Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ για άμεσο έλεγχο στην επιχείρηση και ουσιαστική ενίσχυση των ανέργων
Eurokinissi |
Χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν μείνει άνεργοι, γιατί αυτό επιβάλλει ο καταμερισμός εργασίας στην ΕΕ |
«Είναι γνωστό, μέσα σε ένα καθεστώς παγκοσμιοποίησης, μέσα σε ένα καθεστώς όπου η ελληνική επιχείρηση ως επιχείρηση έντασης εργασίας με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό και ο κλάδος αυτός σε όλη την Ελλάδα καταρρέει», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, παραδεχόμενος ότι η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, αρνήθηκε ουσιαστικά τη διενέργεια ελέγχου στην εταιρεία, λέγοντας πως «έχει παρέλθει η 5ετία δυνατότητας άσκησης ελέγχου στην επιχείρηση». Ο έλεγχος, δήλωσε, μπορεί να γίνει μόνο για μια ενίσχυση 21.000 ευρώ που έλαβε το 2006.
Ομολογώντας ότι άξονας ανάπτυξης ενός κλάδου δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά τα κέρδη της εργοδοσίας, τόνισε πως «δε μπορεί αυτή η ελληνική βιομηχανία να ανταγωνιστεί την τουρκική και είναι λάθος η λογική, η οποία υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, ότι μπορούμε, σπρώχνοντας προς τα κάτω τα εισοδήματα των εργαζομένων, να ανταγωνιστούμε τις τουρκικές ή τις κινεζικές βιομηχανίες». Ωστόσο, η προσπάθειά του να εμφανίσει την κυβέρνηση ανήσυχη για τη μείωση των μισθών δεν πέτυχε, αφού το μόνο που τη νοιάζει είναι η «ποιότητα» των επιχειρήσεων, δηλαδή τα κέρδη τους. «Είναι άλλη η λογική, η λογική την οποία καθημερινά ο πρωθυπουργός λέει ότι πρέπει να είναι λογική ποιότητας. Μόνο με λογική ποιότητας μπορούν να σταθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι δομημένες σε μια λογική έντασης εργασίας, οι οποίες επιχείρησαν με επιδοτήσεις και πιέζοντας προς τα κάτω την εργατική αμοιβή να σταθούν και δεν μπόρεσαν», επισήμανε.
Παίρνοντας το λόγο, η Σοφία Καλαντίδου τόνισε ότι «102 εργαζόμενοι προστίθενται στον κατάλογο στους πάνω από 500 ανέργους στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, μόνο από τα βαφεία», θυμίζοντας πως «χρόνια τώρα οι βιομήχανοι του κλάδου στην κλωστοϋφαντουργία έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο εργοστασίων, σε μεταφορά τους στα Βαλκάνια, σε αλλαγή εργασιακών σχέσεων με την επιβολή των εργολαβιών». Αναφερόμενη στην κυβέρνηση, επισήμανε ότι «με την πολιτική σας επιβάλλετε τη μείωση στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι στην επιχείρηση δόθηκε δάνειο, αλλά «δεν εξασφάλισαν τις θέσεις εργασίας. Από 189 που είχε όταν πρωτοπήρε το δάνειο κατέβηκε στους 102». Οπως είπε η Σ. Καλαντίδου, σήμερα «το εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει με τη συμμετοχή του λαού, με τον ουσιαστικό έλεγχο των εργαζομένων, μπορεί να λειτουργήσει, αν στην πατρίδα μας εφαρμοστεί μια πολιτική ανάπτυξης που θα έχει σαν στόχο όχι το καπιταλιστικό κέρδος αλλά τις ανάγκες του λαού». Απαίτησε από την κυβέρνηση «να ενισχύσετε τους ανέργους και με έκτακτο βοήθημα και με επίδομα ανεργίας», καθώς και «να κάνετε γρήγορα έλεγχο στα οικονομικά της επιχείρησης και των μετόχων, για να αποδειχθεί πως πρέπει να απορριφθεί η αίτηση πτώχευσής τους».
Με πρόσχημα την «αδυναμία»... του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, η κυβέρνηση «βάζει μπροστά το σφαγείο των εργατικών δικαιωμάτων», όπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.
Σύμφωνα με την καταγγελία της Ομοσπονδίας, «σήμερα δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι δεν έχουν εισπράξει το επίδομα ενοικίου. Εκατοντάδες αιτήσεις δανείων πολυτέκνων είναι στην αναμονή και οι δικαιούχοι στο ενοίκιο. Τουλάχιστον 8 έργα του Οργανισμού έχουν σταματήσει, ενώ άλλα κατασκευάζονται με ρυθμούς χελώνας, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή, το ΙΚΑ χρωστάει στον Οργανισμό 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία στην ουσία αρνείται να καταβάλει, αφού είναι ασυνεπές ακόμα και με τη δόση των 60 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε μήνα όπως έχουν συμφωνήσει, ενώ ο Οργανισμός με άνωθεν εντολές ανέβαλε τις αγωγές προς το ΙΚΑ». Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία «η κόντρα των υπουργείων Εργασίας και Δ. Εργων για το μοίρασμα της λείας του Οργανισμού και την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας τούς αφήνει αδιάφορους, αν δεκάδες χιλιάδες εργάτες περιμένουν στην ουρά, για να αποκτήσουν κεραμίδι για την οικογένειά τους».
Και όλα αυτά, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, αφού ο ΟΕΚ «γέμισε τις τσέπες των εργολάβων με ζεστό χρήμα από τις εισφορές των εργαζομένων με διάφορα κόλπα και μεθοδεύσεις, αφού έθαψε δισεκατομμύρια για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, για να τα "κονομήσουν" οι διάφοροι αετονύχηδες χορηγοί, εργολάβοι, κ.λπ., αφού εξασφάλισαν πολιτική πελατεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τα λεφτά των δικαιούχων του Οργανισμού, αφού ξόφλησαν χιλιάδες προεκλογικά ρουσφέτια, τώρα διαπιστώνουν δυσκολία του Οργανισμού να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και ετοιμάζουν να βάλουν μπροστά το σφαγείο των εργατικών δικαιωμάτων».
Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να υποχρεώσει το ΙΚΑ να καταβάλει το 1,6 δισ. ευρώ στον Οργανισμό. Να μην προχωρήσει σε καμία περικοπή των παροχών στους δικαιούχους. Να αυξήσει τις εισφορές των εργοδοτών προς τον Οργανισμό, να καταβάλει προς τον Οργανισμό γενναία κρατική επιχορήγηση. Να σταματήσει να στέλνει τους εργάτες πελάτες στις τράπεζες. Να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα, που μπορεί να λειτουργήσει θετικά και στην ανακούφιση χιλιάδων ανέργων οικοδόμων. Να δώσει άτοκα δάνεια στους δικαιούχους από ίδια κεφάλαια και στο ύψος της αξίας της κατοικίας.
Νέα αντεργατική απόφαση που ενισχύει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για πλήρη και εξοντωτική εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων που προέρχονται από κράτη - μέλη της ΕΕ, υιοθέτησε προχτές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δημιουργώντας δεδικασμένο «παραγραφής του δικαιώματος πολυετίας» με αφορμή την αυστριακή νομοθεσία. Η απόφαση ξεκίνησε από τον Φρίντριχ Μπαρθ, Γερμανό υπήκοο, ο οποίος εργάστηκε αρχικά σε γερμανικό πανεπιστήμιο ως καθηγητής και στη συνέχεια μετανάστευσε στην Αυστρία, όπου συνέχισε την εργασία του και έλαβε την αυστριακή υπηκοότητα. Ωστόσο, οι περίοδοι υπηρεσίας που ο F. Barth συμπλήρωσε στη Γερμανία δεν ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ειδικού επιδόματος αρχαιότητας το οποίο προβλέπει ο αυστριακός νόμος περί μισθολογίου, ο ενδιαφερόμενος δεν έλαβε το εν λόγω επίδομα, λαμβάνοντας κατώτερη αμοιβή από αυτή που δικαιούταν. Παρά το ότι ο αυστριακός νόμος τροποποιήθηκε προκειμένου να συνάδει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ο Φ. Μπαρθ είχε δικαίωμα να λαμβάνει το επίδομα από το 1994, σύμφωνα με το νόμο παραγραφής που ισχύει στην Αυστρία, έχασε έξι χρόνια, με το μισθό του να αναπροσαρμόζεται από το 2000 και έπειτα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο νομιμοποίησε την απώλεια των δεδουλευμένων του, με τη χτεσινή του απόφαση που αναγνωρίζει στα κράτη - μέλη της ΕΕ το δικαίωμα «να προβλέπουν προθεσμία παραγραφής για την υποβολή των αιτήσεων περί καταβολής ειδικών επιδομάτων αρχαιότητας τα οποία δε χορηγήθηκαν σε διακινούμενο εργαζόμενο, λόγω της εφαρμογής ασύμβατης προς το κοινοτικό δίκαιο εθνικής νομοθετικής ρυθμίσεως», υπογραμμίζοντας ότι «μια τέτοια διάταξη περί παραγραφής δεν αντιβαίνει προς τις αρχές της ισοδυναμίας και της αποτελεσματικότητας».
Με 3ωρες στάσεις εργασίας σήμερα, Σάββατο (10 μ.μ. - 1 π.μ.) και αύριο Κυριακή (3 μ.μ. - 6 μ.μ. και 10 μ.μ. - 1 π.μ.) κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο Καζίνο - Ξενοδοχείο και Τελεφερίκ Πάρνηθας με απόφαση του επιχειρησιακού τους σωματείου.
Διεκδικούν: το σταμάτημα των παράνομων απολύσεων και την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Να σταματήσουν οι μεθοδευμένες αναφορές, επιπλήξεις και ποινές που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να στοιχειοθετήσουν κατηγόρια απόλυσης. Να παρθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της υγιεινής και ασφάλειας της δουλειάς.