Copyright 2016 The Associated |
Από την εκστρατεία του «αριστερού» Τζ. Κόρμπιν, ηγέτη των Εργατικών, που «σκίζεται» για τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ |
«Φωτιά» παίρνουν τα επιτελεία των υπέρμαχων και πολέμιων παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη. Τα επιτελεία των δύο «στρατοπέδων» εντείνουν, πλέον σε καθημερινή βάση, τις μηχανές προπαγάνδας, «διαλαλώντας» τα επιχειρήματα που αντιστοιχούν σε συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων του βρετανικού κεφαλαίου.
Χτες, μέρος στο παιχνίδι της χειραγώγησης του βρετανικού λαού πήραν πρώην γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ και πρώην υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, όλοι τους υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Οι πρώην ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων πρώην γγ όπως ο Πίτερ Κάριγκτον, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Τζορτζ Ρόμπερτσον και ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε χτες σε φύλλο της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ», υποστήριξαν ότι τυχόν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) θα ζημιώσει και θα εξασθενίσει την επιρροή της Βρετανίας στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, ότι θα υποβαθμίσει το ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει «τους εχθρούς της Δύσης». Υποστήριξαν ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έπαιξε η Βρετανία στην επιβολή διεθνών ή περιφερειακών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και του Ιράν, στο πλαίσιο της ΕΕ, «δείχνει τη σημασία του οργανισμού».
Παρόμοια επιχειρήματα παρουσίασαν σε ανοικτή επιστολή τους στους «Τάιμς του Λονδίνου» 13 Αμερικανοί πρώην υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, όπως η Μαντλίν Ολμπράιτ (υπουργός Εξωτερικών επί Προέδρου Κλίντον) και ο Τζορτζ Σουλτς (επίσης υπουργός Εξωτερικών επί Προέδρου Ρίγκαν). Οι Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι επιχειρηματολόγησαν κατά του Brexit, υποστηρίζοντας ότι θα μειωθεί η διεθνής επιρροή της Βρετανίας. «Ανησυχούμε ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να αφήσει την ΕΕ, τότε η θέση και η επιρροή της χώρας διεθνώς θα μειωθεί και η Ευρώπη θα εξασθενίσει επικίνδυνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι πρώην υπουργοί.
Επιπλέον, το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομίας και Κοινωνικής Ερευνας (NIESR) δημοσιοποίησε χτες έρευνα, ισχυριζόμενο ότι τυχόν Brexit θα προκαλέσει «σοκ» στη βρετανική οικονομία, μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας, μακροπρόθεσμη μείωση του ΑΕΠ μεταξύ 1,5% και 7,8%, αύξηση των επιτοκίων και φορολογική επιβάρυνση κάθε κατοίκου της Βρετανίας με τουλάχιστον 2.000 στερλίνες το χρόνο έως το 2030.
Μία επιπρόσθετη ένδειξη των αντιθέσεων που δημιουργεί το δημοψήφισμα στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ήταν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, ότι η Γερμανία σαμποτάρισε τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού να επαναδιαπραγματευτεί τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ και τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την άσκηση πιέσεων για «επείγον φρενάρισμα» της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. «Οι Γερμανοί έχουν ντε φάκτο βέτο σχεδόν παντού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σμιθ, δίνοντας το έναυσμα σε Βρετανούς σκιτσογράφους να παρουσιάσουν το Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον, σαν «μαριονέτα» στα χέρια της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.
Διχασμένο για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ εμφανίζεται ένα σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού κόσμου στη Βρετανία. Σύμφωνα με χτεσινά βρετανικά δημοσιεύματα, το 23% των επιχειρηματιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχούν ότι τυχόν Brexit θα έχει σε βάρος τους σημαντική επίπτωση. Οι μεγάλες εταιρείες (με προσωπικό άνω των 250 υπαλλήλων) ανησυχούν ακόμη περισσότερο (κατά 44%) ότι το Brexit θα τους κοστίσει οικονομικά...
Το βρετανικό δημοψήφισμα δεν βρίσκει αδιάφορους άλλους Ευρωπαίους και καταγράφει ανησυχίες σε αστικές τάξεις της λυκοσυμμαχίας. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos-MORI, σε 6.000 άτομα σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία καταγράφεται ότι το 45% των ερωτηθέντων θα ήθελαν να διεξαχθεί και στη χώρα τους δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή τους ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ειδικότερα, το 48% των Ιταλών, το 41% των Γάλλων και το 39% των Σουηδών δήλωσαν πως σε περίπτωση ανάλογου δημοψηφίσματος στη χώρα τους θα ψήφιζαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Αντίθετα, μόλις το 22% των Πολωνών θα ψήφιζε αποχώρηση της Πολωνίας από την ΕΕ.
Επιπλέον, το 48% όσων συμμετείχαν στην έρευνα σημείωσαν ότι εάν στο βρετανικό δημοψήφισμα επικρατήσει το Brexit, τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις «ντόμινο» και θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ. Ενας στους 10 προέβλεψαν ότι η ΕΕ θα διαλυθεί έτσι και αλλιώς έως το 2020.
Οσον αφορά στους Βρετανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Ipsos-MORΙ, μόνο το 35% αυτών απάντησε πως θεωρεί πιθανό το Brexit και ένα 24% απάντησε ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ.
Χαρακτηριστικά «σίριαλ της κακιάς ώρας», παίρνει η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Βραζιλία για την αποπομπή της Προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, όπου αντιπολιτευόμενα κόμματα και έως πρόσφατα σύμμαχοί της, θέλουν να την παραπέμψουν σε δίκη για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος. Τη Δευτέρα, με απόφαση του εκτελούντος χρέη προέδρου της Βουλής, Βάλντιρ Μαρανάο, ο οποίος αντικατέστησε τον Εντουάρντο Κούνια, που διώκεται για διαφθορά στο σκάνδαλο της πετρελαϊκής «Πετρομπράς», ακύρωσε τη σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία, θεωρώντας ότι η διαδικασία που ξεκίνησε τον Απρίλη για την αποπομπή της Ρουσέφ είχε λάθη και δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες «εγκλημάτων ευθύνης». Ωστόσο, χτες, (ξημερώματα Τρίτης) ο Μαρανάο ανακάλεσε αυτή του την απόφαση περί ανάκλησης (χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη δικαιολογία) και απαντώντας στον επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB), Ρενάν Καλέιρος, και πρόεδρο της Γερουσίας (και αυτός μέχρι πρόσφατα σύμμαχος του κυβερνητικού Κόμματος των Εργατών της Ρουσέφ), δίνει το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της διαδικασίας αποπομπής. Οπως γράφτηκε στον αστικό Τύπο της Βραζιλίας, ο Μαρανάο είχε απειληθεί από την ηγεσία του Προοδευτικού Κόμματος (PP), στο οποίο ανήκει, με διαγραφή. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και το ΡΡ και το PMDB ήταν έως τον Απρίλη στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η διαδικασία, με βάση τις δαιδαλώδεις συνταγματικές διατάξεις προβλέπει: Ψηφοφορία στη Γερουσία όπου απαιτούνται τα 2/3 των 81 γερουσιαστών, εφόσον περάσει η πρόταση παραπομπής σε δίκη (και δεν προκύψει και άλλο διαδικαστικό τερτίπι), η Ρουσέφ απαλλάσσεται από τα καθήκοντά της για 180 μέρες, ώστε να γίνει η δίκη, και Πρόεδρος αναλαμβάνει ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μισέλ Τέμερ, πρόεδρος του PMDB.
Η όλη «σαπουνόπερα» στη Βραζιλία, που η κυβερνητική πλευρά παρουσιάζει ως «θεσμικό πραξικόπημα» και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ως «διαδικασία κάθαρσης», όταν είναι και αυτά βουτηγμένα στη διαφθορά, δείχνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα για αλλαγή μείγματος διαχείρισης. Πέρασμα, δηλαδή, από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που ξεκίνησε με τον Λούλα το 2001, συνεχίστηκε με την Ρουσέφ, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και δίνοντας κάποια ψίχουλα στο λαό, με την πιο καθαρά νεοφιλελεύθερη. Οπως και να έχει, βεβαίως, τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» και από την κρίση με -4% του ΑΕΠ το 2015 και από το «φαγοπότι» των μονοπωλίων με τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Γι' αυτό κρίσιμο ζήτημα είναι να οργανώσουν την πάλη τους και να παλέψουν ενάντια στη συνολική στρατηγική του κεφαλαίου για τα δικά τους ταξικά συμφέροντα για τη δική τους εξουσία.
Εξετάζονται τα κίνητρα του δράστη, παρά την αρχική τρομοϋστερία περί «ισλαμιστικής επίθεσης»
ΜΟΝΑΧΟ.--
Από επιθέσεις 27χρονου Γερμανού με μαχαίρι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις χτες τα ξημερώματα στο σταθμό Γκράφινγκ του προαστιακού σιδηροδρόμου του Μονάχου, 30 χιλιόμετρα ανατολικά της βαυαρέζικης πρωτεύουσα. Ο νεαρός, σύμφωνα με τις αρχές, αρχικά μαχαίρωσε έναν άνδρα 56 χρόνων μέσα στο τρένο την ώρα που βρισκόταν στο σταθμό και στη συνέχεια τραυμάτισε 2 ακόμα άτομα, έναν 58χρονο και ένα 55χρονο, που είδαν την επίθεση, ενώ στο στόχαστρό του βρέθηκε και τρίτο άτομο, ένας 43χρονος ποδηλάτης. Στη συνέχεια, καταδιώχτηκε από το προσωπικό του σταθμού και συνελήφθη λίγο αργότερα από αστυνομικούς.
Αρχικά, οι αρχές ανακοίνωσαν πως αυτόπτες μάρτυρες κατάθεσαν ότι ο δράστης φώναξε την ώρα των επιθέσεων «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», κάτι που αμέσως αναπαράχθηκε από τα ντόπια και ξένα ΜΜΕ και φυσικά τα ελληνικά ΜΜΕ ως «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση». Ωστόσο, αργότερα επικαλούμενος τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, δήλωσε ότι αυτά «δεν δείχνουν έως τώρα ισλαμιστικό κίνητρο», αλλά ότι ο 27χρονος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και είναι εθισμένος σε χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Οπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του Μονάχου, από την αστυνομική ταυτότητα που έφερε μαζί του ο δράστης προκύπτει ότι είναι δηλωμένος στο ομόσπονδο κρατίδιο της Εσσης, ενώ σύμφωνα με το «Spiegel On line» ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως Πάουλ Χ (το επίθετο δεν δίνεται ακόμα στη δημοσιότητα όπως προβλέπει η σχετική γερμανική νομοθεσία για τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για υπόπτους για διάπραξη αξιόποινης πράξης). Το ίδιο ανακοίνωσε και ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά ότι δεν «θέλει να προσθέσει κάτι στις εικασίες για τα κίνητρα».