Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας «κούμπωσε» στα χρόνια χτυπήματα στην Υγεία

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Βρετανίας

Νέες αποκαλύψεις για την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας και στη Βρετανία, με βασικό κριτήριο τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και τη λογική «κόστος - όφελος», που στοίχισαν χιλιάδες ζωές, έρχονται στη δημοσιότητα.

Η Βρετανία, μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες του κόσμου, που μάλιστα «φημιζόταν» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της (NHS), έχει παράλληλα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νεκρών στην Ευρώπη, με περισσότερους από 150.000 θανάτους μέχρι στιγμής εξαιτίας της πανδημίας, ενώ εκατομμύρια ιατρικές πράξεις και ραντεβού, θεραπείες και διαγνώσεις που πήγαν «πίσω» ακόμη δεν έχουν ομαλοποιηθεί, κάτι που θα έχει πολλαπλές μακροχρόνιες συνέπειες.

Οπως και στις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες, το έγκλημα κατά της υγείας του λαού έχει ξεκινήσει πολύ πριν από την πανδημία: Μετά από μια χρόνια περικοπή προσωπικού και δωρεάν υπηρεσιών, με «κόφτες», κρατική υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποιήσεις, το NHS απειλείται σήμερα και από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Στο NHS Αγγλίας, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια βασιζόταν στην εργασία ξένων υγειονομικών, εργάζονται άνθρωποι από 211 εθνικότητες. Από τον Μάρτη του 2020 έως τον Μάρτη του 2021 έφτασαν στη Βρετανία συνολικά 3.700 λιγότεροι υγειονομικοί σε σχέση με την περίοδο 2019 - 2020, εξαιτίας των περιορισμών στα ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, ο αριθμός των ξένων υγειονομικών μειώνεται από τη χρονιά που έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit (2016) μέχρι σήμερα. Από φέτος και έως το 2029, το Brexit, η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και η πανδημία ενδέχεται να προκαλέσουν χρόνια έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στη Βρετανία, δηλαδή θα λείπουν 108.000 νοσηλευτές, σύμφωνα με το «Health Foundation». Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 του υπάρχοντος προσωπικού (περίπου 300.000 νοσηλευτές).

Πάνω σε αυτό το έδαφος, των τεράστιων ελλείψεων στο NHS, ήρθε να «κουμπώσει» και η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, με κριτήριο πάντα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σχετική έκθεση δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών, μετά από δυο μήνες ακροάσεων, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Τζόνσον «σκοπίμως» υιοθέτησε μια «προσέγγιση σταδιακή και προοδευτική» με τη θεωρία της συλλογικής ανοσίας μέσω της νόσησης - προφανώς προς όφελος της καπιταλιστικής οικονομίας - αντί να λάβει πιο δραστικά μέτρα «ανάσχεσης της πανδημίας».

Η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση και οι επιστημονικοί σύμβουλοί της καθυστέρησαν να επιβάλουν πλήρες lockdown ή άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τις πρώτες βδομάδες της πανδημίας, παρότι διέθεταν αδιάσειστα στοιχεία, όπως ένα μοντέλο πρόβλεψης του «Imperial College» του Λονδίνου, που έδειχνε ότι αν δεν ανασχεθεί η εξάπλωση της Covid-19 οι νεκροί θα μπορούσαν να φτάσουν τις 500.000.

Επίσης, επικρίνεται η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μη διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στους ηλικιωμένους που έπαιρναν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, προτού επιστρέψουν στους οίκους ευγηρίας, ενώ κάποια μέτρα - όπως το κλείσιμο των παμπ στις 22.00, η απαγόρευση της άθλησης των παιδιών στο ύπαιθρο - δεν είχαν επιστημονική βάση.

Εως τις 23 Μάρτη οι υπουργοί «προσπαθούσαν μόνο να περιορίσουν την ταχύτητα εξάπλωσης» της επιδημίας, αντί να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωσή της, αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Αίτηση έγκρισης αντιικού χαπιού κατέθεσε η «Merck»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η φαρμακευτική εταιρεία «Merck» υπέβαλε αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ του φαρμάκου της για τη θεραπεία ασθενών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της COVID-19. Το «molnupiravir», αν λάβει έγκριση, θα είναι το πρώτο αντιιικό σκεύασμα το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.

Η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει συμφωνίες αγοράς με Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Νότια Κορέα, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με πολλές άλλες κυβερνήσεις.

Επίσης, συμφώνησε με 8 παρασκευαστές γενόσημων για να παράγουν φθηνότερες εκδοχές του φαρμάκου. Σύμφωνα με τη «Merck», στόχος είναι να αυξήσει την παραγωγή της από 10 εκατ. συσκευασίες φέτος σε τουλάχιστον 20 εκατ. το 2022 (800 εκατ. δισκία).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ