Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Βρετανίας
Η Βρετανία, μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες του κόσμου, που μάλιστα «φημιζόταν» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της (NHS), έχει παράλληλα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νεκρών στην Ευρώπη, με περισσότερους από 150.000 θανάτους μέχρι στιγμής εξαιτίας της πανδημίας, ενώ εκατομμύρια ιατρικές πράξεις και ραντεβού, θεραπείες και διαγνώσεις που πήγαν «πίσω» ακόμη δεν έχουν ομαλοποιηθεί, κάτι που θα έχει πολλαπλές μακροχρόνιες συνέπειες.
Οπως και στις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες, το έγκλημα κατά της υγείας του λαού έχει ξεκινήσει πολύ πριν από την πανδημία: Μετά από μια χρόνια περικοπή προσωπικού και δωρεάν υπηρεσιών, με «κόφτες», κρατική υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποιήσεις, το NHS απειλείται σήμερα και από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Στο NHS Αγγλίας, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια βασιζόταν στην εργασία ξένων υγειονομικών, εργάζονται άνθρωποι από 211 εθνικότητες. Από τον Μάρτη του 2020 έως τον Μάρτη του 2021 έφτασαν στη Βρετανία συνολικά 3.700 λιγότεροι υγειονομικοί σε σχέση με την περίοδο 2019 - 2020, εξαιτίας των περιορισμών στα ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Παράλληλα, ο αριθμός των ξένων υγειονομικών μειώνεται από τη χρονιά που έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit (2016) μέχρι σήμερα. Από φέτος και έως το 2029, το Brexit, η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και η πανδημία ενδέχεται να προκαλέσουν χρόνια έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στη Βρετανία, δηλαδή θα λείπουν 108.000 νοσηλευτές, σύμφωνα με το «Health Foundation». Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 του υπάρχοντος προσωπικού (περίπου 300.000 νοσηλευτές).
Πάνω σε αυτό το έδαφος, των τεράστιων ελλείψεων στο NHS, ήρθε να «κουμπώσει» και η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, με κριτήριο πάντα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σχετική έκθεση δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών, μετά από δυο μήνες ακροάσεων, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Τζόνσον «σκοπίμως» υιοθέτησε μια «προσέγγιση σταδιακή και προοδευτική» με τη θεωρία της συλλογικής ανοσίας μέσω της νόσησης - προφανώς προς όφελος της καπιταλιστικής οικονομίας - αντί να λάβει πιο δραστικά μέτρα «ανάσχεσης της πανδημίας».
Η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση και οι επιστημονικοί σύμβουλοί της καθυστέρησαν να επιβάλουν πλήρες lockdown ή άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τις πρώτες βδομάδες της πανδημίας, παρότι διέθεταν αδιάσειστα στοιχεία, όπως ένα μοντέλο πρόβλεψης του «Imperial College» του Λονδίνου, που έδειχνε ότι αν δεν ανασχεθεί η εξάπλωση της Covid-19 οι νεκροί θα μπορούσαν να φτάσουν τις 500.000.
Επίσης, επικρίνεται η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μη διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στους ηλικιωμένους που έπαιρναν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, προτού επιστρέψουν στους οίκους ευγηρίας, ενώ κάποια μέτρα - όπως το κλείσιμο των παμπ στις 22.00, η απαγόρευση της άθλησης των παιδιών στο ύπαιθρο - δεν είχαν επιστημονική βάση.
Εως τις 23 Μάρτη οι υπουργοί «προσπαθούσαν μόνο να περιορίσουν την ταχύτητα εξάπλωσης» της επιδημίας, αντί να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωσή της, αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η φαρμακευτική εταιρεία «Merck» υπέβαλε αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ του φαρμάκου της για τη θεραπεία ασθενών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της COVID-19. Το «molnupiravir», αν λάβει έγκριση, θα είναι το πρώτο αντιιικό σκεύασμα το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.
Η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει συμφωνίες αγοράς με Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Νότια Κορέα, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με πολλές άλλες κυβερνήσεις.
Επίσης, συμφώνησε με 8 παρασκευαστές γενόσημων για να παράγουν φθηνότερες εκδοχές του φαρμάκου. Σύμφωνα με τη «Merck», στόχος είναι να αυξήσει την παραγωγή της από 10 εκατ. συσκευασίες φέτος σε τουλάχιστον 20 εκατ. το 2022 (800 εκατ. δισκία).
Στον «Ευαγγελισμό» οι εργαζόμενοι μπορούν να προσέρχονται στις κάλπες μέχρι και την Παρασκευή 15 Οκτώβρη (7 π.μ. - 6 μ.μ.) και η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους «ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ειδικότητα, πόστο, επίπεδο εκπαίδευσης» σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, ώστε «να μην ανεχτούμε την άγρια επίθεση εις βάρος μας!». Καλεί σε στήριξη των υποψηφίων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για να δοθεί απάντηση στο «νέο ΕΣΥ», στην επιχείρηση δηλαδή για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.
«Σωματείο είμαστε όλοι εμείς, οι 3.500 εργαζόμενοι που έχουμε ασύλληπτη δυναμική αν ενωθούμε και δράσουμε σαν μία γροθιά στη βάση των προβλημάτων μας, που είναι κοινά κι απέναντι στον αντίπαλο που είναι ο ίδιος για όλους μας», τονίζει στο κάλεσμα, σημειώνοντας ότι «κριτήριο των αγώνων μας είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των υγειονομικών».
Στο ΚΑΤ οι αρχαιρεσίες θα ολοκληρωθούν αύριο και η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» θυμίζει τους αγώνες που έδιναν οι υγειονομικοί και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, για τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Με όλες μας τις δυνάμεις κοντραριστήκαμε με τα σχέδια της κυβέρνησης, της ΝΔ αλλά και του έργου της προηγούμενης, του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί στόχο έχουν το ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα», τονίζει και προσθέτει ότι «η πάλη μας ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα όπως στους τομείς της καθαριότητας και της φύλαξης δεν σταμάτησε ποτέ και θα συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά (...) Το σωματείο, με μπροστάρηδες τους ανθρώπους που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, θα είναι όπλο στα χέρια σου για να προστατέψεις τα δικαιώματά σου, να πάρεις πίσω εκείνα που έκλεψαν, η δυσαρέσκειά σου να μπορέσει να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα!», τονίζει στο κάλεσμά της η παράταξη.
Οι εκλογές γίνονται στις 16, 17 και 18 Οκτώβρη στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) στους Αγίους Αναργύρους για την Αττική και στις 16 και 17 Οκτώβρη στα παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και το Αργος.
Στο κάλεσμά της η ΕΣΚ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Καταδικάζουμε με την ψήφο μας και με τον αγώνα μας την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, των περικοπών, της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ειδικής Αγωγής και της αποκατάστασης, της εμπορευματοποίησης των αναγκών μας.
Δεν υπάρχει καιρός. Δεν υπάρχει ψήφος για χάσιμο. Στηρίζουμε τις αγωνιστικές δυνάμεις στο σύλλογό μας. Την ΕΣΚ. Πυκνώνουμε τις γραμμές της ΣΕΑΑΝ. Συμπαρατασσόμαστε με τα ταξικά συνδικάτα. Χτίζουμε το δικό μας μέτωπο, τη δική μας συμμαχία. Για μια ζωή με δικαιώματα. Για μια κοινωνία της ανθρωπιάς χωρίς εκμετάλλευση».
Η ΕΣΚ αναφέρεται στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι και προειδοποιεί ότι έρχονται νέες περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις αναπηρίας θεραπειών, καθώς και κλεισίματα ειδικών σχολείων και ιδρυμάτων στο όνομα της αποασυλοποίησης και αποϊδρυματοποίησης. «Διαλύουν το ΕΚΑ (πρώην ΕΙΑΑ), κρατάνε τα πρώην ΚΑΦΚΑ κλειστά για να αναγκάζουν τον κόσμο να πουλάει ό,τι έχει και δεν έχει, να πηγαίνει στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης που γέμισαν τη χώρα», σημειώνεται στο κάλεσμα. Και τονίζεται ότι «στηρίγματά τους στην πολιτική αυτή είναι η ηγεσία της ΕΣΑΜΕΑ και οι άνθρωποί τους στο ΔΣ του ΠΑΣΠΑ».
Η ΕΣΚ διεκδικεί μεταξύ άλλων:
Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας. Να παρθεί πίσω το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία. Δωρεάν όλα τα φάρμακα, οι θεραπείες, τα τεχνολογικά βοηθήματα που είναι αναγκαία για κάθε ανάπηρο και ιδιαίτερα για τον βαριά κινητικά. Αναβάθμιση ΤΩΡΑ του ΕΚΑ (πρώην ΕΙΑΑ). Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Πρόνοια, αποκατάσταση. Ιδρυση δημόσιων κέντρων αποκατάστασης δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες, σε όλη την Ελλάδα. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Κάτω τα χέρα από τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας. Επέκταση του εξωιδρυματικού επιδόματος με πλήρη αποσαφήνιση του νόμου σε όλους τους βαριά κινητικά αναπήρους με ΠΑ 67% και άνω. ΟΧΙ στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και της λειτουργικότητας.