15%. 7,9% των Βερολινέζων είναι άνεργοι, αποδέκτες (επιδόματος) κοινωνικής βοήθειας... Στο Βέντινγκ και το Κρόιτσμπεργκ (σημ.: συνοικίες του Βερολίνου) υπάρχουν σχολικές τάξεις, όπου μόνο ένας μαθητής έχει γονείς που δε ζουν από επίδομα κοινωνικής βοήθειας. Πριν δέκα χρόνια η σχέση αυτή ήταν αντίστροφη. Το Βερολίνο βρίσκεται στο δρόμο να γίνει πραγματικά μια μητρόπολη - μια μητρόπολη της φτώχειας. Ο χωρισμός στην πόλη δεν περνάει ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, αλλά μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Και γι' αυτό το πρόβλημα το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν προσφέρει καμιά αρμόζουσα λύση».

Ποιος χαμένος, ποιος κερδισμένος

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων αρνούνται ότι στη συμμαχία αυτή υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ο συνασπισμός, λένε, έγινε για το καλό της πόλης και των ανθρώπων της. Ωστόσο και στα δύο κόμματα υπάρχουν στελέχη και μέλη που θεωρούν ότι από τη συνεργασία θα ωφεληθεί περισσότερο το ένα ή το άλλο κόμμα. Απάντηση σ' αυτό το ερώτημα έδωσε στην «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (28 Δεκέμβρη) ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου, Χάραλντ Ρίνγκσντορφ, όπου το ΚΟΔΗΣΟ εδώ και τρία χρόνια συγκυβερνά επίσης. Είπε: «Το ΚΟΔΗΣΟ αλλάζει κιόλας. Παρατηρείται ήδη μια σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, προπάντων όπου αυτό αναλαμβάνει (κυβερνητική) ευθύνη».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ζητούν αποζημιώσεις για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς

Γέφυρα κατεστραμμένη από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
Γέφυρα κατεστραμμένη από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αγωγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε χτες ότι κατέθεσε ο Γερμανός δικηγόρος Ούλριχ Ντοστ, εκπροσωπώντας τους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών που προκάλεσε ο βομβαρδισμός γέφυρας στην πόλη Βαρβαρίν στις 30 Μαΐου 1999.

Ο δικηγόρος διεκδικεί, εκ μέρους των θυμάτων, αποζημιώσεις ύψους περίπου 4.000.000 ευρώ, θεωρώντας πως η Γερμανία φέρει ευθύνες για τα θύματα με την ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ και με την έννοια πως ο βομβαρδισμός γέφυρας στο Βαρβαρίν, που προκάλεσε 10 νεκρούς και πάνω από τριάντα τραυματίες, αφορούσε επί της ουσίας πολιτικό στόχο, κάτι που συνιστά παραβίαση των Διεθνών Συμβάσεων της Γενεύης.

«Ο στόχος αυτής της αγωγής, που κατατέθηκε στις 24 Δεκέμβρη, είναι να ερευνηθεί εάν οι ΝΑΤΟικές χώρες, που συμμετείχαν ή υποστήριζαν τους βομβαρδισμούς, παραβίασαν τους κανόνες πολέμου... Εάν αυτό διαπιστωθεί, τότε, χρειάζεται να καταβληθούν αποζημιώσεις ως βοήθεια υπέρ των θυμάτων και των συγγενών τους», είπε ο Ντοστ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Βερολίνο.

Το γερμανικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα την υπόθεση. Ωστόσο, εκπρόσωπός του περιορίστηκε να ισχυριστεί πως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί έναντι της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ήταν σύμφωνοι με τις Συνθήκες της Γενεύης και πως το...«διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει σε μεμονωμένα θύματα ή τους συγγενείς αυτών να διεκδικούν αποζημιώσεις απ' τα εμπόλεμα μέρη».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κύμα «αντιτρομοκρατικών» εφόδων και συλλήψεων...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Κατηγορίες για σχέσεις με την Αλ-Κάιντα απήγγειλαν χτες οι βρετανικές αρχές σε βάρος δύο Αλγερινών, ενώ το ίδιο 24ωρο και με βάση το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο εκδηλώθηκε κύμα συλλήψεων στην πόλη Λέσεστερ...

Ο πρώτος από τους δύο Αλγερινούς, που συνελήφθησαν πέρσι στο Λεσεστερσάιρ, είναι ο 37χρονος Μπαγκντάντ Μεζιάν, που κατηγορείται για συμμετοχή και διεύθυνση δικτύου της Αλ-Κάιντα, για υποκίνηση πράξης διεθνούς τρομοκρατίας και για συμμετοχή σε χρηματοδότηση παράνομης οργάνωσης. Ο δεύτερος είναι ο 30χρονος Μπραχίμ Μπενμερζούζα που κατηγορείται για συμμετοχή στην Αλ-Κάιντα, για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, για κατοχή αντικειμένου (εν προκειμένω πρόκειται για βιντεοκασέτες και μία... ηλιακή μπαταρία!) με σκοπό την τρομοκρατία και διανομή ρατσιστικού «εμπρηστικού» υλικού. Οι δύο Αλγερινοί εμφανίστηκαν χτες το απόγευμα ενώπιον δικαστηρίου του Λέσεστερ, το οποίο τους απήγγειλε τις παραπάνω κατηγορίες, κρίνοντας επιπλέον πως χρήζουν κράτησης τουλάχιστον έως τις 24 Γενάρη.

Το ίδιο 24ωρο, κύμα «αντιτρομοκρατικών» επιδρομών και συλλήψεων σημειώθηκε σε συνοικία Ασιατών στην πόλη Λέσεστερ. Βρετανοί αστυνομικοί συνέλαβαν ένδεκα άτομα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι χτεσινές συλλήψεις «δε συνδέονται άμεσα» με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη και πως «δεν έγιναν κατόπιν απαίτησης του FBI». Οκτώ απ' τους συλληφθέντες συνελήφθησαν υπό το καθεστώς του νέου βρετανικού τρομονόμου, ενώ οι άλλοι τρεις τέθηκαν υπό κράτηση για παραβιάσεις του Νόμου περί Μετανάστευσης. Οι ηλικίες των συλληφθέντων κυμαίνονται από 23 έως 30 χρόνων.

Σύμφωνα με το γαλλικό ραδιοσταθμό «Europe 1», οι χτεσινές συλλήψεις στο Λέσεστερ συνδέονται με έρευνες για σχεδιαζόμενες βομβιστικές επιθέσεις από ισλαμιστές στη Γαλλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ